Научният ръководител на Красьо Черния ще става професор

Учени възразиха срещу вземането на звания без научни постижения
14 май 2012 17:00,
90
Научният ръководител на Красьо Черния ще става професор
Величко Адамов. Снимка: архив, Стопанска академия-Свищов

Нов скандал се заформя около ректора на Стопанската академия "Димитър Ценов" в Свищов Величко Адамов.

Очаква се утре той да бъде обявен за професор, срещу което възразиха учени от неправителствени организации. Те призоваха просветният министър да спре процедурата за конкурса.

Утре в Свищов ще се състои заключителното заседание на журито, което се очаква да обяви Величко Адамов за професор. В научното жури за избора има трима членове на академията, назначени от ректора Адамов, както и учени от Украйна, Молдова и Румъния.

Това е пример за доходоносен бизнес за заемане на звания, получавани без да са свързани с научни постижения, съобщи на пресконференция Калин Костов, председател на Сдружението за европейско качество във висшето образование.

През 2011 г. за първи път в 75-годишната история на Стопанската академия дипломите на завършилите студенти са били преподписани, защото на първите Адамов се подписа като професор, казаха учените.

Сега Величко Адамов се представя за почетен професор, без да има право на това, добавиха те. Учените са сезирали със случая и прокуратурата в Свищов. Районният прокурор в града Даниела Йовчева е отговорила, че не е компетентна да повдигне обвинение по този казус, добавиха участниците в пресконференцията.

Още по темата

Името на Величко Адамов нашумя преди 2 години покрай скандала с Красимир Георгиев - Красьо Черния за корупция при назначаване на членове на Висшия съдебен съвет. Оказа се, че Георгиев е в особени близки отношения с Адамов. Кадровикът на съдебната система се оказа докторант във висшето училище, а ректорът на академията призна, че е бил научен ръководител на Красьо.

Прокурорски разследвания установиха, че фирма на Георгиев е прибрала над 5 млн. лв. от две обществени поръчки, възложени от Величко Адамов. За първата поръчка той кандидатствал две седмици след дипломирането си и учудващо е предпочетен пред останалите кандидати. Конкурсът е за фирма, която да ремонтира студентски бл. 3. Красимир Георгиев участва и печели търга чрез фирмата си "Билд инвест".

През 2009 г. група бивши и настоящи преподаватели в Стопанската академия подадоха сигнал до премиера Бойко Борисов. Те твърдяха, че 27-годишният Красимир Георгиев осигурявал чадър срещу съдебно преследване срещу ректора на университета Величко Адамов, който пък му давал поръчки при строителни ремонти във вуза.

Въпреки скандалите обаче преди година Адамов беше преизбран за ректор на академията.

Адамов се прочу също и със снимки с фолк певици, които се завъртяха в интернет, както и с картината си "Тайната вечеря", в която самият той е нарисуван като Исус, а около него са всички преподаватели в университета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
3
 
! Отговори
СС преди 11 години
Пълен илитерат който се изживява като Берлускони
82
2
 
4
 
! Отговори
Гути преди 11 години
Не е виновен човека!Толкова може! Виновни са всички мишоци около него!
81
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Толкова платени писачи на едно място,не бях виждал досега!Добре,че са ви писали тройките да завършите!И се пише "престиж",а не "престиш",платен писач!
80
4
 
7
 
! Отговори
асен преди 11 години
пише учи в стопанска академия свищов и кво и се надуват и ме блокирват,а че брутално отмъщавам никой не се замисли.най-висшият университет е животът!в този унивеситет,в който съм учил аз свищовската академия е на нивото на една детска градина.друг е градът,от който се вдъхновявам и там също има много повече мацки.свищов е един незначителен град,на който пак ние дадохме фалшивият и временен престиш,който е в процес на деинсталация.
79
0
 
2
 
! Отговори
МИХАЙЛОВ преди 11 години
ВИЖТЕ КОМПРОМЕТИРАЩИ СНИМКИ НА АДАМОВ С БОЙКО БОРИСОВ И ЦВЕТАНОВ НА youtube/watch?v=mTURUoNlqdk И ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ЗАЩО СМЕ НАЙ-КОРУМПИРАНАТА ДЪРЖАВА!
78
0
 
2
 
! Отговори
Михайлов преди 11 години
ВИЖТЕ КОМПРОМЕТИРАЩИ СНИМКИ НА АДАМОВ С БОЙКО БОРИСОВ И ЦВЕТАНОВ НА youtube/watch?v=mTURUoNlqdk И ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ЗАЩО СМЕ НАЙ-КОРУМПИРАНАТА ДЪРЖАВА!
77
0
 
2
 
! Отговори
Кърпаров преди 11 години
Ето така се прави и остава само да адмирираме такива хора. Щом никой не може да им каже и направи нищо значи така е правилно. Нали ние си избираме управниците ще си ги търпим. Стискайте зъби, палци, уши нос гърло и каквото си искате защото това е положението.
76
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
на такава малка държва толкова ***....ама като има такива професори като б.димитров, доктори хр.стоичков...то какви да са....
75
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
САМО СИ ЧЕШЕМ ЕЗИЦИТЕ! ТОЗИ Е ОТ ОТБОРА НА НЕДОСЕГАЕМИТЕ! УТРЕ ЩЕ ИМАМЕ ОЩЕ ЕДИН ПРОФЕСОР! А МОЖЕ БИ НАИСТИНА СЛЕД ВСИЧКО НАПИСАНО ЗА НЕГО , ДА ЗАСЛУЖАВА ДА ГО ТИТУЛОВАТ "ПРОФЕСОР"!
74
1
 
18
 
! Отговори
doc. N. K. преди 11 години
Безобразие, тоя *** Адамов е типичен провинциален *** и парвеню! Егати и професора нещастен! Заради такива *** в България вече почти няма наука! А сами си отговорете, какво е една държава без наука!
73
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Свищовската академия в момента е една дупка и само пълни некадърници учат там!
72
0
 
14
 
! Отговори
до 73 преди 11 години
Що бе да не кандидатстват хората?! Що на един един импотентен кап*т да му правят евала?! Да не му е бащиния Стопанската академия?! НЕ Е ЛИ ПО - ПРАВИЛНО ДА МУ НАБИЯТ ПЪРТА И ДА ГО ВИДИМ ТОГАВА ДАЛИ ЩЕ ИМА КОЙ ДА МУ ХОДИ НА ГОСТИ НА ПРОСЛОВУТАТА ВИЛА КРАЙ ГОРСКИ ГОРЕН ТРЪМБЕЖ?!
71
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тос *** не могат го бутна и с топ!!! Бедна ви е фантазията за какъв плазмодий става въпрос!!! Всички ***,за които всеки ден се говори и четем в новините са цвете за мирисане пред този ***!!!
70
0
 
19
 
! Отговори
Красьо Белия преди 11 години
А студентките които води на вилата си - да се назначат на щат в кабинета му !Ако не беше тъжно, щеше да е смешно - с това качество на висшето ни образование 70% от висшистите работят общи работници или примерно шофьори на микробуси.. а висшистките надуват папура на някой такъв горепосочен шофьор или магистър дограмаджия и с това градим бъдещето на България
69
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТОЗИ СРИНА АВТОРИТЕТА НА СВИЩОВСКАТА АКАДЕМИЯ С ПОДКРЕПАТА НА КМЕТА !
68
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТОЗИ МАФИОТ Е СРАМ СА СВИЩОВ И ОБЩИНАТА И КАКТО И СРАМ ЗА МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО.....ЗАБОГАТЯ РЕКЕТИРАЙКИ СТУДЕНТИТЕ И ОТ ГОДИНИ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ВЛАСТОВИТЕ СИ ПОЗИЦИИ И ПОДКРЕПАТА ОТ КМЕТА НА СВИЩОВ!
67
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има си много добър и евтин лек срещу такива професори - кандидат студентите изобщо да не подават документи в такива ВУЗове с такива "професори". Също така и работодателите просто да отсвирват студенти завършили ВУЗове с такива ректори - вярно че ще пострадат и съвестни студенти, но АМАН ОТ КАЛИНКИ! СТИГА ВЕЧЕ!
66
0
 
17
 
! Отговори
деградация преди 11 години
То само тоя нужник да е дето ще става професор!По новата наредба за хабилитирани преподаватели се насърчава тенденцията всички *** - местни феодали да станат професори!
65
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Бате Вичо, да назначиш за жури няколко '"професори" твои кучета като "рецензенти", а и фолкаджиики, които дават мнение на "комисията", че и Азисчо да стане професор. Той поне е по-достоен от теб, защото пее и то много добре, а ти преписваш, крадеш и тормозиш хората.
64
0
 
13
 
! Отговори
МинАвач преди 11 години
игаси ***