Мистерия с обири в Първа инвестиционна банка

Разследват кражби от трезори в Търново и Варна, от ПИБ отричат
Обновена: 6 юли 2011 15:29 | 6 юли 2011 15:10,
68
Мистерия с обири в Първа инвестиционна банка
Снимка: Архив, Булфото

Мистерия се заформя около съобщения за обрани трезори на Първа инвестиционна банка във Варна и Велико Търново. Съобщенията идват от полицията и прокуратурата в градовете, но от банката категорично отричат в клоновете им да е имало обири.

Пари от трезора на Първа инвестиционна банка във Велико Търново не са откраднати. Това заяви говорител на ПИБ пред Dnes.bg, след като по-рано полицията в старопрестолния град съобщи, че от банков клон са откраднати 344 700 лева и 16 000 долара.

„Има твърдения. Нищо не е разбито“, категоричен е Ивайло Александров.

Говорителят на прокуратурата във Велико Търново Румяна Ирманова съобщи, че парите са откраднати от две касети в трезора на ул. „Оборище“.

Касетите са на една фирма, а собственикът е установил липсата в следобедните часове на 4 юли. От прокуратурата не дават повече информация с мотива, че разследването е на много ранен етап. Образувано е досъдебно производство за кражба в особено големи размери.

Още по темата

Час след новината за крупния обир във Велико Търново стана ясно, че е извършена кражба и от трезор в клон на ПИБ във Варна.

Два диаманта, 40 000 лева и 10 000 долара липсват от една касетка в трезора, съобщиха от районната прокуратура в морския град. Собственик е 32-годишен мъж, по непотвърдена информация строителен предприемач, който е установил липсата вчера следобед.

„По ключалката, която се отключва с ключа на собственика, е имало манипулации“, каза говорителят на Районната прокуратура във Варна Вяра Алексиева. Тя обясни, че е назначена експертиза, за да се установи каква точно е манипулацията.

Междувременно от Първа инвестиционна банка излязоха с официална позиция по случая.

„Няма неоторизиран достъп до банковите ни салони в цялата страна. Няма липсващи средства на клиенти или на банката. Офисите на ПИБ работят с обичайното си работно време“, се посочва в съобщението.

Засега разследващите не коментират разминаването в позицията на банката и в съобщенията на полицията.

„Това наистина е разминаване. Следствието още е в начален етап и се работи по няколко версии. След като се установи фактическата обстановка, ще излезем със становище“, каза Вяра Александрова от районната прокуратура във Варна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
10
 
! Отговори
гуньо преди 12 години
Обзалагам се, че банката ще излезе "чиста" от ситуацията. Всъщност не че ги защитавам, но кой може да докаже че е държал в сейфа си диаманти и голяма сума пари в брой. Перфектният обир ако е с оригинален ключ.
25
0
 
12
 
! Отговори
Дядо 130 преди 12 години
Монополистите и банките постоянно ни обират... кога ще има разследване срещу тях?
24
2
 
17
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
Когато постъпвах на работа в банката шефа на отдел сигурност ми каза-Никога неизползвай оръжие и се крий най много.Банката е застрахована и теб не те вълнува кaк ние ще си завъртим парите.Това бяха инструкциите към мен и аз от тогава си карам колелотo.
23
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БАНКА ОБИРА КЛИЕНТИТЕ СИ - Че това новина ли е ?!
22
4
 
4
 
! Отговори
платон за Охранител преди 12 години
Може и да си прав? Не зная, но наистина има много парадокси тука, че и по света? във всеки случай не бих приел сделка от такъв ранг, ако ще да се замеряме с банкноти с нападателите, ако няма патрони? Правиш фунийки, вземаш тръбата на радиатора и почваш, пък каквото стане! Цели се по носа - мухите, комарите и мутрите мразят това! Така и така банката не губи, какво ти пука, ако ги преперкаш с няколко хиляди лева по ушите? Ако имат гранати, обаче е кофти - търси комина тогава и нагоре....
21
13
 
3
 
! Отговори
до коментар 19 преди 12 години
Абе на тебе кой ти плаща да слагаш едни и същи коментари под всички статии свързани със случая из цялата мрежа?
20
0
 
14
 
! Отговори
Гери преди 12 години
Нищо сигурно няма в тази държава ! Тотална криза във всяко отношение, както и липса на всякаква ценностна система !
19
1
 
1
 
! Отговори
Я преди 12 години
Начо Радев?
18
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Първа инвестиционна банка. АБЕ НЕ ДАДЕ ЛИ ТАЗИ БАНКА КРЕДИТА НА ОНОВА МОМЧЕ ЗА КРЕМИКОВЦИ , ДЕТО ВСЪЩНОСТ ГО КУПИХА БОЙКО И ПАШАТА ???? АМИ ЗНАЧИ ИМАТ КАРТБЛАНШ ОТ НАЙ-ВИСОКО МЯСТО ДА ГРАБЯТ КЛИЕНТИТЕ СИ , ЗАЩОТО ОТ ТОЗИ КРЕДИТ - 1 ЛЕВ НЯМА ДА ВИДЯТ.
17
4
 
10
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
Не си ме разбрал правилно.Аз ги пускам в големия трезор където са касетките на клиентите защото примерно единия има и той такава там.Затварям голямата врата защото клиента не бива да бъде смущаван и той си рови ако иска и по другите касетки.Цялата държава е смешна и мисля сам разбираш че не аз ще я оправям.Дреме ми.Вземам си 350 лева и отивам да карам колело.
16
2
 
26
 
! Отговори
Радев преди 12 години
Това е банката на бившето второ главно управление на Държавна сигурност. С неясни собственици, скрити зад офшорни компании. Това е единствената голяма българска банка,в която няма чуждо участие. Бъдете нащрек!
15
0
 
14
 
! Отговори
Mitko rakiicata преди 12 години
Ами аз съм самия sam охранител в банка.Вземам 350 лева и започнах тази работа щото нямам друга.Преди режех дърва от гората и продавах за огрив.Бях общ работник.
14
6
 
9
 
! Отговори
*** преди 12 години
do: Охранител ако си добър има работа и за 2000 ,ама като си мишок ще дремеш и за 300
13
0
 
18
 
! Отговори
платон за охранител преди 12 години
Бъркаш! Ако оплескаш нещата и работата, която пипат е дебела, може да те застрелят? Аз съм работил като охрана и на банка и другаде и познавам нещата. И да ги пуснеш, няма гаранция че няма да станеш мишена впоследствие която да преследват? Хората заради един телефон убиват други? Не можеш да си сигурен в бандюгите, ако им съдействуваш? Ако си добре въоръжен, единстевнното ти правилно решение е - война до последно! Може и без пари, но задължително да си запазиш кожата! Искай поне една помпа!
12
1
 
8
 
! Отговори
Търновска Mутра преди 12 години
Пак ще дойдете на моя палячовци
11
1
 
19
 
! Отговори
rock-n-rollah преди 12 години
Нещо намирисва на вътрешна работа?
10
0
 
18
 
! Отговори
платон за 4 преди 12 години
да, но в случая е доста странно? Обир в банка, дори и да се инсценира е лесен за разнищване, защото това е малък кръг от хора и властите са разпределени с ясни отговорности? Липсата на конкретни вещи е лесна за доказване, ако наистина липсват? А, диамант трудно се фалшифицира еднакъв с друг подобен, но истински, а не стъкло. тази проверка е лесна и веднага може да установи коя е истината? А и банките поп ринцип се охраняват и във взаимодействие със СОД, което означава, че дори и да са анели частна охрана, тя пир опит аз обир е длъжна да сигнализира на СОД. А ако няма друга охрана, а само СОД, то дори и да блокират сигнала на алармата и да са обрали трезора? Малко странно е обира да е в такива малки обеми? Неподготвен човек търси хаотично, а само търсещият конкретно знае в коя каса, какво има? А, интересното е, че от банката казват, че няма обир? Тази ситуация си е вече супер? На практика Полицията и Банката са с две противоположни твърдения? Интересното е също, откъде Полицията знае, че има обир, ако от банката няма подаден сигнал или от обран клиент? Тук вече работата е доста интересна? Очакваме продължението по новините и съответните коментари.
9
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бе по-важно е пистите на Банско да са узаконени,на хората парите-кученца ги яли.....
8
6
 
7
 
! Отговори
кОМПОТИ преди 12 години
Не били компютри, а компоти бре !
7
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Еееее, аз имам едни 700 000 лева в един трезор, ама не съм ги обявил, сега ги няма, веднага да ми ги върнете! Това пък е тоаталната глупост!