Руски депутат: САЩ са имали достъп до газа "Новичок"

Газът е можело да се произвежда и извън Русия
16 мар 2018 08:30, Елка Василева
154
Руски депутат: САЩ са имали достъп до газа "Новичок"
Снимка: архив, Reuters

Използваният за отравяне на бивш руски агент и дъщеря му в английския град Солсбъри нервнопаралитичен газ може да е бил получен чрез САЩ, заяви руският депутат Алексей Чепа, цитиран от Асошиейтед прес.

САЩ са участвали в прочистването на обект, където се е използвал газът "Новичок" в съветско време. Газът е бил тестван в обект в узбекистанския град Нукус. САЩ и Узбекистан са се договорили за програма по прочистване на обекта през 1999 г., заяви Чепа, който е заместник-председател на комисията за външни работи в долната камара на руския парламент.

Според него това е дало възможност на САЩ да се сдобият "с технологията за изработване на този газ, а такъв достъп вероятно са имали и натовските им партньори от Великобритания".

Още по темата

Производство на "Новичок" може да е имало в държавната британска лаборатория В Портън Даун близо до Солсбъри, заяви постоянният представител на Русия в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Александър Лукашевич, цитиран от ТАСС.

"Точно до Солсбъри се намира правителствената лаборатория за оръжия за масово поразяване в Портън Даун. И ако в Лондон са толкова уверени, че става дума за газа "Новичок", значи там разполагат с неговата формула и с негови образци, а може би и са го произвеждали. А изобретателят на газа Мирзаянов отдавна живее в САЩ, където отиде с техническата документация за това химическо вещество", каза Лукашевич на заседание на ОССЕ.

Според посланика на Русия в Холандия и руски постоянен представител в Организацията за забрана на химическите оръжия Александър Шулгин нервнопаралитичният газ "Новичок" може да е бил произвеждан извън Русия през 90-те години.

"Най-вероятните източници за произход на това химическо вещество са страните, където в края на 90-те години и понастоящем интензивно се изследва това вещество, например Великобритания, Словакия, Чехия и Швеция, където в средата на 90-те години западните специални служби са извели редица руски специалисти и документация", заяви Шулгин.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко са смешни третополовите европитеци. Те по правило не могат да мислят, защото няма с какво и затова чакат да им кажат какво да пишат.
63
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиБоби не ме убеждавай мен за Катин, аз знам че са руснаците, убеди света че са немците.
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИСТИНАТА явно е формен потомствен ***-от трето поколение.-Със сигурност е някой недораслек с двойки5 в училище.Такива глу пости е написал...
61
0
 
2
 
! Отговори
Приятел преди 6 години
Един познат,никога не признаваше,че кръшка!Ама аз я учех на хватки!Ха-ха!
60
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АМЕРИКАНЦИТЕ ЛЪГАХА БЕЗСРАМНО, ПЧЕ ИРАК ИМАЛ ХИМИЧЕСКО ОРЪЖИЕ, ПОСЛЕ УБИЕЦЪТ БУШ СЪСИПА ЖИВОТА НА МИЛИОНИ ХОРА И РАЗОРИ СТРАНАТА, МАКАР ЧЕ СЕ ОКАЗА, ЧЕ Е ЛЪЖЕЦ.АНГЛИЧАНИТЕ СА СЪЩИТЕ ЛЪЖЦИ И МАНИПУЛАТОРИ, НО С ТЪПИТЕ СИ МОЗЪЦИ И ЛИПСА НАВЪОБРАЖЕНИЕ СА СЕ ХВАНАЛИ ЗА ОТРОВНИТЕ ГАЗОВЕ. ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ ЗАЕДНО СЪС САЩ ГИ ПУСКАТ В СИРИЯ, ЗА ДА ОБВИНЯТ АСАД.
59
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 63Намерили са могилите защото са били НАД ЗЕМЯТА и са изглеждали като странни могилитоест трупали трупали тела и най-накрая засипали с машини Защо не под земята - Цялата област е с торфови блата и много обилни подпочвени води - копаеш на 2,5м и избива вода - Точно по тая причина и ЕДНОЕТАЖНИТЕ КЪЩИ в Русия се строят ПРИНУДИТЕЛНО върху СОЛИДНИ ОСНОВИЗащо Немците - Защото когато са екзекутирали някой е близо до или в населено място а ако е в гората Партизаните ще им видят сметкат
58
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото по твърди и безкомпромисни санкции и мерки се вземат срещу свинствата на Русия, толкова по-скоро ще получим и нейните самопризнания за този гнусен терористичен акт. Не трябва да се допуска да чакаме 50 години както случая с Катин.
57
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 56ПРОГНИЛА ТВАР!!!РУСКАТА ПОЛИТИКА НЯМА НИЩО ХРИСТИЯНСКО!!! ТАМ Е УБИЙ БРАТ СИ И СЕМЕЙСТВОТО МУ ЗА ДА МУ ВЗЕМЕШ КЪЩАТА И ЗЕМЯТА!!!
56
5
 
5
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Боби, ти така си се "нашмъpкал" с руска пропаганда и толкова си се задълбочил, че ставаш за таен русняшки доносчик. Само ти трябват два-три месеца школовка в "братска" рАссся и си готов.Боже пази да не се промиват повече мозъци, имаме си достатъчно ли!!
55
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МИ ТО И НАШЕТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ Е ПОСТРОЕНО ВЪРХУ ВЕКОВНО ТУРСКО ГРОБИЩЕ, КЪДЕТО 500 ГОДИНИ СА ПОГРЕБВАНИ ХИЛЯДИ МЮСЮЛМАНИ.СИГУРНО ЗАТОВА НЕ ИМ ВЪРВИ В ЗАКОНОДАТЕЛНАТА РАБОТА.
54
5
 
7
 
! Отговори
mda преди 6 години
поредната епизод от драмата кой ми ср..а в гащите! Няматакива кат братушките...
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 56СТАРА ИСТИНА Е, ЧЕ КАКВОТО ЖЕЛАЕШ ЗА ДРУГИТЕ СЕ СБЪДВА НА ТЕБЕ.
52
4
 
5
 
! Отговори
Во преди 6 години
Нали същото се случва в руската *** Правец.Спомняте си Мишо Бирата.
51
5
 
9
 
! Отговори
nina преди 6 години
До Чапаев: Логиката ми е желязна. А, между другото, руснаците не са ***. Що се отнася до брекзит - Мей нито е първата, нито ще е подледния държавник, който, когато му пари под краката, както е в случая, по всякакъв ачин гледа да отклони вниманието от себе си. Между другото, ако не знаете, господинът е бил реабилитиран в Русия.
50
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ся да земе *** вместо да си пие кафето да изтрие и да блокира тоя *** с главните букви, който пише гадости за това кой трябвало да бъде убит , разложен и съдран. Моля!
49
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 46Кога за последно беше на погребение - на село както са го правили от памтивека?Гробаря копае новия гроб и намира костите на пра баба ти примерно. Знаеш ли каква е миризмата на стар гроб от преди 25 години? А на пресен гроб?Представи си сега гробна могила в която са положени няколко хиляди човека - Нали се сещаш че се отделят разни газове като Метан и прочие част от които са миризливи. Миризма на Гнилоч.Аман от хора които НЕ МИСЛЯТ САМОСТОЯТЕЛНО А ВЯРВАТ НА ЛОЗУНГИ
48
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като се замисля, този агент толкова години свободно се е разхождал из Великобритания и не се е криел дори. Значи в продължение на 10 г. той не е чувствал заплаха за себе си. Пък руското КГБ просто го е било забравило.И изведнъж го убиват и то с нервно-паралитичен газ, какъвто се е произвеждал в бившия СССР.Тоест всичко е направено така, че КГБ да каже-НИе ГО УБИХМЕ.Те не могат да организират едно покушение наприер-да го пребия с бухалка вечерта като се връща от кръчмата.Иникой нищо да не разбере
47
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За кои християни е по-добре? Защото руската държавна политика е ЗА подкрепа на православното държавно християнство не само в Русия, а и на цялото православие. Та кои християни точно са по-зле?
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не могат да мислят, тут пишат платени продажници, които даже не могат да осъзнаят, че за пари продават България и българският интерес.Не мислят... просто имат пари в джоба, малко... но толкова струват.
45
2
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До решетников: Какъв решетников си ти? П'ростотията си я сложил още в псевдонима си. Както писах, на никого и на нищо не може да се вярва. А за кого е изгодна тази провокация е очевидно. Но тролването по темата естествено ще продължава.