Г-н Доган, дайте доказателства за Мадам В.

Етичната журналистическа комисия с писмо до Сокола
30 мар 2010 07:00,
125
Г-н Доган, дайте доказателства за Мадам В.
Снимка: БГНЕС

Комисията за журналистическа етика в печатните медии (председател Алексей Лазаров – зам.-главен редактор на "Капитал", зам.-председател - Валерия Велева – "Труд" и членове Весела Вацева  - Българска асоциация на регионалните медии, Генка Маркова - в. "24 часа" и иконимистът Георги Ганев) настояват лидера на ДПС да даде доказателства, за които намеква в писмото, озаглавено “Браво, Мадам В.”.

Такива изказвания накърняват сериозно доверието в медиите и Комисията прецени, че не може да остави въпроса без последствие, пишат до медиите от етичната комисия.

И предлагат, а и препоръчват на лидера на ДПС и медиите 3 точки:

Още по темата

1. Предлага на г-н Ахмед Доган в разумен срок да подкрепи с доказателства направените от него твърдения, уличаващи журналисти в действия, уронващи престижа на професията. Комисията обръща внимание, че под “доказателства” следва да се разбира представяне на неоспорими факти, а не мултиплицирането на безадресни твърдения, имащи характера на донос. В случай че такива бъдат показани, Комисията се ангажира да реагира веднага по тях.

2. Предлага на г-н Ахмед Доган да поясни какво влага в пасажа от откритото си писмо: “Но запомни: накрая всеки трябва да си плати сметката. Ще се помоля за теб! Господ да ти е на помощ!”, тъй като от гледна точка на Комисията подобна формулировка съдържа елементи на заплаха.

3. Препоръчва на всички журналисти и медии да не допускат подмяната на същинския дебат в обществото, който е за начините за оздравяване на държавното управление и повишаване на нравствената хигиена на политиците. Разговорът за отношенията между политици и журналисти, разбира се, също е важен, но той не трябва да отклонява вниманието от конкретните подозрения за злоупотреби в случая с “Цанков камък”.

В заключение Комисията смята, че дискусиите, както за нравствените устои на политиката, така и за журналистическия морал, са полезни и оздравителни и следва да продължат до край.

С оглед на това Комисията препоръчва на журналистите в отношенията си с политици да се придържат стриктно към правилата на Етичния кодекс на българските медии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
33
 
! Отговори
.neutralen. преди 14 години
Според мен всичко е ясно,има и подкупни журналисти,има и хора които да им плащат.Така ,че никой не е чист в тая работа ....
39
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Жалка е тази комисия. Нито тя, нито съдът могат да докажат нещо. Доган е хитра лисица. Някъде в писмото си да е споменал конкретно име? Това, че В.Велева се е припознала, си е неин проблем. Нали не само тя е писала за Доган? Реакцията й я издаде. Наистина "гузен негонен бяга"! Щеше да е много смешна цялата тази суетня, ако не беше тъжна. Как ли се подхилква Доган от сарая си ? Пък и скоро ще вдига поредната сватба....
38
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А защо комисията изисква от журналистката доказателства за това което написа за Доган.... В една правова държва след като се напише че председател на партия е крадец има човек в затвора - или крадеца или лъжеца (журналиста)....
37
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А защо тази Комисия реагира така? Хайде, Велева е зам. председател, но дали пък комисията не се чувства засегната от казаното от Доган? Ами ако даде доказателства? А колкото до журналистите, все ми се струва, че се правят на по-големи "анализатори", отколкото са или трябва да бъдат. Те трябва да информират, а не да ме занимават с това какво мислят или не мислят.
36
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
До 41 Сам го каза народен любимец.Работи вади кирливи ризи от всички сектори.
35
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Българка съм и със съжаление ще кажа ,че в Вългария няма политик като Доган-умен и хитър,знае кога и как.Тази госпожа е събирателен образ на всичко онова,което не трябва да бъде българския журналист.За съжаление сега епълно с изтривалки навсякъде.Стане ли въпрос за пари и власт,някой забравят,че са човеци.Нямат нито чест,нито достойнство-дори парадират с това.
34
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Едва ли има нормален българин,който да подкрепя Доган.В случая обаче трябва да му се признае ,че я направи смешна тази продажна овца .Евала на реакцията му с писмото."Каквото повикало....Уважаеми продажни журналисти,мога само да ви кажа че се хабите напразно.На Доган само оная работа може да му хванете.
33
1
 
42
 
! Отговори
valsodar преди 14 години
Тази година, наградата за журналистика "Черноризец Храбър" следва да се връчи на Ахмед Доган, за най-скандалното журналистическо откритие - Валерия Велева. :)А от нея да се вземе, за да му се даде.Така де, то ние истинска журналистика отдавна си нямаме, какво тук значи накаква си памет на един от видните ни книжовници?!
32
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Аз не вярвам Догито да говори просто така.Да не лъсне пак някой порно клип в нета...Все пак е дърт хитрец.
31
0
 
36
 
! Отговори
фалконе преди 14 години
и доган и валерия велева и другия доносник тошо тошев--все сополи
30
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Интересно е как Валерия Велева веднага се разпозна в това писмо?
29
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
na dogan li kazvat sopola?
28
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Истината е, че нямаме и журналистика.
27
6
 
38
 
! Отговори
edno kuni преди 14 години
За пръв път се доверявам на Доган и без доказателства
26
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Доган е един от най-големите дразнители в България. Нагъл крадец, които си е направил етническа мафиотска структура, която ни смуче кръвчицата вече 20 години. Време е ДПС да се разцепи на две и този цирк да свърши.Американците и турците не пеят в хора, защото сме страна членка на ЕС и това може да стане.
25
0
 
25
 
! Отговори
perekly преди 14 години
Доказателства за какво?Не съм от тях Како Сийке...
24
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А някой задава ли си въпроса ..защо някои журналисти забогатяха здраво???
23
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Само Закон за печата ще направи журналистите истински!!!! Докато не се узаконят брътвежите им,ще има платени,аморални и даже извратени журналисти! Да отговарят за всяка драсканица,да бъдат подвеждани под отговорност,глоби и затвор за разпространение на клевети,поръчкови раследваания и естествено платени,ще бъдем маниулирани! КОЙ няма интерес от такъв закон? Сетете се сами! Пожизнено абонираните политици и т.н. журналисти,които са готови на всичко,за да лапат:)
22
8
 
28
 
! Отговори
falkone преди 14 години
айде стига бе,не смятам да повръщам днес,за какво показвате урода доган всеки ден бе,стига бееее....
21
0
 
23
 
! Отговори
muncho преди 14 години
koya e "madam B."? koy kaza, che e valeriya? mozhe da e druga madama, naprimer...ha ha ha

Спонсорирани публикации