Учениците до 15 дни вкъщи само с бележка от родител

Сега може три и още седем от директора
11 яну 2024 13:53, Петър Бойчев
28
Учениците до 15 дни вкъщи само с бележка от родител
Снимка БГНЕС

Учениците ще могат да отсъстват до 15 дни от училище по семейни причини, с бележка от родителя. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков в интервю за предаването „Денят започва“ по Българската национална телевизия. В момента тези дни са до три с молба към класния ръководител и още седем, но само със санкция на директора на съответното училище, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

„Обсъждаме този проблем с различни родителски асоциации през последните месеци. Понякога се налага детето да не посещава училище заради неразположение или семеен проблем. Затова правим промяна в Наредбата за приобщаващо образование – увеличаваме тези отсъствия по семейни парични на 15 за всяка учебна година“, обясни министър Цоков. По думите му ще се облекчи и редът за тяхното използване, като молбата за всички полагаеми дни ще се подава само пред класния ръководител. С това ще се разтоварят и директорите на училищата, които досега трябваше да разрешават част от тези отсъствия.

Днес започват 276 конкурса за училищни директори в цяла България, съобщи министър Цоков. „Ще се търсят директори визионери и лидери, а не само администратори“, подчерта той. По думите му писменият тест за кандидатите за директори е променен, за да измерва не само знанията им за нормативните документи, но и техните компетентности – възможностите за развитие на екипи и справяне с кризисни ситуации. В устния изпит са включени казуси, които са свързани с характеристика на съответното училище. Предвижда се процедурите да бъдат аудио и видео записвани.

Министър Цоков съобщи, че през следващите седмици и месеци ще се разработи стандарт за качество на обучението. Той ще даде възможност за самооценка на отделните образователни институции, както и външен поглед как те се справят с конкретните индикатори за качество. „Ще имаме поглед върху това кои училища се справят добре, кои – по-лошо, и кои не се справят с поставените задачи“, обясни образователният министър.

„През последните дни на 2023 г. подписахме нов колективен договор, с който заплатите на учителите и на другите педагогически специалисти се увеличиха с 8,4 процента и началната заплата на учител е в порядъка на 1853 лв., на старши учител е 1911 лв., а на директор – 2250 лв.“, припомни министър Галин Цоков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
4
 
! Отговори
4 преди 4 месеца
Връщам се от Тексас,където внуците ми са в среден и горен курс.Отсъствия се извиняват много трудно/медицинското е долари/, а извинение за пропуснатият учебен материал не се приемат -още в първия ден след боледуването може да бъде изпитан върху него .Оценките от учебния срок варират средно от 30 до 40!?Който иска по-либерален режим има -при афроазиатци!Свободен си по американски! Тук -хаос!Ще има дни ,в коти целия клас отсъства!Конкурсите са предрешени, стандартите са покрустово ложе на образов
26
1
 
2
 
! Отговори
Уха преди 4 месеца
15 дни отсъстват, после 15 се оправдават, че предния са отсъстали. Месеца и половина ваканция.
25
0
 
1
 
! Отговори
13 б преди 4 месеца
По 15 дни учебни на срок нали?
24
0
 
6
 
! Отговори
Концерт по желание преди 4 месеца
Махнете задължителното средно образование и системата ще си отдъхне
23
1
 
6
 
! Отговори
Мен преди 4 месеца
Мда, тряа се подкрепя контингента. Щото с електронните бележки дицата на братя манга***ян (дето в понеделник обикновено не могат да станат след поредната сватба) почнаха рязко да трупат неизвинени и рязко да им спират детскити. А требват пари. Та така с новата "риформъ".
22
0
 
2
 
! Отговори
РОДИТЕЛИ преди 4 месеца
бравооооо, бравоооо, бравоооо
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До АнонименХОДИ СЕ ПЕРИ НА РЕКАТА БЕ МУТРО
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какви са тия ученици нея,ми те да не ходят изобщо на училище ,то за това сме на последно място в ЕС
19
1
 
0
 
! Отговори
една жена преди 4 месеца
Единственото добро правило е, според ученика. Но е невъзможно да се въведе. :)
18
2
 
6
 
! Отговори
Хмм преди 4 месеца
До 17 - Кога е било това? Аз лично си спомням бележници със по 199 извинени и 14 неизвинени! Правилно е да бъдат повече от 3 дни. В детските градини можеш до 30 дни с бележка от родител.
17
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ужас. Някога учиник имаше право на 3 часа неизвинени отсъствия. Сега 15х6=90 часа. Браво! Ужас!
16
2
 
5
 
! Отговори
04626 преди 4 месеца
преди години един "Умен" министър въведе 60 неизв. отсъствия, сега берем плодовете, когато се издава каквото и да е разпореждане, първо трябва да се мисли за последиците.
15
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За учениците 15 дни, а за децата в детската градина - 10! Егати абсурда...
14
4
 
4
 
! Отговори
Яко преди 4 месеца
Айдиии юрушшшш на ваканциите, семейните и други неразположения! Като е болен се иска медицинска бележка! Няма да откажат на болен! Срещу съответното заплаще и на здрав няма да откажат, ама айде здраве да е!
13
0
 
3
 
! Отговори
До 8 преди 4 месеца
За симптоми не се дават антибиотици. За два *** и две покашляния на ден не се препоръчва антибиотик.
12
1
 
7
 
! Отговори
запознат преди 4 месеца
Увеличението на заплатите няма да подобри качеството на обучението. Назначават се неграмотни хора, някога завършили педагогика. Те са с кръчмарски манталитет, защото дълго време са били сервитьорки, барманки и продавачки. Справка: 3 ОУ гр. Шумен. Една от колежките трудно дочаква междучасието, за да пуши ел. цигара в уч. стая. ТОВА КАКВО ВИ ГОВОРИ?
11
2
 
8
 
! Отговори
Спешно преди 4 месеца
Трябва да се върнат учебниците от соца. Сегашните са ужасни, съставени от неграмотни модерно мислещи жълтопаважници. Копират безкритично най-калпавото от ЕС.
10
0
 
1
 
! Отговори
Много е грозен преди 4 месеца
Да, демокрад е, но всяко нещо си има граници.
9
5
 
12
 
! Отговори
aaa преди 4 месеца
Защо направо не ги оставите всеки да ходи, когато си иска. И да вдигнете пак заплатите на учителите. Тези две мерки със сигурност ще изтрелят нашите ученици на първо място в класациите - за ***.
8
7
 
6
 
! Отговори
Немо до 6 преди 4 месеца
Точно така, в класа на синът ми, последната седмица 6-7 деца с "леко неразположение" посещават учебни занятия, защото наближава края на срока и не трябва да се изпуска материал.В следствие на което, от вчера броят отсъстващите по паралелки и тенденцията клони към грипна ваканция от следващата седмица.Та "героизма" и " стоицизма" .....май си имал цена.Която ще плащат всички.П.С От вчера синът ми е на антибиотици, след като разви грипоподобни симптоми за няколко часа.