В България не се проповядва радикален ислям!

Мюфтийството застана зад обвинените 13 души от "Ал-Уакф ал-ислями"
Обновена: 19 сеп 2012 10:42 | 19 сеп 2012 10:42,
208
В България не се проповядва радикален ислям!
Снимка: архив, Булфото

В България не се проповядва радикален ислям, заяви главният секретар на Главно мюфтийство Ахмед Ахмедов пред bTV.

Той изрази опасенията на мюсюлманите в страната, че започват репресии срещу тях. Вчера 13 души, членове на нерегистрираната организация "Ал-Уакф ал-ислями", се изправиха пред Пазарджишкия окръжен съд. Те са обвинени в проповядване на радикален ислям.

По думите на Ахмедов службите в случая са инструмент, а обвинителният акт срещу подсъдимите е нестойностен. Според него има опит за ограничаване на религиозния живот на мюсюлманите.

„Позицията на Главно мюфтийство и мюсюлманското изповедание е категорична. Тя защитава своите служители, на тях сме делегирали проповядването на нашата религия, която по право ни дава Законът за вероизповеданията в България и няма как да се съмняваме в техните способности. Тяхната дейност се контролира по отношение на проповедите”, каза Ахмедов. По думите му и без строг контрол корективът им са хората.

Още по темата
По повод свидетелските показания, според които обвиняемите са произнасяли призив за избиване на християните, защото са „неверници”, Ахмедов каза, че подобни реплики от устата на един истински мюсюлманин не могат да бъдат изречени.

Секретарят добави, че репликите са извадени от контекста с цел „да се деструктира мюсюлманската общност в България“.

„Това е световен тренд по отношение на исляма, т.е. настройването на обществото срещу мюсюлманите и още по-лошо – настройване на мюсюлманите срещу останалите”, каза Ахмедов.

По думите му организацията, за чиито членове са сочени обвиняемите  – „Ал Уакф ал ислями”, е имала дейност в България по времето на Недим Генджев, впоследствие се е самозакрила.

„Когато един мирен гражданин, спазвайки законите на страната, се опитва да живее според каноните на своята религия автоматично, се превръща в оперативно интересно лице. Защо?“, попита Ахмедов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
1
 
2
 
! Отговори
Бат Боклукойко преди 11 години
Айнщайн - науката без религия куца, религията без наука е сляпа! "Wissenschaft ohne Religion ist lahm, Religion ohne Wissenschaft ist blind." Вярващите и образованите са корена на всяко здраво общество.Превърнахме се в мутренска държава, защото сме глупави и необразовани. Няма вече демокрация, има само мутрата ББ и старата държавна сигурност! До няколко години тая държава вече няма да съществува - отново засилваща се имиграция на образованите хора, обедняване и тотално оглупяване на населението
162
2
 
1
 
! Отговори
Ботев преди 11 години
Но кажи какво да правя,кат си ме, майко, родиласъс сърце мъжко, юнашко,та сърце, майко, не траеда гледа турчин, че беснейнад бащино ми огнище:там, дето аз съм пораснали първо мляко засукал,там, дето либе хубавочерни си очи вдигнешеи с онази тиха усмивкав скръбно ги сърце впиеше,там дето баща и братячерни чернеят за мене!...Ах, мале - майко юнашка!Прости ме и веч прощавай!Аз вече пушка нарамихи на глас тичам народенсрещу врагът си безверни.Там аз за мило, за драго,за теб, за баща, за братя,за него ще се заловя,пък... каквото сабя покажеи честта, майко, юнашка!
161
0
 
1
 
! Отговори
Салман преди 11 години
Какъв е тоя контекст, в който призоваваш за избиването на друговерци? Тоя Ахмед чува ли се какво приказва?
160
0
 
1
 
! Отговори
Пред Министер.Съвет преди 11 години
*** - истински мюсолмани , това най малко ви интересува . До къде стигнахме ?От къде вземат пари да им плащат , по 100 евро на месец , да носят заврадки и да са мюсолмани . Булгарското правителство да им плаща че раждат по 10. т. е. Българите ще хранят тези, дето ги убиват . От кога мюфтията ще казва кое е вярно. Преля с тяхната шпионска дейност и в българското образование !
159
2
 
3
 
! Отговори
-10 преди 11 години
"По повод свидетелските показания, според които обвиняемите са произнасяли призив за избиване на християните, защото са неверници, Ахмедов каза, че подобни реплики от устата на един истински мюсюлманин не могат да бъдат изречени."------Да разбираме, г-н Ахмедов, че обвинявате свидетелите в лъжа?
158
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Въпросът е дали изобщо има нерадикален ислям!
157
1
 
4
 
! Отговори
Баш Ходжа преди 11 години
Мюфтийството трябва да се разграничава от ***. *** са срам за исляма !!!
156
3
 
6
 
! Отговори
читател преди 11 години
Където има ислям - там има кръв, простотия, и личността е принизена до земята.Нещо по-лошо и от комунизма.Но подходящо за тъпите и ментални същества.Както и комунизма.
155
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
imalo,nemalo taka bilo ina4e bilo vsi4ko znaqt tea bulgari bre bre da bqhte i nau4ili stolicite na sasednite durjavi 6tqhte da izprevarite Etiopia (ne vi e sasedna dyrjava dale4e e da ne se 4udite) kato gledam pove4eto ste na zlatkinoto nivo jakli ste no vie prodyljavate da si mislite 4e ste veliki :)pari za benzin moje da nqmame ama mercedes na izpla6tane kupuvame
154
4
 
2
 
! Отговори
lilly.alex.35 преди 11 години
vsi4ki hora razli4ni ot balgarite i ziveewi na teritoriq balgariq nezabravqite, 4e tuk tova par4 zemq e bulgariq i ziveite vsi4ki saobrazno s neinata konstituciq i normi kato dobri grazdani a na koito bog si iskate se molete. tuk e BALGARIQ
153
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма мирен ислям , полудивак и умерен терорист.Всички калъфи , имами , салами и тем подобна *** да се пръждосват при камилите в пустинята и да проповядват каквото си искат.Някой правилно беше озаглавил 1 статия че исляма е тумор , и то много голям.
152
0
 
3
 
! Отговори
без коментар преди 11 години
Организация Ал Уакф ал ислями" работи в България от 80-те години. Най-напред неини ръководители са чужди граждани, които са екстрадирани от страната след разпореждане на службите, след това те са заменени от български граждани, получили религиозното си образование в чужбина. Организацията не е регистрирана по законовия ред. През 2002 година е направена регистрация в СГС на фондация Ал Уакф ал ислями" със седалище София, но след молба от 2004 г. на Софийска градска прокуратура регистрацията е прекратена. На 20 май 2005 г. в Мека, Саудитска Арабия се срещат днешният обвиняем Мутлу, Али Ходжа и свидетелят по делото Муафат Аласа. На срещата присъстват 31 души, които правят учредителен протокол и определят за административен директор на организацията в България Муафат Аласа, а Мутлу за координатор. През 2008 година на семинар в Истанбул присъстват шестима от обвиняемите, водени от Мутлу. Там е приета програма за работата на организацията в България, цели, които си поставя, документи и отчет. Подобен семинар се провежда и през май 2009 отново в Истанбул, като след тези срещи започва изпращане на месечни доклади за работата, отчети, определена е заплата на Сайд Мутлу, който става директор на организацията за България заплатата му е 600 евро и 100 евро разходи.
151
1
 
8
 
! Отговори
затова преди 11 години
Когато един мирен гражданин, спазвайки законите на страната, се опитва да живее според каноните на своята религия автоматично, се превръща в оперативно интересно лице. Защо?, попита Ахмедов.Защото:на семинарите на "Ал Уакф ал ислями" през 2008 и 2009 в Турция, за българската секция е взето решение да постигнат целите си чрез проповеди, курсове по Коран, обучение на студенти и лекции по родопските села. Шефът на сектата обяснявал на мюсюлманите, че държавата не следва да се приема и да се гласува, тъй като властта идвала от Аллах, а не от човеците. Също така настоявал, че не-мюсюлманите трябва да бъдат изолирани и с тях да не се търгува, да не се сключва брак. Също говорел, че жените не бива да бъдат поздравявани, да не се ръкуват с тях и че те не могат да имат равни права с мъжа. А всичко това е несъвместимо с културата и морала на християните в България, която е държава член на ЕС.
150
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 176Щом казваш, сигурно е така! Но мюфтийството и ДПС би трябвало недвусмислено да се разграничат от тази салафитска секта.
149
4
 
6
 
! Отговори
varg преди 11 години
Махайте ги тия *** и сложете снимка на Левски.
148
0
 
5
 
! Отговори
хм, преди 11 години
Ааа, мюфтията греши или лъже! "Ал Уакф ал ислями" се домогва до българските мюсюлмани още през 80-те. Тогава Т. Живков ги натири в Турция, а след 89-та ревнаха, че са репресирани. И както винаги мюфтийството се опитва да се оплаква, вместо да се разграничи от незаконната секта. Аз пожелавам кураж на прокурора, а съдията да съди право, защото българите няма да живеят в халифат.
147
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"По повод свидетелските показания, според които обвиняемите са произнасяли призив за избиване на християните, защото са неверници.." "Секретарят добави, че репликите са извадени от контекста с цел да се деструктира мюсюлманската общност в България..." - интересно, в какъв контекст тези реплики биха звучали позитивно и не като призив за убийства... Искам секретарят на Главно мюфтийство да сподели, много ми е любопитно :D
146
2
 
12
 
! Отговори
ИВАН преди 11 години
ДА СЕ ПРОВЕРИ ТЕЗИ ДЕТО СА СЕ СЪБРАЛИ ПРЕД СЪДА В ПАЗАРДЖИК КАКВИ ДАНЪЦИ И СОЦИАЛНИ ВНОСКИ СА ПЛАТИЛИ И АКО НЕ СА ПЛАТИЛИ НИЩА ВЕДНАГА ДА ГИ ИЗХВЪРЛЯТ ПРЕД ТУРСКАТА ГРАНИЦА И НИКОГА ВЕЧЕ ДА НЕ ГИ ПУСКАТ ТУКА
145
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз съм от Пазарджик.Само ще ви кажа, че най-подлите,нагли и отвратителни *** *** пуснаха бради. Това са хора, които за пари са способни на абсолютно всичко.Нямат капчица морал и съвест.Убеден съм,че ако Мохамед беше жив щеше собственоръчно да ги обезглави всичките, и тях и шефовете им. Тези са срам за Исляма. Ако някой им даде повече пари утре ще станат будисти. Най-много се дразня,че се крият зад религията,за да оправдават зверствата и мръсните си дела.*** и вяра, адски смешно!
144
2
 
8
 
! Отговори
Един Българин преди 11 години
Не бива да допускаме конфликти на верска основа. Не живеем в 12ти век! За това радикалният ислям, християнство и каквото и да е друго, обаче трябва да се установява и преследва ако има такова. Те са вредени и за християните и за мюсюлманите и за всички в обществото.

Спонсорирани публикации