Чудотворното хапче за отслабване е на път да стане реалност

А дотогава яжте повече фибри
30 апр 2014 20:33,
10
Чудотворното хапче за отслабване е на път да стане реалност
Снимка: Reuters

Хапче, което помага за преодоляване на глада и в борбата срещу епидемията от затлъстяване, е на път да стане реалност, след като британски учени са открили как да стимулират усещането за ситост при хората, пише в. "Дейли експрес".

Авторите на проучването от лондонския Импириъл колидж и Медицинския изследователски съвет са установили как влакната в храни като зърнени продукти и хляб помагат за потискане на апетита.

Специалистите смятат, че постижението им може да доведе до лесно изпълнимо всекидневно лечение, предотвратяващо преяждането и допринасящо за отслабване.

"За нас става все по-ясно, че взаимодействието между червата и мозъка играе ключова роля в контролирането на количеството на приеманата храна. Ако можем да въздействаме върху тази връзка, например използвайки ацетат за потискане на апетита, ще сме в състояние да предложим нови, нехирургически методи в борбата срещу затлъстяването", пишат авторите на проучването в сп. "Нейчър къмюникейшънс".

В изследването си специалистите са идентифицирали потискащата глада молекула ацетат, която естествено се произвежда в червата, когато човек храносмила влакна. Веднъж освободен, ацетатът стига до мозъка, където подава сигнал, който ни казва да спрем да се храним.

Проучването показва още, че когато се инжектира директно в кръвта, дебелото черво или мозъка на мишки, ацетатът ограничава количеството на приеманата от тях храна. Изследването потвърждава ползите от увеличаването на количествата на фибрите в храненето като средство за контролиране на преяждането.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.