Г-н Доган, дайте доказателства за Мадам В.

Етичната журналистическа комисия с писмо до Сокола
30 мар 2010 07:00,
125
Г-н Доган, дайте доказателства за Мадам В.
Снимка: БГНЕС

Комисията за журналистическа етика в печатните медии (председател Алексей Лазаров – зам.-главен редактор на "Капитал", зам.-председател - Валерия Велева – "Труд" и членове Весела Вацева  - Българска асоциация на регионалните медии, Генка Маркова - в. "24 часа" и иконимистът Георги Ганев) настояват лидера на ДПС да даде доказателства, за които намеква в писмото, озаглавено “Браво, Мадам В.”.

Такива изказвания накърняват сериозно доверието в медиите и Комисията прецени, че не може да остави въпроса без последствие, пишат до медиите от етичната комисия.

И предлагат, а и препоръчват на лидера на ДПС и медиите 3 точки:

Още по темата

1. Предлага на г-н Ахмед Доган в разумен срок да подкрепи с доказателства направените от него твърдения, уличаващи журналисти в действия, уронващи престижа на професията. Комисията обръща внимание, че под “доказателства” следва да се разбира представяне на неоспорими факти, а не мултиплицирането на безадресни твърдения, имащи характера на донос. В случай че такива бъдат показани, Комисията се ангажира да реагира веднага по тях.

2. Предлага на г-н Ахмед Доган да поясни какво влага в пасажа от откритото си писмо: “Но запомни: накрая всеки трябва да си плати сметката. Ще се помоля за теб! Господ да ти е на помощ!”, тъй като от гледна точка на Комисията подобна формулировка съдържа елементи на заплаха.

3. Препоръчва на всички журналисти и медии да не допускат подмяната на същинския дебат в обществото, който е за начините за оздравяване на държавното управление и повишаване на нравствената хигиена на политиците. Разговорът за отношенията между политици и журналисти, разбира се, също е важен, но той не трябва да отклонява вниманието от конкретните подозрения за злоупотреби в случая с “Цанков камък”.

В заключение Комисията смята, че дискусиите, както за нравствените устои на политиката, така и за журналистическия морал, са полезни и оздравителни и следва да продължат до край.

С оглед на това Комисията препоръчва на журналистите в отношенията си с политици да се придържат стриктно към правилата на Етичния кодекс на българските медии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
4
 
21
 
! Отговори
??? преди 14 години
Какво се опитва да ни каже г- н Доган с писмото си ' До мадам В. ' ?Нека да си припомним, че още през 90 - те години на миналия век Доган се обяви ЗА легализация на проституцията у нас !След като проституцията не е била легализирана, то е очевидно, че има кръгове у нас, които не желаят нейното легализиране, за да не влизат пари от тази дейност в хазната ...Нека си припомним и че един оперативно - интересен бивш вътрешен министър, почитател на белите чорапи, неколкократно се обяви ПРОТИВ легализацията на проституцията у нас !Дали чрез писмото си ' До мадам В. ' г - н Доган не се опитва да се разграничи от трактора и да ни каже, че не е част от октопода у нас ?Ако е вярно и това, че И. Кръстева и Д. Пеевски чрез своите вестници ' Телеграф ' и ' Монитор ' не са били на страната на трактора, то това още повече доказва твърдението, че Доган се разграничава от трактора !Мисля, че в случая въпросната журналистка от в - к ' Труд ' е само един хипотетичен обект в цялата схема !?Понякога политици като Доган се изразяват доста сложно и затова ние трябва да схващаме скрития подтекст на думите им !
59
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
По-лошото в случая е,че вестник Труд беше разобличен като продажна медия,обслужваща властимащите.На практика Доган разобличи вестника с най-голям рейтинг в обслужване на интересите на властта.Как ги боли сега самооо.Четете уважаеми българи вестници и ще разберете истината в управлението на страната.
58
0
 
24
 
! Отговори
yann преди 14 години
Тази комисия, с това изявление, просто прави ПР на Догани нищо повече.т.1 - неуспорими факти?!? Да не искат разписка срещу рушвети? Може да бъде и нотариално заверена...Не понасям Доган и политиката която води, но защо в таз държава и журналистите за нищо не стават? Как може да му правят такава голяма услуга?Автогол.
57
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Независима журналистика? Нема такова животно!
56
2
 
24
 
! Отговори
до 64 преди 14 години
Хаахха!Малииии,Доган сега как се е притеснииил ,че журналята са срещу него.Целият е изтръпнал.Човека си врътка политици и цялата държава както си иска,ти за кви смешки приказваш.
55
0
 
26
 
! Отговори
смешно преди 14 години
Къде е марала на Велева и защо се прикрива с някаква си комисия,чиито заместник е,за да прави опит за покриване на алчността и нагаждачеството й към силните на деня.Стига пантофи.Дайте да разберем истината.
54
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
PO TOZI VAPROS AZ SAM NEUTRALEN
53
0
 
25
 
! Отговори
читател преди 14 години
Какви доказателства, като Мадам В. е заработвала по линия на сивата икономика. Да не е луда да взема пари от Доган и да се разписва. Обадета се в Труд и поискайте да си платите за интервю и ще видите, че няма проблем. Въпросът е на коя страница ще го искате и да се споразумеете с редактора. Плащате си. Парите потъват в касата на главния. Няма документ, няма доказателства.
52
0
 
23
 
! Отговори
Дзержински преди 14 години
Хвала на такава комисия! Точка 3 е шедьовър на българската журналистическа мисъл от началото на ХХI век. Само в две изречения успява: да даде препоръки; да разясни темите на деня; да разграничи ясно правиността он неправилността на журналистическата мисъл. Такъв къртовски труд тряба да бъде овековечен върху камък някъде около "тезисите на априлската линия"...
51
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Много правилно. Доган трябва да доказва. Да докяже например кога е станал хидроинженер за да прави консултации. Крадлива *** ***.
50
4
 
20
 
! Отговори
:) преди 14 години
Продажни непродажни, аз се радвам че тоя успя да настрои и журналистите с/у себе си :)
49
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
като СДСтата ли?
48
1
 
24
 
! Отговори
Roko преди 14 години
Тая мадам В става даже вече нагла
47
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Смях! Журналистите си пишат каквото си искат и за когото си искат но ако някой каже една дума срещу тях веднага пищят като ... !
46
2
 
18
 
! Отговори
bate преди 14 години
bravo SOKOLE ti naisina sı istinski SOKOL ,PRODALJAVAY PO SAŞTİYA NAÇİNgrabni kakvoto ti padne .posle si jivey v saraite sas mladi momiçeta balgarki
45
2
 
34
 
! Отговори
edno kuni преди 14 години
За Мадам В ти вярваме, Сава, ти потърси обяснение за консултантските милион и половина....
44
2
 
36
 
! Отговори
мари преди 14 години
Никак не ми е приятно, че Доган е прав, но истината е такава, затова сме на тоз хал. В другите държави поне 50% от действията на политиците са за благото на държавата и хората в нея, а тук и политици и журналисти (с някои малки, за съжаление, изключения) мислят как да спечелят повече пари за себе си и нищо друго не е от значение!!!
43
2
 
44
 
! Отговори
Nasko преди 14 години
В Българските печатни медии, само датата е верна:)))))
42
1
 
40
 
! Отговори
Gio преди 14 години
...доверие в медиите? Това ще да е смешката на деня...
41
12
 
28
 
! Отговори
varg1 преди 14 години
аи стига ни занимавахте с глупости *** си ходят амуджите в анадола и толкова

Спонсорирани публикации