Борисов успя да усмири лекарите

БЛС и правителството подписаха споразумение, протестите се отменят
Обновена: 6 окт 2010 20:21 | 6 окт 2010 19:17,
210
Борисов успя да усмири лекарите
Снимка: БГНЕС

Правителството и Българският лекарски съюз подписаха споразумение, с което лекарските протести се отменят.

"Парите за здраве отиват за здраве, на практика се увеличават доста – някъде около 600 млн. лв", подчерта премиерът, като добави, че това става с изричното настояване на министър Симеон Дянков.

„Досега всички правителства "шикалкавеха", но ние незабавно предприехме мерки”, похвали се още Борисов.

По думите на министър-председателя пенсиите са били плащани с пари от здравни вноски с елементарен трик - увеличаване на вноската от 6 на 8 %, като с разликата от 2 % са целели да финансират частните осигурителни фондове.

"На практика парите от здравето, които стоят в БНБ, увеличават фискалния резерв и те не се пипат" обясни Борисов. Същността на трика бил, че са вземали пари от натрупания фискален резерв.

"Този вот, който искаха в парламента, затова го неглижирахме, защото истинските наши партньори не са тези, които са ни го причинили всичко това. Вие видяхте – бяха се подготвили с плакати, да им раздавам автографи, както във всички училища и детски градини, където ходя", коментира Борисов дебатите в парламента за вота на недоверие.

Промените в бюджета на НЗОК ще се направят между първо и второ четене в Парламента.

Документът, който усмири лекарите, съдържа 10 точки.

Още по темата

Най-важните текстове на споразумението с БЛС се отнасят до запазването на размера на здравноосигурителната вноска от 8%, а освен това се приема в бюджета на НЗОК разходната част да бъде не по-ниска от приходната с гаранция средствата да се ползват само за здравноосигурителни и други плащания от НЗОК.

В документа се казва, че се гарантира изплащането на всички дължими суми от НЗОК и Министерството на здравеопазването към изпълнителите на медицинска помощ.

Утвърждава се трипартитният модел на управление на НЗОК след промени в ЗЗО и при спазване на квотния принцип. Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов се изважда от състава на надзорния съвет.

Изненадата за лекарите беше, че документът беше подписан и от финансовия министър Симеон Дянков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
0
 
2
 
! Отговори
Молба преди 13 години
Господин Премиер ,благодаря ви !!Вярвам ви и знам ,че България не е имала по - добросъвестен премиер!Имам молба - Не позволявайне на Никого да нарича лекарите "Бяла мафия"!!
184
0
 
2
 
! Отговори
би трябвало преди 13 години
Със силата на дейсващ закон:1.Да се концентрира Регулативния стндарт Само при джипитата,без ВСД- тата2.Да се увеличи капитационната сума за да може една Джипи практика да може да се самоиздържа с по - малък брой пациенти.Тогава ще има достатъчно време наистина качествено да се обслужи пациевна.Много от проблемите биха могли още при разговора / анамнезата/ да се изяснят
183
0
 
2
 
! Отговори
още за джипитата преди 13 години
4.контрата винаги е у тях - ако не даде заветния талон "Виновен" ако го даде "Глобен"После от високата порта ги обвиниха ,че поради некомпетентност - преразхода е от тях!!???
182
0
 
1
 
! Отговори
още за джипитата преди 13 години
3.икономически са най- изгодни - от сумата за разходи се самоиздржат - наем на бившите поликлиники,консумативи ,ремонти ,младши персонал - сестри ,санитари ,счетоводители ,телефони ,неотложната помощ заплащат ,заплащат на заместника при полагаемия се отпуск.......и това срлещу скромната сума от 1.37 на пациент за месец!!
181
0
 
1
 
! Отговори
помислете преди 13 години
Колко е наистина важна позицията на Джипитата - 1.най- близо са до семействата и конкретния пациент -всяка промяна могат да я регистриат ,защото познават добре пациента и имат база за сравнение2.те са със широка специализация -в техния периметър влизат съществените неща за по - голяма част от патологията
180
0
 
1
 
! Отговори
до 133 преди 13 години
Правдолюбе - криво съдишДжипитата са най- разумното нещо в проекта - здравеопазване!При най- великия специалист да отидеш ,на нйа съвременната диагностична техника нда минеш пак резултата няма да имаш ,защото супер тясно специализирания Не може да се ориентира !!От там започва объркването .
179
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Vietnamcite - lekari sa v UK, ne si mislete, che shte dojdat v BG za 12 pyti po-malko pari. Osven ako Maslarova e iskala da vnasq ne lekari, a vietnamci za opitni zajcheta, che mladite lekari da se uchat na tjah. Sorry za majmunicata.
178
0
 
0
 
! Отговори
Чирков преди 13 години
Леле какъв лъжец?Ауууууу..Помози Боже!И къде всъщност са парите за здравето?Отговор не може никой да даде.Явно е че скоро ще си *** органите сами,ще си правим инжекциите също сами защото няма да има кой.Сърдете се на тия от снимката по-горе.А всъщност може да се внесат по проект Масларова и виетнамци за това.
177
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И ние трябва да го чакаме докато му изтече мандата да ни лъже ли, Антоне? Браво, овча търпяща душице.
176
1
 
2
 
! Отговори
също такъв преди 13 години
Много си прав,така е.Но това си е в реда на нещата.Същите тези приложиха принципа разделяй и владей,създадоха лекари олигарси за да имат подкрепа и така да са на върха ,да се гушат .Какво ги е еня за теб или мен.Ние за тях сме поредната хранилка- парички я от някое курсче ,я за специалност ,а там се цака много яко !А думата пациент за тях отдавна е придобила друг смисъл.Това е!!!
175
0
 
0
 
! Отговори
читателка преди 13 години
Всички синдикални и професионални организации съществуват именно за да изиграят в определен момент предателска роля, запазвайки личните привилегии на ръководителите си и отчасти/доколкото стига баницата/ на приближените им. Господин Райчинов е рафиниран такъв герой, окото му не трепна, когато обяви, че няма да има протест и вместо протестни действия ще има организационни и разяснителни. Лекарите очевидно са *** по тези причини. Ще продължат да поддържат статуквото на ръба на закона.
174
0
 
3
 
! Отговори
1331 преди 13 години
Браво Бойко
173
0
 
0
 
! Отговори
Razgrad преди 13 години
d-r Ana Valkova e korumpirana Fizioterapeftka ot RAZGRAD !!! AKO NE I PREDLOJI6 PARI NE TE LEKUVA!
172
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
ще ги усмири я като даде на гнусните крадливи лекари дето не ни лекуват милиони .реформа а не пари са ни нужни .достатъчно данъци плащаме ама нали всичко крадат как ще има за здраве .имам съсед лекар уролог който до обяд е държавен лекар а следобяд в същия кабинет е частен лекар.кара джип за 200 хил. всяка седмица е в чужбина платено от фармац. компании детето му учи в частно училище и т.н. е ами нека го видим ако е само частен лекар дали ще има всичко това
171
1
 
3
 
! Отговори
сдф преди 13 години
Голяма грешка. Сега ще се излеят едни пари в нереформираната ни здравна система които ще изчезнат яко дим в джоба на ревящите спекуланти с бели престилки. И накрая какво? Едно голямо нищо, само че по-скъпо. България няма нужда от пари а от реформи. Жалко че Герб се поддадоха на тази провокация и не се защитиха. А народа, е, той толкоз си може.
170
5
 
1
 
! Отговори
Григор преди 13 години
ГЕРБ продължават да доказват, че са единствената алтернатива за властта в момента.
169
6
 
1
 
! Отговори
Антон преди 13 години
До анонимен *** 178. Този списък пак го пусни като изтече мандата, *** недоносен.
168
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
BRAVO BORISOV
167
1
 
6
 
! Отговори
ОБИКНОВЕН ЛЕКАР преди 13 години
РЪКОВОДСТВОТО НА БЛС-нагли ,алчни продажници,позор за лекарското съсловие.Заради такива като вас страдат обикновените пациенти и лекари.Можете само да събирате членски внос и да въртите далавери с фармацефтичните фирми и здравната каса.Как ще махнете монопола на НЗОК-нали тогава ще ви спре кранчето,нищо че касата направи и пациента и лекаря на маймуни.КОЛЕГИ СРАМ МЕ Е ЗАРАДИ ВАС!
166
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да, толкова може Борисов. Може да изцежда народа. Може да закърпва положението. Може да прелива от един джоб в друг. Реформа не може да прави. От кризата не може да ни извади. Както много други, които се пънеха преди него - може само да стабилизира мизерията.

Спонсорирани публикации