Арестуваха вербуван от ФСБ агент, следял Христо Грозев

Той е продал данни на високопоставени служители
30 мар 2024 21:26, Александър Попов
235
Арестуваха вербуван от ФСБ агент, следял Христо Грозев

Егисто От, бивш служител на австрийското разузнаване, който е шпионирал разследващия журналист Христо Грозев, беше арестуван след публикуването на съвместно разследване на The Insider и Der Spiegel.

Според доклад на австрийския вестник Der Standard От е заподозрян, че е продал данни от смартфоните на трима високопоставени австрийски служители на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ). Данните са били извлечени, докато телефоните са били ремонтирани след повреда от вода.

От, тогава служител на австрийската Федерална служба за защита на конституцията и борба с тероризма (BVT), е предал данните, извлечени от смартфоните, на ФСБ през лятото на 2022 г. Информацията първоначално се е появила от Обединеното кралство в рамките на продължаващото британско разследване на Ян Марсалек, укриващия се бивш главен оперативен директор на германската фирма за разплащания Wirecard.

Прокурорите смятат, че От е използвал позицията си в службите, за да получи достъп до поверителната информация и след това да я продаде на друг бивш служител на австрийското контраразузнаване - Мартин Вайс, който на свой ред е работил за Ян Марсалек. Прокуратурата във Виена уточни, че в рамките на същия случай са арестувани двама души, но не назова публично името на втория заподозрян.

Откраднатите смартфони са принадлежали на: Михаел Клойбмюлер, който дълги години е бил началник на кабинета на австрийското министерство на вътрешните работи; директора на федералната полиция Михаел Такач и Гернот Майер, директор на Федералната служба за имиграция и убежище (BFA). Телефоните са били повредени в резултат на инцидент през 2017 г.: докато пътували по работа в Министерството на вътрешните работи, лодката, с която пътували служителите, се преобърнала и смартфоните им се озовали във водата. Техникът на BVT, натоварен със задачата да поправи устройствата от повредите, причинени от водата, след това копирал данните от устройствата и ги предал на От. Понастоящем срещу специалиста също се води разследване.

Частната кореспонденция от смартфона на Клойбмюлер по-късно се оказва във владение на пресата, което води до антикорупционно разследване срещу служителя. Данните от смартфоните на Такач и Майер не са публикувани. Както отбелязва Der Standard, От и неговите съучастници очевидно не са били в състояние да ги хакнат, което може би е причината да решат да ги предадат на ФСБ.

Бившият главен оперативен директор на Wirecard Ян Марсалек изчезна през юни 2020 г. заедно с няколко милиарда долара. Месец по-късно The Insider и Bellingcat успяха да докажат, че измамникът е избягал в Русия или Беларус и има дългогодишни връзки с ФСБ.

На 1 март тази година съвместно разследване на The Insider и Der Spiegel разкри подробности за начина, по който Марсалек е бил вербуван. Изданията споделиха и подробности за това как Марсалек е сътрудничил активно на Wagner Group, предавал е на Русия данните, които е получавал от работещите за него европейски разузнавачи, и е помогнал за организирането на наблюдението на Христо Грозев./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още по темата: ФСБагентХристо Грозев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
4
 
5
 
! Отговори
а преди 1 месец
христо е легенда, само като му чуят името, сума ти български предатели почват да колабират хаха.
162
2
 
1
 
! Отговори
Баце преди 1 месец
Що си измисляте новини да крепите *** като ицето. Този никой не го бръсне за слива ..
161
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какъв точно журналист е Грозев?! Нещо друго май работи, но няма лошо и такива трябва да борят Путин!
160
3
 
10
 
! Отговори
NY преди 1 месец
свиквайте руски бо.к..клуци!
159
3
 
0
 
! Отговори
Slowhand преди 1 месец
До IQ 3.14За мен не бери грижа, каквото трябва съм го научил и то прилично. И шах между другото, когато трябваше жертвах пешката и играя играта другаде.
158
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
започвам да си мисля, че Грозев страда или от мания за преследване или умира да се прави на много важен и велик и сам подхвърля данни за себе си и после пуска сведения до тайните служби, че го следят.
157
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз пък се съмнявам че някой ще вземе да си цапа ръцете с тази гнус Грозев. Просто пак си прави някаква реклама на мъченик.
156
20
 
16
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 месец
Грозев е една платена англосаксонска латерна на лъжите и глупостите на когото не се хващат дори бабичките и децата ,един измислен ,платен слуга на англосаксонската пропаганда
155
21
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама какъв е тоя Христо Грозев,че се крие и излиза ,че половин Европа го шпионира и иска да го убие...явно не шъ да е само журналист ми се струва...
154
23
 
19
 
! Отговори
Юлиян преди 1 месец
Путин е безспорно най-големият държавен ръководител и политик на новия век.Всички останали западни държавни ръководители и политици са като първокласници пред него.Единствено Орбан и Ердоган се отличават заслужено от бледата маса недоучени аматьори.Само Орбан може да се каже,че не му отстъпва.И Си Цзин Пин естествено.
153
23
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин е диктатор
152
17
 
16
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
Редно е мартинките на Ристето да потреперват от време-на време!
151
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 175 Абе оракуле, ти да не би да вадиш тези прозрения от някоя дупка? Главата ти е пълна с тъъпи шаблони. Не е трудно да се образоваш малко, почни от Менделеев насам. Ти си клекнал в средата на блатото България и от тук крякаш глуупостите си, без никаква връзка с реалностите
150
18
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И какво толкова? Подлецът и американски агент Грозев бил шпиониран от службите на Австрия и те дали данни за него на ФСБ. Нима някой живее с илюзията, че като прислужва на едните, няма да попадне на мерника на другите? В библията е казано - нищо скрито не остава не открито. Рано или късно ще му лъснат кирливите ризи и на Грозев, който сега се преструва на живата съвест на планетата, естествено не безплатно.
149
0
 
10
 
! Отговори
до 189 преди 1 месец
ще дойде ама друг път, бухаха
148
4
 
16
 
! Отговори
до 199 преди 1 месец
китайски са друг път- китайска е само работната ръка , иначе е проектирано в лошия Запад както айфоните например, хахаха
147
11
 
6
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 1 месец
До Slowhand единственото нещо, дето ще дойде, татарче, е дпс на власт на следващите избори. тогава ти специално, ще видиш диш хакъ данък ли е
146
1
 
8
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До Slowhand ерик, барем да те беха научили да пишеш , в децката градина, кремвирш. турай ангцунга че си в цунгцванг
145
18
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рашка не може един щепсел да произведе. Произвежда само наръчници за КГБ под мъдрост ръководство на диктатора Путин. Изнася тероризъм. Нямат един собствин бранд бяла техника по рафтовете на магазините, нито в любимите им Индия и Китай, даже един пирон не изнасят. Само копат нефт. Друго - нула
144
15
 
7
 
! Отговори
Slowhand преди 1 месец
До до бонго бонгоПродължавай да драскаш по форумите, че ако дойде, тогава ще видиш кон боб яде ли. Сега поне можеш да изкажеш мнението си, колкото и глупаво да е, но станем ли 16 съвецка република хална ни майка