Учениците ни - на последно място по знания в Европа

Все повече българчета не завършват училище
12 мар 2016 07:00, Петя Славова
202
Учениците ни - на последно място по знания в Европа
Снимка: архив, Булфото
Българските ученици са на последно място по знания в Европа. Мониторингов доклад на Европейската комисия показва, че българчетата са сред най-слабите ученици в Евросъюза, а все повече деца у нас не завършват училище. 
 
По основни предмети като математиката и четенето българските ученици са най-зле, съобщава Нова тв. Новината от Европа сме чували и преди, но сега е обобщено - двойките по математика, природни науки и четене с разбиране са ни повече от средното за Европа - около 40%.
Още по темата
 
Далеч сме от чуждите езици, които владеят другите европейци, и още не сме свикнали да учим през целия си живот. 
 
Преди учениците на Ива Асенова да научат разликите между растения и животни, Европа вече ги е оценила. Миналата година са решавали тестовете по природни науки на ПИЗА. Най-голямо било притеснението от провал. Но резултатите все пак успяват да ги изненадат.
 
Проблемът, според учителите е, че нашите програми нямат общо с европейските. За нацията е неприятен и още един извод: че не ни се учи през целия живот, както им се учи на Запад. Друг проблем е, че по ранно отпадане от училище ние сме в четвъртата група: на най-лошите резултати и най-голямата липса на прогрес.
 
Същевременно по училищата у нас няма достатъчно учители с необходимите специалности и се налага на други да поемат щафетата. 20-годишният Хасан Хасан от село Речица в Бургаско още е студент по криминалистика във Варна, но преподава по математик на седми и осми клас. Решава вкъщи, за да е на ниво пред учениците си. Освен по математика, Хасан преподава и по изобразително, и по трудово. Но не задълбочава в история на изкуството. Защото в някои български училища се налагат компромиси. Който може - рисува, който може - решава задачи. А някои, по принуда, могат и двете.
 
Европа очаква висшистите да донесат светлината в образованието. За тях казва добра дума - че са повече, но все още избират само 6 от всички 52 професионални избори. Любимото висше на българите е по икономика, администрация и управление, право, комуникации и IT, педагогика и туризъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нормално е да сме последни. 26 години ценностите в живота са чалга и мутри. За какво да учи ученика, когато от учене мутра не се става?! Все още нещата се крепят, защото още не са се пенсионирали всички учители от онова време. Когато се пенсионират и те, и останат само новите учители чалгаджии, нещата ще станат съвсем зле.
92
0
 
11
 
! Отговори
факт преди 8 години
А преди 25 години ,бяхме на едно от първите места, преди англичаните. Това е проучване ,което четох по това време в английската преса.Много се чудих тогава..сега вече не се чудя.
91
0
 
7
 
! Отговори
Марко преди 8 години
Учениците ни - на последно място по знания в Европа__________________________________Съвсем очакван резултат. Според евростатистиките отделяме най-малък % от БВП за образование, нормално е и резултатите да са най-ниски!
90
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истината боли и има много вярни неща, най-вече това за ученето цял живот, непрекъснато се сблъскам с хора, които дори ги мързи да завършат започнатото висше, какво остава да се жертват да ходят по допълнителни курсове, стажове и т.н. Какво беше онова за работата при живи родители ;)
89
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-после една сбъдната мечта на демократите в България. За 26 г. положиха неистови усилия за затъпяване на нацията и ето че успяха. От държава с изключително високо ниво на образование, вече сме последни. Поклон пред българските демократи. Така се прави.
88
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Учениците ни - на последно място по знания в Европа ?Да, но на първо място по друсане на КЮЧЕЦИ !!! Дори родните мургавелки им завиждат на таланта !
87
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма такава опция - *** учител , знаещ ученик!
86
10
 
5
 
! Отговори
тя преди 8 години
Крайно време е учителите в пенсионна възраст да бъдат пенсионирани и на тяхно място да се назначат млади , а не да са безработни и да им се казва тъпата приказка "нямаш опит"! Голяма част от учителите "с опит" нямат нужното образование и дори са неграмотни , затова нямат авторитет пред учениците и ги замерват в час! Докога ще търпим некомпетентни и неграмонтни учители , а ще искаме от децата ни да са със знания?
85
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това не е вярно !!! Учениците ни зная всички песни на Азис, Галена, Миглена, Пенбена, и т.н., както и всички речи и умни мисли на учителя ни Тиквониев от с. Банкя Софийско ! Те са верни последователи на мутрите му и изучават всички техни похвати за рекет, кражби, лъжи и т.н.
84
0
 
12
 
! Отговори
Детегубников преди 8 години
Битието загуби нашите деца."Полуинтелигенти" написаха програми и учебници,за да умъртвят и малкото желание за учене и да приберат хонорари за "труда" си.За една година цялата история,а после по-подробно...?Натискаме малцинствата(мнозинствата) да учат,вместо всеки да учи,до когато може и желае.В кой клас е в Лондон българче,завършило 6-ти тук?9-10.Ако искаш добра работа ще учиш и на 48.Тийна ми тъкмо попрозря математиката(все още жива)и смениха учителката,която ги кара да си четат урока...
83
1
 
3
 
! Отговори
Иван Иванов преди 8 години
До Непеещ нерисуващЩом баща ти те е набил за това, че си изкарал "само" мн. добър 5 на класното по математика, явно е пълен психар. Дано не си като него.
82
2
 
6
 
! Отговори
Маноло от Балчиг преди 8 години
Очениците ни знаят много нешта за всички риалити зезди и могът даси правят страхотни селфита.
81
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лъжлива западна статистика.
80
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Михаел ТерзийскиИнтересно тогава, защо "умните" и "начетени" наши ученици отиват при онези "тъпите" да им мият чиниите, да им гледат децата, да бършат мръсотиите на възрастните им родители за трохи хляб и да получават грешни и смешни пари, след като са толкова умни ???
79
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Непеещ нерисуващПрав е бил баща ти ! Още тогава е знаел че от теб нищо не става !!! Категорично го доказваш с последното си изречение - Сега бих им се изсмял в тъпите муцуни!
78
4
 
3
 
! Отговори
Непеещ нерисуващ преди 8 години
Сетих се и друго.В 5-ти клас на класното по математика имах Мн.Добър 5 - баща ми ме наби(Да наби ме.Не удари два, три шамара а ме наби) защото не съм изкарал Отл.6!
77
3
 
5
 
! Отговори
Непеещ нерисуващ преди 8 години
Спомням си в 7-ми клас имах Среден 3 по музика, рисуване, трудово и физическо.По другите предмети 5 и 6.Бях огромно разочарование за родители и близки.Бях много подтиснат от критиките им.Сега бих им се изсмял в тъпите муцуни!
76
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 454спечелили медали - 20-30 специално подбрани и обучеви деца, което не е представително за нацията като цяло - прави разликаЯз за "обучеви" деца не знам. Явно си пропуснал обучвението си по български език. На такива като теб се крепи тази статистика, че сме необразовани. Пък и тези деца не печелят олимпиади понеже са специално избрани, а защото са спечелили олимпиади тук в България. Такъв е подбора и няма нищо нагласено. Представят България, а не някакво специално обучение.
75
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А така ??? Та в България има ли ученици ???
74
3
 
7
 
! Отговори
ей преди 8 години
Няма по умни и интелигентни от българската в Европа, въпреки скапаното образование в последните години. Това е факт.Все още децата ни са по можещи и знаешщи от другите.