Българинът е издръжлив, ще се справи с криза

Психолог сравнява японците с нашите сънародници
Обновена: 30 мар 2011 07:36 | 30 мар 2011 07:36,
65
Българинът е издръжлив, ще се справи с криза
Японският народ е организиран. Снимка: БТА

Българинът ще се справи с кризисна ситуация, при която има пряка заплаха за живота му, заради издръжливостта си и толеранса към лишенията.

Не е ясно обаче дали, ако получи предложение да напусне страната, няма да го приеме незабавно.

Това мнение изрази пред БТА началникът на Центърът по психично здраве и превенция към ВМА полк. д-р Илия Маринов относно това как биха реагирали българските граждани при ситуация като тази в Япония.

Българинът е издръжлив и има толеранс към лишенията, след като продължава да се справя в ситуация на 20-годишен преход, коментира психиатърът.

Той обаче не е оптимист по отношение на това дали при бедствие българинът няма
да предпочете да напусне страната незабавно.

И сега част от българите не остават в страната, за да участва във възстановяването й в социален план, за да работят за просперитета й. Българите предпочитат да отидат навън, но дори и в чужбина не могат да са конструктивни и да се обединят върху една обща цел, за разлика от японците, каза Маринов.

Сред феномените, на които се дължи наблюдавана от целия свят реакция на японските граждани по време на кризата, е високата степен на организираност на японския народ.

Въпреки предложенията за евакуация в чужбина редовият японец заявява, че ще остане в родината си, за да участва в нейното възстановяване.

Според Маринов е необходимо да има развити и утвърдени програми във всички институции, които подготвят населението за реакция при бедствия, а Министерство на образованието би трябвало да въведе предмет по оцеляване в бедствени ситуации.

За добрата организация в Япония разказват и група, работещи в Япония, които са потърсили подкрепа от психолозите на центъра.

Пострадалите са разказали, че още в първия момент след земетресението, електронните медии са предупреждавали, че е възможно да има цунами и са препоръчвали на населението незабавно да се насочи към високите места на града.

ВМА и центърът имат разработена програма за психологично подпомагане и подкрепа на населението при бедствия,аварии и катастрофи.

Центърът разполага с около 15 психолози, които досега са оказвали подкрепа на жителите на село Челопеч, при трагедията в Охрид, след земетресението в Хаити, на медиците в Либия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
ves666 преди 13 години
shtom sa izdrajlivi znachi moje oshte 20 godini da izdarjahat, shte darjat oshte 20 godini kato gi gledasm kak darjat ama darjat kato ymrial kitki ebati naciata prosta.
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Българинът е издръжлив и има толеранс към лишенията, след като продължава да се справя в ситуация на 20-годишен преход, коментира психиатърът..............................................................................................................Тъкмо си отучих магарето да яде и то умря.
63
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Лошото е че тук - в България -хора са само около 1% - т,е, - тези,които окрадоха и крадат държавата и народа - които живеят в охолство на гърба на народа - останалите 99%х просто не са хора - тях никой не зачита за такива - те са за унищожаване - но с газовите камери по бързо ще стане отколкото с мизерния геноцид - променете тактиката - пък и ще спестите на много хора мъките-ДАНО ГОСПОД ВИ НАКАЖЕ ИЗРОДЕНИ ЧОВЕШКИ СЪЩЕСТВА - НИЩО ЧОВЕШКО НЕ Е ОСТАНАЛА У ВАС - НО НЕ ВСИЧКО Е ПАРИ ЩЕ ГО РАЗБЕРЕТЕ
62
0
 
0
 
! Отговори
Пояснение преди 13 години
Пояснение към постинги 59 и 60:"Гьот" на турски език означава седалищни части. Така поне ми беше обяснено при разказването на един виц, за който ми казаха, че не било виц, а турска народна мъдрост: "Си*к*т*ири гьотум илач йок!" Тоест, за таковано д... цяр няма. Така ми преведоха тази сентенция. Ако някой знае повече, нека да доуточни.А тук, доколкото разбирам, високоинтелигентни граждани използват тази дума в качеството й на любезно обръщение един към друг.
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
има си хас,че то българина вече 20г. не е излизал от криза D
60
0
 
0
 
! Отговори
пфу преди 13 години
до 52хей гьот престани да се заяждаш с турците и ***,как не ви омръзна във всеки форум винаги с тях да се оправдавате
59
1
 
1
 
! Отговори
гьот преди 13 години
хей гьот престани да се заяждаш с турците и ***,как не ви омръзна във всеки форум винаги с тях да се оправдавате
58
1
 
1
 
! Отговори
гурбетчия преди 13 години
Някои печелят от издръжливостта си , други губят поради това,че са прекалено издръжливи ! Аз не съм издръжлив и именно заради това спечелих !
57
0
 
2
 
! Отговори
ас преди 13 години
какво ви става бе, все едно държавата функционира с марсианци, чиято цел е да ни унищожатза всичко сме си виновни ние (или досаттъчна част от нас, а останалата само гледа и се скатава), ние например никога не можем да имаме колонии, себе си не можем да управляваме, камо ли други, и за това отиваме на уредено и се гордеем с това, така ще си харижем земята на други, и по-добре, някой да използва това златно място, че само го хабиме
56
0
 
4
 
! Отговори
До 54 преди 13 години
Пич, изброяваш показателни факти, правиш разумни изводи. Само едно нещо няма логика в държава като нашата, заради недомислените закони - ти си го извадил на челно място: Член 25 от "Харта за правата на човека".Никъде в нашите закони не е предвидено да ти спрат социалните помощи и други подобни бонуси, в случай, че може да ти бъде посочена работа, която е по силите ти, та да се издържаш сам. Затова един определен етнос си иска правата - да му се осигурят доходи за да живее. Ама не ще да работи!
55
0
 
9
 
! Отговори
гуньо преди 13 години
То и мойто магаре издръжливо, но докато го науча без храна взе че ... умря.
54
1
 
12
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Приятели,Проблема не е в това Защо се разбонтуваха обикновенните гладуващи в северна Африка, а ЗАЩО ОЩЕ ТЪРПЯТ ГЛАДНИТЕ БЪЛГАРИЗа сведение на оксиморона - български политици - Сит на гладния не вярва!!! Въпреки това чакаме Парламента (и управници и опозиция) и Президента, да започнат да спазват "Харта за правата на човека", залегнала в Конституцията ни и Лисабонската стратегия на ЕС: Член 25 от Хартата: - Всеки има правото на жизнен стандарт, който да осъществява на него и семейството му здраве и благополучие, включително прехрана, дрехи, жилище, медицинско обслужване и необходимите социални услуги, както и правото на сигурност в случай на безработица, болест, инвалидност или овдовяване, при старост, както и при други по-нататъшни загуби на средствата за издръжка, по независещи от него обстоятелства. - Майките и децата имат право на особена социална помощ и подкрепа." Какви са минималните изисквания:- "Жизненият минимум" (гладуването) е 295лв. За физически геноцид!- "Социалния минимум" е 645лв. За социален геноцид!!- "Издръжката на едно дете" е 370лв. При по-малко се извършва Национален геноцид децата възпроизвеждат нацията...!!!- Минималната издръжка на четиричленно семейство, е 2030лв., а средната заплата е само 650лв...Или:- При средна заплата, семейния доход е 1300 лева или по 325 лв., което е по-малко дори от издръжката за едно дете...- 70% от работещите със заплати под 625лв. са Социални аутсайдери, което прави около 5.0 милиона българи- Към тази цифра трябва да прибавим и 90% от пенсионерите - около 1.6 мил.Истината:- Ощо около 6.6 милиона от българското население са Социални аутсайдери. - Да не забравяме и около 0.5 милиона, живеещи с доходи под Границата на глада от 295лв. (границата на убиване чрез глад, както в концлагерите) или общо 7.1 милиона, от общо 7.4 милиона, а всичко това е: - Грубо потъпкване на Хартата за правата на човека!Извод:- В България живеят Нормално около 0.2-0.3 милиона души Помните ли кой написа - НАРОДЕ...????, а неговия съратник добави Кой те в таз робска люлка люлее?А ехото тъжно отговаря - Парламент, Правителство и Президент
53
0
 
5
 
! Отговори
Не мислим като стадо преди 13 години
Това,че е необходимо всички институции да имат утвърдени програми за действие в кризисни ситуации, е добра идея.Често се спекулира с това,че блъгарите рядко се обединяват около една идея.Все пак се обединяват,има не един подобен пример. А принципът "да се спасяваме поединично" се дължи на качества, забележителни в много отношения. Не бива да се гледа на това само като на негативна страна от българския характер. Просто ние нямаме психиката на стадо. Който политик проумее това, той ще е успешен!
52
0
 
9
 
! Отговори
:) преди 13 години
Българина се справя да живее в опасни условия (турци и ***) та някакакъв земетръс ще ни плаши. Около нас диваци колкото щеш , от тях по голямо бедствие няма.
51
0
 
7
 
! Отговори
Панчо преди 13 години
Българина е и търпелив, но докога?Крайно време е да се дигаме вече!
50
0
 
12
 
! Отговори
Началника преди 13 години
Началника да зне, че хората напускат България заради такива *** като него. Никой няма да стои да храни празнодумните началници, крадците, пишман-бизнесмените и ***. Вместо те да емигрират, емигрират бачкаторите и Бългия още повече затъва.
49
0
 
5
 
! Отговори
испанеца преди 13 години
НАЧАЛНИКА НА ЦЕТЪРЪТ ПО ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ.??????????????????? Че и е полковник дори.Лошо нема началник ,ако не беше и ти на държавна служба отдавна да си се изнесъл.а не се сещам какво става със пострадалите от земетресението в Стражица ,още ли живеят във фургоните.??????
48
0
 
8
 
! Отговори
Mечо Мечев-Мечистия преди 13 години
Нищо общо нямаме с японците... Там дори и мафията им се включи да помага на пострадалите, има морал, има чест и достойнство. Българите оцеляват за сметка на всичко, кожичката е най-важна... Но както казваше Рет Бътлър - като извадиш ценностите, които си метнал в морето с оправданието, че трябва да оцеляваш, откриваш, че времето и солта не са ги съхранили добре.:)
47
3
 
1
 
! Отговори
Nomad преди 13 години
Единствената криза дето ме интересува е Crysis 2!!
46
5
 
1
 
! Отговори
ф преди 13 години
крадците това,политиците онова...на калпав космонавт и космоса му е крив