Руски депутат: САЩ са имали достъп до газа "Новичок"

Газът е можело да се произвежда и извън Русия
16 мар 2018 08:30, Елка Василева
154
Руски депутат: САЩ са имали достъп до газа "Новичок"
Снимка: архив, Reuters

Използваният за отравяне на бивш руски агент и дъщеря му в английския град Солсбъри нервнопаралитичен газ може да е бил получен чрез САЩ, заяви руският депутат Алексей Чепа, цитиран от Асошиейтед прес.

САЩ са участвали в прочистването на обект, където се е използвал газът "Новичок" в съветско време. Газът е бил тестван в обект в узбекистанския град Нукус. САЩ и Узбекистан са се договорили за програма по прочистване на обекта през 1999 г., заяви Чепа, който е заместник-председател на комисията за външни работи в долната камара на руския парламент.

Според него това е дало възможност на САЩ да се сдобият "с технологията за изработване на този газ, а такъв достъп вероятно са имали и натовските им партньори от Великобритания".

Още по темата

Производство на "Новичок" може да е имало в държавната британска лаборатория В Портън Даун близо до Солсбъри, заяви постоянният представител на Русия в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Александър Лукашевич, цитиран от ТАСС.

"Точно до Солсбъри се намира правителствената лаборатория за оръжия за масово поразяване в Портън Даун. И ако в Лондон са толкова уверени, че става дума за газа "Новичок", значи там разполагат с неговата формула и с негови образци, а може би и са го произвеждали. А изобретателят на газа Мирзаянов отдавна живее в САЩ, където отиде с техническата документация за това химическо вещество", каза Лукашевич на заседание на ОССЕ.

Според посланика на Русия в Холандия и руски постоянен представител в Организацията за забрана на химическите оръжия Александър Шулгин нервнопаралитичният газ "Новичок" може да е бил произвеждан извън Русия през 90-те години.

"Най-вероятните източници за произход на това химическо вещество са страните, където в края на 90-те години и понастоящем интензивно се изследва това вещество, например Великобритания, Словакия, Чехия и Швеция, където в средата на 90-те години западните специални служби са извели редица руски специалисти и документация", заяви Шулгин.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
4
 
9
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Откъде се заловихте с разстрела в Катинската гора, та го нарекохте и "катинско клане" и какво общо има с темата? Ако търсим кланета в историята (включително и британската) такива винаги има много. Проблема ни е започването на нова студена война, този път срещу Русия, и какво ние трябва да правим. Ето че британците започват да забъркват и НАТО в тая история с агента Скрипал и ще забъркат и нас.
83
5
 
0
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 100Осъден на смърт, След това оправдан и след това свидетелствал(1945) в Нюрнберг че немците са го натиснали да каже че смъртта на хората в могилите от преди 5 години(1939) а не преди по-малко от 3(1941) при немското разследване и отваряне на могилите на Катин от 1943 година.
82
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Типично по руски отричане на всичко до поcиране.
81
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 101 Така де Русия няма общо с него, с него общо има СССР.
80
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиБоби аз не искам нищо да те убеждавам, ти се мъчиш мен да убедиш че катинското клане било дело на немците. Затова ли нашите комунисти осъдиха на смърт веднага след 9-ти българския съдебен лекар поканен от немците да участва в разкриване на чудовищното руско престъпление при Катин? А ти вместо да се засрамиш и покаеш поне като християтнин продължаваш да се гърчеш като червей и да отричаш всичко. Не вярвах че си толкова покварено душица.
79
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До JonТой не е техен(САЩ) агент - вербуван е до колкото помня от ВБ МИ6На всичкото отгоре е бил кадровик - предал е няколко стотин агенти работещи в много страни(говори се за 30 страни)
78
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми те ингилизите с тези замазани мозъци не могат да измислят нищо. Това им е сценариото, пък и лабораторията за отрови е наблизо, удобно е.
77
2
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До Анонимен 88: Е по тоя начин може да се "обясни" и най-голямата глупост. Руснака е такъв, а англичаните са инакви. Едните действат логично, другите не. Бялото е черно, а черното е бяло. Който иска, да вярва.
76
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО JonАми защото е изцеден лимон. Пък и от предателите се гнусят всички, дори и тези, които ползват услугите им.
75
2
 
12
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
Какъв депутат, издънката стана още преди два дена когато показаха интервюто с избягалия руски учен в САЩ. Човека пред камерата първо оплю русия, а после да си направи PR на книгата разказа че в нея е публикувал и разсекретил формулата на това бойно отровно вещество.Така че това вещество отдавна е обществено достояние и всеки може да си купи книгата и формулата. Амо че издънка, ах , ах , ах.................
74
1
 
3
 
! Отговори
Jon преди 6 години
Само не мога да разбера защо САЩ биха убили собсвения я си агент.
73
2
 
9
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До Анонимен 85: Ти си направо гений. Британците не са се сетили, че Саддам си прехвърлял оръжието през границата при проверките, и взеха, че си признаха, че той просто е нямал химическо оръжие. Но работата вече беше свършена.Те и сега няма да признаят, че имат "Новичок". Който иска, да вярва.А пък ние взехме, че опростихме на Ирак половината дълг, нали сме богата държава, не ни беше проблем.
72
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 79Убеди ме че са РуснацитеСамо една забележка на 20 км от мястото на въпросните могили е имало незаконен ГУЛАГ лагер където ха са държани поляци които са строили ЖП линии - това е против всякакви конвенции - Никой не знае кои са били в лагерите и какво е станало след като са дошли немците - А като цяло района е първия който попада в стратегически КОТЕЛ след започване на войната
71
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ognyanzНе ти ли ясно че руснака е сбъркан от всякъде, не търси нормална логика в неговите действия. От какъв зор Сталин трябваше да убие 22000 полски офицери с куршум в тила? Каква беше логиката?
70
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А БЕ ТОЙ И КИМ ЧЕН УН ПУБЛИЧНО ПОКАЗВА СРЕДЕН ПРЪСТ НА САЩ, АМА ТЕ НЯМАТ ЗДРАВИ *** ДА ГО НАПАДНАТ.
69
3
 
11
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Сергей Скрипал е двоен агент, осъден на 15 години затвор в Русия за шпиониране в полза на друга държава. Помилван след 5 години и му е разрешено да емигрира във Великобритания. От какъв зор точно преди президентските избори руснаците ще искат да го ликвидират. Можели са да го направят още докато е бил там. А за нас - дано не попитат Валери Симеонов за мнение, че не се знае какво ще изтърси. A тролването със всякакви г'лупости естествено ще продължи.
68
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 76Руски фашяга нали знаеш че химическото оръжие на Садам и Асад е едно и също и само си го прехвърляха през границата при инспекции. Стига с тая глупост къде било хим. оръжие на Садам.
67
9
 
1
 
! Отговори
тва си е послание преди 6 години
да бе! ние имаме ракети дето не можете да прехванете, имаме изтребители пето поколени, подводни дронови, танкове, еди кви си, бе изобщо треперете! тва се тръби от кремъл поседните месеци, ние не спазваме споразуменията на ООН за прекратяване на огъня в сирия и унищожаваме враговете на асад! и .... ние ще ви тровиме с новичок по родните ви места и вие нищо няма да можете да направите! не е ли това послание на наглостта от последните месеци!
66
1
 
12
 
! Отговори
И ДО ДНЕС СА ВРАГОВЕ преди 6 години
АНГЛИЯ, ФРАНЦИЯ И САЩ СА ПРИЧИНИЛИ ОГРОМНИ БЕДИ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. БЕРЛИНСКИЯТ КОНГРЕС, НЬОЙСКИЯТ ДОГОВОР И АМЕРИКАНСКИТЕ БОМБАРДИРОВКИ НАД СОФИЯ, ЗАТРИЛИ ПОЛОВИНАТА ГРАД И НЯКОЛКО ХИЛЯДИ НЕВМИННИ СОФИЯНЦИ СА ДЕЛО НА ТЕЗИ ВРАГОВЕ НА БЪЛГАРИЯ
65
0
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 74Еххх експертеНямаш си представа VX газовете колко са токсични а за Новичок се твърди че е по-токсиченТака представи си нормален тристаен апартамент от 100кв м - VX газът за да убие всичко топлокръвно и дишащо са му необходими 2-3 капки и 15 мин да се разпространи при 10-15 капки и затворено пространство стандартните нехерметизирани военни защитни облекла не гарантират защита - тоест трябва ти специален костюмТака на тези хора са им дали доза по-малка от 1/5 капка - живи са