Превозвачите против промените в тол системата

В Европа им помагали, у нас им се подигравали
22

Правителството планира да увеличи обхвата и цената тол таксите от 1 юли. Към магистралите и първокласните пътища се добавят и Втори клас пътища, които са около 3000 км. Аргументът е, че сега превозвачите минават по тях и не плащат за използването им.

"Това увеличение е изключително неразумно. Ние многократно повтаряме, че има проблеми с тол системата. Проблемите се наслагват. Тол системата е механизъм за правене на транспортна политика и не смятаме, че това е работа само и единствено на регионалния министър. Виждаме ситуацията в момента в Европа с превозвачите - в редица държави се отделят по 400 - 500 млн. до над милиард за подпомагане на превозвачите. Отделно от това има облекчение относно цените на горивата", заяви изпълнителният директор на Камарата на автомобилните
превозвачи Димитър Димитров в "България сутрин".

Той обърна внимание, че увеличение на тол таксите без каквито да е мерки в подкрепа на транспортния сектор, е неразумно.

"Увеличението се прави на ангро. Това удря изключително много и почти само българските превозвачи. Тол системата има механизъм за правене на политика как да се прехвърли тежестта върху транзитния трафик. Тол таксите в България не са най-ниските в Европа. В момента можем да кажем, че сме на едни от най-ниските ставки, но като ги увеличим по три за автомагистрали и за първи клас пътища, и вдигнем значително за втори клас пътища, определено няма да бъдат най-евтините", обясни Димитров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му превозвачите са третирани като престъпници на границата при пропуснат тол сегмент - спират се тежкотоварните автомобили и не се разрешава да се напусне територията на страната, докато не се заплати или компенсаторна такса, или да се издаде акт.

"Начинът, по който се управлява тол системата у нас, е несъпоставим с този Европа. Защото ако в една европейска държава има пропуснати тол сегменти или въобще не сме платили, то имаме определен срок, в който можем да заплатим въпросните участъци, а не да ни се налагат глоби и актове. Имаме притеснения къде отиват средствата от тол таксите", изтъкна Димитров.

"Най-справедливият начин за пътно плащане на ползваната пътна инфраструктура е тол системата. Още в началото беше анонсирано, че тол системата предвижда след време да включи и лекият трафик. Нашето предложение беше да се заплаща тол само по магистралите. Когато някой реши да ходи до ходи до морето и иска да стигне бързо - ще се качи на автомагистралата. Който обаче иска да стигне безплатно - може да пътува по Подбалканския път", поясни той.
Димитров каза още, че планират да проведат още няколко разговора, но ако не се вслушат в доводите им, протестът е най-логичното продължение. По думите му имат желание за диалог, а в момента им се подиграват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: превозвачитол система
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
3
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Десеторно да им ги вдигнат.
21
3
 
6
 
! Отговори
Вас пък кой ви преди 2 години
пита. Не стига, че последните 2г, благодарение на Тулупа рушахте гратис пътищата ами и наглеете да продължавате безплатно да рушите. Аз като плащам винетка, не ми е приятно колата ми да се разбива постоянно из разбитите от ТИРове пътища.
20
7
 
8
 
! Отговори
А,като преди 2 години
Ползваш нещо,ще си плащаш.Разбихте всички пътища.
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От Цариброд до Белград, Сърбия, тол таксата е около 21 лева за лека кола и 65 евро за ТИР. Какво точно искат нашите превозвачи?
18
1
 
3
 
! Отговори
Средновековна работа преди 2 години
Още от средните векове благородниците в европа са пълнили хазната като са слагали тол такис на пътищата. Най видимо е ако пътивате по Рейн с корабче. През 2 километра и виждате крепост - тол такса! Системата за тол такси е варварска и остаряла. Само пречи на движението, не подобрава пътищата и е изключително нагла и набиваща се в очите на всеки смукачка за пари. Тол система е за средните векове. Вижте Франция колко е зле и какви задръствания има точно зареди тол системата там.
17
0
 
3
 
! Отговори
... преди 2 години
Абе значи като направиха винетките и какво!!?? Пътя от моя роден град до селото на майка ми не е пипан от 1983г насам! Значи лъжа де когато направиха винетките сложиха два знака че пътя е с винетка! Та само това е ремонта който са правили на този път от близо 40г вече! Та ЗАЩО да плащам аз винетка!!!???
16
2
 
3
 
! Отговори
Да видим преди 2 години
Вдигнаха тока - съответно всички производства, домакинства и ред бизнеси са натоварени и инфлацията расте. Газта се вдига - още натоварване на инфлацията. Бензина поскъпва ли поскъпва - инфлацията още нараства. Сега от правителството решиха - бре малко им е натоварването "Дайте и от тол такси да ги оскубем малко. Така всяка стога превозена през територията на България ще бъде допълнително оскъпена". Чудя се какво им става в мисленето на тези хора. Сериозно?
15
2
 
2
 
! Отговори
Да видим преди 2 години
Вдигнаха тока - съответно всички производства, домакинства и ред бизнеси са натоварени и инфлацията расте. Газта се вдига - още натоварване на инфлацията. Бензина поскъпва ли поскъпва - инфлацията още нараства. Сега от правителството решиха - бре малко им е натоварването "Дайте и от тол такси да ги оскубем малко. Така всяка стога превозена през територията на България ще бъде допълнително оскъпена". Чудя се какво им става в главите на тези хора. Сериозно?
14
2
 
4
 
! Отговори
Бай Онзи преди 2 години
Това че цената на Винетката ще падне е "КьорФишек". В един момент ще кажат, че няма такава възможност, защото парите за пътища не достигат.
13
3
 
12
 
! Отговори
ОБЕКТИВЕН преди 2 години
Превозвачите скачаха и на Макрон,ама клекнаха.А уж щели да фалират.Трябва да плащат.Няма нищо безплатно.За да не плащат-пътуват по второкласен път и него да доразбият.В Европа плащат и карат,а тук всеки иска да бъде субсидиран от държавата. Винетките даже още трябва да се намалят.
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
10 лева отстъпка винетка и после стотици отгоре за продукти заради скъпия превоз след като вдигнат яко тол таксата, ОСТАВКА едеоти!
11
0
 
11
 
! Отговори
Сахар преди 2 години
Българските превозвачи все най-онеправдани и затова крият осигуровки и всички възможни данъци и такси.Погледнете автопарка на средностатистическия БГ превозвач...
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вдигайте минимум по 2 и як контрол от държавата за събраните стедства, след това директна инвестиция в нови пътища
9
2
 
15
 
! Отговори
От хората преди 2 години
Аман от желаещи компенсации.Какво искат,да разбиват пътищата с претоварване на превозните средства ,държавата да ремонтира,а да не получава.Много станаха на яслата.
8
2
 
17
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Абсолютно справедливо е превозвачите да плащат повече. Значи не може аз да ползвам магистрала няколко пъти годишно, и да плащам 100 лв винетка, а те да вървят денонощно, да разрушават настилката /нейното качество е друг въпрос/ и не на последно място да са причина за повечето катастрофи и да им излиза тънко. Няма как да е справедливо това.
7
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на транзитните камиони трябва да им вдигнете цените по 5, по Тракия не може да се кара нормално от турци, магистралата е амортизирана до безобразие от тях
6
5
 
3
 
! Отговори
Млад Иноватор преди 2 години
Имаме иновативна ЕКО зелена идея за чист и екологичен град. Система за таксуване за абсолютно всички пътища и също така и за пешеходците като ходят износват и замърсяват тротоари и пътеки. Със смарт мобилно приложение с изкуствен интелект ще таксува пешеходците Това е разработка на млади стартъп предприемачи от СофияТеХ Парка с подкрепата на Саша Безуханова и Соломон Паси.
5
2
 
12
 
! Отговори
ПРАВИЛНО преди 2 години
Така ТРЯБВА не може да ползваш нещо да го амортизираш и ДА НЕ ПЛАЩАШ. Освен увеличение на обхвата трябва и увеличение на таксите и данъците за превозни средства. Нищо така от самосебе се не се поправя ремонтира и поддържа трябва да се плаща.
4
1
 
19
 
! Отговори
Цирк преди 2 години
От тая ТОЛ система уж се очакваха приходи от над 1 милиард лв., а то какво излезе... Приходите на половина и то половината от винетки...
3
3
 
4
 
! Отговори
гост преди 2 години
аргументът: по време на криза цени не се вдигат