Английският би географията при матурите

Най-много кандидати за биология, най-малко - за италиански език
22 мар 2017 09:28, Петя Славова
1
Английският би географията при матурите
Снимка: архив, Булфото

Английският език измести за първи път географията като по-предпочитан предмет за втора задължителна матура. Той е избран от 11 616 дванадесетокласници, а географията и икономиката – от 8677. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

Най-предпочитаният предмет за втори зрелостен изпит е биологията. За него са подали заявление 14 053 зрелостници. 2868 пък са подадените документи за изпит по математика,  по история и цивилизация те са 1427, а по немски език – 1031, пише "Монитор".

Най-малко абитуриенти искат да се явят на изпит по италиански език – 81. Общо 53 340 младежи са дали заявка за втори задължителен зрелостен изпит. В това число влизат и заявления на хора, които не са успели да положат успешно изпита през минали години.

За първата задължителна матура по български език и литература пък документи са подали 52 553 абитуриенти. На 17 март изтече крайният срок за подаване на заявления за допускане до държавните зрелостни изпити (ДЗИ) през майската сесия.

За първи път тази година дванадесетокласниците от професионалните гимназии и паралелки имат възможност да избират дали да полагат втория задължителен зрелостен изпит по общообразователен предмет, или вместо него в дипломата им да се впише средноаритметичната оценка от двата държавни изпита за придобиване на професионална квалификация.

7601 младежи са предпочели оценката от изпитите по професия пред втория държавен зрелостен изпит.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе на 19 май 2017 г., а вторият задължителен държавен зрелостен изпит - на 22 май. Изпитите по желание ще са в периода от 26 май до 2 юни по график, който ще бъде обявен допълнително.

Матурите през май ще се провеждат на модули, както протекоха и на септемврийската сесия миналата година.
Новата организация се въведе с цел пресичане на преписването. Така например по български език ще бъде четири часа.

Тестът ще бъде разделен на две части по един час. Между тях ще има почивка и само тогава младежите ще могат да излизат от класните стаи. За последния трети модул, който е писане на тема, зрелостниците ще разполагат с два часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз искам да се явя на матура по *** язык, но българските cоросоиди ми запрещават. Това много ще ми попречи за преселването ми в руската кoчина... пардон руския свят.