Кабинетът, синдикатите и бизнесът запяха в един глас

Най-сетне пенсионната реформа стартира от 2012 г.
Обновена: 1 ное 2010 16:08 | 1 ное 2010 15:47,
232
Кабинетът, синдикатите и бизнесът запяха в един глас
Снимка: БГНЕС

Правителството, синдикатите и работодателите подписаха национално споразумение за нова стратегия за финансова стабилизация и усъвършенстване на пенсионното законодателство, съобщи премиерът Бойко Борисов на извънредна пресконференция в Министерския съвет.

От 1 януари 2012 г. се увеличава стажът на работещите трета категория труд с по 4 месеца всяка година до достигане на 37 години стаж за жените и 40 години стаж за мъжете през 2020 г.

От 1 януари 2021 г. нараства възрастта за пенсиониране на жените и мъжете с по шест месеца до достигане на възраст 63 години за жените през 2026 г. и 65 години за мъжете през 2024 г.

Условията за пенсиониране на категорийните работници няма да се променят до края на 2014 г.

Предвижда се удължаване на периода за ранно пенсиониране на работещите при първа и втора категория труд до края на 2014 г. Пенсиите на тези лица за периода 2011-2014 г. ще се изплащат от държавното обществено осигуряване вместо от професионалните пенсионни фондове и вноските от 12% и 7% ще постъпват в НОИ. Във фонд „Пенсии“на НОИ ще се прехвърлят и средствата по индивидуалните им партиди до 31 март 2011 г.

От 1 януари 2015 г. ранни пенсии за работещите първа и втора категория труд ще се изплащат само от професионалните пенсионни фондове.

Още по темата

От 1 януари 2014 г. отпада таванът на новоотпуснатите пенсии и постепенно ще се увеличава таванът на старите пенсии, е заложено още в споразумението.

„Ако се направи всичко, което сме се разбрали, 2015-2016 г. излизаме на нула дефицит и до 2035 г. гарантираме стабилност на пенсионната система“, коментира Борисов.

"За нас споразумението е възможният добър компромис след 2 месеца преговори", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според него този вариант за промени в Кодекса за социалното осигуряване е по-добър и по-балансиран от изтегления от парламента.

"Реформираме системата с визия до 2035 г.", отбеляза и социалният министър Тотю Младенов.

Той добави, че още от утре ще започне запознаването на депутатите от всички парламентарни групи с постигнатия консенсус. Премиерът пък гарантира, че депутатите от ГЕРБ ще подкрепят в парламента споразумението. 

Позицията  на Българската стопанска камара е, че не трябва и не е полезно да се отлага пенсионната реформа и затова приветства решителното поведение на премиера за провеждането й, каза председателят на БСК Божидар Данев.
 “Допълнително приветстваме готовността на правителството да приеме в предложенията на Международния валутен фонд. Бих допълнил още едно предложение – до 2028 година трябва да мислим как да ликвидираме ранното пенсиониране“, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
1
 
2
 
! Отговори
rumen преди 13 години
Приятели,- Генералният директор на МВФ,се изказа за урегулиране на възрастта за пенсиониране съобразно средната продължителност на живота и категорията труд", уточнявайки, че възраст 60г. за пенсиониране "не е догма".- От Европата ни препоръчват: - Пенсионната възраст да бъде завишена така..., че служителите (не работниците), да прекарват не повече от една трета от зрелия си живот в пенсионна възраст.- Според средната продължителност на живот България е на последното 110 място, от 110 изследвани страни.Добре,Да приемем Общоевропейски стандарт за пенсионната възраст, но действащ индивидуално за всяка страна, защото условията за труд и живот са различни, а и компенсирането на по-тежки условия за труд с пари е забранено...1. За работещите предимно умствен труд, пенсионна възраст да е със 7г. под средната продължителност на живота за страната.2. За работещите предимно физически труд, пенсионна възраст с 12г. под средната.3. За приравнените на първа категория труд, пенсионна възраст с 17г.4. За работещите свръх тежък труд, при свръх тежки условия, пенсионна възраст с 27г. (подземни миньори, водолози, пилоти)- Изискването за трудовия стаж, да и - 40, 35, 30 и 20 години... (при смесен труд, приравняването е детска игра)- За всяко от първите три деца, възрастта за пенсиониране на майките да се намалява с по една година.Пенсионирането да става при изпълнение на едно от двете условия!За България при средна продължителност на живота от 72г., Европейската възраст за пенсиониране ще изглежда така:- 65г.; 60г.; 55г.; 45г. За Франция, при средна продължителност на живота от 82 години, Европейската пенсионна възраст ще изглажда така:- 75г.; 70г.; 65г.; 55г. (сега за най-лекия труд е 60 за мъже и 55 за жени, но както и в Гърция, може да се получава пенсия и само с 10г. трудов стаж)Ето така, ще си мерим с единен Европейски аршин Социалната политика...
220
0
 
4
 
! Отговори
бау преди 13 години
не е вярно .ПОКОЛЕНИЕТО КОЕТО СЕГА Е НА 40-50 ОТНЕСЕ ЦЯЛАТА ТЕЖЕСТ МЛАДИ НА КВАРТИРА ОТГЛЕЖДАЩИ ДЕЦА В НАЙ ГОЛЯМАТА ХИПЕР ИНФЛАЦИЯ И ВНАСЯЩИ НАЙ ГОЛЕМИТЕ ОСИГУРОВКИ,КОИТО НЯМА ДА ДОЖИВЕЧТ И ДО ПЕНСИЯ КАК СЕ РАБОТИ ДО 70-75??????????
219
1
 
3
 
! Отговори
Баце преди 13 години
Ай сихтир с това оправдание, се комунистите ви били виновни, разкарай се с герболетските си дрънканици от тук!
218
0
 
3
 
! Отговори
Баце преди 13 години
"трябва да мислим как да ликвидираме ранното пенсиониране" Всъщност трябва да мислиме как да ликвидираме теб *** такъв и мижитурките от ГЕРБ вън от властта. Синдикатите се оказаха мижитурки абсолютни също жалко с такива мажоретки няма да стигнем далече.
217
0
 
4
 
! Отговори
Свободна преди 13 години
Как така изведнъж правителство, работодатели и синдикати постигнаха единодушно съгласие след като ББ им представи своето решение за пенсионната система?!?! Нали синдикатите уж искаха стажът за трета категория труд да се вдига плавно от 2015 г. Явно поколението между 50 - 60 годишна възраст пак ще е най-потърпевшо и едва ли ще може да събере необходимия стаж за да се пенсионира при тази безработица и неработеща икономика.
216
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само да те открехна за "фактите" - преди 90-а година НЯМАШЕ пенсионен фонд, а пенсиите се плащаха от държавния бюджет. Не комунистите ти завещаха липсата на пари, а изцяло сгрешената философия в началото на прехода - безалтернативно унищожаване на работещите ТКЗС-та, в резултат на което е унищожено селското ни стопанство и до днес има пустеещи земи. Изчезнаха вземанията на външнотърговските фирми на стойност няколко десетки милиарда; бюджетът изведнъж реши да не плаща пенсии... Още?
215
0
 
5
 
! Отговори
123 преди 13 години
Криминализирането на укриването на осигуровки ще доведе САМО ДО ЕДНО - увеличаване на рушветите за данъчните!!!!
214
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Че кога не са пели в един глас тези престъпници-изедници???
213
0
 
16
 
! Отговори
Стига преди 13 години
Наистина поколението,което сега е между 50 и 60 години отнесе на гърба си целия преход.Първо: остана без работа и не можа да натрупа трудов стаж.Второ:осигуровките,които внасяше преди прехода и по време на него,потънаха,изчезнаха.Но къде,никой не може да каже!!!Трето:с реформите,които се правят всеки ден,разбра,че НЯМА ДА СЕ ПЕНСИОНИРА!!РАЗБРА СЪЩО,ЧЕ НИКОЙ НЕ МИСЛИ ЗА НЕГО и че не живее,а само съществува!Време е да се събудим,и да отвоюваме човешките си права,правото на живот!!!
212
0
 
16
 
! Отговори
Иванова преди 13 години
Как може такова безобразие?Знаете ли вие,че в трудните години на прехода ви,оставах два пъти без работа и досега съм натрупала само 27 години трудов стаж.Сега пак съм безработна ,а съм на 56 години.Намерете ми работа,ще работя и ще плащам почтено осигуровките си.В противен случай,ще помоля ЕТ при когото кърпя месечния бюджет на семейството сега,да не ме осигурява а да ми дава парите на ръка,защото по вашата логика,аз няма да се пенсионирам.То се мисли,ама къде глави???
211
0
 
14
 
! Отговори
Куцарова преди 13 години
Някой беше казал, че е по-добре да дойдат танковете..... Все повече се убеждав, че е прав. Без революция няма оправия в тази държава.
210
0
 
17
 
! Отговори
Дени преди 13 години
Абсолютно си прав.Ще се получи така-Обикновените хора -работници ще работят до края на живота си ,за да се плащат пенсии на РАННОпенсионираните ,т.е. на полицаи и военни. Точно тези ,които не внасят и стотинка в НОИ. Абсолютно несправедливо решение и геноцид спрямо останалите. Защото не всички работещи в полицията са рискови .
209
6
 
9
 
! Отговори
Exjoy преди 13 години
Фактите са следните: -През 1990г. се установява, че парите от пенсионния фонд липсват. Дейвид Копърфийлд едва ли е намесен. Пенсиите на сегашните пенсионери се изплащат от нашите осигуровки. -Нацията ни е застаряваща. Това означава, че постъпленията от осигуровки нарастват във времето с по-бавни темповете отколкото разходите за пенсии. Това поражда постоянно нарастващ дефицит във времето. Направете си изводите какъв огромен капан са ни завещали другарите комунисти.
208
1
 
9
 
! Отговори
Видьо Видев преди 13 години
Пак ли ние ще го отнасяме,защо за трета категория се увеличава стажа от 2012 а за първа и втора от 2015,стига с този дефецит,няма да го има ако всички се пенсионират на 100 години дори без стаж.НОИ ще бъде на печалба.Амин!!!!!!!!!!!Колко са работещите пенсионери на държавни служби,колко от тях са военни ,полицаи и пожарникари,защо вземат и пенсии и заплати а безработните се увеличават/не вярвайте на статистиката/,колко са в министерството на отбраната воглаве с АНЮ.
207
1
 
6
 
! Отговори
АНТИГЕРБЕР преди 13 години
КОГА ЩЕ СЕ ВЪВЕДЕ СТАНДАРТ "СТАРА ПЛАНИНА" ЗА ПОЛИТИЦИ И СИНДИКАЛИСТИ
206
0
 
13
 
! Отговори
антигербер преди 13 години
Ако не беше ББ "щяхме да сме умрели". Той е "необходим както слънцето и въздуха за всяко живо същество", това май се отнасяше за Дружбата със Съветския съюз. Ако някои хора имат памет и сиво вещество, ще си спомнят че по решение на тройната коалиция държавата е трети осигурител с 12%. И това е заради категорийните работници, прокурори, съдии и тем подобни държавни служители които не внасят осигуровки. Жалко само че НЯМА СИНДИКАТИ, а ***
205
0
 
13
 
! Отговори
Мефистофел преди 13 години
"Кабинетът, синдикатите и бизнесът запяха в един глас ..." - гласът на олигарсите.
204
0
 
1
 
! Отговори
conservator преди 13 години
Положението е като в Китай. Частна инициятива, но ако фирмата е на загуба или не е платила данъците или е извършила друго нарушение отговаряш със свободата си и отиваш в затвора. В западния свят отговаряш само с внесения капитал. Какво става и с акциенерите собственици капитала на дръжество укрило осигуровки или този текст ще се прилага само за ЕТ и ЕООД и ЕАД В тази статията по повдигнатия от мен въпрос не става върпос но по други вестници е споменато
203
1
 
5
 
! Отговори
conservator преди 13 години
...отнасят само за фирмите разположени в ситито на София.Никой не държи сметка за хилядите еднолични търговци, които нямат пари да плащат осигуровки и често поради натрупания опит досега няма да декларират, че дължат осигуровки. Поредната мина по пътя на България към пазараната икономика и поредното подтискане на хората,чрез внушение че са престъпниците и за това следва да си траят. Всички трябва да се чувстваме като грешници. Жалко, че това мое мнение няма да добие публичност.
202
0
 
4
 
! Отговори
conservator преди 13 години
Криминализирането на укриването на осигурителни вноски ще бъде локум в устата на НАП при всяка ревизия когато открият, че вноските са платени в по-малък размер или не са платени защото работодателя е сметнал, че не се дължат тъй като става въпрос за договор по смисъла на ЗЗД, а не за граждански договор или пък го е направил защото счетоводителя му толкоз е разбирал, документите и ревизонния акт ще се изпращат на прокуратурата. В тази страна често пъти законите се правят така все едно се отнасят