Турско светило: Вече поставяме стави на хора над 70 години

Д-р Бейзадеоглу: Използваме стволови клетки за по-бързо регенериране
29 май 2019 11:00, Анисия Иванова
21

Хора над 70-годишна възраст спокойно могат да получат нови стави, обяви в "България сутрин" турското светило в ортопедията проф. д-р Тахсин Бейзадеоглу. Той разкри, че ставите, които се поставят по оперативен път, не се различават по нищо от тези, които има човек още от раждането си.

"Можем да говорим за две групи хора - професионални спортисти и хора, които спортуват за удоволствие. Те имат нужда от различно лечение. Професионалистите имат една задача - да печелят пари. Затова не ги е грижа какво ще стане с тяхното тяло след като станат на 35-40 години. Но обикновените хора искат да живеят по-дълго. Както ние стареем, така стареят и ставите ни. В последните години има сериозно развитие на лечението на подобни травми и по-възрастните могат да получат по-млади стави", обясни той.

По думите му все още в света се работи с импланти и ако преди 30 години са се подменяли стави на хора между 45-50 години, през 21 век целта е тази технология да се прилага на хора над 70 години. Имплантът е същият като ставата на човек при раждането, каза той.

Турският специалист разкри, че напоследък все по-често се използват стволови клетки за регенериране на ставите. При този метод не се налага използването на допълнителни медикаменти.

"Скоро започнахме да използваме и костен мозък за производство на стволови клетки. Така ще постигнем необходимия ефект на регенерацията без никакви допълнителни медикаменти. Отделяме стволовите клетки от костния мозък и те помагат на ставата да се регенерира. Всички спортисти, които са на високо ниво, работят с лични физиотерапевти и хирурзи", обясни той пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
лекар преди 4 години
Започнах работа през 1989-та година и един от пациентите ми тогава беше с две сменени стави на 74 годишна възраст.След няколко месеца видях един друг мъж на 73 години съсед ми беше и той беше с две смемеми стави.Та това се прави масово у нас поне от 30-35 години.Виж използването на стволови клетки за регенериране на ставите е нещо ново и не знам къде се прави.Ако някой успее да го направи масово ще е голям успех.
20
0
 
1
 
! Отговори
българин преди 4 години
Даже и в областните болници в България поставят стави на хора далеч над 70 години.Когато бях студент ги произвеждаха в Етрополе и попитах какво е покритието-бяло беше на цвят.Тогава доцентът-скромно каза-керамика,но не уточни каква е точно.Имах съседка която изкара с една такава става повече от 30 години.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука ги слагат по-бързо.
18
0
 
1
 
! Отговори
Костов преди 4 години
Този уж професор какви глупости пише. Какви 70 години, какви 5 лева??? На баща ми преди 11 години му сложиха тазобедрена става, когато беше на почти 94 ГОДИНИ!!!! Операцията беше в Пирогов!
17
1
 
2
 
! Отговори
така е преди 4 години
До читател 16Напълно съм съгласен, нещо неразбираемо е написано. На баща ми (на 78-годишна възраст) през 2011г. беше сменена тазобедрена става в болницата в Горна баня. Без никакви проблеми впоследствие.
16
6
 
5
 
! Отговори
читател преди 4 години
Не разбирам целта на тази статия.Написаното тук от десетилетия се прави в България.Турция е за ислямистите.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 14България цъфти защото е претъпкана с "българи".
14
10
 
5
 
! Отговори
of 13 преди 4 години
До Браво!Заминавай за Турция. Не се прави на Българин , от такива като теб ми е писнало.
13
4
 
12
 
! Отговори
Браво! преди 4 години
Така се прави!Това е то нация в подем. През 80-те години нямаха квалифицирани медицински сестри, но Турция постоянно се развива и постоянно е в прогрес. Затова пък ние си имаме кофпомпаджия за министър-председател.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Помним постиженията на турската медицина, .Ореш ли от яд?
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Запознат: А цяло-жението как е!
10
5
 
18
 
! Отговори
Запознат преди 4 години
Браво на турците. Медицината им е на световно ниво.У нас проф. Кожухаров сложи две стави (през година) на една 86 годишна баба. Също така подмени двете коленни и двете тазобедрени стави на една жена и полужението и се подобри. А не можеше да ходи.
9
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Помним постиженията на турската медицина, когато трансплантираха черен дроб на щангисът Наум Шаламанов. Имаше шумна реклама и снимки на видни турски специалисти.Шаламанов умря *** вторият месец и от тогава такива светила като този на снимката се изпокриха и никой не чу за тях!
8
22
 
10
 
! Отговори
СУ 34 преди 4 години
В България слагат такива стави от поне 30 години, в Турция сега откриват топлата вода!
7
7
 
26
 
! Отговори
Браво преди 4 години
Браво на турците. Медицината им е на световно ниво.
6
4
 
21
 
! Отговори
Бау преди 4 години
До 5Процедурата е различна. Слагат имплант. Човек се възстановява за 2-3 дни. Старата процедура е с възстановяване месеци. Прочети повече, преди да се правиш на много оригинален .. :D
5
20
 
10
 
! Отговори
Новина преди 4 години
Така нареченото "светило" явно е изостанало ...В България се извършва смяна на стави на над 70 годишни отдавна , а лично аз знам 3 случая на родители на колеги , на 75 , на 80 и на 82 ...
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
90% от над 70 годишните нямат пари и за една коронка на зъб, та чак пък стави....
3
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора над 70-годишна възраст спокойно могат да получат нови стави ... от къде ще ги получават спокойно и какво ще правят с тях!?Ставите, които се поставят по оперативен път, не се различават по нищо от тези, които има човек още от раждането си... т.е. бебоците имат стави като на бабушкерите!?
2
8
 
26
 
! Отговори
Бау преди 4 години
До 1Няколко хилки е. Процедурата е нова и ... скъпа. Обаче е много по-добра от старата.. факт. Мога само да се радвам, че е достъпна в изостаналата винаги България.