Учениците ни - на последно място по знания в Европа

Все повече българчета не завършват училище
12 мар 2016 07:00, Петя Славова
202
Учениците ни - на последно място по знания в Европа
Снимка: архив, Булфото
Българските ученици са на последно място по знания в Европа. Мониторингов доклад на Европейската комисия показва, че българчетата са сред най-слабите ученици в Евросъюза, а все повече деца у нас не завършват училище. 
 
По основни предмети като математиката и четенето българските ученици са най-зле, съобщава Нова тв. Новината от Европа сме чували и преди, но сега е обобщено - двойките по математика, природни науки и четене с разбиране са ни повече от средното за Европа - около 40%.
Още по темата
 
Далеч сме от чуждите езици, които владеят другите европейци, и още не сме свикнали да учим през целия си живот. 
 
Преди учениците на Ива Асенова да научат разликите между растения и животни, Европа вече ги е оценила. Миналата година са решавали тестовете по природни науки на ПИЗА. Най-голямо било притеснението от провал. Но резултатите все пак успяват да ги изненадат.
 
Проблемът, според учителите е, че нашите програми нямат общо с европейските. За нацията е неприятен и още един извод: че не ни се учи през целия живот, както им се учи на Запад. Друг проблем е, че по ранно отпадане от училище ние сме в четвъртата група: на най-лошите резултати и най-голямата липса на прогрес.
 
Същевременно по училищата у нас няма достатъчно учители с необходимите специалности и се налага на други да поемат щафетата. 20-годишният Хасан Хасан от село Речица в Бургаско още е студент по криминалистика във Варна, но преподава по математик на седми и осми клас. Решава вкъщи, за да е на ниво пред учениците си. Освен по математика, Хасан преподава и по изобразително, и по трудово. Но не задълбочава в история на изкуството. Защото в някои български училища се налагат компромиси. Който може - рисува, който може - решава задачи. А някои, по принуда, могат и двете.
 
Европа очаква висшистите да донесат светлината в образованието. За тях казва добра дума - че са повече, но все още избират само 6 от всички 52 професионални избори. Любимото висше на българите е по икономика, администрация и управление, право, комуникации и IT, педагогика и туризъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди промените бях твърдо убеден, че БКП е най-голямото зло във вселената. И преди 89та управляващите вършеха глупости, но никой не е действал съзнателно против образованието или здравеопазването. Въпреки многобройните недостатъци на соца, повече се правеше за хората от колкото се крадеше. Е, времената се смениха. Сега всичко се краде и не се прави нищо за народа. Образованието и здравеопазването, които трябваше да бъдат приоритет се превърнаха в доходоносен бизнес на определени прослойки.
112
2
 
7
 
! Отговори
www преди 8 години
А премиерът ни на кое място по знания стои в сравнение с колегите си от другите европейски правителства? И най-вече - има ли връзка това негово лично качество с качеството на децата в управляваната за втори път от него държава?
111
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Носталгия ли? Аз плача по социализма за много неща! Някой няма да ме разберат. Тогава да питат бабите си какво е било образованието в Царство България! На порядъци по-добро от сегашното! То е било по-добро и по хаджигенчово време!
110
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Демокрация + капитализъм = свободата да си необразован и посредствен, без качествено здравеопазване и образование, без защита от държавните институции... и това всичко е единствено за тези, които не могат да си платят за неща, които преди четвърт век бяха достъпни за целия народ и институциите със социални функции работеха наистина качествено.
109
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При министър на просветата Мега Куна ще постигнем забележителни успехи в копането на ново дъно! До 10-на години онзи, който може да се напише правилно трите имена ще е готов висшист!
108
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ама нали въведоха делегираните бюджети.....как така ще сме последни....това не може да е истина....
107
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До тяУчител съм. Вече повече от 18 години. И имам преки наблюдения за работата в училище.Най-удобно и лесно е да обвиним учителите. Ние пък да кажем, че образователната ни система закриля всеки мързелив, неграмотен и недисциплиниран ученик. А той е такъв и с изключителното бездействие на родителите си. Тези, които могат да помогнат за решаването на проблемите не искат да разберат, че цялата организация в момента е порочна. И "грижата за всяко дете" не означава, че трябва да търпим всичко.
106
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До МаркоМарко,не гази вода,която не ти е позната,че може да се удавиш!!!Не само ти,ами и вързаните на въжето/акъла ти/заедно с тебе!!Имаше социализма хубаво лошо СОБСТВЕНО производство!!Това говори ли ти нещо??СОБСТВЕНО!!Това значи,че валута извън България не е отивала за закупуване на тел,пирони,кабели,хладилници,ел.печки.....и т.н.!!!Сега ги няма,но и ВЪНШНИЯТ ДЪЛГ расте,защото трябва да ги купим отвън!!Няма СОБСТВЕНО производство!!А,колкото и лошо да е то му са необходими УЧЕНИ кадри!!
105
8
 
3
 
! Отговори
емигрант от 22 г преди 8 години
Отново се пишат и коментират лъжи за соц. образованието ни. Доста приравнителни изпити ни бяха небходими, за да прескочим бариерата ....и да работим в Европа като учители, лекари, фармацевти, зъболекари и пр.Разбира се , че имахме подготовка преди 1989-та, но който не се е сблъсквал с бюрократизма нищичко не знае...И чинии ще мие...., заради ...целта. А българските ни деца са интелигентни и умни!!!!
104
6
 
3
 
! Отговори
Марко преди 8 години
До Kriti4koДраги Критичко Червенушев, втората ръка точно отговаря на втората ръка образованост, характерна за нас - соц и пост-соц българите. Не пискайте, за да не Ви личи колко добре са Ви образовали, та днес да пишете идиотщини от сорта на "новобогаташи, който окрадоха". Хора, които пишат толкова неграмотно напълно естествено следва да броят стотинките си, справедливостта изисква *** да са на социалното дъно!
103
11
 
3
 
! Отговори
Марко преди 8 години
До diavolchetoДа напомня на гяволеещите червени дядовци, че продуктите на тази халюцинирана от тях свръхдобра образователна система натвориха всички глупости, които можеха да се натворят по времето на соца - тъпо проектираните и изпълнени градове, тъпите трамваи в тях, тъпите телевизори и хладилници, цялата *** и нискоконкурентна индустрия, която се разкапа само за месеци след 89-а.Толкова по въпроса за "чудесното ни образование едно време"!
102
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така се създават овце, които да пускат "вярната" бюлетина.
101
4
 
14
 
! Отговори
diavolcheto преди 8 години
А така ли беше?Да, ама не, както казваше един великолепен журналист ( Мир на праха му!).И не, не започвайте да ме плюете, че " тъгувам " по миналото!Защото " по онова време " образователната програма беше на изключително високо ниво, учехме, знаехме, можехме. Нашата образователна система беше призната, от нея се учеха много държави.Аз съм свидетел на това. Не, че нямаше и проблеми: къде ги няма? Ужас е сега! Такова масово опростачване и неграмотност никога не е било!
100
1
 
11
 
! Отговори
емигрант от 22 г преди 8 години
Пълни глупости и невярна статия. Испанските деца са същите , като нашите. Със мъка пък тях можеш да ги накараш да учат английски, немски, френски. Не лъжете и не заблуждавайте .*******Работя , като учител в часто ,,елитно" училище.
99
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най сетне налаганите 25 години демократичните ценности ,вземат връх . Най сетне . Колко мъка ,колко усилия ,години Да зътъпее нацията . Представям си каква нови учители ще дойдат с ,,модерните си методи ,,придобити по времето на затъпяването . А соц.учителите ли ? Че то поне 80 % отдавна са пенсионери .Ненапразно *** и Пульо беше , е ,и ще бъдат назначавани за министри на образованието . Пример -,,Червената Кукувица, ,по думите на др. Б. Борисов Кукувицата -на всяко л_йно -муха .
98
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е резултатът от 29 годишно крадене и обогатяване на политическата върхушка.
97
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма значение дали учителите са от соц-а пред пенсия или ще дойдат нови от новото поколение когато няма интерес за учене!!За да има кадърни учители,трябват кадърни ученици!Как да образова учител някой,който въобще няма желание за учене,наука?Как?С вълшебна пръчица ли да го променят??Че,преди 26 години имах съученици,които караха учители по математика и физика да се червят с възможни и по-лесни решения на задачи!!Но,иско четене не само на уроци,а допълнителна информация!Зор,селфитата са по-лесни!
96
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е до знание и наука,а до ЦЕЛ!!Какво искаш от живота си и как да го постигнеш??Как да се трудиш/защото и учението е вид труд/ след като по друг начин си по-добре хиляди пъти??По-добре заплатен с по-добро положение в обществото!!Защо да учиш??Губене на време!!Ако не е за хатъра на дъртите,вехтите в семейството го зарязват на момента!!Въпрос не на образование,а на желание и искане да учиш,на доказване,че можеш!!А за доказване и искане иска борба!!Как да се бориш,след като дъртите не се борят???
95
0
 
13
 
! Отговори
не всичко е пари преди 8 години
Спомнете си за физикът Т. Теодосиев, който безплатно обучава деца (да не говорим за безспорните им успехи), но колко от българските ученици ще отделят от свободното си време, не само за физика, а за нещо, което им се отдава, също и колко родители ще ги мотивират. Каквото и да се налее в образователната система, преди всичко е ролята на семейството и личните качества на децата.
94
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото и да ни е неприятно, това е истина.Деградирахме.Заминават си хората от поколенията за които наистина имаха значение добродетелите;чест,честност и живееха с идеали(погрешни може би, но идеали).Сега растат малки мечтатели за сила,с която не да спрат войната по света-както мечтаехме ние от соцмладежта,а такава с която да изтрепят цял квартал за 5 минути.