Преподават, готвят, чистят… Герои? Не, просто учители!

6-има преподаватели живеят в трудни условия и мечта за повече ученици
Обновена: 9 окт 2016 17:35 | 9 окт 2016 17:31,
27
Преподават, готвят, чистят… Герои? Не, просто учители!
Снимка: Bulgaria ON AIR

Те преподават уроци, но когато се налага приготвят обяда на учениците, а понякога и почистват класните стаи. Не, те не са герои, а просто учители в България.

За тях училището в златаришкото Средно село не е просто работно място, а дом. А мечтата им е отново да видят двора препълнен с деца и са я превърнали в лична кауза. За шестимата разказва репортаж на Bulgaria ON AIR.

От години те всяка неделя оставят семействата си, за да се качат високо в Балкана, където работят и живеят в примитивни условия.

15- те ученици, останали в училището, са най-голямата радост за всички в Средно село. Още на влизане, отдалеч се вижда голямото българско знаме, което гордо се вее пред порутената фасада на школото, пропита със спомени за някогашния живот и детска глъч тук.

“Преподаваме на няколко класа. Активно работим по съответните дисциплини. Децата са си деца, всяко със своите качества, със своите особености!“, обяснява Ивелина Колева.

Освен с уроците на децата, учителите тук ежедневно помагат в административните задачи на директора, включват се в приготвянето на обяда на учениците, а понякога сами чистят класните стаи.

Заради отдалеченото място всеки от тях е приел да живее в стария пансион, в който липсват елементарни битови условия.

“Ние нямаме топла вода, с която да разполагаме всеки момент“, споделя Стефка Язанджиева. Тя обяснява, че сутрин се мият със студена вода, тоалетната е външна, няма баня, обслужването е примитивно. “А за уюта в стаите вече ние самите си го създаваме!“, споделя учителката.

Въпреки трудностите обаче всички вярват, че мисията им да възпитават достойни хора е изпълнена и са сигурни, че заради това всички лишения и трудности, с които се сблъскват ежедневно се струват.

Още четете на bgonair.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тъй като съм работила там, нека нахвърлям няколко допълнителни щрихи: ученици 15, учители 6, класове -слети. Само тая кратка, суха статистика трябва да ви ориентира достатъчно за чий "висок" идеал се боричкат учителите. Дали са възрожденски апостоли и какво ли пък толкоз индивидуално в обучението може да се получи при слети класове /справка - системата на килийните училища/...
25
1
 
2
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Не всеки става за учител.....това е призвание за цял живот!
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ниво на бедност за първо полугодие 340 лв - средна пенсия обявена в БГ 350лв- пенсионираш се и те изхвърлят в карето бедни- СЛЕД КАТО СИ РАБОТИЛ 40 Г-/НАЙ МАЛКО С ПО 35/40 ДЕЦА/ И ДЪРЖАВАТА ТЕ Е ДЪРЖАЛА В ГРАФАТА ОЦЕЛЯВАЩИ- ТОВА Е БЪЛГАРСКОТО БЕЗУМИЕ- НЕКА ВСИЧКИ СЕ ПОКЛОНИМ НА ЛЕВИТЕ МИЛИОНЕРИ ВЪВЕЛИ 10% ПЛОСЪК ДАНЪК- ОБРЕКЛИ НАРОДА СИ НА ГЕНОЦИД, А СЕБЕ СИ НА ДАНЪЧЕН РАЙ.
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Е, да. Ама в Турция вземат по 2000 евро и ги пенсионират на 55." - Имам десетки познати, учители в Турция. Заплатите им в левове са от 1500 до 2500, може да се пенсионират и по рано от 55. При пенсиониране вземат около 30 000 лева.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 21Е, да. Ама в Турция вземат по 2000 евро и ги пенсионират на 55.
21
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който не става и за *** на зелева каца, го правят даскал.В Турция не ги взимат за свидетели в съда, защото тия със повечко стаж са тотално изпляскали и са акъла на второкласник.
20
2
 
6
 
! Отговори
Ресурсен Ц. Сливен преди 7 години
Какво да ви кажа...на работа не ходим, отиваме най- много да оправяме сплатни и интриги и да снасяме на Стефанова.Никой за нищо не ни търси, час-мак по цял ден и само ревем, че искаме още ПАРИ, ПАРИ и ПАРИ!!!Директорката е много паекана, прави далавери с прасето (шефката на инспектората, с дебелата шия, дето не е от туршия така и викат).Пране на пари, далавери и злоупотреби и всичко се замита от разследващи, прокурори и служители по килима.Важното е, че крадем и цицаме усилено държавна пара!
19
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
21 век, ЕС, България. Това го има само в най-изостаналите държави от третия свят.
18
4
 
26
 
! Отговори
Изобщо преди 7 години
Изобщо не е гордост за една нация да превръща учителите си в... да не кажа слуги, но примерно - нискоквалифициран персонал, който вместо да представлява интелектуален пример за подрастващите - да им показва колко мизерно се живее, ако си учил...
17
0
 
2
 
! Отговори
Scania преди 7 години
Kak li bnt ili Boyana film ne sa proizveli dokumentalno kino za suverena?
16
3
 
17
 
! Отговори
лупи преди 7 години
Напротив, герои са. Обикновен учител никога няма да направи такава саможертва
15
5
 
26
 
! Отговори
XYZ преди 7 години
Страни с заплата под 2 000 лева за учителите вън от ЕС!
14
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Учителката на снимката се е облякла като колхозничка.
13
7
 
34
 
! Отговори
XYZ преди 7 години
Най-ниската заплата на учителите трябва да е 2 000 лева. Който им дава по-ниска заплата е родоотстъпник!
12
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Учителите трябва да бъдат с най-високи възнаграждения в обществото. По-добри от лекари, адвокати, икономисти, държавници, и пр. Защо ли? Защото без учители няма да ги има. Няма да има просто никой, освен ***.
11
1
 
8
 
! Отговори
сб преди 7 години
До НеаТова го имаше и при социализма. Но, не се спазваше! Това го има сега! Но, не се спазва!
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Da se obadqt na Kuneva i na Nova da naprawqt edno reportazhche i vednaga shte otpusnat sredatwa. V Bylgariq vseki se strahuva da vdigne shum, a kolkoto poveche shum za vazhnite neshta, tokova po-byrzo shte se oprawim. Edva li prichinata e v edin ministyr. Prichinata e v gildiqta lyzhlivi, kradlivi politici, chiito nachin da oceleqt e da si otkradvat malko za cherni dni. Taka de, i te deca imat, che i vnuci. Trqbva da pomislqt i za tqhnoto obezpechavane, kradejki. Taka mislq ironichno.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Izbqgala v Canada
8
0
 
19
 
! Отговори
Неа преди 7 години
До колкото съм наясно от тази учебна година , на 5 отсъствия спират детските и ги превеждат дарение да училището , като мярка да не се крият . Обаче римлянчетата които са били в Германия се фръцват и казват че получават от там детски и пак няма да ходят на училище ...иначе се ходят записани . Ха де ....
7
0
 
40
 
! Отговори
Бивш учител преди 7 години
Едно време в учителските институти ни учеха, че на запад, при капитализма, има двойнственост на образованието-Училища задецата на Елита, и училища за децата на Народа. При нас всичко беще едно, дете на работници, покаже ли данни и акъл, можеше спокойно дасе запише в "Елитна" гимназия или техникум, а и да учи нагоре-държавата плаща.Сега-знаете как е, а знаете, и че който има пари, продължава нагоре, макар и завършил с 2,99. Съжалявам, чедоживях даго видя у нас напрактика това, а не в книгите само