Учениците ни - на последно място по знания в Европа

Все повече българчета не завършват училище
12 мар 2016 07:00, Петя Славова
202
Учениците ни - на последно място по знания в Европа
Снимка: архив, Булфото
Българските ученици са на последно място по знания в Европа. Мониторингов доклад на Европейската комисия показва, че българчетата са сред най-слабите ученици в Евросъюза, а все повече деца у нас не завършват училище. 
 
По основни предмети като математиката и четенето българските ученици са най-зле, съобщава Нова тв. Новината от Европа сме чували и преди, но сега е обобщено - двойките по математика, природни науки и четене с разбиране са ни повече от средното за Европа - около 40%.
Още по темата
 
Далеч сме от чуждите езици, които владеят другите европейци, и още не сме свикнали да учим през целия си живот. 
 
Преди учениците на Ива Асенова да научат разликите между растения и животни, Европа вече ги е оценила. Миналата година са решавали тестовете по природни науки на ПИЗА. Най-голямо било притеснението от провал. Но резултатите все пак успяват да ги изненадат.
 
Проблемът, според учителите е, че нашите програми нямат общо с европейските. За нацията е неприятен и още един извод: че не ни се учи през целия живот, както им се учи на Запад. Друг проблем е, че по ранно отпадане от училище ние сме в четвъртата група: на най-лошите резултати и най-голямата липса на прогрес.
 
Същевременно по училищата у нас няма достатъчно учители с необходимите специалности и се налага на други да поемат щафетата. 20-годишният Хасан Хасан от село Речица в Бургаско още е студент по криминалистика във Варна, но преподава по математик на седми и осми клас. Решава вкъщи, за да е на ниво пред учениците си. Освен по математика, Хасан преподава и по изобразително, и по трудово. Но не задълбочава в история на изкуството. Защото в някои български училища се налагат компромиси. Който може - рисува, който може - решава задачи. А някои, по принуда, могат и двете.
 
Европа очаква висшистите да донесат светлината в образованието. За тях казва добра дума - че са повече, но все още избират само 6 от всички 52 професионални избори. Любимото висше на българите е по икономика, администрация и управление, право, комуникации и IT, педагогика и туризъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
4
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
Да живее демокрацията.
72
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всики тук коментиращи в сайта явно се считат себе си за по-образовани от сегашните ученици, че да критикуват. Смешници :)))Кажете ми колко ученици от България знаят поне един чужд език и колко от наборите им в Европа знаят поне един език, който не им е роден. Сигурен съм, че българите знаят повече езици. Я английски, я френски, руски или немски. Европейските деца не могат да се похвалят с това. Да не говорим колко олимпиади по математика и информатика спечелиха децата ни. Само плюете България.
71
3
 
0
 
! Отговори
до митове и ... преди 8 години
Авей ,чуек ,дан' съ отваряш мноо ,чи шдода та разфърлям
70
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
продължение Учителката беше дала за един тест страница и половина само с дати да се научат. Е какъв е смисълът от това, зубрихме ги с асоциации и накрая си беше писал по ръцете и чина, за да направи теста. Е това ли е образование, или по-скоро деградация и още от малки приучаване ако не тарикатееш, няма да успееш. Детето ми сподели, какво е направило и му казах, че не е редно, но той ми отговори как да ги запомня тези дати. Как да се чувствам, като родител. радвам се, че поне сподели с мен.
69
2
 
4
 
! Отговори
Вот дю Фак преди 8 години
Някой да им обясни на децата , че местата за "спортисти" , чалгисти и Джурналисти са на свършване ,така че да няма да им е в повече да прочетат нещо
68
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Защото в някои български училища се налагат компромиси. Който може - рисува, който може - решава задачи. А някои, по принуда, могат и двете."Нормално е в училищата да се правят така наречените от вас днес.бг "компромиси". Истинската му дума е специализация и ако нямкой е по-талантлив в нещо е нормално да се насочи към него. Не може да очаквате всички ученици да знаят всичко. Който може да рисува - да рисува. Нормално. Който може да решава задачи - да решава задачи. Нормално. Не компромис.
67
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като чета коментарите точно по български манталитет, да бачка, като не иска да учи....чакайте, а замисляте ли се, колко е архаично нашето образование, методите на преподаване. Освен това не опира до нежелание, а до невъзможност децата да се справят. Количество материал, без качество, зубрене, но не и разбиране и мисъл. Да вземем учебника по Човек и о-во за т-ти клас и независимо от опита и знанията на един възраст. човек да видим с едно прочитане на урока, дали ще може да преразкаже материала.-
66
3
 
12
 
! Отговори
митове и истина преди 8 години
Рухна още един мит - за образования и умен българин. Когато нивото на образованост започна да се измерва и сравнява с другите европейци, истината лъсна. Също така е мит, че българинът е работлив.
65
3
 
12
 
! Отговори
Бертан преди 8 години
Хайде стига ни втълпявахте колко сме неграмотни! Образованието ни може да не е прелест, но в никакъв случай не сме и глупави! Българските ученици имат много по-широк радиус от знания, и то в различни направления, в сравнение с връстниците си в повечето европейски държави. Студент съм в Холандия, та те тук не могат да си служат с елементарна математика, пък за истории, психологии и подобни дума да не става. Веднъж пък ни убедете, че ставаме за нещо, вместо да ни цитирате небивали западни доклади!
64
2
 
6
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
НЕМА ЛЪЖА------ЗА НЕКАДЪРНИЦИТЕ В ОБРАЗОВАНИЕТО ДА ОТГОВОРЯ ЯНКА ТАКЕВА И ПАРТИЙНИТЕ И ДРУЖКИ!!!
63
5
 
3
 
! Отговори
АЛИС преди 8 години
Поредната лъжа и манипулация.Вероятно проучването е обхванало главно училищата с ромски деца и - оттам - се прави обобщение за българите.
62
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен70-ти ,по времето на тошко се пушеше в кенефите или на скрити ,учебниците бяха на същият безумен език написан .По литература нямаше права ученикът да изказва линчно мнение , а задължително на някой критик, думата ЕСЕ беше непозната.А ако трябва да се върнем през 70 или по-нодолу години ,там нещата изглеждат направи страховити.вероятно някои още си спомнят за лозунгите на комунизма.Основният проблем е че за 30 години не можаха да променят системата
61
0
 
10
 
! Отговори
Скърбящ по БГ преди 8 години
Индийски и турски сериали, чалга до дупка,премиер който прочете една книга Винету през целия живот, калинки-малинки,министри от околовръстно шосе,мутри и мутреси,шуробаджанащина,президент пигас, губерния на америка сме... и какво искате още?
60
1
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Да, верно е, по времето на Тошо не се пушеше открито в училище. Криехме се в кенефите или навън до оградата. Сега по коридорите ли пушат?
59
0
 
5
 
! Отговори
Хей преди 8 години
До Анонименпосмали малко забравили ли ли сте че тошо беше докарал едни виетнамци които започнаха да продават дрога по училищата и зарибиха доста ученици и добре че влезнаха във война с наште ц.и,г.а.н.ита накрая тошо ги изгони
58
2
 
5
 
! Отговори
! преди 8 години
А като поемате в пети клас неграмотни деца е ясно какво да ги правите- учите ги. Който не може- двойка и повтаря. Законът и тук е ясен. Като няма образование- няма работа. Да виси гладен и жалък. Като откаже да бачка като общ работник после- да няма помощи! Образованието е привилегия, а не ангажимент, нито подарък, който се дължи всекиму само заради това, че щъка по земята.
57
0
 
7
 
! Отговори
58, преди 8 години
До Анонимен 58,Не е вярно, че учителите отговарят за присъствието на децата в клас. Не лъжете поне за това. Жалко е. Вие просто трябва да пишете винаги отсъствия, когато ученик не е налице, а не да прикривате липсващите, за да не ви изпосъкратят и да водите "мъртви души" в чус.Като се съберат отсъствия именно родителите носят отговорост затова, че децата им не посещават училище, а до 16 годишна възраст са длъжни да го правят.И да, положението с нашето образование е окаяно! Некадърни хора...
56
3
 
3
 
! Отговори
Пф преди 8 години
Как няма да са лоши резултатите като учениците започват да работят преди завършването. Момчетата - дилъри, момичетата - ***
55
2
 
6
 
! Отговори
Манго без окови преди 8 години
Кофти матрял баце! Чиляка си го каза в прав текст.
54
0
 
12
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Кво ревете, нали това беше целта.