С едничка мисъл за бензина

Правителството се зачуди как да намали цените
Обновена: 11 мар 2011 16:04 | 11 мар 2011 15:51,
230
С едничка мисъл за бензина
Снимка: Булфото

Правителството възложи на трима министри – на финансите, на икономиката и на транспорта, да извършат анализ и да предложат действия, които да сведат до минимум негативното влияние от увеличените цени на горивата.

Решението за този съвет е взето след доклад на министър Александър Цветков заради поскъпналия дизел.

Само преди дни Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите започнаха проверка за наличието на картелно споразумение при определянето на крайните цени на горивата.

Още по темата
От началото на годината цените на суровия петрол и готовите горива на международните пазари са отбелязали скок от 23 на сто. В същото време повишението на цената на дизеловото гориво в България е в рамките на 12%, но изцяло за сметка на намаляване на търговската печалба, съобщават в писмо до медиите от „Лукойл”.

В него пише още, че в почти целия ЕС (с изключение на Швеция) дизеловото гориво без акциз и ДДС е по-скъпо от бензин А95.

Поради социалните функции на дизеловото гориво обаче повечето европейски страни са възприели такава данъчна политика, че след данъчно облагане крайната цена на бензина става по-висока от тази на дизела.

От нефтената компания допълват, че у нас почти половината от крайната цена на горивата (40–46%) се формира от държавни вземания – ДДС и акцизи.

"Тази тенденция може да се промени само чрез промяна в данъчната политика", твърдят от "Лукойл".

В същото време обаче продължава да зрее общественото недоволство срещу високите цени на горивата.

Поне 20 000 души в цялата страна ще се включат в гражданския протест, обяви Ирмена Кръстева, координатор на шествието в столицата.

То ще се проведе в неделя, 13 март, от 13,00 часа в цялата страна.

Протестиращите ще се съберат при Кино "Арена Запад", като шествието им ще стигне до площад „Народно събрание”.

Ето какви са цените на горивата в целия ЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Лукойл държи не само цените на горивата но и политическата власт в България.
190
0
 
12
 
! Отговори
koroin преди 13 години
Напротив зареждайте само на ЛУКОЙЛ но за 1лв и искайте фактура :))))))))
189
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НЕ ЗАРЕЖДАЙ ТЕ НА ЛУК ОИЛ-ПРОТЕСТ
188
4
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
боко и шайката престъпници около него да се махат.предлагам да му викаме кадафи-никой не го иска а той си стои и крадат с г....на стачка
187
1
 
13
 
! Отговори
Лявата ръчичка преди 13 години
За Бога братя, не купувайте!
186
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ефективен протест!
185
0
 
9
 
! Отговори
ни преди 13 години
Не зарейждайте никакво гориво поне до 6 май.
184
0
 
8
 
! Отговори
Бореца преди 13 години
Вижте цените няма да намалеят защото има световна инфлация подклаждана от владетеля на света САЩ който си печати колкото иска банкноти без да се интересува какво става по света като по-този начин САЩ си решават собствените си проблеми като ги прехвърлят на другите и то по-бедни страни!Единственият начин да се компенсира това увеличение е да се увеличават доходите на хората само че нямаме икономика,има валутен съвет и финансов министър като Дянков така че трябва да затягаме коланите няма как!
183
0
 
2
 
! Отговори
ДО 179 преди 13 години
ХУБАВО Е ДА СВЕРИШ ЧАСОВНИКА
182
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не зареждайте на ЛУКОЙЛ ВЕЧЕ И ЦЕНИТЕ ЩЕ ПАДАТ
181
2
 
8
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
Сидеров може да е краен в националистическите си изказвания, в расизма си.Но направи ли си някой от пишещите тук труда, да прочете икономическата му предизборна програма?Смятам, че само неговите икономисти се доближиха до същността на проблемите, които сами си създадохме, следвайки планът Ран-Ът.Но едва ли ще има някой от управляващите смелостта да се изправи срещу предначернатото ни още от Лукановото правителство бъдеще на все по-обезлюдяваща колониална територия.
180
1
 
5
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
Не, Рънарс, не са уникални некадърници, по-скоро са уникални хитреци.Спомни си поговорката за лудия и зелника обаче.Обречени сме на такива "Оправници", и на такова управление докато и последното нещо от държавни се преразпредели в частни ръце.Този филм го гледахме и при Костов, продължи после и с разбиване наготови държавни структури като губещи и отдаването им на концесия.Продължава и сега със субсидии и европари.БДЖ до 1-2 години е фалирано и разпродадено на частни дружества ,ловя бас!
179
4
 
2
 
! Отговори
До 190 преди 13 години
Ще плюем по "оправлението"защото ще ни оправят!
178
1
 
19
 
! Отговори
ranarsa преди 13 години
Такава управленска некомпетентност не е имало от времето на Любен Беров и Виденов!Дянков е или уникален хитрец,или уникален некадърник.Мирослав Найденов:Цените ще растат,защото населението на планетата нараства!Този е или уникален гл.упак,или нас мисли за такива!?За Цветков не мога нищо да кажа.Сигурно е тарикат,щом преметна железничарите.Мога да кажа,обаче в чии хотел ще почива Борисов това лято....Даже знам цената...защато всички я плащаме!?
177
2
 
4
 
! Отговори
tony scout преди 13 години
Извинявам се за латинския правопис!
176
14
 
2
 
! Отговори
tony scout преди 13 години
Много са ми смешни хора които само искат да плюят по оправлението, от такива негативисти пати цяла държава, само дето не се замислят че днешният премиер поне прашта проверка след проверка след всяко негодование и наказва ,а предишните правителства с техните премиери само се разкрачваха или се скриваха под масите да праят оглед на панталоните на престъпниците. Разбира се че няма да сме доволни от много работи, но е в следствие на 20 годишно клептене. А сега всеки селянин с комп, и даи да си плюя!
175
1
 
18
 
! Отговори
Стария преди 13 години
ПОКЪРТИТЕЛНО! Дянков обяснява на Борисов защо се вдигат цените на стоките в България!В целия свят се качват цените на храните, защото средната класа в света за последните десет години е нараснала десет пъти. Много китайци, много индийци, много бразилци благодарение на добрите политики там са по-богати и искат повече да ядат. Така че от тази гледна точка да се направи допълнителен анализ, който го има вече по света и в Европейската комисия, за да се подчертава, че това не е тема за България, това е световна тенденция, тя ще продължи.Разбрахте ли драги българи, кой ни подяжда? Виновните са извън нашата мила татковина и между другото и управляваните от Дилма Русев и те са се включили в голямото ядене за наша сметка, вместо да инвестират , както се бяха разбрали с Бойко.
174
4
 
4
 
! Отговори
не ми пука преди 13 години
Не бия бензин,нито дизел! Пия вино и ракия!
173
0
 
5
 
! Отговори
хтн преди 13 години
Не стана ли ясно на нашите *** политици и измислени държавници че след като подариха Нефтохим на мафиотската структура Лукойл ще бъдем винагипритискани от имперските стремежи за господство на Русия.Сега ще ни натискатдокато клекнем за АЕЦ Белене.А Трайков и Дянков нека се правят на много отворени.
172
1
 
18
 
! Отговори
БоСимеонов преди 13 години
Просто е. Свалете акциза. Ама упс. Ще се отвори нова дупка в бюджета, а и няма резерв вече, който да я покрие. Чакаме всички как ще бъде изкаран Станишев виновен за високите цени на петрола.