Руски депутат: САЩ са имали достъп до газа "Новичок"

Газът е можело да се произвежда и извън Русия
16 мар 2018 08:30, Елка Василева
154
Руски депутат: САЩ са имали достъп до газа "Новичок"
Снимка: архив, Reuters

Използваният за отравяне на бивш руски агент и дъщеря му в английския град Солсбъри нервнопаралитичен газ може да е бил получен чрез САЩ, заяви руският депутат Алексей Чепа, цитиран от Асошиейтед прес.

САЩ са участвали в прочистването на обект, където се е използвал газът "Новичок" в съветско време. Газът е бил тестван в обект в узбекистанския град Нукус. САЩ и Узбекистан са се договорили за програма по прочистване на обекта през 1999 г., заяви Чепа, който е заместник-председател на комисията за външни работи в долната камара на руския парламент.

Според него това е дало възможност на САЩ да се сдобият "с технологията за изработване на този газ, а такъв достъп вероятно са имали и натовските им партньори от Великобритания".

Още по темата

Производство на "Новичок" може да е имало в държавната британска лаборатория В Портън Даун близо до Солсбъри, заяви постоянният представител на Русия в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Александър Лукашевич, цитиран от ТАСС.

"Точно до Солсбъри се намира правителствената лаборатория за оръжия за масово поразяване в Портън Даун. И ако в Лондон са толкова уверени, че става дума за газа "Новичок", значи там разполагат с неговата формула и с негови образци, а може би и са го произвеждали. А изобретателят на газа Мирзаянов отдавна живее в САЩ, където отиде с техническата документация за това химическо вещество", каза Лукашевич на заседание на ОССЕ.

Според посланика на Русия в Холандия и руски постоянен представител в Организацията за забрана на химическите оръжия Александър Шулгин нервнопаралитичният газ "Новичок" може да е бил произвеждан извън Русия през 90-те години.

"Най-вероятните източници за произход на това химическо вещество са страните, където в края на 90-те години и понастоящем интензивно се изследва това вещество, например Великобритания, Словакия, Чехия и Швеция, където в средата на 90-те години западните специални служби са извели редица руски специалисти и документация", заяви Шулгин.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
3
 
! Отговори
nina преди 6 години
До Анонимен /48/: за първи път чувам за приятелство между Сталин и Хитлер. Някой нешо не е доразбрал!
43
2
 
14
 
! Отговори
agent provocateur преди 6 години
Много е възможно изобщо да не съществува никаква отрова, и Скрипал и дъщеря му изобщо да не са отровени. Вероятно са живи и здрави и ги крият на някой далечен остров. Случаят е скалъпен и го ползват за пропаганда. Иначе щяха да покажат снимки от болницата и някоя епруветка с отровата. Като тази, която размахваше Колин Пауъл.
42
5
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До рубашка 37СТИГА С ТАЗИ КГБКГБ и подобните нему ГРУ и прочие структури във всяка бивша страна от СССР са разформировани още първата година след разпада - РФ респективно Москва която е вербувала от целия съюз "шпионски звезди" може или не да разчита на тяхДругите страни разформироват структурите за да няма Москва влияние.Да бивши КГБ кадри има във всички служби на РФ но са минали не една проверка от 1990 до сега
41
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е новата ракета на Путин *** новичок.
40
1
 
16
 
! Отговори
аС преди 6 години
Кой има интерес? Кой печели от случилото се? Там е заровено кучето! Руснаците са имали визможност да ликвидират този още докато е излежавал присъдата си в затвора. След това, още десет години, докато е бил в изгнание! Защо точно сега ?Заради изборите в Русия? Заради световното по футбол ? Или просто да се поддържа тонус? Можете ли да мислите? Или не ?
39
15
 
3
 
! Отговори
Чапаев преди 6 години
Нина, не търси логика в руснаците, те си действат иддиотски, когато им скимне. Той, Путин, достатъчно брожение е предизвикал и няма значение в кой момент ще се случи такова нещо. Ако беше станало след 3 месеца, такива като теб щяха да напишат, че е заради световното по футбол. А пък връзката ти с Брекзит е просто смешна.
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е то по твоята логика, щом Виетнам е приятел на САЩ, значи можем спокойно да кажем, че Турция е приятел на Русия.Изказа ти е категоричен и манипулативен, но не може да въздейства на мислещия човек.
37
7
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 31Относно Катинското Клане - Елцин извади някакви документи които уж потвърждават, но ако попрочетеш става дума само за подготовка на дознания или изобщо за подготовка. Заповед за самото изпълнение? Донесение за самото изпълнение?Така Ето и няколко фрапантни факта за размисъл - Катинските могили (3 основни) са открити до реката на територията на ПИОНЕРСКИ ЛАГЕР където активно почиват деца до 1941 - или искате да ми кажете че от 1939 до 1941 пионерчетата маршируват върху трупове
36
1
 
10
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Естествено че са имали! Все пак предатели агенти в лондон и сащ колкото искаш, но хубавото е че не стават повече а намаляват особено като станат безполезни
35
1
 
5
 
! Отговори
решетников преди 6 години
До огнянчо. А руснаците пък никога не са правили такива неща - даже и първи път нямат.
34
1
 
10
 
! Отговори
nina преди 6 години
Всички тези, които са "ЗА" Великобритания, т.е., че Русия стои зад покушението на двамата, помислете: - ими ли полза Путин, дни преди изборите, да предизвиква брожение /международно/ срещу себе си, - не е ли Мей тази, която има полза от това - отклонява вниманието от брекзит, респективно, от себе си.Мислете, преди да сипете обвинения!
33
3
 
12
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Провокация срещу Русия в стила на студената война. И не им е за пръв път на британците. В такива случаи, когато е намесена толкова много политика на никого и на нищо не може да се вярва. Да си припомним атентата срещу папата на Али Агджа и "българската връзка".
32
8
 
6
 
! Отговори
рубашка преди 6 години
Най-вероятно този, най-вероятно онзи, дрън-дрън. А най-вероятно убийците са от КГБ.
31
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знам че всичко което се каже от руснак е лъжа, това вестници, телевизии , "експерти" , политици. Всичко е пропаганда и лъжи. Единствените които им вярват са рубладжийските *** и полезните идьоти.
30
2
 
4
 
! Отговори
ЖИРИНОВСКИ преди 6 години
ТЕРЕЗО затвори си плювалника да не пратим флота....
29
4
 
8
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 25 (Н),"А САЩ признава ли се за превратите в 48 страни .за хим оръжието в Ирак.. "Абе остави ги тез хамериканци! Те там така биеха ***... Ти чел ли си "чичотомовата колиба"?
28
6
 
9
 
! Отговори
Боляр преди 6 години
Руската мафия е много яка.Трябва по-твърда ръка за да бъде унищожена.Тя е и в България.
27
2
 
17
 
! Отговори
СОНГ МИ преди 6 години
16.03.1968 Солджърите на САЩ избиват цялото село като убиват повече от 500 мирни жители, в това число 173 деца, 182 жени, 60 старци и 89 мъже до 60 г. Някои с особена жестокост изгорени живи заколени, разпорени кореми и... БАТАШКОТО КЛАНЕ по вессия САЩ демократизира ВИЕТНАМ... Ей на такива гъската ЗАХАРИЕВА туитва пълна подкрепа от името на БЪЛГАРИЯ. СРАМ МЕ Е ОТ ТАКИВА УПРАВЛЯВАЩИ
26
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тея пак започнаха от девет класенеца вода да вадят. Ех, руска простотия.
25
3
 
3
 
! Отговори
? преди 6 години
До 22 Уверен ли си ,стават провали и ти само тгогова и разбираш ,ти да не искаш да кажеш ,че си от ЦРУ и всичко знаеш за службите от Русия КОГА И КЪДЕ СЕ ПРОВАЛЯТ ,а ?)