Студенти към своите колеги: Ама защо протестирате?!?

Националното представителство на Студентските съвети смята, че на този етап студентите нямат основания за протести
24 яну 2009 14:37,
191
Студенти към своите колеги: Ама защо протестирате?!?
Снимка: Dnes.bg

Ръководството на Националното представителство на Студентските съвети (НПСС) обяви на пресконференция, че на този етап студентите нямат основания за протести.

Няма институция, която да не е обърнала внимание на студентските искания, поставени през декември и част от тях са удовлетворени, а за други скоро предстои решение, каза председателят на НПСС Георги Илиев.

Той изрази готовността на организацията да обсъди предложенията на всички неправителствени организации, обвързани със студентските проблеми.

До края деня се очаква делегатите на националната среща на НПСС да обсъдят нови искания на студентската организация и сроковете, които ще бъдат поставени пред институциите за изпълнението им.

Студентската организация обединява 51 студентски съвета в българските висши училища в страната.

В проектодекларация, която се очаква да бъде одобрена в събота от делегатите, се дава подкрепа на водената от организацията политика на мирни преговори с българските институции.

НПСС категорично се разграничава от Сдружението за развитие и обществен контрол на студентските общежития и столове, и смята, че организираните от тях протести в центъра на София създават пред обществото погрешна представа за българската студентска общност.

Протестът

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ами как няма да се разграничава?! Това е структура, чиято цел е да "изразява общото менние на студентите", т.е. да упражнява контрол над студентските маси. Всеки студентски съвет към съответния ВУЗ е маша в ръцете на ректора, а той от своя страна- пионка на своето политическо лоби, благодарение на което е назначен. А, извинете- "избран". Ясно ви е каква е схемата. Комунистическият модел на КОМСОМОЛА работи с пълна пара и това за свободомислието и бунтарството на ВУЗ-овете са пълни глупости! Единствено тази новосформирана студенстка организация (и други подобни, ако ги има), която е извън обсега на ректори, ВУЗ и т.н. може да е носител на някаква промяна. Затова и управляващите ги стяга шапката, а техните верни лакеи- ректори и студенстки съвети, бързат да се разграничатват и да наливат акъл как не бива да се протестира. Като неотдавнашен студент (вече бивш) не веднъж съм бил свидетел и жертва на този уж забравен стар модел в йерархията на комунистическия модел... И не веднъж съм се опитвал да се боря срещу това статукво, но истината е, че спасение няма! Трябва да ни изличат от лицето на Земята като нация- само така можем се са оправим. Желая успех на будните студенти, които не са членове на студенстките съвети и ВУЗ-ови псевдо-морални организации! А сега ме извинете- отивам да драйфам!!!
169
0
 
0
 
! Отговори
Sasho преди 15 години
Седите и си чешате изиците. Биха ме на протеста, на следващият ден пак бях там и кво, овцете се изплашиха и си отидоха. Овцедушен народ сме то си е ясно, последни излизаме от турско робство за бай тошовото време да не говорим. Само си седим на и се греем. Няма държава в която политиците да не крадат и да няма мафия, но тук нещата са плачевни тук се прави нагло и безочно в големи размери. Никой не носи отговорност за нищо, просто държава няма, то и народ няма, а скоро и страната няма да я има. Стойте и си пишете пък те *** сриват къщите по селата и крадат до кости и тероризират хората по-малките населени места, но за сметка на това са охажвани от всички защото са вълшебен електорат :). Не можем да се съберем 20000 човека та да извадим тръна от *** си, ама то на повечето от вас ви харсва нещо да ги човърка отзад, а пък и ако ти дават пари за тва екстра :)
168
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 15 години
Е кои са тия червени лидери на НПСС? Назовете ги... стига с тези слухове. Членовете на НПСС се избират чрез гласуване от самите студенти. Значи ли това че всички студенти са "ЧЕРВЕНИ И ЧЕРВИВИ ОТ ПАРИ". Стига сте слушали глупостите на тези кампанийно действащи организации като СРОКСОС състоящи се от 4-5 човека (самоопределили се за лидери на студентското общество). Единия от тях е на 31 години СТУДЕНТ, 2 или 3 пъти неуспешен кандидат да влезе в Студенткси Съвет. НПСС ще излезе на протест ако държавата не обърне внимание на исканията който ще бъдат поставени Февруари месец, а не защото някой е решил да сваля правителството заради лични изгоди. Всичко е много просто, ако някой излезе на протест бива определян като " оръжие на опозицият ", ако пък не излезе значи е "червен богаташ" НПСС като орган който представлява интересите на студентите ( без значение кой е на власт) е длъжен да работи с правителството (каквото и да е то), за да се изпълнят исканията които се поставят. А някой ако има политически пристрастия да ходи да гласува лятото на изборите!
167
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
И Батак е бил малък...Но именно неговите 5000 зверски изклани мъченици унищожиха цяла една империя! А за една келява БСП-НДСВ-ДПС диктатура трябват и по-малко сърцати българи!
166
0
 
0
 
! Отговори
SAS преди 15 години
Тези явно са от комитета по трезвеност. Ние ще чакаме "пиянството на един народ". Но първо се чака 500 години. Ще потърпим още 480. Замеслех се, колко ли от вас ще разберат за какво пиша????
165
0
 
0
 
! Отговори
Иван Стоименов преди 15 години
ЧЕРВЕНИТЕ СТУДЕНТИ НЕ ПРОТЕСТИРАТ,защото червените им бащи и майки се награбиха достатъчно и подъсгуриха и пра-пра-пра внучетата си.ЧЕРВЕНИТЕЧЕРВИВИ ОТ ПАРИ СТУДЕНТИ ДА НЕ ПРЕЧАТ НА БЪДЕЩИЯ ПОТЕНЦИАЛ НА НАЦИЯТА, НА ОБЩЕСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ и като не знаят за какво се стачкува да се интересуват от тези от които трябва.
164
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
бомбената режусура само осветиха истината, че живеем в несвободна а тоталитарна държава на забранения протест, култова е и идеята му за чекпоинти с заснемане на лични данни, навлизате в свободна територия на свободни граждани, давай миков
163
0
 
0
 
! Отговори
az преди 15 години
авсички имат основание за протести. И то с много по-радикални искания: за смяна на правителството, а после и на конституцията и на политическата система, за да се осигури реално разделение на властите и освен това - граждански контрол върху управлението. Който не мисли така, просто не е студент, а душевен старец без никаква воля за живот.
162
0
 
0
 
! Отговори
доц. д-р Любима Йорд преди 15 години
Лична легитимация като гражданин: Г-н Миков, легитимирам се. Аз съм гражданка с права и майка на 3 деца. Тук ще добавя, че легитимацията в Интернет е и чрез никнейма, а често и чрез истинското име, особено в блоговете, където може да се види и профилът на блогъра.Перспективата за България в социален план: Стигат ви 20 г., дайте път на младите; /акроним на думата протест/ Присъствие, Разбиране, Отговорност, Толерантност, Ефективност, Справедливост, Търпение /последната дума е задраскана/. Стига сън! Всички навън! ; От нас зависи; Ние искаме промяна в мисленето; Студентски град на студентите; Мутрите вън от Студентски град;Екологични аспекти на Протеста: Убивайки природата, убивате себе си; Хубава си /задраскано/ беше, моя горо.Повече материали за Протеста могат да се намерят в сайта на обединените блогъри и инициативата им България е наша, за да се чуе по-ясно гласът на будните българи, както пишат самите те. Там могат да се намерят и конкретните искания на гражданите от различните обединения като различни социални групи - професионални и възрастови. Подготвено е и лого на Протеста с контура на България, могат да се снемат и банери.Още един акцент е призивът от плаката на СРОКСОС, показваш снимка на престъпник - младо момиче с извити от двама полицаи ръце, документален кадър от побоя над мирно протестиращите на 14.04.2009, ден паметен, който ще остане в историята на България. Текстът гласи: Докога ще мълчиш, народе? Как ще се развият протестите? Сега топката е в ръцете на Властта. Колкото до гражданите, те ще чакат до 28.01.2009 г., когато от 15:00 ч. ще се състои следващият митинг. Отново пред Парламента. Защото протестиращите български граждани признават и уважават върховенството на закона. Като си запазват правото при отказ от диалог и нерешаване на поставените проблеми да призоват към всеобщо мирно гражданско неподчинение в цялата страна и обща политическа стачка. Оценката на събитията и действията на мирно протестиращите води до едно твърдение. За срок от 20 години в България се е родило и е набрало скорост гражданското общество, протестите са осмислени и целенасочени, те показват добра политическа информираност на българските граждани и осъзнаването им и като европейски граждани с всичките права и задължения, произтичащи от този факт. Именно като граждани. Гражданският протест през януари 2009 г. заедно с креативността, хумора и позитивните нотки /призивът е Бъдете позитивни!/ отбелязва качествено нов етап в развитието на държавата ни и е много сериозен сигнал за сегашните и бъдещите политици, които непрекъснато ще трябва да се съобразяват в работата си с гражданското мнение и гражданския контрол.
161
0
 
0
 
! Отговори
доц. д-р Любима Йорд преди 15 години
Призивът към гражданитеВ него се говори за т.нар. Събрание на народа пред Народното събрание. Целта е да променим статуквото, да променим държавата, т.е. основната ключова дума на Протеста е думата промяна. Защото мирният седящ протест на природозащитниците, които настояват за адекватен Закон за горите, който да опази горите да бъдат гори, наистина не се вписва в непримерените действия и произвола на полицията и жандармерията.Обръщението е с много широк социален диапазон: младежи и студенти от Европа и света; български майки и бащи; учители, артисти, поети, писатели и музиканти; лекари, учени и фармацевти; репресирани и малтретирани от държавния апарат в миналото; ограбени и унижени от политически и силови мутри и групировки; изгонени поради политически и идеологически убеждения.Исканията са насочени към: право на пряко участие и контрол на гражданите и неправителствените организации в процесите на взимане на решения и законотворчество; държавните служители и институциите трябва да работят за закони в обществена полза и да следят за спазването на законите, като носят наказателна отговорност за незаконосъобразни решения и действия; пълна прозрачност на институциите и пълен директен достъп до техните решения; политика в подкрепа на образованието и младите хора; политика за опазване на природните ресурси и биоразнообразието, които се ползват устойчиво и екологично и в полза на устойчивото развитие на местните общности.Следователно става дума за изграждане на правова, законова държава с работещо правителство, парламент и институции и за приемане на конкретни справедливи и належащи искания на протестиращите.Констатациите са за липса на политически морал и управленчески качества на хората от властта, за 20-годишна икономическа, морална и политическа криза, в България, за провал на българските псевдодържавници и напомнянето, че на тяхно разположение са способен народ, вековни традиции и красива и плодородна земя.Ние избираме, ние контролираме и ние ще сменяме, се казва в Призива.Лозунгите Лозунгите са традиционно средство по време на митинги и шествия за диалог между протестиращи и управляващи. Януарският мирен протест на гражданите през 2009 г. изведе следните акценти на преден план:Критика на политическата власт: Срам ни е от вас; Отивайте си всички. Не ви искаме; Бъдещето е за нас! Миналото е за вас! ; Забрана и разпускане на ДПС; Долу триглавата ламя!!! НДСВ, БСП, ДПС; Господа властващи, времето и народа не ви искаме; Управници, вие не заслужавате тази прекрасна страна. Време е. Вървете си; Нов избирателен закон; Искаме и в България референдуми; Кой изпрати жандармерията срещу нас? Миков, Миков, Миков. От студентските организации; Полицаи, ние ви прощаваме за това, което се случи онзи ден, но няма да простим на властта; Ние сме силни граждани на увредена държава /майки от Добрич/; Писна ни.
160
0
 
0
 
! Отговори
доц. д-р Любима Йорд преди 15 години
ГРАЖДАНИТЕ СРЕЩУ ВЛАСТТАдоц. д-р Любима Йорданова, политолингвистИзчаках коментарите на анализаторите /най-често платени поддържници на статуквото/ на Януарския мирен протест на гражданите 2009 г. с воплите им за липсващи искания от страна на протестиращите. Каква е истината обаче?Протестът е граждански, без намесата и участието на политически партии. Тази е основната разлика от Януарския протест през 1997 г. Започнал с организатори Коалиция За да остане природата в България и Сдружение за развитие и обществен контрол /СРОКСОС/, към него се присъединиха земеделските организации и движението на майките. Българското национално знаме и българският химн са емблемата на Протеста. Част от хората държаха предварително раздадена от организаторите листовка за поведение по време на митингите, което също говори за сериозна подготовка и познаване на националната психика и ползването на провокатори по време на мирни протести у нас.Липсата на професионални действия и полицейският произвол, проявен на 14.01.2009 г. само сплоти гражданите около идеята за граждански контрол над Властта. Декларацията на ПротестаТя е внесена с Народното събрание с вх. ПГ 928-00-5 на 19. 01.12009 г.Исканията на протестиращите са сведени до четири:Оставка на министъра на вътрешните работи Михаил Миков за нарушаване на закона и непрофесионализъм, довели до провал на МВР в опазването на обществения ред при законния митинг от 14.01.2009 г.;Мерки по неотложните искания на протестиращите организации студентските, природозащитните, браншовите организации на земеделските производители /зърнопроизводители, млекопроизводители, пчелари/, организации на българските майки за правата на децата;Приемане на законодателни изменения за повишаване гражданското участие в управлението с цел намаляване праговете и пречките пред иницииране на местни и национални референдуми с подписка на гражданите;Промяна на избирателния закон и система, стимулиране на повишена избирателна активност чрез повишаване на мажоритарния елемент в пропорционалната избирателна система.В разширения текст на Декларацията до 40-то Народно събрание се казва още: Политическата система в България е лоша и генерира корупция. Настояваме за смяна на системата, а не просто на лицата. Настояваме за прозрачно управление и пряк граждански контрол. Решенията трябва да се взимат с прякото участие на гражданите. Ние не представляваме никоя политическа организация. В приложенията към Декларацията са изложени конкретните искания на всяка група от организаторите.Призивът към гражданитеВ него се говори за т.нар. Събрание на народа пред Народното събрание. Целта е да променим статуквото, да променим държавата, т.е. основната ключова дума на Протеста е думата промяна. Защото мирният седящ протест на природозащитниците, които настояват за адекватен Закон за горите, който да опази горите да бъдат гори, наистина не се вписва в непримерените действия и произвола на полицията и жанд
159
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
кризата освен морална е и на системните ценности, трудолюбие и пестеливост, не спекулативен капитализъм а предприемачески иновативен, и тя предвидена е още преди 150 години от дедо маркс, ще се стимулират ипотечните кредити и ще станат невъзвръщаеми, банките ще фалират и ще последва държавната намеса, и не държавен капитализъм, социализъм по станишев, а комунизъм, аха, и изход много няма, и студентите не са проблема, кокичета са за промяна, а доверието, вяра в хепиенда и единението
158
0
 
0
 
! Отговори
jhs преди 15 години
Абсолютно си прав! Кризата е на ценности. Моралът, за който ни говореха преди осем години, новия морал, се видя, че е пълна лъж и заблуда. Лапачи, крадци, търгаши, неверници. От това се състои нацията ни в момета. И тя е отражение на случващото се в целия свят. Не знам докъде ще доведе всичко това. Преди около един век се стигна до двете световни, които пречистиха човечеството, колкото и цинично да звучи. Но сега ...? Тези, ашите ръководители, които говорят на протеста, искат утре и те да си намърдат в Парламента. Къде е гаранцията, че ще мислят за хората и уреждането на България. Нали и тия сега това ни говореха. Един човек трябва да управлява България, един единствен. Колкото и да ***, все ще направи нещо за народа.
157
0
 
0
 
! Отговори
buba4ko преди 15 години
Ай сега, дай пак да се прикриваме зад другите. Пълна глупост е че тук е зле, щото навсякъде е зле. Ето няколко довода:1) в чужбина намаляват лихвите, при нас ги качват2) ние сме единствената страна, която й спират всички пари от ЕУ, щото МНОГО СЕ КРАДЕ!!!3) всички тук знаем че много се краде, но нищо не се прави4) няма друга страна, която има политика да унищожава намселението си, а да стимулира *** ?!?5) няма друга държава В ЦЯЛ СВЯТ, с такава масова емиграция6) няма друга държава В ЦЯЛ СВЯТ, с така бързо застаряващо население7) няма друга държава В ЦЯЛ СВЯТ, която така бързо да намалява като брой хора
156
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
драги хитреци, и не е само финансова и икономическа, а на ценности, обама не сте разбрали, оглушали сте за съветите на ек, и не студентите, те са по-сензитивни, системата ще ви омете
155
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
но след него иде друг, социален взрив, страна с 10% свръхбогати в лъскав лукс, 20-30% с доход над 2000 и всички други в мизерия какво да чака в криза, ес ви казва, вкарайте корумпираните политици и мафиоти за да има мир, аре, че писна
154
0
 
0
 
! Отговори
До Aз, за правописни преди 15 години
Коментарите за правописните греки показват известна изостаналост на автора.Форумът не е място за литературни изяви. Над 90% от грешките са от технически характер.Без правописни грешки са всички актове на властта, вкл'чително за организиране на концлагери.Но това не ги е напраило по-добри. Обикновено за протоколчици се избират хора, които пишат без грешки, но инчае са спосбни да запишата всяка фалшификация на съдържание и дори да се подпишат отдолуъ...Пишете, ако щете с правописни грешки, НО ПИШЕТЕ.За сведение: Книгите и статиите имат редактори и коректори, без правописни грешки бързо се пише по изключение и от тесен кръг от населението (под 1%) . За това това не фатално....
153
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
младите защо протестирали, умни, отговорни деца са, живеят в лъжа, корупция що значи, лошо управление, естествено промяна искат, живот и мечти като връстниците си по ес
152
0
 
0
 
! Отговори
До боли ме фара преди 15 години
До боли ме фара. на "видяхме колко са недоволните в България максимум 10 000 "факта, че пишеш показва за тебе неща, които не разбираш. можеш да учиш където си щещ, наличието на някакви способности ( или логическо мислене) не те прави автоматично нужен или полезен.Аз съм от хората, които в момента на протеста сме на работа,но го подкрепяме. В това е смисъла на солидарността. Все пак, ако и ние спрем работа, държавата ще пострада повече. За твое сведение, съм завършил в чужбина, говоря няколко чужди езика, работя в чуждестранна фирма, СТАНИШЕВ и МИКОВ са консуматори, а не заслужили за успехите ни. Те са консуматорина чужди успехи, за които нямат никаква заслуга. Досега поне не пречеха много, но сега с побоищата почнаха и да пречат.СТои си в Холандия, като не ти дреме и си мъчли, пиши другаде, НЕ ПРЕЧИ, като не можеш да помогнеш и не искаш да помогнеш....
151
0
 
0
 
! Отговори
jhs преди 15 години
Що плюете по Виктор, бе? Нали сте за ДЕМОКРАЦИЯТА? Що плюете по момчето? Всеки ли е длъжен да се съобразява с вас? Кви сте вие? Бъдещето на нацията? Колко от вас отидоха при полицаите и им казаха: тоя и тоя продава дрога, на тоя и тоя телефон? Или употребата на наркотици си е ваша работа. Ами той и Виктор така мисли. Що го плюете тогава? Защо сега не учите като сте в сесия. После пък преподавателите ще са ви виновни. Както сега полицаите, че ви проверявали. Кои сте вие, че да не ви проверяват? И от къде накъде вие ще казвате кои ще управлява. Точно по този начин - ВАШИЯ, се роди и сега ни управляват шайка крадливи неграмотници. Повечето от студентите в момента са се записали само и само за да не са при мама и тате и да опитат от сладкия живот. Спрете да ходите по дискотеките и да им пълните гушите, спрете да се избивате и обърнете внимание наистина на онова, което е важно за вашето бъдеще. Друг е въпросът, че в т.нар. Студентски град е невъзможно нормален човек да живее. Но защо псувате Виктор. Момчето мисли точно, като вас, само дето не искате да го признаете.