Клисарова се чуди как ще дадат стипендии и заплати в СУ

Над 600 студенти са се разписали против окупацията
Обновена: 12 ное 2013 07:29 | 11 ное 2013 19:47, Анисия Иванова
80
Клисарова се чуди как ще дадат стипендии и заплати в СУ
"Ранобудните" заключиха днес вратите на СУ. Снимка: Булфото

Ако не работи администрацията, не знам как ще разпише стипендиите и заплатите, каза министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова пред БТА. Тази сутрин „ранобудните" обявиха пълна и ефективна окупация на Ректората. Вериги и катинари заключиха двора на ВУЗ-а, а администрация и преподаватели вече не се допускат.

Поради продължаващата акция на студентите и заради прекратения напълно достъп до сградата на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" днес и утре администрацията в сградата на Ректората няма да работи, съобщи висшето училище на сайта си. Поради тоталната окупация студенти днес не успяха да си получат стипендиите.

Още по темата

Въпреки продължаващата блокада министърът се надява да не бъде допусната нулева година. "Знаете ли какво е да учиш три месеца за държавен изпит и да не можеш да се явиш. Ако сме демократични, трябва да се съобразяваме с желанието и мнението и на останалите", каза още Клисарова.

Утре в Ректората трябва да се проведе държавният устен изпит по наказателно-правни науки за студентите от Юридическия факултет на Софийския университет. Поради блокадата изпитът ще се състои от 8.00 ч. в сградата на Факултета по журналистика и масова комуникация на ул. "Московска" 49, като информация за допуснатите и за явяващите се на изпита студенти ще бъде публикувана в интернет-страницата на Юридическия факултет.

Клисарова каза, че е учудена от това, че вече никой не говори за образование и не пита какъв е бюджетът за него, или за това как ще бъдат разпределени допълнителните 100 млн. лв., определени за образование.

По думите й образованието е приоритет на управляващите, а това според нея трябвало да мотивира младите хора и техните преподаватели. "Ако не се обединим, няма да има успех образованието, а оттам и икономиката и цялата нация. Затова съм оставила вратите на министерството отворени", допълни министърът.

Паралелно с окупацията от няколко дни представители на Студентско-ученическото движение "Призив за образование" събират подписка, в която над 600 студенти и преподаватели са се подписали срещу блокирането на Ректората, съобщи Александър Николов - докторант в Историческия факултет на СУ и член на движението.

Подписката се събира пред сградата на Факултета по журналистика и масова комуникация, както и пред сградите на други факултети на СУ.

Николов съобщи, че студенти, които са против окупацията и искат да се учи в Ректората, са се събрали спонтанно пред входа на СУ - откъм университетската библиотека. По думите му представители на "ранобудните студенти",  които са окупирали Ректората, след като са ги видели, са се прибрали в сградата на висшето училище.
Нашата подписка е озаглавена "В защита на академичната автономия и против окупацията на Софийския университет", каза Николов. 

По повод коментара за нулева година Ивайло Динев от "ранобудните" заяви, че нулева година няма да има, ще има просто удължаване - или на срока, или на сесията, или намаляване на сесията, което според него не е нещо фатално.

Той направи изказването си, след като беше попитан за това, че по правилник остава месец и половина до обявяване на нулева академична година и готови ли са "ранобудните студенти" да стоят толкова време в Ректората и да поемат този риск. "Фатално ще е, ако студентите в този момент си мислят за сесията, за лекциите си, а не мислят за бъдещето си", коментира Динев.

По думите му въпросът за "нулева година е един абсурд, който се коментира не от хора, свързани с образованието, а от хора, свързани с политиката".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още по темата: окупациястуденти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Студентите - заключили портата.Министърката - чудила се какво да прави.Лекарите - нямало да стачкуват щото им платили малко, но пък на 100%.Полицайте - НЕ биели много.Президента - искал с колело да ходи на работа.Пенсионерите - взели по 50лв за празниците(доволни, че са гласували за БСП).Бежанците - взели повече от пенсионерите.ДПС - извикало *** на митинг.БДЖ - забогатяло.БСП - се извини, че им били сменили имената с едносекундна прегръдка турчин-руснак.НА ВЛАСТ Е ГЛУПОСТТА!!!
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Човек а,кой ще направи този изборен кодекс .Нали се сещаш че никой няма да го направи така че да не е удобен за БСП и ДПС.И какво правим тогава.
57
0
 
5
 
! Отговори
Mangi4a преди 10 години
"Клисарова се чуди как ще дадат стипендии и заплати в СУ"Кеш, мадам! Кеш! Боко плаща.
56
3
 
2
 
! Отговори
Осведомен преди 10 години
До АнонименДа, за раздаването на парите е нужна администрация. Нека първо уточним обаче, че написаното в статията е пълна глупост, като :1. Не се раздават никакви пари - това ще се случва след месец2. Ранобудните вече се изказаха , че университетът ще бъде напълно освободен до ден-два и протестът продължава пред Парламента3. Не ви ли стана ясно , че всичко това са евтини политически трикове и провокации и , че реално няма студенти , който да са контра-протестиращи ?Събудете се .. време е
55
1
 
3
 
! Отговори
Човек преди 10 години
До danitz3Ако искането на оставка на едно правителство не е политическо искане... И съм за оставка на М.С. и разпускане на Н.С.( просто при този паритет не работи), но не и при този избирателен закон. Какво ще доведът едни нови избори в момента. 1. Едни похарчени за лудо пари.2. Безтегловност на едва дишаштата икономика.3. При този избирателен закон и липсатта на алтернативи ще се постигнат изборни резултати близки до моментните.т.е. ще продължим да потъваме бавно и безславно.
54
2
 
7
 
! Отговори
danitz3 преди 10 години
До ЧовекiИсканията са абсолютно не-политически. Ако за вас няма значение дали политическата *** е крадлива или не, значи от вас успешно нищо не е останало, освен ръката ви, да списва по форумите в защита на дпс:)
53
2
 
21
 
! Отговори
майка преди 10 години
Какво има да се чуди. Няма да се изплащат стипендии, няма да се учи, обявява се нулева година, студентите се врьщат по родните места вместо да харчат парите на родителите си.
52
5
 
11
 
! Отговори
eeha преди 10 години
А Клисарова защо ли не се чуди какво бъдеще ще има с това уринарско правителство? Заплати и стипендии винаги може да се намери начин да се раздадат на друго място, по банков път и тнт., а иначе някой ден може да няма и какво да раздава! Аман от манипулации! ОСТАВКА!
51
1
 
13
 
! Отговори
горски пътник преди 10 години
Още ще има да се чудят за неща, които в нормалните държави се правят редовно по банков път, заложен веднъж в началото на годината ... все едно сме някаква държава от третия свят.
50
5
 
11
 
! Отговори
Shark преди 10 години
До Човек. Говорите неща които не са верни, или не знаете или нарочно подвеждате по-младите хора, които не помнят стачката преди 24 години. Аз бях втори курс и прекрасно помня - изобщо не беше символична, дори беше по-сериозна. Всички университети в страната бяха окупирани, и не отделни зали, а целите факултети. И когато управляващите се правят на глухи, да, ще се влезе в университетите, защото явно трябва по-радикални мерки. Добре е че младите хора имат позиция, има надежда за България все пак!!
49
11
 
16
 
! Отговори
Човек преди 10 години
До SharkНе Ви познавам, но заключенията който си правите не съм съвсем точни.1. 350 студенти 1ви курс водят учебни занятия. Нахлуват 20 "окупатори" и прекъсват учебният просец. Атакуват 1ви курс. Защо??? Защото чви курс водят от месец учебни занятия и са удобна мишена.2. Преди 24 години бяхме на улицата. Пак ще Ви го повторя на улицата. Окупацията на университетите беше почти символична. 3. Не може да имете политически искания и да сте в сградата на университета.
48
5
 
6
 
! Отговори
Зоро преди 10 години
КлисУрова, това са парички за присвояване ,,, ЧЕСТИТО !
47
8
 
13
 
! Отговори
Shark преди 10 години
Може ли да сте толкова нагли бе, хората ви гонят от селото вие за попа питате. БСП-арска ***, не ви ли е срам от децата. 600 се подписали против окупацията, ми да това са вашите комсомолчета, които обучихте отсега да бъдат мекерета. Няма да ви мине номера, студените са свалили 2 правителства и това ще си иде!!!!! И както каза един ВУЗ-овски "преподавател" - като не ви харесва тук махайте се в чужбина. Стига вече младите са бягали заради вас, пръждосвайте се вие.
46
3
 
11
 
! Отговори
danitz3 преди 10 години
До Анонимен 61 и 62Сега ли се загрижихте за "ученолюбивите", не ви е грижа колко народ по принцип не ходи на лекции, колко народ слуша чалга и пие бира в аудиториите, колко народ виси по безбройните чалготеки на това генетично недоразумение статев, но изведнъж някаква лигава червендалеста грижа да не изтърват учебни часове!
45
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да спрат тока и водата на СУ да видим тогава как ще окупират ректората!От 22 хил.студенти окупуторите ако са 100-200 каква оставка искат те?Хиляди пъти да има избори винаги ще има недоволни и ще окупират,тогава къде отива нашата държава?Окупуторите имат демокрация,а останалите нямат ли демокрация,къде е демокрацията на другите неокупаторите?Стига глупости!!!
44
7
 
18
 
! Отговори
ВРЕМЕ Е преди 10 години
ректорът на СУ да си влезе в ролята на ръководител, а не да се прави на паднал от небето в небрано лозе. Да издаде заповед за освобождаване на сградата, а ако не бъде изпълнена, да поиска помощ от компетентните органи. Да спре стипендиите на окупаторите, а студентите, които не са съгласни с окупацията, да заведат дела за пропуснати ползи срещу окупаторите.
43
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** да не се чуди и мае, ами да си обира крушите и да се пръждосва откъдето се е пръкнала.
42
11
 
17
 
! Отговори
Ани преди 10 години
Нулева година!!!Никакви стипендии на тия гаменчета!Вън от университета!Затворете вратите и до септември 2014!!!!!
41
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 56, не министърката, а само Ректорът, като Принципал на Университета, може да каже дали да влезе полиция и да ги изнесе или не. Само неговият подпис и решение на Академическото ръководство може да доведе до това. "Поради тоталната окупация студенти днес не успяха да си получат стипендиите." - недейте да пишете глупости. В момента тече кампания по подаване на заявления за стипендии, ще се изплащат след месец, не сега.
40
5
 
3
 
! Отговори
stanick преди 10 години
Klisarova ne se chydi razdaite si gi kato bonysi v BKP(bsp)