Лекарите подложени на "преса" заради грешки

Имало недоверие към медиците, твърдят от БЛС
Обновена: 15 мар 2011 18:04 | 15 мар 2011 18:03,
80
Лекарите подложени на "преса" заради грешки
Лекарите редовно излизат на протест. Снимка: Булфото

Необходим е обществен консенсус за понятието лекарска грешка, заяви на дискусия за проблемите в здравеопазването председателят на етичната комисия към Българския лекарски съюз (БЛС) Милан Миланов.

Дискусията е по повод изострянето на отношенията пациенти–лекари–държава и се организира по инициатива на омбудсмана Константин Пенчев.

Според Миланов наблюдава се процес на негативно отношение и недоверие към медицинската дейност.

Засилва се "пресата" на обществото над лекарското съсловие, което води до страх от иновации и предприемане на риск, което е неминуемо в лекарската професия, смята той.

Ние сме за правото, не искаме да работим под пресата на обществото, допълни Миланов.

Според председателя на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Лозанов като цяло има хаос и неяснота в сферата на здравеопазването основно по две причини – здравната реформа, която всеки път започва отначало, и спецификата на материята, която здравните институциите трябва да могат да аргументират и приведен на "човешки език" пред медиите.

Според него при човешките истории в случаи на медицински грешки има "сензационно мелодраматичен момент", който често се експлоатира и лесно настройва аудиторията срещу лекарите.

Тук е нужен по-добър баланс, защото лекарите и без това са на изчезване, медията трябва да ги пази, смята Лозанов.

Той допълни, че е необходима институционална политика и отношение на медията към лекаря.

От пациентски организации заявиха, че е нужно да бъде създаден Фонд за обезщетение на пациентите при медицински грешки, което според тях ще премахне директна отговорност и наказателно преследване спрямо лекарите.

Според главния секретар на Българския лекарски съюз Димитър Ленков трябва да се инкриминира посегателството над медици, а информацията за случаи на лекарски грешки да се изнася пред медиите единствено при доказване на вина от компетентните органи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още по темата: лекарски грешки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
1
 
! Отговори
ER_Dr преди 13 години
Миланов и Ленков говорят, защото просто трябва да се говори нещо. В днешна България се оцелява поединично. Нито на пациентите им пука за лекарите, нито на лекарите за пациентите. А дори случайно на някой да му пука, няма значение, понеже това нищо не променя. Намираш си някой свестен лекар, на когото да можеш да разчиташ по всяко време, за предпочитане работещ в голяма болница, плащаш му когато се налага и при нужда той ти движи нещата. Иначе да вървиш "по реда" е все едно руска рулетка.
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЕМИГРАНТСКИ РАП Прощавай Родино България с вулгарните си чалга певици. С ... и с имплантирани ... с травестити и сифилистици и роми възпяващи жици. С ученици на наркотици. С *** в крайпътни редици а журналистите пишат за жрици нали са си сродни душици с трагични актьори комици и комични актьори трагици- легион сексуалексцентрици. С измислени псевдо класици, с "екстрасенси",с клошарки-"светици" и полковници вместо владици. С телевизионните си склеротици, с *** мулти критици изяли не малко душици с бандити вместо политици прагматици с паници, с лъжици и милиони тютюн-фанатици с още толкова алкохолици с нелекувани шизофреници и емигранти като мен-мъченици... Дано магически антибиотици излекуват те-сбогом България!
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И хиляда фирми да имаш, няма как да се осигуряваш на повече от 2000 лева, т.е. на месец плащаш около 160 лева. Осигуровките, които внасяш за работниците си, недей да ги броиш за свои, нямаш права над тях. То затова БГ е толкова зле, щото такива като теб са бизнесмените.
73
1
 
1
 
! Отговори
BBB преди 13 години
Наложи ми се наскоро да си направя изследвания на кръв и урина. Отивам в съответната болница ...дадоха ми чашка за урината...я на първия етаж тоалетната в ремонт..я и на втория етаж тоалетната в ремонт..Питам къде има работеща тоалетна защото изследването. ОТИДЕТЕ В БАРЧЕТО ОТСРЕЩА В БЛОКА...Ок но държа Вие да ме придружите и да разговаряте да ме пуснат да се разхождам с пикня покрай пиещите кафе, да ми носите чашката с урината през барчето и през улицата..Е идете скршно в лекарското WC....
72
1
 
4
 
! Отговори
лекар преди 13 години
При всяка грешка всеки има право да си търси правата по съдебен път.Във всяка една сфера,а не само във мдравеопазването.Както навсякъде по света.Иначе е вярно че лекарите са виновни за всичко в БГ,даже те са виновни и за глобалното затопляне на климата,и за земетресението в Япония също.
71
0
 
4
 
! Отговори
Умник преди 13 години
Боли ме фара колко фирми имаш, на пълна заплата ли си осигуряваш хорта? А смяташ ли че 90% от българите се осигуряват на истинската си заплата?
70
11
 
1
 
! Отговори
ЦВЪЦКО преди 13 години
ВСИЧКИ ЛЕКАРИ СА УБИЙЦИ !
69
0
 
10
 
! Отговори
73 преди 13 години
Много са проблемите:- малко на брой осигуряващи се, с чиито вноски да се плаща за всички;- злоупотреби от страна на доставчици на лекарства, консумативи...- няма достатъчно пари за болниците и всеки се спасява според морала и знанията си;- докторите рядко се стремят да следят новостите в тяхната сфера;- самата медицина често лекува симптомите, но не и първопричината;- докторите не могат да казват: не зная. Според мен свястни и съвестни доктори има и бих плащала на такива с удоволствие.
68
0
 
4
 
! Отговори
До 24 преди 13 години
Всичким работят като такива
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
значи 1.понастоящем истински специалисти в БГ има малко - повечето се ориентираха отдавана към истински болници - не пародиите на наша земя.2.останалите лекари на последно място са такива. Благодарение на реформите те са счетоводители, деловодители, доставчици, мениджъри и чистачи.3.Заплащането на по-голямата част е такова че ходят на работа само защото не им се стои в къщиИли както се казва в афоризма:"Лекарсакта професия щеше да е най-хуманната ако не беше вид търговия"
66
11
 
2
 
! Отговори
ЦЕЦО-КРАДЕЦО преди 13 години
ВСИЧКИ ЛЕКАРИ СА УБИЙЦИ !
65
0
 
1
 
! Отговори
lilly alex преди 13 години
da nekadarnizite van ot bolnizite! tova e na4inat. nekadaren gotva4 hvarlq mandzata. nekadaren medik hvarlq zivot v groba.
64
0
 
6
 
! Отговори
Б... преди 13 години
Да,в България има много способни лекари,но и да има много неспособни,които се крият зад гърбовете на способните.Докато това не се промени и докато лекарите не започнат да се изчистват от тези които петнят името на съсловието ще се говори под общ знаменател за всички.Признат грях е полувин грях както и няма безгрешни хора,но е време некъдърниците които с незнанието си убиват хора да бъдат махнати от лекарския бранш,а не да бъдат прекривани грешките им и на края да останат тези които могат и знаят
63
5
 
6
 
! Отговори
leika преди 13 години
толкова съм щастлива, че вече не работя в БГ и не ми се налга да се занимавам с българи...жалко за малкото наистина страдащи хора...
62
5
 
2
 
! Отговори
Глас Народен преди 13 години
До 57, има едно нещо, наречено АВТОКАСКО, специално за твоят въпрос. Поразучи се какво е и за какво се използва!
61
6
 
2
 
! Отговори
Глас Народен преди 13 години
До умника, имам 4 фирми, повярвай ми, че се осигурявам на доста солидна сума. ***.
60
0
 
7
 
! Отговори
Умник преди 13 години
ДО Глас Народен ,Ти *** (както и аз) на колко те осигуряват бе?
59
4
 
2
 
! Отговори
ВАКСИНИ И ЖИВАК преди 13 години
Тва за ваксините не е конспирация, а САМИЯТ ФАКТ. Живачните амалгами(пломби) също са голям източник на болести. Повечето хора, боледуващи от множествена склероза и ревм. артрит да потърсят в гугъл за протокола на Andrew Cutler. Много лесен начин да разберете дали болестта ви е причинена от ваксина или от живака в амалгамите!
58
3
 
3
 
! Отговори
ВАКСИНИ И ЖИВАК преди 13 години
Тва за ваксините не е конспирация, а САМИЯТ ФАКТ. Живачните амалгами(пломби) също са голям източник на болести. Повечето хора, боледуващи от множествена склероза и ревм. артрит да потърсят в гугъл за протокола на Andrew Cutler. Много лесен начин да разберете дали болестта ви е причинена от ваксина или от живака в амалгамите!
57
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Лекарставата не лекуват, лекарите са научени да лекуват само с тях. Като прибавим и човешката алчност за пари става ясно, че лекарите са едни от най-големите пионки на световната система срещу човечеството. Напишете в търсачките "vaccines mercury" и вижте с какво са пълни ваксините, с които тези така "добри и знаещи" лекари инжектират най-вече децата(над 20 ваксини до 5г възраст). ПОВЕЧЕТО ЛЕКАРИ НЕ ЗНАЯТ КАК ДА ЛЕКУВАТ, ДОРИ И ДА ИСКАТТЪРСЕТЕ ИСТИНАТА В ПРИРОДАТА И ПО-ОСКЪДНОТО ХРАНЕНЕ

Спонсорирани публикации