Учителите искат 100% увеличение на заплатите си

Няма опасност учебната година да не завърши, ефективните протести на учителите започват есента
18 юни 2007 12:07,
75
Учителите искат 100% увеличение на заплатите си
Синдикатите предлагат на министерството да започнат преговори за увеличение на заплатите. Снимка: Булфото
100% увеличение на заплатите на работещите в средното образование искат Синдикатът на българските учители, Синдикат Образование към КТ "Подкрепа", Независимият учителски синдикат, Съюзът на работодателите в системата на Народната просвета и Сдружението на директорите в средното образование.

Това обяви Янка Такева, която допълни, че настояването им е увеличението да стане поетапно от 1 октомври тази година и от 1 януари догодина.

Средната брутна учителска заплата за 2007 г. е 404 лева.

Синдикатите предлагат на образователното министерство да започнат преговори по искането за увеличение на заплатите.

„Ефективните стачни действия ще започнат през септември, ако дотогава няма изпълнение на исканията“, каза Такева.

„Повече от хиляда учители от страната са подали молби за работа в чужбина - основно в Румъния, Великобритания и Скандинавските страни, заради ниските заплати у нас“, каза Самуил Шейнин - председател на Сдружението на директорите в средното образование.

Според председателя на учителския синдикат към КТ "Подкрепа" Крум Крумов не съществува никаква опасност учебната година да не приключи за децата от горен курс.

Междувременно образователният министър Даниел Вълчев заяви, че със средства от системата на образованието от 1 януари 2008 г. заплатите на учителите могат да се увеличат със 100 лева.

„За това ще са необходими между 180 и 200 милиона лева, с които МОН разполага "от свиване на системата" - от съкращаване на учителски щатове и от закриване на училища в страната, допълни той.

Министърът каза че е внесъл доклад в Министерския съвет с искане за 25 на сто увеличение на учителските заплати.




Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
2
 
! Отговори
Avenger преди 16 години
Страните, за които ще заминат са Великобритания, РУМЪНИЯ (!!) и Скандинавските държави Да не говорим, че всички учителки по английски отдавна вече са секретарки в туристически фирми Определено целенасочено ни превръщат в нация от безмозъчни *** зидаро-мазачи и заварчицизначи един мазач може да ви взима по 5000 за месец работа, а на даскала и 400 са му много
13
1
 
2
 
! Отговори
HaLi преди 16 години
Проблема е в структурата на образованието ни и в самото него като цяло. Простата бизнес логика води до следния извод. Доказано успелите и можещи не стават учители те просто се резлизират някъде другаде. Университетските преподаватели си въртят бинеса изграден с академични контакти, ние просто нямаме образование имаме мижи да те лажим. Но отнякъде трябва да се започне и според мен този ход трябва да го направи държавата. Ако не вдигне доходите няма да привлече кадри, съответно ще продължаваме да имаме ниско ниво на образование и т.н колелото ще се върти безкрай. Но учителите не трябва да забравят, не само държавата а и те трянва да дадат иначе няма да стане работата.
12
1
 
2
 
! Отговори
Avenger преди 16 години
Да, време е за оставки, Орешарски
11
1
 
2
 
! Отговори
Dani преди 16 години
Леле тея срам нямат бе !!!!!!!!
10
1
 
2
 
! Отговори
............... преди 16 години
По образование съм учител.Работил сам като такъв 3 месеца...а сега се занимавам с търговия....!Защо ли?!
9
1
 
2
 
! Отговори
ели преди 16 години
404 лв. средна брутна заплата, като се махнат данъци и други такси стават 280лв. Хайде да видим как ще си купят чантите прада. Май доста месеци ще трябва да събират. Само който има в семейството си учител може да прецени. Заплата на майка ми едвам стига за ток, телефон, вода и данъци. Така че дано им ги увеличат.
8
1
 
2
 
! Отговори
Топидиот преди 16 години
На теб ти е малко anushka-ss. Пипето. Поне на български да се беше научила да пишеш. А на даскалите заплатите не са им много, ама много ниски. Твоята сметка за 404 + 404 е правена без кръчмар. Аз съм готов да ти ги давам и да те видя как ще гледаш с тях 2 деца, ще плащаш ток, парно и ще ти хартисват за скъпи дрехи и дрънкулки.И ако си научила името си да пишеш, поне, трябва да си благодарна на даскалите.
7
1
 
2
 
! Отговори
Katq преди 16 години
Iskam da kaja ,che povecheto uchiteli zaslujavat uvelichenie na zaplatiteti si,no ima i takiva ,koito ot sutrin do vecher davat uroci i vzimat dosta dobri pari.Ne hodqt na rabota,za da si stoqt v kashti i da pribirat parite na decata.Ne stiga che im vzimat parite ami i rabota ne varshat,che iskat i rushveti.Tova veche se kazva varhovna naglost.Za uchitelte , koito davat vsichko ot sebe si za tazi rabota sam saglasna da im uvelichat zaplatite,no za drugite -NE!!!!
6
1
 
2
 
! Отговори
ани преди 16 години
Учителите инвестират. След 20 години ,ще бъдат такива лекари ,икономисти, инженери, политици каквито сега се обучават ученици, никой не оценява труда на учителите.Трябва да полъчават достойни заплати. Всеки ден учитела е подложен на стрес и шум, но той работи с желание и удоволствие и се радва на успехите на учениците си без значени дали са малки или големи, шастлив е когато разбере , че бившите му ученици са се реализирали в живота. Но не може да му стигне тази малка заплата , аз получавам чисто 285 лв с висше обр. и 12 години трудов стаж.
5
1
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
Стига гледахте чуждата паничка, ще във вашата от години вече и червейчета няма!!! Какво предпочитате - учителите с 200лв максимална заплата и вие на сегашната да си стоите, или минимална заплата поне 350 еуро за всички в бг??? Вижте цените, вижте как е в Румъния, огледайте се извън кошарката и стига блеене!!!
4
1
 
2
 
! Отговори
Топидиот преди 16 години
Докога учителите ще търпят лицето Янка Такева да "защитава" правата им. Тя вместо да помага им пречи. Приказките за 100 % увеличение на заплатите от октомври и януари догодина са вятър работа. Бошлаф. Ако учителите и се вържат ще видят по-високи заплати през крив макарон. Тази самозвана синдикалистка работи за управляващите, не за учителите.Стачка му е майката, братя даскали. Веднага! Ако не притисните С.Станишев и компания сега с диви повсеместни стачки никоя няма да ви чуе. Готов съм да се обзаложа на 1 млн лева.
3
1
 
2
 
! Отговори
anushka-ss преди 16 години
glyposti kak 6te im e malko ima semeistva koito i dvamata roditeli izkarvat zaedno po 404 levana mesec.taka sa im mn dobre zaplatite 6tom mogat da si pozvolqt 4anti prada i markovi drexi,obyvki i da davat na decata zna4i parite im sa ok.to gurlata im sa golemi ne za drygo kolkoto pove4e im davat tolkova pove4e iskat.kato ne im xaresva vse pak zaplatata da si smenqt profesiqta nqma kakvo tolkova da mislqt!
2
1
 
2
 
! Отговори
Vvvvv преди 16 години
Несправедливо искане от страна на учители.Има много други професии които също имат нужда от увеличаване на заплатите.
1
1
 
2
 
! Отговори
Слав преди 16 години
Пак малко са поискали хората! Труда им е много голям и важен и трябва да се заплаща достойно. 1000 трябва да получава като миниму всеки учител, лекър, пожарникар и полицай.

Спонсорирани публикации