След хита "Чернобил" – с 35% скочиха посещенията в Припят

Между 100 и 200 души всеки ден влизат в града
Обновена: 11 юни 2019 15:37 | 11 юни 2019 15:35, Нели Христова
65

Снимка: Reuters

След излизането на сериала "Чернобил", с 35% са се увеличили туристите, които искат да посетят изоставения град Припят.

От години хора от цял свят пътуват до Украйна, за да видят града, станал жертва на най-тежката ядрена авария в света. Днес, само месец след излизането на сериите "Чернобил“, Припят вече се е превърнал в гореща дестинация  - посетителите му са с една трета повече от предишни години.

Още по темата
"Много хора ни казаха, че са решили да посетят града, след като са гледали сериала. Сякаш в един момент са пред телевизорите, а в следващия скачат на самолета и долитат до тук“, казва Виктор Корол, собственик на една от агенциите, които развеждат туристи из Припят.

За да влезеш в забранената зона ти трябва лицензиран гид. По думите на Корол, най-търсеният пакет е този от 99 долара, който е за еднодневно посещение.

Припят е отворен за посещение от 2011 година, но някои части на града, като "машинното гробище" продължават да са абсолютно забранени за външни лица. Туристите най-много искат да се снимат пред изоставения увеселителен парк и на специалното място от което се вижда саркофага, който покрива избухналия Четвърти реактор.

Сериите "Чернобил“ докараха между 100 и 200 посетители на ден в Припят. Но според Корол, някои от тях все още се притесняват заради радиацията.

"Въпреки че градът е обявен за безопасен, това е първият въпрос, който повечето туристи ми задават. Но тук е напълно безопасно иначе правителството никога нямаше да позволи посещенията“, обяснява той пред CNN.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
5
 
! Отговори
Историк преди 4 години
До 13Московската Орда е сурогат на Монголската Орда - въниква цели три века след като Киевска Рус е княжество, после узурпира и името Русия от Украйна едва преди два века и половина, когато Украйна е под Московско иго !за справка: виж ИСТОРИЯ НА РУСИЯ
20
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А СССР от кой се управлява бе кълвач от баба ми ли ? *** това в авторитарно управление , а не съюз. То бива да сте толковаа необразовани соцаджиитеее ама вие минавате всякакви граници по тъпотаа.
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ама верно украйнците как набиха канчетата на сърбетата с 5 : 0 само за това заслужават уважение :)
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 13преди няколко дни гледах мача Украйна - Сърбия, и като гледах трибуните осеяни с украйнски знамена, ензтусиазма на публиката, подкрепата и т.н. ...... всичко това хич не ми приличаше на някаква изкуственно създадена нация и държава, още повече пък пред разпат
17
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Украйна е една пропаднала територия с алкохолизиран и объркан народ, а украинките всички знаем какви са и с какво се прехранват.Защо въобще ни занимавате.
16
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Украинският език е изопачен руски.Също както македонският е изопачен български.Така наречените украинци, които са кръстени Петър Порошенков, Андрей Шевченков, за да се различават от руснаците си осакатиха имената на Петро Порошенко и Андрий Шевченко, което е повече от смешно.
15
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чернобил беше огдавна, дайте да видим откак САЩ се грижи за света как е климата и дали няма да пукнем след 20-на години под грижата на САЩ. Елон Мъск има ли едно корабче и за нас до Марс ?
14
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напротив - украинска нация има и държава Украйна има !Няма руска нация и руска държава,Затова ли министърката на ГЕРБ всяка година ходи в Русия да моли за руски туристи, щото без тях много българи щяха да мият улиците или да просят в Германия. Защо не ходи в Киев да се моли за украински туристи?
13
8
 
5
 
! Отговори
до 12 преди 4 години
Украйна е една изкуствена държава с измислена история.Също като Македония. Киев или Кий, както е по-правилно е първата столица на Русия.
12
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 8Напротив - украинска нация има и държава Украйна има !Няма руска нация и руска държава, а само руска федерация !
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който иска да ходи да се облъчва. Перодът на полурзапд на Плутоний 384 и Цезий 123 е около 500 000 години.
10
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От развита държава в СССР, с военни и космически технологии, след излизането си от СССР Украйна е съсипана държава от Третия свят, както и останалите източноевропейски страни които бяха сателите на СССР днес тънат в мизерия, а най-зле е България.
9
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този филм е пуснат много ловко от противници на ядрената енергия и да ви накарат да повярвате във климатичните промени. После като се откажете от ядрената енергия ще купувате вятърни и слънчеви колектори от същите тия загрижени хора. Само, че тия загрижени хора никога няма да ги видите на брега на океана и да събират пластмасите, но пък в алармирането са силно напред и много ги бива там .
8
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Украйна никога не е била част от Русия, а е била част от СССР, каквато част беше и самата Русия.След разпадането на СССР се появиха разни измислени държави, претендиращи да имат своя история и език.Нация украинци няма. На въпросната територия живеят - руснаци в Източната част и поляци - в Западната част.
7
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На снимката: Така ще изглежда българският Чернобил в Козлодуй след три десетилетия, ако се случи същото !
6
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По времето на аварията в Черноблил, Украйна е в състава на СССР, а не на Русия и си има свое Украинско правителство.Вземи се информирай малко - СССР беше съюз на 15 република, като две от тях бяха Русия и Украйна.Аварията стана в Украинска АЕЦ, управлявана от украински "специалисти".
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 5 почти самостоятелна държава са вече, със Украинска комунистичекса партия и Украинско полютбюро и ръководител ;)
4
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не Украйна , а Русия. Украйна понего време няма управление. Всичко св управлява от Партията.
3
12
 
11
 
! Отговори
Запознат преди 4 години
Първата намеса на Цру в Украина беше Чернобил, после последва Майдана!
2
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-тежката авария с ядрена централа в света е тази с японската Фукушима.И за това си има факти и статистика.