Борисов раздава “живи пари” за образование

Ректорът на СУ: “Хората, които работят по европроекти, не се къпят в злато”
Обновена: 7 ное 2012 17:04 | 7 ное 2012 10:55,
137
Борисов раздава “живи пари” за образование
Бойко Борисов и Сергей Игнатов. Снимка: БТА

“Живи пари, които са важни за всяко учебно заведение”. Така премиерът Бойко Борисов определи договорите за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма “Развитие на човешките ресурски”.

Днес в Гранитна зала на Министерския съвет бяха връчени договори на обща стойност над 10 211 960 лв. Премиерът Борисов насърчи ректорите към едно “благородно съревнование” за печелене на европроекти.

Той допълни, че всеки един от тях трябва да знае какво правят колегите му в страната. Днешните договори са отпуснати по схема “Развитие на електронни форми и дистанционно обучение в системата на висшето образование”.

По думите на Борисов електронните дистанционни форми на обучение са модерното образование и им помагат да пестят пари и време, тъй като за младото поколение работата с компютри не е проблем.

Най-много средства - малко над 3 млн., получи Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Ректорът Иван Илчев обясни, че тези средства са много важни, защото висшите учебни заведения подготвят кадрите за едно по-добро европейско бъдеще. “Моля, не мислете, че хората, които работят по тези проекти, се къпят в злато”, заяви ректорът на СУ.

Той допълни, че те са доста скромно платени дори по българските стандарти. Илчев, с тънкото си чувство за хумор, обясни, че нито неговите колеги от СУ, нито екипът на МОН са идеални, но все пак успяват да работят заедно.

На днешната церемония финансиране получи и “Висшето училище по застраховане и финанси”. Представителят на ВУЗФ Григорий Вазов благодари на правителството за отпуснатите 426 711 лв. Той се пошегува, че са го “отрязали” с около 100 хил. лева, но все пак изтъкна, че за първи път частният му университет получава държавно финансиране.

Министърът на образованието и науката Сергей Игнатов се похвали, че в момента екипът му работи по три нови проекта за финансиране на учебните заведения. Той за пореден път изтъкна колко големи средства се отпускат за стипендии на студентите и финансиране по различни програми на висшите учебни заведения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
0
 
! Отговори
двамата от голя- преди 11 години
мата снимка Живота ги изпъди като кучета.
130
0
 
0
 
! Отговори
стига с тия уж преди 11 години
университети, като това на Григорий Вазов и училището на инж.Славчо Славов от Варна , товаса фалшиви неща.
129
0
 
0
 
! Отговори
ще ценя България преди 11 години
когато езин учител в гимназия взема две хиляди лева месечно, а в основното образование хи-ляда и триста, в детската градина хиляда лева.Сега в България няма по-изтерзано и бедно отучител.
128
0
 
0
 
! Отговори
ето какви са преди 11 години
месечните заплати / в лева/ в някои европейски държави на учителите:Англия-5930,Финла-ндия-7461, Дания-10300, Гърция-3802, Люксембург-10266, Унгария-1820,а в България-844лева /но сумата не е вярна, такава заплата кой учител взема/, в Швейцария са държавни служители.
127
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От НАСА потвърдиха че няма да идва краят на света на 21 декември.Как ще изтърпим още половин година да ни управлява Герб?В България може и да умрем но от смях по бисерите на г-н премиера..мухахаххха
126
1
 
0
 
! Отговори
на-умните преди 11 години
винаги отиват да учат в Софийски университет. НБУ, ВСУ, БСУ, Югз.У, РУ,това са третокласнивисши училища.
125
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Abe pishete na kirilica be majmunqci!Горното го написах за тези,които не признават Българската АЗБУКА ! Засрамете се...Рошляци!!!!! Колкото и да Ви е правдив коментара,от мене ще получавате само /-/ !!!!!
124
1
 
1
 
! Отговори
NASO преди 11 години
BORISOV RAZDVA .DA NE SE LI4NO NEGOVI NA TOZ TIKVO4 ,VSE EDNO TOI GI VADI OT DJOBASI . VSE EDNO PUTI6TATA DETO STOIR I DETO REJE LENTI4KI NA KOV LI NE -TOI PLA6TA TOI LI4NO E PSOTROIL I DARIL -TOVA E ZADULJENIE NA DURJVATA A NE E LI4NO DELO NA NEKOI SI BOKO-TIKVO4O I SIE . BOIKO ZANE EDNA DYMA SAMO -AZ NIKOGA NE KAZVA NIE .NEMA TAKUV NARCIS .A ZA6TO BG VSE O6TE SI E NAI BEDNAT DURJVA V EU SUS AFRIKANSKI DOHODI -DA SE IZPRAVI I DA KAJE 4E E NESPOSOBEN I DA SE MAHA SUS SHAIKATA SI KRADCI
123
1
 
2
 
! Отговори
SWEDEN преди 11 години
NE JIVI BE MRISNI
122
0
 
0
 
! Отговори
НекъпещитеСеВ Злато преди 11 години
Софийският Университет е най-големият длъжник на "Топлофикация-София" АД, заяви изпълнителният директор на дружеството Стоян Цветанов. Задълженията на университета са 1,5 млн. лв за последните два отоплителни сезона. По думите му в момента дружеството е в преговори с ръководството на СУ и най-вероятно ще се постигне споразумение за разсрочване на задълженията.И къде отидаха тези 1,5 млн.лв, които са отпуснати за парното?
121
0
 
5
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 11 години
...за първи път частният му университет получава държавно финансиране.От кога държавата финансира безвъзмездно частният бизнес?????????????
120
0
 
2
 
! Отговори
Научна Забрава преди 11 години
Тъй като Борисов много толерира СУ дали ще му представява особен проблем ако му плати и парното, че нещо са забравили май да го платят за 2 г.?
119
0
 
1
 
! Отговори
? преди 11 години
След като раздадат тези 10 млн. лв за образование могат и да проверят какъв е крайният резултат т.е. електронни форми и дистанционно обучение. Между другото какъв е срока на договорите?
118
0
 
6
 
! Отговори
НН преди 11 години
За герберете да раздават пари е нещо нормално, особено по време на избори.
117
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
da spre da razdavava, ami da si plati EVRITE za ubiistvoto na bandita.kak taka Bandit na bandita pomaga? A tuka trebase da se stiga do EU prokurosrski dandani i sadilista.BB (BAsi Buttkata e toia BB Buda ot Bankia)
116
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Журналисте,много си прав!И аз мисля така!
115
4
 
15
 
! Отговори
black sea преди 11 години
На Тиквата ще му кажа, че аз пък работя с хора, някои от които са 60-70 годишни и пак "работата с копютър не им е проблем". И то със специфичен софтуеър. Ама като си *** ( като Тиквата ) то е за цял живот - и в Майкрософт или Епъл да те пратят на специализация пак ще си мислиш къде може в Силиконовата долина да се резнеш лентичката.
114
17
 
8
 
! Отговори
журналист преди 11 години
В този сайт почти никой няма да каже добра дума за Б.Борисов. Аз като безпартиен ще ви кажа. Няма по успешен премиер от него. Затова има конкретни резултати, които се виждат. Всички предишни бяха много велики на приказки ама след тях няма нищо. Затова хората ще го изберат. Знам , че не се харесва на червената мафия ама на политическия пазар не се предлага нещо по добро от ГЕРБ.
113
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 75Защото Игнатов дойде от НБУ и там ще се върне. НБУ има страшно много пари ,а там учат мамини златни синчета и кифли.*** и неграмотни,но с кинти.
112
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 123Стига с тая глупост :" Няма алтернатива"! Как може да говориш така???? България е пълна с компетентни,образовани,достойни хора. Всеки е по-добра алтернатива!!!!