Обмислят забрана на цигарите на стадионите и спирките

Депутатите затягат обръча на местата за пушене
8 май 2012 07:00,
296
Обмислят забрана на цигарите на стадионите и спирките
Обмислят драконовски мерки срещу цигарения дим. Снимка: архив, Reuters

Нови, още по-драстични мерки срещу тютюнопушенето, предлагат депутати и от ГЕРБ, и от опозицията, съобщава в. „Сега”. Парламентът вече одобри на първо четене забрана за пушене на закрити обществени места от 1 юни. За да влезе в сила обаче, промяната трябва да бъде гласувана повторно в здравната комисия и в пленарната зала.

Наред с това депутати от ГЕРБ предлагат да не се пуши и в дворовете на училищата, ученическите общежития и детските градини и ясли.

За по-сигурно шефката на здравната комисия Даниела Дариткова е внесла текст, с който се забранява паленето на цигара по тротоарите и прилежащите терени на учебните и детските заведения. Но не е ясно каква е площта на "прилежащите терени".

Според Петър Курумбашев и Стефан Данаилов от БСП майките с цигара по градинките и детските площадки също трябва да бъдат глобявани. Двамата депутати предлагат още да не се пуши по стадионите и по спирките.

Още по темата
 Стефани Михайлова, Джема Грозданова и Петър Петров от ГЕРБ имат подобна идея, но тя е "по-оригинална" и граничеща с абсурда - да не се пуши на спирките на обществения транспорт, "на по-малко от 10 м от знака, обозначаващ спирката, и/или от навеса, ако има такъв". Тримата не са посочили как здравните инспектори ще мерят отстоянието на нарушителя от знака, който обозначава спирката, или как ще се процедира в случаите, когато пушачът направи крачка встрани и излезе от обсега на десетте метра.

В четвъртък здравната комисия ще обсъжда и предложения на депутатите от ДПС Нигяр Сахлим, Хасан Адемов и Тунчер Кърджалиев да не се пуши "в обособените работни места", което в момента е разрешено по закон.

Колегите им от левицата са внесли сходен текст, но предлагат пушенето да се забрани и на летищата, което се разрешава в одобрените на първо четене промени.

Преди дни шефката на здравната комисия се закани, че "няма да има никакво отстъпление от забраната за пушене на обществени места от 1 юни, включително и в заведенията след 22 часа".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
30
 
! Отговори
Пушачка преди 12 години
Народните представители да прегласуват закона за Държавния бюджет - в частта с която дават милиони за отглеждане на отрова - Тютюн.Това противоречи на предложения закон за забрана на тютюнопушенето.Не отстраняват причината а напротив стимулират я, а наказнват потребиеля.Пожарникарска тъпотия
15
31
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На концерта на Мадона, срещу 120 лева, бях обгазена от пушачите до мен! Наистина се надявам тютюнопушенето да бъде забранено на всички обществени места!!!
14
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аман от идиотизъм...Преди време уж наложиха забрана-псуваш на мач-50 лв.глоба.Ако та забрана се спазваше,досега отдавна да сме си платили външния дълг.Някой да е чул,да знае за това,някой да е глобен ,че псувал на мач?
13
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да ни вдигнат стандарта на живот и ние сами ще откажем цигарите, защото ще ни се иска по-дълго да се радваме на живота .И вместо да се утешаваме с малките "удоволствия", ще ходим като западняците по екзотични пътешествия !
12
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Онзи ден бях на имен ден в ресторант в района на Витоша. Около мен повечето бяха непушачи, които обаче порядъчно си пийнаха и после се качиха на колите си. Е, ама непушачи. Ако някой пиян ви удари на пътя, съдете държавата до дупка !!!
11
3
 
12
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
Darzavata propada te za cigarite se hvanali.Van tazi *** ot Parlamenta
10
9
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма да се крия отново като ученик!Ще си купя пистолет газов и ще ги гърмя в лицето!Още малко и ще ми сложат глоба защото ми е в десния крачол, а не съм го преместил в левия.Я марш!
9
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Българинът закони не спазва.Друг е въпросът, че някои закони са абсурдни.Но в другите държави срещу тютюнопушенето законите са много строги.
8
16
 
34
 
! Отговори
kiki преди 12 години
само не ми казвайте къде да пуша където си искам там ще пуша айде ако обичате престанете да занимавате народа със вашите глупости вземете направете нещо съществено във тоя живот...
7
11
 
33
 
! Отговори
славов преди 12 години
Само не разбрах как по точно ще ми забранят да паля на стадиона? Вероятно ще има и арести за запална цигара Цв.Цв. гордо ще обеснява как се борят с неспазващите закона:))
6
42
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Крайно време беше варварите и аборигените в *** да им сложат забраната за пушене на открито, както е в цяла цивилизована Европа! Особено на стадионите, където за непушач е истински кошмар.До 10-ата минута, ако си в тълпата и стомаха те свива от болки от стотиците запалени цигари .Тая *** никъде я няма по света.Затова , като ходя на мач сядам на сектори без публика, по- далече от *** наркомани.
5
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Явно *****тата са повече от пушачите и по репресирани.
4
7
 
43
 
! Отговори
beavus преди 12 години
доколкото разбирам сегашната политика тя е:може да се умира от глад,замърсяване на въздуха и отрови в храните(пример всяко топено сирене,млечен,месен продукт и т.н.),но в никъф случай от тютюнев дим
3
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да им забранят и в къщи да пушат, защото отварят прозореца да се проветри и замърсяват атмосферата.
2
17
 
33
 
! Отговори
пуша яко преди 12 години
ша *** фанат за ... да ме поразведат малко, ще пуша къде си искам, а и всички около мен пушат, пуша в къщи в абсолютно всички помещения -) да дойдат да ме глобят че си пуша на пейката пред блока или в парка на алеята... това за да стане реалност в България и да се спазва този закон трябва да работят абсолютно всички закони... но това не е възможно или поне в близките 5-10 години няма да се промени кой знае колко много..
1
12
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Неам думи, та колко са пушачите в България и питали ги някой за това?