Москва нямала програма за разработване на "Новичок"

Твърдението е на заместник-външния министър Сергей Рябков
15 мар 2018 19:50, Красимир Ангелов
63
Москва нямала програма за разработване на "Новичок"
Снимка: Reuters

Русия никога не е имала, включително по съветско време, програма за разработване на "Новичок" - нервнопаралитичното вещество, с което се твърди, че е бил отровен бивш руски разузнавач в Обединеното кралство, заяви руският заместник-външен министър Сергей Рябков, цитиран от агенция Интерфакс.

Още по темата
"Не е имало никаква програма за разработване на химически оръжия с името "Новичок" нито в СССР, нито в Русия", подчерта той.

Москва, по думите му, е започнала да подготвя ответни мерки срещу най-новата серия американски санкции, обявени днес от Вашингтон в отговор на предполагаемата руска намеса в президентските избори през САЩ през 2016 г.

Същевременно британският премиер Тереза Мей посети днес град Солсбъри, където беше извършена химическа атака срещу Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия. Установено е, че те са били в контакт с нервнопаралитично вещество съветско производство, известно с името "Новичок".

Мей, която обвинява Русия за атаката и вчера обяви, че ще експулсира 23 руски дипломати, посети няколко места в Солсбъри, включително това, където двамата бяха намерени. Москва отрича да е замесена и нарича "безумни" обвиненията на министър-председателката.

"Държим Русия отговорна за този безочлив и жалък акт, извършен на улиците на този забележителен град, където хората идват и си прекарват добре", обяви Мей пред журналисти. Тя допълни, че целта на посещението й е да благодари на хората от службите за спешна помощ и за реагиране при извънредни ситуации и да увери обществото, че е в безопасност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин уби и принцеса Даяна също и Кадафи и после уби Саддам за да им открадне химичеките оръжия със които да убие Скрипал, надявайки се да прехвърли цялата вина на Асад.
13
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Типично в британски стил: "Кой ми .. в гащите?!". Тичат ли още английски пингвини из Аржентина и островите й? Шпионина дето се беше наврял в куфар и умрял явно си е мислил, че е бяла мишка от книгата "Пътеводител на галактическия стопаджия", или куфара си е мислил, че е бяла мишка, докатото се е самозаключил, или книгата си е мислила, че ще стане най-добрата документална книга в Англия....
12
4
 
13
 
! Отговори
Забава до забрава преди 6 години
Руският химик Вил Мирзаянов,създател на "Новичок" - Преместил се в САЩ, където публикувал книга за това, което знаел за тайната програма на Русия за химическо оръжие от времето на Студената война.И какви книжки е други е публикувал ? комикси или описание за американците? А как мислите?
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кога ли в у нас ще могат да кажат,че обществото е в безопасност,и всъщност ние изобщо общество ли сме или общност от слуги и господари
10
17
 
5
 
! Отговори
Байфидан преди 6 години
Що ли някак си вярвам повече на Тереза Мей, а не на ***?
9
17
 
9
 
! Отговори
Рукавишников преди 6 години
Хе-хе, че кога рубашките са си признавали? Те и за Чернобил първите дни говореха, че аварията не е в Русия, а в някоя западна централа.
8
1
 
17
 
! Отговори
ГЕНИЙ преди 6 години
Мей имала задочна научна степен по химия, твърдят злите езици!Иначе откъде тази убеденост без експертни анлизи?
7
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 2А какво да признават? Вече се разбра, че формулата е разработвана в Узбекистан и 1996 година краварите "помагат" да се затвори и изнесе завода.....КЪДЕ.......в краварията естествено!!! Там и живее сега този "откривател"!!!!!!!!!!! Абе, в днешния век на информация ВСИЧКО МНОГО БЪРЗО ЩЕ ИЗЛЕЗЕ! Те затова тъпите британчета дават газ в обвиненията си, докато още народа не се е събудил!!! НО НЯМА ДА СТАНЕ! Това не ви е оня с епруветката! Странно как все на едни и съща мотика настъпват!
6
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕКА РАЗКАЖАТ КАК ТЕ УБИХА ПРИНЦЕСА ДАЯНА
5
1
 
19
 
! Отговори
Аааа ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ: преди 6 години
65% от случаите фалшивите новини носят печалба на авторите си, при 84 на сто, те целят да насочат в определена посока обществения дебат. 90% от тях имат светкавичен ефект, тъй като се целят в емоциите на хората.:)На сайта го писаха!
4
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
все по-безочливи и все по-незачитащи стават рашките - правят си вече каквото си искат, където си искат.
3
5
 
17
 
! Отговори
А стига бе ? преди 6 години
САЩ също нямат програма за разработнане на Новичок по една случайност създадетеля на Новичок е от 20 год във САЩ и работи като писател като Г. Марков . През тия 20г. е издал една посредствена книга и със парите си е купил къща във луксозен квартал и живее от подаяния оставяни от доброволци под прозореца му.
2
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То оставаше да си признаят.
1
1
 
23
 
! Отговори
NUKE лозе пази преди 6 години
Нищо! Американците сигурно имат!