От бедност: 4000 деца отпаднали от училище за година

В повечето случаи става дума за ромски ученици
27 окт 2016 10:22,
37
От бедност: 4000 деца отпаднали от училище за година
Снимка: Reuters, архив

Близо 4000 деца са отпаднали от образователната система през миналата година. В повечето случаи става дума за ромски деца.

"Бедността е основната бариера пред достъпа на тези деца до образование. Важно е да засегнем този проблем от всичките му страни - бедността, семейната среда, социалните норми. Средата в училище също е причина за отпадането на децата", посочи Мария Янкова от УНИЦЕФ България пред Bulgaria ON AIR.

Тя е на мнение, че трябва да се фокусираме върху превенцията, а не върху адресирането на проблема. По думите й проблемът е комплексен и трябва да се работи паралелно с децата и родителите през различни програми.

"Отделно да се работи по нагласите на учителите за работа с тези деца", добави още Янкова.

Стефан Лазаров от Национална мрежа за децата алармира, че отпадналите деца са над 12 000. "Те няма да са конкурентоспособни на пазара на труда и ще имат много труден живот", смята той.

"Знаем за този проблем отдавна, но не сме близо до пълното му разбиране. Във всяка област причините са различни. Трябва да се вникне в тях, за да се направи качествена превенция", каза гостът.

Той добави, че посочените от Мария Янкова практики са използвани у нас, но се реализират в много малък мащаб.

"Това са пилотни програми. Трябва да покажат резултати и тогава да се приложат масово. Имаме липса на цялостен подход и механизъм", уточни Стефан Лазаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
Еми нормално преди 7 години
За какво им е да учат повече, като е скъпо и не получават съответно нужното образование за тяхната сфера. От бедност хората ходят на работа е не чакат от горе да им падне. Аз как мога да работя и да уча, а те не. За такива трябва контрол родителите им трябва да се съдят и да им се налага някаква задължителна мярка за общо полезен труд както и фонд за да внасят пари за собствените си деца щом ги имат в количество, а не да чакат ние да носим отговорност за техните безотговорности.
27
0
 
10
 
! Отговори
az преди 7 години
Не от бедност отпадат, а от мързел!
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кунева долу!!! Кунева долу!!! Кунева долу!!! Кунева долу!!! Кунева долу!!! Кунева долу!!! Кунева долу!!!
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Толкова долна и миризлива статия, че ми се повръща!!! Аз, като дете, както и още много други деца по мое време, бяхме много бедни, често бях на училище без нито стотинка в джоба за закуска, хранех се само вкъщи, защото нямаше пари за джобни, но завърших с отличие гимназията, в последствие завърших и магистратура. И пак да кажа, много, ама много бивши деца и ученици имат моята съдба. Стига сте измисляли оправдания за дискриминационната си спрямо българите и в полза на ромите, политика! Мерзавци!
24
0
 
14
 
! Отговори
Под Игото преди 7 години
И е пълна измислица, че децата отпадат от училище заради бедност. Всеки от нас е бил ученик и би се съгласил с мен, че децата на по-бедните семейства са много по-мотивирани и всеотдайни в клас от останалите.Причината е, че определени групи биват учени, че каквото и да се изисква от тях трябва да става с финансова стимулация!Законът обаче е ясен - основното образование е задължително. И вместо санкции - Кунева, че ще ги възнаграждава!А от догодина може би ще им дават пари за да не крадат???
23
0
 
10
 
! Отговори
Крали Марко преди 7 години
И как точно от МОН знаят, че в повечето случаи са ромски деца - след като по лична карта всички се водят българи, а при записване на ученик подобна информация не се изисква и не е необходима.Или това е мижав опит да се оправдае дискриминацията с степендиите от 30евро?Елементарни сте!
22
0
 
10
 
! Отговори
КРАСИМИР ИВАНЧЕВ преди 7 години
КАКВА БЕДНОСТ БЕ.ВЧЕРА БЯХ В ОФИС НА МОБИЛЕН ОПЕРАТОР ДА СИ ПЛАТЯ СМЕТКАТА И КАКВО ДА ВИДЯ.2 РОМСКИ ДЕЧИЦА ПО НА 15 ТИНА ГОДИНИ С МАМА КОЯТО Я ИМАШЕ 30 Я НЕ СИ КУПИХА ПОДЧЕРТАВАМ КУПИХА ПО 1 СМАРТФОН. НЕ БЯХА КОИ ЗНАЕ ДОБРЕ ОБЛЕЧЕНИ БЕ ОТ ТЕЗИ ПО ОПАШКИТЕ ЗА ПОМОЩИ. ТА ХЕМ БЕДНИ ХЕМ ТЕЛЕФОН.МОЕТО ДЕТЕ ОЩЕ Е С ОБИКНОВЕН.
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бедността в никакъв случай не може да бъде причина да отпаднеш от училище. Нещо повече; бедността може и трябва да бъде най-мощният мотиватор да учиш. Само така можеш да се избавиш от нея.
20
0
 
9
 
! Отговори
+ преди 7 години
И аз да имах 6 деца, и те щяха да отпаднат. И само аз ще съм виновен за това.
19
0
 
9
 
! Отговори
пепа преди 7 години
Знаете за този проблем отдавна, но ако го решите няма да има кой да гласува за вас. Няма да има откъде да крадете пари и цяла една служба ще се затвори. Ако някой ражда на 14г или по- малко спирате помощите за деца и на майката и на детето. Започвате да и давате някакви пари след 18. Ако няма средно образование - социалните наполовина. След 2- ро дете- социалните пак на половина. Да видим дали няма да ходят на училище. И най- важно - да се прилага закона за педофилията - деца да раждат деца.
18
1
 
3
 
! Отговори
Iasmin преди 7 години
Ot koe uchiliste - ot monastirskoto li, kalugerskoto li, nedelnoto li?
17
0
 
2
 
! Отговори
Soss преди 7 години
Likvidirame 2 sofiiski ministerstva i ste izdarjame tesi deca do 18 g. zaedno s rabotlivite im roditeli.
16
0
 
3
 
! Отговори
Heyhop преди 7 години
Tova e problem ot ministerstvoto na Kalfin - v tova ministerstvo vlizat ogromni pari vseki mesec ot trudovite hora v bg, mnogo iadat v tova ministerstvo. Da im sprem vnoskite i da zakriem sofiiskata admin. :-) regionalno reshenie na problemite e po-efektivno - samo s kmetskite slujbi. :-)
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо не разбрах- понеже са бедни, напускат училище за да работят, така ли? Ам дайте им наготово пари, че да могат да учат де! Браво, Кунева, доразви ненормалната социална политика на държавата!
14
0
 
18
 
! Отговори
o преди 7 години
Бедност таратанци! Мързел и безотговорност се нарича това! 500 евро да им дават пак ще мрънколясват, че нямат пари да изпратят *** на училище. Помня в началото на 90-те моите родители не получаваха по 6 мес. заплата, имаше и режим на тока, купони и т.н Майка ми ме изпращаше сутрин с една филия поръсена с шарена сол, доносвах дрехите на по-големите съседчета около нас, ботушите ми бяха скъсани и краката вечно ми бяха мокри зимата. На никой обаче не му дойде на акъла да ме спира от училище!
13
0
 
7
 
! Отговори
Lan преди 7 години
Айде, не на мене тези! Разбирам да си ги хванали на полето (както е било едно време)...сега обаче в училище поне знаеш, че детето ще е на топло! А ако е до 4-ти клас и закуска ще получи, което, ако наистина си беден, е добре дошло...поне то няма да е гладно!
12
1
 
23
 
! Отговори
ха! преди 7 години
Отпаднали от бедност! Глупости на търкалета!Това, че до четвърти клас се минава и с двойки, че социалните им помощи са гарантирани, ходят, не ходят на училище, си е ясен знак, че работят, не работят, ще вземат някакви пари.Горд съм, че съм българин! Горд съм, че съм от последните живи българи, защото след 20-30 години, България ще съществува само в историята...
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Имаме липса"---Славата Богу, все пак сме имали нещо!!! Успокоих се!
10
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"трябва да се фокусираме върху превенцията""проблемът е комплексен""трябва да се работи паралелно""Това са пилотни програми""Имаме липса на цялостен подход и механизъм"---И на вас ли ви се струва, че тука някой ни е взел за пълни иди0ти и само ни залъгва с модерни купешки думички, докато нещата стават все по-зле?
9
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Помощи и детски само за майки, навършили 18 години и само до второ дете. Който има повече, да е мислил как ще ги гледа. За всички да се отнася, независимо какви са! И тогава ще спрат ромките /подтиквани от родителите си/ да напускат училище, за да раждат всяка година. Защото те раждат заради парите.