Забраниха на царя да залага и сече гори, а и да строи

Парламентът наложи мораториум върху имотите на Сакскобургготски
18 дек 2009 12:34,
143
Забраниха на царя да залага и сече гори, а и да строи
Снимка: БГНЕС

Царят няма право да строи, продава, залага, сече, а само да разполага с върнатите му земи и гори.

Това прие мнозинството в Народното събрание, гласувайки решение за налагане на мораториум върху имотите на наследниците на бившите царе Фердинанд І и Борис ІІІ.

В защита на Симеон Сакскобургготски се хвърлиха бившите коалиционни партньори от БСП и ДПС. Михаил Миков нарече решението на десницата евтино.

"Нищо не правите, създавате проблем на държавата и го хвърляте в правния мир", обърна се към депутатите социалистът.

От ДПС също се включиха в защитата. Четин Казак смята, че за това решение ще бъде сезиран Конституционният съд или някой от наследниците на Борис и Фердинанд ще го атакува в Страсбург.

Александър Радославов от БСП пък смята, че темата изобщо не е важна за хората.

"Чист популизъм. Най-малко това ги интересува българите, които мислят как да изкарат зимата. Това не е наша работа, а на съда – има си заведено дело, съдът ще реши. Затова ще ви пада рейтингът, защото се занимавате с неща, които не са ви работа", разпалено обясни Радославов.

Още по-интересно заключение направи Михаил Миков. Въпреки че БСП беше част от тройната коалиция, Миков упрекна "Синята коалиция" за действията на Симеон Сакскобургготски.

"Вие, десницата, докарахте този политик в България", обяви Миков от трибуната.
 
По време на дебатите Яне Янев, който е вносител на проекта за решение, съобщи, че има документи, които категорично доказват конфликт на интереси на бившия министър-председател.

През 2002 година Симеон Сакскобургготски сам е внесъл на правителствено заседание  предложение имотите, получени по-късно от него, да бъдат превърнати от публична държавна в частна държавна собственост.  

Въпросът бил поставен на заседание на комисията, която се занимаваше с казуса в 40-ото народно събрание, но до решение не се стигнало.

"Искаме незабавно да се вземе това решение, за да се прекрати поголовната сеч в горите, които са държавна собственост, и да се прекрати възможността Симеон Сакскобургготски да залага и продава горите, които не са негови", аргументира предложението си за мораториум Янев.

Неправомерното връщане на имотите на Симеон Сакскобургготски е лош знак за българското общество, каза съпредседателят на "Синята коалиция" Мартин Димитров.

Когато виден политик злоупотребява и парламентът не вземе решение – губи страната, твърди депутатът. Тогава хората щели да си кажат "защо ние да спазваме законите".

За пореден път народният представител призова Сакскобургготски сам да намери сили и да върне тези имоти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
31
 
! Отговори
:) преди 14 години
В голяма грешка си приятелю:) Нито горите, нито планините, нито водоемите, нито плажа са наши :) Яд ме е, че се извършиха огромни кражби и присвоявания, а ти и останалите охлюви едно си знаете и едно си баете... "Милеенето за националните богатства" е инструмент на политиците за такива като теб, приятелю - да лапат мухите и да викат "Ура, хванаха Царя!". Ми хубаво - викай си, но има предвид, че докато се възхищаваш на такива смешници като Янето, в същия този момент някой някъде те краде! Здраво!
97
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не, но не е нормално, да си подаряваме земята, на "царе", американци, руснаци....и който се сдуши с ***! 800 дни.....
96
0
 
31
 
! Отговори
Краля преди 14 години
"Царят" дойде бос и гол и такъв трябва да си отиде. Лично аз се съмнявам, че ББ ще позволи да падне и косъм от главицата на Бай Симо. Всичко е само лакардия. Да се радва простолюдието.
95
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
800 дни??????? Тоя съм сигурен 100%, че се договори с БСП, да дойде да "ПОИГРАЕ" на политическата сцена един мандат, пък те му дадоха земи, дворци, резеденции, да има за малкия Ахмедчо....
94
0
 
31
 
! Отговори
Боби преди 14 години
Като ви чета тъпите коментари, не мога да не сваля шапка на днешните медии, които могат да внушат, каквото искат мислене на всеки посредствен и средно посредствен ***! Сега с тази забрана, очаквайте държавата да тръгне рязко нагоре! Доходите ви ще се увеличат и масово ще забогатеете! :))))
93
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
не трябваше да връщат ни един декар на никого. Тва е все едно индианците да кажат тия земи са си наши, вие сте ни ги взели с кръв, ама сега е демокрация и трябва да ни плащате рента. аман от тъпотии
92
0
 
31
 
! Отговори
Пу преди 14 години
Д>е>е>б>а, не знам кой е ***; този, който милее за националните богатства на собствената си Родина или този, който бръщолеви за някаква "бащиния" дадена на чуждоземци в съмнителнителни и размирни времена. Гората и планината са на всички нас, а не на бай Кобург!
91
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
A choveshkite prava i pravoto na sobstvenost?!Strasburg ne e daleche i pak nie shte plashtame!
90
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Всички гори и земи обратно, Саксофончето - при Хасан - Асис - Сименон - да го дондурка.
89
0
 
31
 
! Отговори
Интенданта преди 14 години
Защо плюете по решението и тези, които са го приели? Защо само по тях? А тези, които побързаха да се проснат по килимчето и му върнаха неща, които не му принадлежат? Поне по-голямата част. Че това си е чисто криминална афера с участието на всички власти, без изключение. Мораториум? И какво, сега? Ще му изпишат веждите. Не виждате ли, че всяко влизане в съдебните дебри, дефакто води до все по-голямо узаконяване на иначе хлабавите му позиции.
88
0
 
31
 
! Отговори
БХ преди 14 години
***, не наричай онова "синьокръвно" парвеню височество - не го е заслужил, даже и саркастично... *** някакъв, продукт на вековни кръвосмешения и архипрестъпници. Майната му и проклет да е с цялата си рода, да се провали жив в ада дано
87
0
 
31
 
! Отговори
Даола преди 14 години
Трябва добре да се проверят неговите игри с банките - имаше вече някаква информация, че банките могат да му служат като мост за различни прехвърляния и прочее.Той е печен в тези дела - не сме забравили, че Желю Желев го нарече " дребен комерсант" - оказа се, че никак не е дребен.Ние сме държавата, в която всеки хитрец и негодник докопал властта може да си изиграе добре картите.
86
0
 
31
 
! Отговори
45 преди 14 години
НЕ СА ЗАБРАВИЛИ А НЕ ИМ ПУКА ЗА УБИТИТЕ В УПРАВЛЯВАЩИТЕ КРЪГОВЕ НА БСП ДУМАТА КОМУНИСТ Е ОБИДНА И СЕ СЧИТЕ ЗА ОПАСНА
85
0
 
31
 
! Отговори
Recoil преди 14 години
Според мен заслужава много по-строго наказание. Но постът ми беше с друг смисъл: да не гледаме само как на някой са му спрели кранчето, защото един ден децата ни и внуците ни ще са ***, болни и малцинство и тогава няма да ни грее дали и на колко години са вкарани в затвора няколко крадци. Нима парното сега е по-евтино (Топлото не е шеф), или имаме пътища (батко и братко не командват)...?
84
0
 
31
 
! Отговори
Denis преди 14 години
Хем било популизъм, хем хората най-малко това ги интересувало :D:D:D
83
0
 
31
 
! Отговори
MURDOC преди 14 години
Въйййй ами сега с какво ще се топли през зимата .Горкият бай Симо ще му замръзнат царските крачета .Абе Коледа е ...нека сме добри....(всичко е казано с ирония)
82
0
 
31
 
! Отговори
Ева преди 14 години
Ех, Ваше царско височество, превърнахте се в нищожество. Любовта, която Ви засвидетелства Българският народ, успяхте да превърнете в омраза. Но да се подиграеш с чувствата, съдбата и тежката участ на един народ се заплаща много тежко.
81
0
 
31
 
! Отговори
Бай Колю преди 14 години
И ти си прав, безспорно нещата винаги имат две страни!Въпросът е, че освен съда, никой няма право да установи дали нещо е правомерно или неправомерно! Освен това, съдът има право да налага запор. Ако има данни, че нещо е извършено в нарушение на закона, до окончателното решаване на случая, както между другото наложиха запор на имуществото на Ковачки. Въобще не е работа на Парламента да налага подобни мерки, най малкото защото е изцяло политически орган, и дори и да са правилни подобни действия, всеки непредубеден стнаничен наблюдател би си казал, че това е политическа разправа с опонента! И да вметна и отговор до младия човек, който си е направил труда да прочете мнението ми, точно заради това тотално неуважение към основните принципи на демокрацията, като този за разделението на властите и заради неспазването на правилата, ти е толкова трудно да живееш в България! Не заради самата демокрация!
80
0
 
31
 
! Отговори
Федята преди 14 години
Точно това трябваше да се случи на този толкова неграмотен човек !!! И добре , че реагират на време че да не може да ги проиграе на комар , защото Царя отдавна си е направо пристрастен към хазарта !!!!
79
0
 
31
 
! Отговори
горски преди 14 години
Симеон горкия е пълна скръб Навремето като пристигна се представи за горд дребен бизнесмен А то се окоза че по голямата част от дребния му бизнес бил да продава ордените и др вещи на дядо си и бащата си Благодарение на него 99 процента не щат и да чуят за монархия Сега щему вземат и незаконно получените гори и ще се върне гол като пушка откъдето е дошъл Та такивамити работи със симеончо