80% от студентите не стигат до интервю за работа заради лошо CV

Студентите не оценяват колко важно е то, коментира експерт
20 мар 2014 21:38,
110
80% от студентите не стигат до интервю за работа заради лошо CV
Снимка: Getty images/guliver photos

Около 70-80 процента от студентите не стигат до интервю за работа заради лошо подготвени документи. Това коментира днес във Варна преди предстоящия форум "Национални дни на кариерата-2014 - Добра кариера, добър живот" управителят на фирмата организатор "JobTiger" Светлозар Петров.

Той уточни, че документите за кандидатстване са подготвени лошо не поради незнание, а защото студентите не оценяват колко е важно това, предава БТА.

Ако документите не са подготвени както трябва, шансът за интервю на кандидатите намаляват, смята експертът. По тази причина по време на форума в цялата страна ще има специален щанд CV Clinic, където студентите ще получат информация какво трябва да съдържа тяхната автобиография, какво е препоръчително да се спомене на интервюто за работа и какво - не, и други.

Светлозар Петров коментира още, че през последните години най-голямо търсене и най-голям недостиг на кадри има в IT-сектора и дистанционното обслужване на клиенти. При дистанционното обслужване на клиенти се изисква минимум един чужд език, но най-често се наемат хора, владеещи два-три чужди езика.

През тази година във форума във Варна ще участват 45 фирми. Той ще бъде на 25 март. Очакванията са националните дни на кариерата в крайморския град да бъдат посетени от повече от 2000 студенти.

Петров посочи, че средно за страната 60 на сто от наетите на стаж по време на форума млади хора в последствие получават постоянна работа в съответната фирма. По време на криза този процент спада до 40 на сто, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
2
 
! Отговори
Мен преди 10 години
Останалите 20% не стигат, защото нямат роднини в ТЕЦ-а ;)
68
0
 
3
 
! Отговори
567 преди 10 години
- Каква заплата очаквате от нас?- 2000лв.- Давам Ви 3000лв начална заплата, секретарка и служебна кола с шофьор!- Вие се майтапите!- Вие първи започнахме!
67
0
 
2
 
! Отговори
Studienkolleg преди 10 години
В Германия карат какндидат-студенти от България наравно с Мароканци , Пакистанци да правят приемен изпит за така начерените Studienkolleg при положение че сме в Европа и още повече в EU , Българския какдидат студент е ДИСКРИМИНИРАН на Н-та степен
66
2
 
8
 
! Отговори
BG преди 10 години
Университетите в България са на бройка, не на качество !80 % от студентите името си не могат да напишат без правописни грешки, тия за автобиография ми говорят ?!?!
65
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
80% от студентите са студенти защото искат да работят "на бюро", демек да не се работи много и тежко и да взимат малко повече от колкото заслужават. Не само не разбират на какво ги учат, но и не искат да разбират. Само и само родителите да пускат по някой лев. Е това се казва мързел :) Нормално е да не ги викат на интервю
64
1
 
4
 
! Отговори
VNIm преди 10 години
Може и да се чувства добре T специалистът от Австралия, но явно нещо куца щом има такъв иобиден и подигравателен тон. Когато човек е доволен от собствените си постижения, и освен това е умен и мъдър, не се подиграва на останалите и няма такъв обиден тон... Явно има нещо зад тази самодоволна маска, коетоо не е за показ...Въпросът е че все пак има много истина в думите му и ние трябва да спрем да вяврваме на всяка чужда дума, а да преосмисляме чуждия опит през местните особености и да работим.
63
1
 
7
 
! Отговори
до мнение преди 10 години
Не се хаби да му отговаряш. Специално в София като кажеш ИТ и всички си мислят за HP и Телерик, които са си откровени бардаци, защото са много хора. Имат Н-брой меринджейчета, шефчета и всякаква ненужна ***, която обикновено гърби нисшите нива. В малките фирми се търсят хора с потенциал, а не с опит в изстрелването на крилати ракети.
62
0
 
15
 
! Отговори
Vlado преди 10 години
Проблемът не е в CV-тата, a в нереалната представа на студентите за действителността или поне на по-голямата част. Ако очакваш, че директно от студентската скамейка, ще започнеш първа работа със заплата 3К, винаги се намира някой, който бързо те сваля на земята.
61
0
 
4
 
! Отговори
perekly преди 10 години
Щом не оценяват колко е важно да си написал правилно документи за постъпване на работа, как да разчитат на преценка по въпроси касаещи работата от която са зависими и други? Това си е безотговорност.
60
0
 
8
 
! Отговори
Някой преди 10 години
Я и аз да напиша нещо. Тука видях че сами ИТ-тита пишат ;-). И само да ви кажа, че има и други хора на тоя свят. А колкото до сиднито (ако въобще му е стъпвал крака там де), ми кво да ти кажа пич не важно само къде си, но и как се чустваш аз малко съм по обиколил и съм видял та мога да ти кажа, че в БГ си ми е най-добре. Вярно повечето работодатели са пълни *** с никакво и или купено образование, обаче това няма да е вечно.
59
0
 
4
 
! Отговори
От Мнение-продължени преди 10 години
До 82Фирмата ми е в IT сектора - работим само по чужди проекти.Не давам акъли, а ти говоря за реалността.
58
0
 
16
 
! Отговори
nuffsaid преди 10 години
Две мутри си говорят:- Можеш ли да вземеш сина ми на работа?- Добре, ще идва веднъж месечно на работа и ще получава 10 000 лв.- Иска ми се някак си да разбере какво е това работа.- Добре, тогава ще идва пет пъти месечно на работа и ще получава 2000 лв. - Абе, иска ми се да разбере как се вадят парите. Не може ли да идва пет дни седмично, четири седмици в месеца, да работи по осем часа и да получава по 400 лв заплата?- Ееееее, за такава работа хората учат по 5 години
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Мнение - продължениеАми като си толкова ербап продай си апартамента тегли 100 -200 хил евро заем имай добра идея ,бъди истински ръководител организатор итн и раздавай 1000 лева ,май само акъли раздаваш !!
56
4
 
13
 
! Отговори
Мнение - продължение преди 10 години
Не искам CV от студенти, защото зная какво ще пише вътре - профилът на повечето е "млад човек, който няма никакъв опит". Просто няма смисъл.А за заплатите - щом за една фирма са проблем 1000лв заплата - има нещо гнило. Или собственикът е първеню и за него е по важно да си инвестира парите в коли, къщи, любовници и яхти, или е толкова зле фирмата, че по-добре да затваря! Или е от "бизнесмените"!
55
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до 66 от 67"имаше човек, който кандидатства за iOS програмист и CVто му беше PDF, но оформен напълно като екран от iOS"Тоя за програмист ли кандидатства или за художник, извинете! И тъпите хора се впечатляват от такива неща вместо да погледнат същината на проблема и да намерят точния човек?!Пък аз за програмисти тогава искам само хора които ми изпращат CV в най-обикновен текстов файл. Ей така, за да се правя на интересен в зависимост от разбиранията ми за "програмист".
54
0
 
23
 
! Отговори
Мнение преди 10 години
Като работодател трябва да съм ***, за да искам CV от студент. Моят принцип е когато наемам млади хора да си ги обуча. Задължително разговаряме и ако ми хареса как мисли кандидата го назначавам на изпитателен срок. Следя го как работи и като забележа, че се справя или че има голяма желание (желанието не е за подценяване) и хъс за работа му увеличавам доволно заплатата, нищо, че още е в изпитателен срок. И преди да ме упрекне някой само да вметна, че ниските заплати са големия ни проблем.
53
0
 
5
 
! Отговори
хахах преди 10 години
68 всеки човек прави грешки , хората пишат цели книги и са пълни с грешки и те ли са неграмотни ? ти за една буква се хващаш рано сутрин.... и ти направи грешка значи и ти си неграмотен така ли? :) прави разлика между безгрешен и неграмотен две различни думи са :)
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До От Сидни Ав$тралияОк жив и здрав гмуркай се бъди щастлив ,но това няма нищо общо с темата нито засяга някой тук ,защо ни занимаваш с глупости, но да убеден съм че няма никой до теб ,а си съвсем сам за да прибягваш до форумни хвалби ,явно жена ти е мими и е дясната ти ръка ? Познах нали ,*** да избиваш комплексите си в някой чат за самотни перверзници не тук моля .Лек ден и щастлив живот в рая :)
51
0
 
3
 
! Отговори
do 72 преди 10 години
Точно в десятката!!! Самооценката е много важна!
50
1
 
7
 
! Отговори
до 62 преди 10 години
От и още едно ITНе, не се обиждам от твоя коментар.Махленски приказки и легенди в днешно време неминават. В повечето фирми след CV идва ред на интервю, а след това на тест, като теста е значително улеснена задача с цел да се видят възможностите и да не отнема много време. Така е и при нас, така е и в другите фирми когато ходих по интервюта.Дори смело мога да твърдя, че хора с различно образование от IT показват повече възможности на тестовете и се справят по-добре.Кетапа невинаги дава и знания