Наказани геройства

За добряците, обвинени в това, че са добри
28 апр 2013 18:15,
37
Наказани геройства
Ричард Джевъл - героят, обвинен, че е терорист. Снимка: Reuters, архив

В свят, в който ужасните неща често се случват на добри хора, е доста приятно да чуеш тези толкова редки истории за добряците, които правят всичко възможно, за да помогнат на човек в нужда. Но понякога се получава абсурдната ситуация, в която тези хора биват наказани заради будната си съвест и добрината си. Ето и няколко примера:

Семейството, което беше арестувано, защото сигнализирало в полицията за нарколаборатория

Семейство Кийли са хазяи, които дават апартамента си под наем. По някое време те се усетили, че поредните им наематели са пригодили едното от помещенията в лаборатория за метадон. Подават сигнал в полицията и наемателите са арестувани, а наркотиците от апартамента са иззети.

Дотук всичко е така както трябва да бъде. Само че..

Когато Кийли се връщат в апартамента, за да прочистят останките от лабораторията (надали следващите наематели са искали да имат специално оборудвано помещение за наркотици), попадат на нещо неприятно. Някой е влязъл в жилището, премахнал е стенно огледало и е сложил в кухина в стената 8 торбички с метадон.

Майкъл Кийли звъни в полицията и напуска дома, защото извършителят може все още да е наблизо. След като се връща, заварва униформените вече в апартамента. Обяснил им каква е ситуацията.

Само че полицията не повярвала на версията на семейството и ги арестувала. Един от полицаите дори казал в лицето на Майкъл: „Знаем, че никой не е влизал в дома ти. Ти сам си го направил!“

Полицията разделя семейството в две различни стаи, закопчава ги с белезници. Нареждат на майката да извика някой да гледа плачещото в колата им дете, защото щели да извикат социалните да се погрижат. И така разпитът на невинното, опитващо да действа според морала си семейство започнал.

След него полицаите, убедени във вината на двамата, вкарват за няколко дни в затвора семейство Кийили, преди да се стигне до съд. А в съдебната зала съдията се вбесил и току преди да паднат всички обвинения към съпрузите, се обърнал към полицаите с думите: „Вие малоумни ли сте?“.

Спасителят, който загубил работата си, защото спасил човек от удавяне

Задълженията на спасителите не са трудни за разбиране. Основната им задача е съвсем очевидна – да спасяват хората. И точно това е правел спасителят от Флорида Томас Лопес, явно добре разбирайки задълженията си.

През 2012 г. той забелязва давещ се мъж и прави това, което хората очакват от него – спасява го.

Е, да, ама... удавникът имал наглостта да се дави в зона, в която имало табела „Плувате на ваш собствен риск“. А спасителят имал още по-голямата наглост да го спаси.

Вечерта след случката шефът обявил на Томас Лопес, че е уволнен. Още двама спасители последвали съдбата му, след като заявили, че не са съгласни с решението на боса.

Медицински работник е обвинен, че е дал одеало на измръзнал човек

Джек Галио работи като медински служител в спешния център в Детройт. Една вечер, отивайки на местопроизшествие, заварва горяща къща. Обитателите й успели да напуснат дома си, но били по бельо, а нощта била особено студена.

Галио се оказал безразсъдно милосърден човек и решил да даде одеало на единия от измръзващите.

Е, да, но за Галио тук започнали проблемите. Няколко дни по-късно той бил обвинен заради одеалото, защото всъщност то не било негово, че да прави с него каквото си поиска, а било собственост на града.

Може би има някаква, колкото и да е мъничка, логика в обвинението – все пак това са парите на данъкоплатеца.

До момента, в който обаче човек не разбере, че това одеало не е закупено, а е дарено на пожарната.

Шофьорът, който беше уволнен, защото помогнал на полицията

Джордж Доу е шофьор на училищен автобус в Ню Йорк. През 2011 г. в града бушува ужасна буря и много от улиците са наводнени. В тази ситуация Доу откарва по-рано от предвиденото учениците по домовете им, защото наводненията из града създават опасност.

По пътя той минава покрай полицейска кола, закъсала и почти напълно залята от вода. Шофьорът решава да качи в автобуса полицаите и ги откарва до районното.

След това Доу е уволнен. Правилата на компанията са категорични – не можеш да променяш маршрута на автобуса, пък било то и за да спасиш бедстващи хора, независимо какви – в това число и полицаи.

Според компанията това поставяло децата в риск от непознатите. Най-вероятно са имали предвид, че серийни убийци биха могли да се дегизират на давещи се полицаи в чакане на училищен автобус, който да ги вземе.

Охранител, предотвратил терористичен акт, е обвинен, че е.. терорист

Ричард Джевъл е охранител на Олимпийските игри в Атланта през 1996 г. По средата на откриващата церемония той забелязва чанта, оставена без надзор. При проверката открива в чантата взривно устройство.

Вместо да всее паника у всички, охранителят решава да предупреди властите и отговорните хора, а да не крещи „бомба-а-а-а!“.

Експлозията става, след като районът е евакуиран (за жалост взривът все пак взема една човешка жертва), а Джевъл се превръща в герой. Или не съвсем..

Оказва се, че той е главният заподозрян за атентата. Очевидно от ФБР решават, че поставянето на бомба, за да я откриеш точно ти после и да се првърнеш в герой, е достатъчен мотив за Ричард. По тази логика те започват разследване срещу Джевъл, а медиите веднага му лепват етикет "терорист". Апартаментът на охранителя е претърсен от федералните, а това дори се предава по телевизията, превръщайки се в импровизирано реалити шоу.

В крайна сметка ФБР признават по някое време, че Джевъл не е терорист, но вече е твърде късно. Човекът е загубил работата си, а медиите са пресъздали образа на един отвратителен терорист.  Човекът никога не получава статута на герой, който, честно казано, е трябвало да получи.

Едва десет години след случая от медиите се сещат да благодарят на героя. Поводът.. той е починал.

По материали на Cracked

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: наказано добро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"В крайна сметка ФБР признават по някое време, че Джевъл не е терорист, но вече е твърде късно. Човекът е загубил работата си, а медиите са пресъздали образа на един отвратителен терорист. "Медиите търсят само сензации. Това е. Чакат само да излезе нещо гърмят фояверките и обеснявай после, че нямаш сестра. В модерния свят излиза, че е най-добре да си абсолютно пасивен. Нито званиш на полиция, нито помагаш, нищо. И това всичко благодарение на разни нагли адвокатчета и техните идиотщини.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"А в съдебната зала съдията се вбесил и току преди да паднат всички обвинения към съпрузите, се обърнал към полицаите с думите: Вие *** ли сте?."Ето така трябва да се отнасят съдиите към *** куки. Само в екшъни живеят тези ***. Къде е логикат, ако някой е виновен да звъни на чнгетата и да се самонатаоя. Има една много вярна приказка и тя е "Под фуражка мозък не вирее"
28
1
 
6
 
! Отговори
Червен електрон преди 10 години
Ей това е американската ценностна система, дето и на нас ни я натресоха. Може ли да се живее с такива хора в една икономическа (ЕС) и военна (НАТО) организация? Нашето място е при Русия.
27
1
 
3
 
! Отговори
:) преди 10 години
nqkoi hora se oburkvat ! nqma losho v kapitalizma ...ima losho kogato kapitalizma se smesi s komunizum ..togava neshtata stavat loshi i izlizat izvun kontrol.... USA e tipichnia primer na komunizam smesen s kapitalizam i granichesht s fanatizam ! tova e USA ...bila nqkoga darajavata na svobodata .dnes e prosto edin komunisticheski lager ...i nikoi nemoje da me ubedi v obratnoto !
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
хахах защо ли не се учудвам на тази статия. Бил съм там и полицаи са ме спирали и бяха разбрани..... почти. Ако не правиш резки движения де. Та и всичко им е така, не нарушавай правилата, прави каквото ти се казва и т.н. А дали е правилно друг въпрос.
25
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТИПИЧНО ЗА АМЕРИКА И ЦЯЛАТА ИМ ДЪРЖАВА Е ЕДНА КАПИТАЛИСТИЧЕСКА МАШИНА
24
1
 
4
 
! Отговори
Свилен преди 10 години
cracked/article_20284_5-horrifying-ways-universe-has-repaid-good-deeds.html
23
1
 
4
 
! Отговори
ктт преди 10 години
До несъгласен в човешката природа 5% са аномалия-хомо
22
1
 
10
 
! Отговори
до 26 анонимен преди 10 години
В България няма мафия.Всички са управляващи.
21
2
 
35
 
! Отговори
ШопЕн преди 10 години
Много бързо се нахвърлихте на ''тъпите хамериканци'',а?А дали знаете,че след като уволниха спасителя за това,че е извадил удавник от неохраняема зона,ВСИЧКИ негови колеги напуснаха в знак на солидарност с него?И хората бойкотираха тази компания пак от солидарност.Вие дали бихте направили нещо от солидарност?(Има я в речника тая дума.Речникът на чуждите думи...)
20
1
 
3
 
! Отговори
Кисинджър преди 11 години
'Murica
19
1
 
11
 
! Отговори
557 преди 11 години
До несъгласенОбъркал си ценностната си система, пич. Зомбиран си, отвсякъде.
18
4
 
28
 
! Отговори
Луд Гидия преди 11 години
НИТО ЕДНО ДОБРО ДЕЛО НЕ Е ОСТАНАЛО НЕНАКАЗАНО (Джон Фитцджералд Кенеди).Направи добро и изяж ла*но! - Българска пословица.
17
4
 
15
 
! Отговори
Уплашен преди 11 години
Плана Ран-Ът, нали ни учат, че и той прави ДОБРО??
16
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До несъгласен 14По рождение ли си *** или си следвал в САЩ ?
15
15
 
15
 
! Отговори
несъгласен преди 11 години
Трябва да разберете, че това е друга култура. Четете Айн Ранд, програмния автор на американския капитализъм, за да видите как тя заявява, че доброто е егоизмът, а милосърдието е най-големия грях едва ли не. Тези хора следват тези правила, не правят компромиси и затова напредват само най-силните и имат подредени държави. Славяните пък сме много милосърдни, помагаме, даваме другата буза, и затова тук напредват само хитреците, а държвите ни са шит от векове за векове
14
2
 
18
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 години
ама защо всички случаи са от САЩ
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
сега се случва и в българия
12
50
 
4
 
! Отговори
несъгласен преди 11 години
Ами не съм съгласен!В случая с одеалото, ако правиш благотворителност, можеш да я правиш само със собствеността си. Няма никакво значение купувано ли е или е дарено. Някои дарения струват повече усилия от покупките.В случая с автобуса, ако бях родител и разбера, че шофьорът се е размотавал с детето ми да вози непознати по време на природно бедствие, щях да го съдя, до ефективна присъда поне. Неговото задължение е живота на децата!!!
11
23
 
27
 
! Отговори
БГ Съдия преди 11 години
Няма ненаказано добро. Последна справка - Бойко Борисов.