Учителите искат 100% увеличение на заплатите си

Няма опасност учебната година да не завърши, ефективните протести на учителите започват есента
18 юни 2007 12:07,
75
Учителите искат 100% увеличение на заплатите си
Синдикатите предлагат на министерството да започнат преговори за увеличение на заплатите. Снимка: Булфото
100% увеличение на заплатите на работещите в средното образование искат Синдикатът на българските учители, Синдикат Образование към КТ "Подкрепа", Независимият учителски синдикат, Съюзът на работодателите в системата на Народната просвета и Сдружението на директорите в средното образование.

Това обяви Янка Такева, която допълни, че настояването им е увеличението да стане поетапно от 1 октомври тази година и от 1 януари догодина.

Средната брутна учителска заплата за 2007 г. е 404 лева.

Синдикатите предлагат на образователното министерство да започнат преговори по искането за увеличение на заплатите.

„Ефективните стачни действия ще започнат през септември, ако дотогава няма изпълнение на исканията“, каза Такева.

„Повече от хиляда учители от страната са подали молби за работа в чужбина - основно в Румъния, Великобритания и Скандинавските страни, заради ниските заплати у нас“, каза Самуил Шейнин - председател на Сдружението на директорите в средното образование.

Според председателя на учителския синдикат към КТ "Подкрепа" Крум Крумов не съществува никаква опасност учебната година да не приключи за децата от горен курс.

Междувременно образователният министър Даниел Вълчев заяви, че със средства от системата на образованието от 1 януари 2008 г. заплатите на учителите могат да се увеличат със 100 лева.

„За това ще са необходими между 180 и 200 милиона лева, с които МОН разполага "от свиване на системата" - от съкращаване на учителски щатове и от закриване на училища в страната, допълни той.

Министърът каза че е внесъл доклад в Министерския съвет с искане за 25 на сто увеличение на учителските заплати.




Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
2
 
! Отговори
Николай Илиев преди 16 години
СПОРЕД МЕН УЧИТЕЛИТЕ СЛЕД КРАЯ НА УЧЕБНАТА ГОДИНА Е РЕДНО ДА БЪДАТ ИЗПРАЩАНИ НА БЮРОТО ПО ТРУДА.В НАЧАЛОТО НА ВСЯКА УЧЕБНА ГОДИНА ТЕЗИ КОИТО СА ПОКАЗАЛИ ДОБРИ ПОКАЗАТЕЛИ КАТО УЧИТЕЛИ(СЛЕД АТЕСТАЦИЯ)ДА БЪДАТ ВРЪЩАНИ НА РАБОТА ОТНОВО В СЪЩОТО УЧИЛИЩЕ,ТАКА ЩЕ НИ БЪДЕ ПО ЕВТИНО И НА НАС КАТО ДАНЪКОПЛАТЦИ И ЗА ДЕЦАТА ЩЕ Е ПО-ДОБРЕ ЗАЩОТО ЩЕ ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ДА И СЕ НАЗНАЧАВАТ ПО-ДОБРИ УЧИТЕЛИ.НАВСЯКЪДЕ Е ТАКА...А КОЛКОТО ДО ЗАПЛАТИТЕ АЗ ПОНЕ НЕ СЕ СЕЩАМ ДА ИМА ХОРА КОИТО ДА РАБОТЯТ ТОЛКОВА МАЛКО И ДА ПОЛУЧАВАТ ТАКИВА ЗАПЛАТИ,ТУК СТАВА ДУМА И ЗА КАЧЕСТВО,НИКОЙ НЕ ДЪРЖИ СМЕТКА КАК И ПО КАКЪВ НАЧИН ПРЕПОДАВАТ.ИНАЧЕ МОЙТЕ УВАЖЕНИЯ КЪМ УЧИТЕЛИТЕ НО ПРИНЦИПА Е НА КОЙТО МАЙКА МУ И БАЩА МУ СА ИСКАЛИ НА ВСЯКА ЦЕНА ДА ИМАТ ВИШИСТ И НЕ Е УСПЯВАЛ НИКЪДЕ ДРУГАДЕ,ПЕДАГОГИКАТА МУ Е БИЛА В КЪРПА ВЪРЗАНА,ТАМ НЯМА НЕЗАВЪРШИЛИ.УСПЕХ НА УЧИТЕЛИТЕ НО НА УЧИТЕЛИТЕ ЗАЩОТО ИМА УЧИТЕЛИ И УЧИТЕЛИ.
53
1
 
2
 
! Отговори
даскал преди 16 години
защо в БГ всички разбират от всичко !този който мисли че лесно да заповяда -разликата между даскалите и депутатите е че едните лъжат само веднъж -а другите всеки ден!
52
1
 
2
 
! Отговори
edin injener saprug преди 16 години
Ba4kam za zaplata ot 450lv. tazi na saprugata mi e 320, kato mahnete danacite moje da smetnete kakvo se polu4ava.............ami ba4kam si dopalnitelno zada si imamae pari4ki. Nikoj ne e karal njakoj da stava u4itel. A moeto mnenie e, 4e 90% ot u4itelite sa stanali takiva poradi tova, 4e ne mogat da pravjat drugo osven da vikat na decata. 400 lv. zaplata, ami stiga im.... saprugata mi u4i 6 godini, sega specializira oste 5 kakvo ste kajete, daskal4eta nedni i mnogo vredni..........
51
1
 
2
 
! Отговори
майка преди 16 години
Днес една учителка в езиковата гимназия в Хасково е наричала учениците "плазмодии" и в продължение на 10 минути ги е обиждала в присъствието на зам.директорката.Тя пък била напълно съгласна с нея. ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ ТАКОВА ОТНОШЕНИЕ КЪМ ДЕЦАТА НИ?
50
1
 
2
 
! Отговори
bez преди 16 години
то никой (по4ти) не мисля, 4е не иска на вси4ки да се увели4ат заплатите. само 4е трябва да има критерии и основания. не съм на ниво да взимам решения, то все пак депутатите да се замислят за целят бг народ, не само за техните заплти когато си ги определят!!!
49
1
 
2
 
! Отговори
slabakyt преди 16 години
Hubavo e 4e u4itelite iskat po-visoki zaplati . No....slu4aino da ste 4uvali za zimna vakanciq,proletna, lqtna, praznici na knigatai , patron na u4ili6teto i drugi podobni ? Prez vsi4koto tova vreme te kakvo pravqt ?A trudyt na 6iva4kata ili 6ofiora, ili na miniora ili drugi hora slu4aino da ne e po-lek ? I kolko vzima edna 6iva4ka ili 6ofior v momenta za 8 , 4e i pove4e 4asa, a te kolko ? Kak mislite ?
48
1
 
2
 
! Отговори
bez преди 16 години
аз пък даже кандидатствах за педагогика и знаех какво става и 4е са им мизерни заплатите, но се отказах само заради самото обу4ение. вси4ки влизат педагогика (даже и мен ме приеха:) ), няма неизкарал педагогика,защото не е нужно да ходиш на вси4ки лекции, пове4ето изпити или са с преписване или с реферати (сигурна съм 4е е така за вси4ки университети). тогава се обезсмисля вси4ко. как аз няма да съм добре подготвена, а ще искам да у4а деца??? то това си е цяло престъпление. а за заплатите - 290 са малко, 400 са нормално на непълен работен ден, не за друго, а понеже ако си намериш още нещо няма да умреш от глад...на еин приятел майка му е у4ителка и знам, 4е като се прибера има още поне 2 4аса да преглежда домашни и тестове... и това ако не всеки ден то поне в 3 дни се пада ...
47
1
 
2
 
! Отговори
PETQ преди 16 години
DA VI KAJA NA NAS NI E LESNO DA OBSUJDAME TOVA NO E DRUGO KAT O SI U4ITEL I SE 4UDI6 KAK DA USPOKOI6 "VUZPITANI" DECA, DA SE PRIBERE6 I DA PO4NE6 DA PROVERJAVA6 DOMA6NI, KLASNI I KONTROLNI. DA NE ZABRAVJAME I ZADULJITELNITE 6 OCENKI KOITO DO SKORO BJAHA 3. TOVA ZNA4I OSTE 3 TESTA DOPULNITELNO KOETO SI E STRES.KAZVAM GO OT OPIT, ZASTOTO ZAVUR6IH MINALATA GODINA I MI E JASNO KAKVO STAVA. I AKO SI DALE4 OT CJALATA SISTEMA E OSTE PO LESNO DA KAJE6 I 400 STIGAT ILI 8 4ASA DA SA TAM. A U4ILISTATA KOITO U4AT SAMO EDNA SMJANA? TAM KAKVO DA PRAVJAT KATO SLEDOBJAD SA SAMO 4ISTA4KITE. NIE IMAHME MNOGO KADURNI U4ITELI KOITO RABOTEHA MNOGO I DOPULNITELNO I SME NAU4ILI TOLKOVA NESTA,KOITO NIKOI DRUG NJAMA6E DA NI GI KAJE/POKAJE. NO IMA I UJASNI, KOITO NE SA ZA TAM, NE SA ZA TAZI RABOTA, IZPERKALI, NEKOMPETENTNI I PO TEHNITE PREDMETI. MISLJA 4E TRJABVA DA IMA BAZOVA ZAPLATA I OTTAM DA SE NAD4ISLJAVA. DA SE IZGRADI ISTINSKA I OBEKTIVNA (AKO E VUZMOJNO) SISTEMA ZA OCENJAVANE NA U4ITELITE I TAKA DA SE OPREDELJAT I ZAPLATTITE IM.
46
1
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
8 часа работен ден, като при всеки другУроците ще си подготвяте преварително, повреме на ваканциите и в училище, не у вас.Класни тестове и т.н. ще ги проверявате в училище.А за това колко трябва да е една заплата - около 600 - 800 лв. чисти, но както казах, трябва да са в училище и да си въшат работа. Ако това не им стига - учени хора са, вече може да се намери достатъгно информация за всичко. така че защо не се влючат в автроски колективи, статии и т.н. варианти колкото искаш. Едни преподаватели и учители го правят, други не.
45
1
 
2
 
! Отговори
Dedo Liben преди 16 години
А ти знаеш ли, че като се върне от работа учителя трябва да си подготви уроците за другия ден, да провери контролните или класните, за какви 8 часа говорим тогава?
44
1
 
2
 
! Отговори
Дедо Либен преди 16 години
Ти колко смяташ, че е нормално да бъде една учителска заплата? На колко оценяваш труда им?
43
1
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
Нека им увеличат заплатите, но всяко нещо трябва да си има цена. Щом искат високи заплати са длъжна да изпълняват определени задължения. Като преподаватели те трабва да са поне по 8 часа в училищата ( а не само когато имат часове ) и когато някой от учениците на които предават има нужда от допълнителна информация и разяснения, те са ДЛЪЖНИ да му ги дадът БЕЗПЛАТНО, а не да му искат пари за частни уроци. Някой писа по-горе за психо тестове, наистина трябва да ги задължат да ги полагат веднъж годишно, а за тези които предават в началното и основното образование на всеки 6 месеца, защото има наистина злобни и "изперкали" даскали които нетрябва да преподават.Не е зле и някой друг тест да им правят на 3-4 години, да се види какво ново са научили, защо доста от предметите се менят, а материала който се предава не.А да, и под 8 часа работен ден имах предвид и ваканциите, все пак те трябва да подновяват знанията си и да избират измежду многобройните учебнице :)
42
1
 
2
 
! Отговори
glimpse преди 16 години
Да пускат периодично тестове от министерството на децата. Там където има много незнаещи деца по даден предмет да се глобява учителя. Там където има хубави резултати - премия за учителя.
41
1
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
само искам да попитам защо забражяте за частните уроци, които "дънят" учителите (10-15 лв на час) или това не са доходи???А и до сега не сум чула за учител. които да носи отговорност пред определена инстанция за това какво е научил учениците си.Помислете си добре дали ако трябва да изчисляват заплатата на даскалите спрямо знанията на учениците им дали щте получат и толкова???
40
1
 
2
 
! Отговори
осов вентилатор преди 16 години
това за обезлюдяването няма да стане Маринов. защото *** продължават да са с добър прираст и от 3 вече са почти 8 %.но мисля че може да се стигне както в Косово да станат мнозинство и да си поискат събирайки данни за издевателства и не зачитане на човешките си права Автономия в някой край като Видинския или Габровския където май са множко.
39
1
 
2
 
! Отговори
маринов преди 16 години
аз съм за никакво увеличение на бюджетните. нито на лекари нито на учители ито на социални служители.на който не му изнасят моментните възможности на България да си стяга куфарите и да заминава за където иска и смята че може с толкова оскъден и немарлив труд (като изключим лекарите де) може да прокопса. никой на сила не е държан в БГ. а който няма в момента достатъчно пари да поиска родителите му да гарантират с заем. аз така заминах побачках 3 години и си дойдох да бачкам на 300лв основна и 400 чиста защото ми е по-гот тука. по-малко труд, малко и пари но достатъччно да има за по една бира 2 кебапчета малко хляб и краставици и 1 презерватив на вечер.мисля че с тази моментна политика на финансиране и доходи най-бързо ще постигнем исканото от БГ ЕЛИТ обезлюдяване на БГ. така ще има повече строителни парцели за всички и достатъчно работа и за Българи и за *** по строежите.
38
1
 
2
 
! Отговори
glimpse преди 16 години
Ако обичаш не ми изопачавай думите! НЕ съм казала да не се ходи на училище или да не се уважават учителите. Казах само, че на който му се струва, че е песен да си шофьор да ходи да върти геврека, не да гледа в тяхната паница и да ми обяснява какви им били заплатите!И какво означава учили са повече и имат квалификация....Частни университети колкото щеш. В Софийския педагогика завършват тези които не могат друго. Отдавна мина времето на тези учители които се издигаха в култ. Сега всеки втори *** има "ВИШО", какво всички ли да взимат хилядарки? Системата е прецакала наистина добрите учители и ги е сложила в общия кюп. Според мен изхода е учителите в специализираните училища да взимат повече, тези по кварталните по-малко.
37
1
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
Орешарски допълни: Няма да има увеличение на заплатите на никого...
36
1
 
2
 
! Отговори
evgeni-u4itel преди 16 години
Ne se trevojete zaplatite 6te si ostanat o6te dalgo vreme niski, pove4eto "uvajaemi" u4iteli dori gi e strah da si pomislqt za sta4ka a kamoli da se obedinqt i da q napravqt, i da zagubqt 10 leva na den.I posledno da kaja dovijdane na Daniel Val4evA pak moje i da sa dovolni ot zapla6taneto neznam?
35
1
 
2
 
! Отговори
нов преди 16 години
на всички, които не въртят бизнес парите са малко.поздравявам учителите, че се борят за по-големи заплати.не може управляващите да не се итересуват от проблемите на хората.а в частните предприятия е още по- зле-държавата не може да задължи работодателя да плаща заплати и осигуровки за извършената работа.всички трябва да подкрепяме тези,които искат да живеят по-достойно в България