С едничка мисъл за бензина

Правителството се зачуди как да намали цените
Обновена: 11 мар 2011 16:04 | 11 мар 2011 15:51,
230
С едничка мисъл за бензина
Снимка: Булфото

Правителството възложи на трима министри – на финансите, на икономиката и на транспорта, да извършат анализ и да предложат действия, които да сведат до минимум негативното влияние от увеличените цени на горивата.

Решението за този съвет е взето след доклад на министър Александър Цветков заради поскъпналия дизел.

Само преди дни Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите започнаха проверка за наличието на картелно споразумение при определянето на крайните цени на горивата.

Още по темата
От началото на годината цените на суровия петрол и готовите горива на международните пазари са отбелязали скок от 23 на сто. В същото време повишението на цената на дизеловото гориво в България е в рамките на 12%, но изцяло за сметка на намаляване на търговската печалба, съобщават в писмо до медиите от „Лукойл”.

В него пише още, че в почти целия ЕС (с изключение на Швеция) дизеловото гориво без акциз и ДДС е по-скъпо от бензин А95.

Поради социалните функции на дизеловото гориво обаче повечето европейски страни са възприели такава данъчна политика, че след данъчно облагане крайната цена на бензина става по-висока от тази на дизела.

От нефтената компания допълват, че у нас почти половината от крайната цена на горивата (40–46%) се формира от държавни вземания – ДДС и акцизи.

"Тази тенденция може да се промени само чрез промяна в данъчната политика", твърдят от "Лукойл".

В същото време обаче продължава да зрее общественото недоволство срещу високите цени на горивата.

Поне 20 000 души в цялата страна ще се включат в гражданския протест, обяви Ирмена Кръстева, координатор на шествието в столицата.

То ще се проведе в неделя, 13 март, от 13,00 часа в цялата страна.

Протестиращите ще се съберат при Кино "Арена Запад", като шествието им ще стигне до площад „Народно събрание”.

Ето какви са цените на горивата в целия ЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
19
 
! Отговори
Глас Народен преди 13 години
Минимална работна заплата в Холандия - 1416 евро. Минимална работна заплата в България - 141 евро. Бензин A98 VPower от Shell в Холандия струва 1,67 евро (3,28 лв.). Тук струва 2,71 лв. Сами си сметнете останалото. А, да. И тамошният бензин не ти кара колата към основен ремонт.
130
0
 
23
 
! Отговори
Men преди 13 години
В България всичко е на обратно, в цял свят казват има криза, Дянков каза няма криза , в другите държави на ЕС горивото е по евтино от нашата а ние сме с най-ниските заплати, ако един Българин бере ягоди тук ще му дават заплата около 500-600 лева а ако е в англия около 1200-1500 паунда работата е еднаква но къде отива разликата от 2300 -2500 лева в заработката при еднакъв труд....отговора е *** ние сме роби на държавата (донори а държавата - ***)
129
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Коментар на Дянков в Дир.бг:Дянков: Цените се качват, защото нараства средната класа и иска да яде!Направо мозък струи от този пич!
128
1
 
2
 
! Отговори
iliqn преди 13 години
borko oligofrena i simo nedonos4eto nakede sus tiq pedali tupi
127
0
 
10
 
! Отговори
MURDOC преди 13 години
Бас държа, че поддръжниците и спонсорите на Боко му са в бензиновия б'знес. Кеффф, Боко сега щЪ натрупа капитал ,а после по познатия сценарий ще се появи по тивиту и шъ сЕ скара на "лошите" чичковци с бензиностанциите . Аре да вие честит боковия морков дето ви го завря там дет не огрява слънце .Искахте ГЕРБ, получихте го!
126
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хайде сега до тази табличка с цените на горивата в Европа сложете една с доходите на хората в същите тези страни.
125
2
 
5
 
! Отговори
do 105 преди 13 години
Прав си така е.Само ,че тука нещата са малко сложни.Лукойл е монополист,зарежда от Русия.Дизела е с неоправдана цена.Тук вече,държавата трябва да реви до колко е склонна да намали таксите ,на които подлежи горивото.Съгласен съм,че в европа е толкова цената му само ,че ако базираме на средна заплата ние плащаме х2 .Да и на 10лв ще купуваме ,НООО много хора ще спрат а от туак следва една верига която ще удари и стоки и т.нАйде НАТо да навлиза в Либия ,че и това заметресение - още по зле става
124
0
 
7
 
! Отговори
vvv преди 13 години
паля колата в неделя и спирам някъде на някоя централна улица.. майната им на всички ..искам дизел на 1.75 лв.
123
1
 
1
 
! Отговори
Аркан преди 13 години
И понеже не съм селски тарикат, не си ползвам колата, за да се развявам до Самоков, например, а я ползвам, за да си върша бизнеса с нея, та не съм и сложил седем или колкото са там седалки, та от ДДС - то, акциза и непризнатите разходи за транспорт, цената ми се връзва доста по - висока.
122
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Правителството се зачуди как да намали цените"...Една *** мислила, мислила, па умряла...
121
0
 
5
 
! Отговори
хлора преди 13 години
Абе,кавалска работа: акциз на тръбата:акциз на маркуча:акциз на помпата, и става хубава цена.
120
0
 
16
 
! Отговори
Ранго преди 13 години
Сетила се Мара да се побара. От 2 години Боко е навласт и не се сети да вземе превантивни мерки за предотвратяване скока на цените. Боко става за герой от комикс, от онези дето хвърчат в нощта, с прилепнали дрехи и блуждаещ в небесата поглед.
119
0
 
3
 
! Отговори
Аркан преди 13 години
Тук си много прав съотношението цена / качество и цена / покупателна, както и цена / преки и коствени данъци способност са по - важни от цената като такава. По всичките тези показатели, вероятно сме много назад в класацията. А с какъв дизел си кара някой Х 6 - та не искам да питам? Аз карам американски автомобил, който е малко по - всеяден, та проблема ми е по - малък, просто.
118
2
 
13
 
! Отговори
Глас Народен преди 13 години
Само миналата година на чисто нов автомобил, който е немски и е в най-високият клас, му смених два пъти горивни филтри, защото буквално СЕ ЗАПУШВАХА и колата просто изгасваше. ДВА ПЪТИ ! На колата се сипва само и единствено тоя така прехвален OMV Alpin Diesel. Едно на ръка, че при -11 градуса не искаше да запали изобщо!
117
2
 
0
 
! Отговори
som преди 13 години
oshti sha va tap4im ,shtot ste lesni
116
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
сега се мъчат да се измъкнат и да ни замажат очите с некви барбекюта.Мошеници!
115
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
вчера зареждах 2.49лв. А95
114
5
 
0
 
! Отговори
som преди 13 години
kmet sam v edno malko grad4e i hi4 ne mi dreme za vas ,zaplatata mi e dva bona i imam slujebna kola kvo mi dremi za taq papla4,nali vie ma izbrahte ,sega sha ma tarpiti
113
0
 
31
 
! Отговори
Глас Народен преди 13 години
Всички коментират цената, но никой не отбелязва КАЧЕСТВОТО на нашите горива! Сравняват ми цени на горива от Европейски държави, ама що никой не се хвана да коментира качеството??? Имам 4 коли и абсолютно всяка една от тях се променя коренно, когато й сипя бензин или дизел от Гърция, Германия, Австрия или Италия. Само тук дизелите пушат, тракат, харчат безумно много и не на последно място унищожават двигателя с много бързи темпове.
112
2
 
3
 
! Отговори
Аркан преди 13 години
до ВЛАСТПада се, пада се и то лошо се пада. Не ме вълнува с какво си караш Х 6 - та, хич не ти завиждам, не ме вълнуваш, защото за разлика от теб мен ме вълнуват "раята", които работят и ми изкарват и на мен парите. Има вероятност и мен да ме познаваш, което не те прави по - значим в моите очи. Толкова е просто, себеусещането ти е сбъркано, приятелче.