Руски депутат: САЩ са имали достъп до газа "Новичок"

Газът е можело да се произвежда и извън Русия
16 мар 2018 08:30, Елка Василева
154
Руски депутат: САЩ са имали достъп до газа "Новичок"
Снимка: архив, Reuters

Използваният за отравяне на бивш руски агент и дъщеря му в английския град Солсбъри нервнопаралитичен газ може да е бил получен чрез САЩ, заяви руският депутат Алексей Чепа, цитиран от Асошиейтед прес.

САЩ са участвали в прочистването на обект, където се е използвал газът "Новичок" в съветско време. Газът е бил тестван в обект в узбекистанския град Нукус. САЩ и Узбекистан са се договорили за програма по прочистване на обекта през 1999 г., заяви Чепа, който е заместник-председател на комисията за външни работи в долната камара на руския парламент.

Според него това е дало възможност на САЩ да се сдобият "с технологията за изработване на този газ, а такъв достъп вероятно са имали и натовските им партньори от Великобритания".

Още по темата

Производство на "Новичок" може да е имало в държавната британска лаборатория В Портън Даун близо до Солсбъри, заяви постоянният представител на Русия в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Александър Лукашевич, цитиран от ТАСС.

"Точно до Солсбъри се намира правителствената лаборатория за оръжия за масово поразяване в Портън Даун. И ако в Лондон са толкова уверени, че става дума за газа "Новичок", значи там разполагат с неговата формула и с негови образци, а може би и са го произвеждали. А изобретателят на газа Мирзаянов отдавна живее в САЩ, където отиде с техническата документация за това химическо вещество", каза Лукашевич на заседание на ОССЕ.

Според посланика на Русия в Холандия и руски постоянен представител в Организацията за забрана на химическите оръжия Александър Шулгин нервнопаралитичният газ "Новичок" може да е бил произвеждан извън Русия през 90-те години.

"Най-вероятните източници за произход на това химическо вещество са страните, където в края на 90-те години и понастоящем интензивно се изследва това вещество, например Великобритания, Словакия, Чехия и Швеция, където в средата на 90-те години западните специални служби са извели редица руски специалисти и документация", заяви Шулгин.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
13
 
! Отговори
Н преди 6 години
22 А САЩ признава ли се за превратите в 48 страни .за хим оръжието в Ирак -къде е ,за Афганистан -за коката ? Британците за убийства в Индия признават ли се ,за убийства на МИ-6 ?кОГАТО ЕДНА ЛЪЖЕ Е ТИРИЖИРАНА ОТ "СВОБОДНИТЕ" МЕДИИ ХИЛЯДИ ПЪТИ ,ТО СТАВА ИСТИНА -А ШАРАНИ КОЛКОТО ИСКАШ ПЛУВАТ ПО-ЗЕМНОТО КЪЛБО ,МИСЛЕЙКИ СЕ АКУЛИ .......... .
23
13
 
9
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Русняшката наглост е безгранична!! Идеята на тяхното съществуване е убийството на невинни хора, от това те се захранват най-вече ментално! И всеки от тях е длъжен да подкрепя по-висшия от него, защото в противен случай ще го нарекът предател. А предателите там, според форумните червенушки, нали... Литвиненко!
22
3
 
15
 
! Отговори
алоо преди 6 години
Много по логично обяснение на случая,отоколкото това на "богопомазаните" британци. хамерика ОФИЦИАЛНО признават че са иззели техниката за производството на отровата и това в комбинация със създателя,който живее от 20 г. в хамерика, на какво ви отвежда? Т.нар.демократични държави са правели,правят и няма да се спрат да правят всякакви уродливи машинации,за да накарат цялото човечество(засега са само 40%) да повярва в сатанизираният образ на Русия
21
2
 
9
 
! Отговори
? към 21 преди 6 години
21Там е работата ,че руските служби пипат добре още от миналият век - за справка Г Марков -Англия - а пък какво остава сега в 21 век когато имат суперзвуково оръжие ,нали ? А за какво им е да убиват този мъж който е продал всичките телефони номера НА СЛУЖИТЕЛИТЕ НА ГРУ още преди време когато не е имало мобилни телефони и то за сумата 6000 долара ? Отговор -защо им е на Русия да убиват този мъж? Но да допустим ,че Те са ,но мислиш ги за *** за да правят твоа преди изборите и СП по футбол ?
20
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЛошоТи какво искаш за докадателство? Нотариално заверено копие от разпита на извършителя на грозния терористичен акт ли? Ами дори и това да ти покажат ти ще кажеш че е фалшификация щом се окаже че престъпникът е свещената крава наречена руснак. Има ли случай в който Русия да се е признала виновна за нещо? Няма такъв случай. Винаги отговора е нямате доказателства примесено със сърдене и дускане, че никой не им вярва освен платените русофили разбира се.
19
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има едно неоспоримо доказателство че е Русия. Това е некадърността с която е извършен терористичният акт. Видяхте че при убийството на брата на Ким с БОВ всичко беше много по-чисто изпълнено от корейците загина само обекта на химическата атака. В случая покрай Скрипал замина дъщеря му и още 19 нищо не подозиращи британски граждани които са сериозно пострадали (за цял живот по думите на един от създателите на съветското БОВ чудо). Както в случая Литвиененко и тук прозира руската некадърност.
18
13
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Всеки момент очаквам Радев да обяви, че "Новичок"-ът е американски...
17
4
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
нали видяхме че сьздателят му живее от години от сащ и сега веднага го намерихада коментира че русия е виновна а защо не сащ да са виновни ми6 сьщоняма доказателство не пускат межд експерти само голи обвинения на които никоине вярва
16
5
 
15
 
! Отговори
Лошо преди 6 години
Страшно е това което се случва и показва степента на промити мозъци който не мислят а повтарят лъжи,не може без доказателства да се обвинява никой,това е опасна провокация.
15
12
 
9
 
! Отговори
Нова опорна точка преди 6 години
Нали ви казах месец преди втория в света терористичен акт с БОВ че са американците, ама вие не вярвахте. Ето ги сега и неоспоримите доказателства на депутата от руската Дума, в чиято дума всеки русофил е длъжен да вярва. От тук нататък всички русофили ще повтарят като радиоточки че грозният терористичен акт е дело на САЩ.
14
8
 
10
 
! Отговори
Ужас преди 6 години
Русия е унищожила своето химическо оръжие както е по договор,но САЩ още не това трябва да ви говори много какво готвят САЩ за света.
13
10
 
22
 
! Отговори
До кога така преди 6 години
Всички специалисти и разумни хора знаят че това е провокация срещу Русия,и не за първи път но този път може да свърши зле за целия свят.
12
7
 
22
 
! Отговори
Ясно преди 6 години
Англо-американска постановка. Искат да влияят на президентските избори в Русия. Нямат никакъ шанс, Путин ще им го върне тъпкано.
11
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американците са имали контакт и с Бояришник, а Сноудън е двоен шпионин и може да го е тествал. Очаква се да го изпрати по дипломатическата поща през Аржентина за Крим !
10
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Усещайки големия и чепат .... руснаците започват да строят по-фантастични версии и от анимациите на Путин. Сега лозунга в цяла Русия е "Лжи для кочину!"
9
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази мантра я повтарят русофилите още от Освобождението ни от турско робство..., а Мумията мълчи !
8
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мдаа, ето че Русия е света вода ненапита. САЩ са виновниците. Руснаците признават че е Новичок, но не признават че е от Русия. Нормално е, и аз ако намеря една смирисана на бояришник yшанка оповръщана от всякъде на улицата най-логично е да си помисля че е на американец.
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** какъв конкурент е бил Собчак с 2 процента подкрепа
6
6
 
18
 
! Отговори
погр ебален агент преди 6 години
Оказва се, че смъртоносния вирус ебола, е създаден през 2009 г. по поръчка на американското правителство и е патентован. Собственика на патента за вируса ебола е американското правителство! Номерът на патента е US 20120251502 A1.
5
5
 
18
 
! Отговори
лекар преди 6 години
Това е дело на англииските пропадляци. Кой знае каква нова унищожаваща умът дрога взимат власт имащите там .