1000 лекари ведно: Стига експерименти със здравето!

Протестиращите поискаха оставката на Симеон Дянков
Обновена: 20 ное 2010 00:35 | 19 ное 2010 15:30,
160
1000 лекари ведно: Стига експерименти със здравето!
Снимка: Булфото

Над 1000 медици се събраха на протест пред сградата на Народното събрание под наслов "Стига експерименти със здравето на хората!".

Потестиращите носеха със себе си плакати с надписи "Мизерия в здравеопазването", "Лекуваме от собствените си заплати".

"Искаме яснота и прозрачност за това къде, защо и как отиват нашите пари. Повече пари не искаме, но предвидените три милиарда и пет милиона лева в бюджета за здравеопазване за следващата година да бъдат разпределени прозрачно, публично и в полза на хората".

Още по темата

Това заяви от трибуната пред Народното събрание председателят на БЛС Цветан Райчинов на днешния национален протестен митинг на медицинската общност от страната.

Евгени Душков от КТ "Подкрепа" съобщи, че медицинската общност настоява бюджетът за идната година да бъде предвидим и да даде възможност за нормална работа.

Той заяви, че трябва да се спре национализацията, която се извършва чрез трансфери към държавата на здравни вноски, както и да се гарантира адекватно финансиране на извършваната дейност.

В подкрепа на думите си Душков цитира управителят на НЗОК Нели Нешева, която била заявила: "Ще работите 100 процента, ще ви плащат за 60".

Протестиращите настояват още до края на месеца да се изпратят всички дължими суми на изпълнителите на медицинска дейност.

Организаторите на протеста поздравиха от трибуната министъра на финансите Симеон Дянков с песента "One way ticket" и го приканиха да си отиде.

В момента се подготвя нова методика за разпределение на средствата от здравната каса. Това заяви във Варна министърът на здравеопазването Стефан Константинов.

Той допълни, че трябва да бъде решено какво се случва в първичната помощ, дали болниците са много или са малко. 

Константинов каза, че се надява до 2012 г. да отпаднат и клиничните пътеки и да се въведат т. нар. диагностично свързани групи.

По повод протестите на лекарите министърът коментира, че 27 000 са практикуващите лекари в страната, но само 200 от тях протестират в София. 

Той допълни, че основното е да има дискусия по проблемите, а не само да се настоява за финансиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Точно така трябва!Това е една от най-тежките и трудни професии и трябва да е изключително добре заплатена.Откакто мързеливите гамени и *** селяни взеха властта в тая държава през 1944,непрекъснато се промиват мозъците с "безплатното здравеопазване".Не е безплатно...
159
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако проблема ви е отношението на пациентите към вас, то проблемите на пациентите се увеличават с още един. Интересното е, че останалите проблеми са общи за всички.
158
1
 
2
 
! Отговори
не знам кой съм преди 13 години
да вземем да излезем на улицата и пациентите щом лекарите са там .тъкмо няма да има нужда и от болници .те ще се продадат.да излязат и здравите, и бедните и т.н .ще има много за продаване.и за данъци. ще стане богата държава.
157
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не забравяй кой първи злоупотреби с Хипократовата Клетва (с главни букви), май не бяха лекарите. И не се притеснявай - тези, които сме тук, просто ще си вземем специалностите и ще ви покажем един среден пръст. Точно такъв, какъвто ни го размахвате пред очите вече почти 10 години. Няма да ви хареса, уверявам ви. А пациентите тук, когато се научат как да се държат с лекарите си, могат да заповядат в Европа да ги лекуваме. В България, която превърнахте в бунище, няма да стъпим повече!
156
6
 
6
 
! Отговори
148 преди 13 години
Те май тези лекари, които ги искат в чужбина, вече са там...Тук тези все нещо не им е както трябва. Най-вече - пациентите. Нема келепир. И този Хипократ не го оставихте на мира. Всеки си го чете, както му е удобно.
155
3
 
5
 
! Отговори
POCEH преди 13 години
ми погледни се себе си и се замисли защо се отнасяме така
154
2
 
7
 
! Отговори
POCEH преди 13 години
Ако започнеш да говориш за възнаграждение, болният ще се убеди, че няма да го изоставиш. Ако не говориш по този въпрос, той може да си помисли, че го подценяваш. Трябва впрочем да знаеш, че болните по правило не познават благодарността. Болните в началото са почтителни и скромни, но по-късно хитри и неблагодарни. Колкото до богатите, когато са болни, се разтапят от обещания, а после се извиняват под претекст, че още не са придобили своите доходи. Хипократ (420 г. преди н.е.)
153
6
 
7
 
! Отговори
ivana преди 13 години
bialata mafia e mnogo jestoka.
152
2
 
3
 
! Отговори
151 преди 13 години
Да, де. Така се лекуваме. Спор няма.
151
3
 
3
 
! Отговори
148 преди 13 години
Опс, грандоманията била повсеместна...
150
0
 
10
 
! Отговори
bira_more преди 13 години
В тази клетва няма дума за безплатно или безвъзмездно лечение освен учителя и смейството му. И за това е подчертано. Всички останали се лекуват възмездно.
149
0
 
9
 
! Отговори
bira_more преди 13 години
Ако болницата няма необходимото за операция, могат да ви кажат - не можем да оперираме. Сина ви се нуждае от операция, ние имаме специалистите, ама нямаме ... (клапа например). А упойките с които разполагаме са с леко изтекъл срок на годност, скалпелите обаче са току що заточени.
148
0
 
12
 
! Отговори
ku преди 13 години
Двупосочен билет до Лондон е 200 лв.На съседа ми отдолу/анестезиолог/му плащат там 500 паунда на нощно дежурство.Тук се опитват да го накарат да работи за толкова ДВА МЕСЕЦА,като изобщо не е сигурно,че ще си получи парите навреме.С още 1 като него държат квартира в лондон,не се засичат в нея,живеят си в БГ,ама не работят тук,загубили сме ги.КОй в крайна сметка губи?
147
3
 
6
 
! Отговори
до 144 преди 13 години
Ами какво чакате? Опс, май не ви искат, за разлика от лекарите! Ще трябва да си стоите в България.
146
2
 
6
 
! Отговори
Do 131 преди 13 години
Ako mi citirash Hipokratovata kletva, za da te lekuvam bezplatno, to az shte te lekuvam naistina bezplatno - sus zaklinanija i baene. Ako iskash da se lekuvash, kakto horata v normalnija svjat, shte tryabvat i pari. Pone za lekarstva, konsumativi. Jasno, che mechtata ti e lekarite da sa tvoi robi. Samo che dori da stanat naistina robi (neshtata natam vyrvyat), kak shte gi motivirash da ti bajat za dobro, a ne za drugo ???
145
2
 
6
 
! Отговори
Do 132 преди 13 години
A zashto ne mogat da platyat cenata na zdraveto si tezi hora ? Vseki trud ima svojata cena! 800 lv e smehotvorno NISKA cena za operacija s obshta upojka, s personal, s konsumativi, s otgovornost...Spored teb operacijata tryabva da e bezplatna, taka li ? Shoto taka sa te uchili pri komunisma. LEKARITE NJAMAT VINA ZA TOVA, CHE POLITICITE, KOITO VIE SI IZBIRATE, DYRGAT ZAPLATITE VI MISERNI! Lekarite ne sa robi!!! Istinskijat problem sa niskite zaplati v Bulgaria, a ne "korumpiranite" lekari!
144
2
 
8
 
! Отговори
8704 преди 13 години
защо сравнявате здравеопазването в чужбина с нашето, тук няма база за сравнение. Има случаи, в които нашето е на малко по-добро ниво. Бях свидетел едно такова "по-добро" здравеопазване в САЩ, където на един приятел при инцидент му отрязаха двата пръста, а лекарите каза че осигуровката му покрива присаждането само на единия, той да си избере кой. Това в България няма как да стане, въпреки че нямат пари тук щяха да направят всичко възможно да не загуби пръстите си.
143
0
 
2
 
! Отговори
143 преди 13 години
Най-добре да ги последваме и ниетам,където няма да мислят дали ще им стигнат парите за храна след като си платят сметките.
142
0
 
10
 
! Отговори
до 141 преди 13 години
Да, затова например анестезиолози, патолози, рентгенолози, лъчетерапевти, хематолози остават само под 30 (без специалност и опит) и над 55 (чакащи пенсия). А тези, които трябва да работят и да дърпат напред, отиват там, където няма да мислят дали ще им стигнат парите за храна след като си платят сметките.
141
0
 
9
 
! Отговори
до 140 преди 13 години
Излишно е, но е много удобно за управляващата върхушка. Докато се ядем едни други, те КРАДАТ! Колкото повече се караме, толкова по-лесно ще крадат. Затова чрез платени медии и драскачи по форумите се насъскват отделните групи на обществото. Полицаи, лекари, учители, военни, железничари, миньори, земеделци, месопроизводители, хотелиери. За когото и да има статия, се започва едно плюене. Ефект - *** и простаците командват България.