Българинът все по-беден и притиснат от кризата

60% се затрудняват със сметките, 76% стягат бурканите за зимата
Обновена: 10 окт 2012 20:05 | 10 окт 2012 20:05,
435
Българинът все по-беден и притиснат от кризата
Като няма друго и лютеницата е сладка. Снимка: архив, Булфото

Икономическото състояние на домакинствата у нас се е влошило за последната година.

Това сочат резултати от национално представително проучване на НЦИОМ, направено в периода 20 – 27 септември 2012 г.

Основните затруднения, които българите изпитват в момента, са свързани с плащането на месечните им сметки и с ограничаването на храни и стоки от първа необходимост.

Най-голямото предизвикателство за последната година пред 60% от анкетираните е плащането на комунално-битовите разходи – електричество, отопление, вода и т.н.

Затруднения да плащат тези сметки са имали предимно хората във възрастовите групи 40 - 49 години и над 59 години, нискообразованите, жителите на столицата, но и тези, живеещи в селата, етническите турци и ромите, хората с месечни доходи на домакинствата под 200 лв. и живеещите сами.

В сравнение с ноември 2011 г., делът на хората посочващи, че се затрудняват да плащат сметките си, е нараснал с 5%.

При финансови затруднения българите са най-малко склонни да се лишат от цигарите, алкохола, лекарства и разходите за телефон.

Ако имат парични проблеми, 74 на сто ограничават потреблението на електроенергия, а 73 на сто се лишават от
обичайното разнообразие в храната, която консумират.

От цигари и тютюневи изделия през тази година са се лишавали 25 на сто при 20 процента през 2008 г.; от алкохол – 31 процента, при 24 на сто през 2008 г.; от лекарства - 39 на сто, при 34 на сто през 2008 г.; а от телефон - 42 процента - при 41 на сто през 2008 година.

Както и преди година, половината българи - 52 на сто, ограничават покупките на стоки от първа необходимост.
Според изследването 46 на сто не са почивали през 2012 г., независимо че са планирали ваканция. Делът им е с 4 на сто повече от миналата година.

Най-често от планирана почивка са се отказали хората на възраст между 30 и 49 години, столичаните,
хората с месечен доход на домакинствата до 300 лв. и тези, чиито домакинства се състоят от 5 и повече души.

През последната година 40 на сто са отложили планиран ремонт или мебелиране на жилището. Те също са с 5 процента повече от ноември 2011 г. Без промяна - 20 на сто, остава делът на хората, които имат затруднения да обслужват кредитите си.

Също непроменен за последната година - 15 на сто, е и делът на онези, които са отложили планирана покупка на автомобил.

Според данните 16 на сто от анкетираните твърдят, че през последната година са оставали без работа за период до 6 месеца. Този дял е с 4 процента по-висок в сравнение с есента на 2011 г.

За същия период обаче с 2 пункта са се увеличили и хората, които са останали без работа за повече от 6 месеца, като в момента техният дял е 15 на сто от участвалите в изследването.

Недостигът на финансови средства най-често кара българските домакинства силно да ограничат разходите си за луксозни стоки, услуги и развлечения. 87 на сто от участвалите в изследването посочват, че при парични затруднения им се налага да се лишат от деликатесна храна, а 81 процента - от пътувания и почивки.

Преди икономическата криза, в края на 2008 г., от деликатеси са се лишавали 82 на сто от българите, а от почивки - 66 на сто.

За 80 на сто моментната или трайна липса на пари води до отказ от развлечения като гостувания, посещения на ресторанти, барове и т.н. Преди четири години този дял е бил по-нисък – със 16 на сто. От дрехи се лишават понякога 79 процента, а от обувки - 78 на сто от пълнолетните българи. Тези дялове са съответно с 12 и 14 пункта по-високи спрямо тези за 2008 година.

76% от домакинствата приготвят зимнина, показват още данните от проучването.

Приготвянето на традиционни домашни консерви не е в пряка зависимост от материалното състояние на хората, отчитат социолозите. Три четвърти от участвалите в изследването - 76 процента, посочват, че в техните домакинства традиционно се приготвя зимнина. При хората със стандарт на живот около и над средния този дял е 74 на сто, а при крайно бедните - на 77 процента.

16 на сто заявяват, че в техните домакинства няма традиция да се приготвя зимнина. Това са най-младите, високообразованите, жителите на столицата и хора с месечен доход на  домакинството над 300 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


435
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
271
4
 
15
 
! Отговори
До 333 преди 11 години
Ако не можеш да заспиш от истината,че Станишев вдигна двойно пенсиите и даваше коледни по 150 лв. и ще ти стане по-добре, ако не е така, повторяй си лъжите на Герб, пиши ги по форумите, те всички вестници и телевизии на ДПС и Пеевски ги повтарят от сутрин до вечер, всяка дума на Борисов е лъжа, наглост и простотия, живейте си с лъжата и с милионите, които откраднахте, вместо да ги дадете на хората, а ги оставихте 4 години със замразени доходи при тези галопиращи цени.
270
21
 
2
 
! Отговори
РАМБО БЕСНИЯ преди 11 години
до 343 - абе еи лумпенаиде ела да ни изметеш бе царвул - чекам те у патрулката прет парламентас нетарпение чекам да доидете комонистите да измететеама ние и моите колеги полицаи ште ви размажемеза мен е чест и гордос да пазя реда и спокоиствеието на господин Боикозаштото тои построи целата държава и народа живее супер добре а които е против господин Боико - ше му счупиме краката и ребрата
269
15
 
2
 
! Отговори
РАМБО БЕСНИЯ преди 11 години
изкам да кажа че аз вервам у светлото бъдештеи вервам че господин БОИКО ше ни направи една прекрасна евро даржавааз съм ше стана полицаи след 2 дена и живота ше е прекрасенчлен съм на ГЕРб и искам да ви кажем - вервайте в герб и Боикои виждам че народа живее много добре и всички са шастливиа тези които протестират ше ги млатим с палкатазаштото това е обида и неподчинение към господин Цветанов и и така пречите на г-н Боико да оправи даржавата
268
15
 
3
 
! Отговори
РАМБО БЕСНИЯ преди 11 години
нямате право да протестиратезаштото това е гражданско непутчинениеи ште трябва да доидеме колегитеми с патрулката да ви разбиеме забацитекато сте гладни ште тарпите и ште чакате господин Боико да оправи тази даржава
267
4
 
9
 
! Отговори
az преди 11 години
GERB SA VINOVNI DOLU TEZI OTREPKI DA GI IZMETEM
266
18
 
3
 
! Отговори
РАМБО БЕСНИЯ преди 11 години
еи *** аз съм жандармерисще се радвам когато додете прет парламента да ви разбия с палката комонистическите крътунии не деите обиждате господин Бойко заштото ставам много луди почвам да ви млатя наред бе бедняци просеци и разни сбръчкани бедни пенсионерчета
265
3
 
10
 
! Отговори
жЖж преди 11 години
Снимката е подвеждаща,откакто Гроб са на власт хората само си мечтаят за лютеница,която струва 3 лв в магазините.Сега българинът яде две филии и посредата,ако има късмет,още една
264
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
как ми се прияде лютеница!
263
1
 
3
 
! Отговори
EMIGRANT преди 11 години
sa mi ste si vinovni nqmate jiva krav vav sarcatasi za 23 godini vi prasnaxa zadnicite i vie tarpite NESTASTNICI takiva ste badat i decata vi
262
5
 
18
 
! Отговори
До 315 преди 11 години
Тези факти са ОФИЦИАЛНИ. Баща ми получаваше при Станишев на всеки 6 месеца известие за 10 % увеличение на пенсията, която от около 200 и нещо лв.- в края на мандата на Станишев стана 400 лв. и за всяка Коледа се плащаха коледни добавки по 150 лв на човек. Плещиш гейберастки глупости за еднократно увеличение от 7 лв. Аз мога да покажа всички известия на увеличението на всеки 6 месеца на пенсиите. Частният бизнес също беше много по-добре при Станишев- нямаше държавен рекет и спънки като сега.
261
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Последният милиционер над Бойко слънчево ридае.
260
7
 
6
 
! Отговори
Не е вярно преди 11 години
Да, не са богати българите, ама тази трагична картина идва от характерната българска черта да се плаче, самосъжалява, вайка и тръшка.Е такъв народ не заслужава да живее и по-добре.И което е по-важно, народа живее нещастно защото е *** народ! Само народ *** може да продължава да гласува за комунисти и ченгета!
259
3
 
7
 
! Отговори
Серж Съселов Гейов преди 11 години
Другари презрени парии. с парзни хладилници и уммиращи от глад!Като дойда пак на власт, за което разбира се вие ще ми помогнете, ще ви създам много нови работни места в българските заводи, които както знаете са безчет. Ще ви кача заплатите и пенсиите до европейски нива и пръва аз, заедно с колегата хидролог Доган ще намерим изход от световната криза. САМО ИСКАМ ДА МИ ВЯРВАТЕ ! Ако нещо не стане така, както сега ви го казвам, да си знаете - ГЕРБ СА ВИНОВНИ !!!
258
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ега си късмета дето го имам. Не знам за вас, ама на мене все едни правителства ми се падат от 23 години.
257
4
 
0
 
! Отговори
до танчето преди 11 години
Танче, ако все още можеш да ходиш - ела при мене душа, да мушнем още една-две. после може и да поработим, аз не съм от мързеливите ;)
256
11
 
10
 
! Отговори
tanya преди 11 години
Всички от тези хора във работоспособна възраст са видни мързеливци и повечето пушачи. Казвам го от личен опит. Баща ми е на 60 години, от близо 10 години без постоянна работа, пуши като комин, не иска да работи. Търсих преди 2 години детегледачка, нямате представа какви заплати искат тези хора и какво предлагат в замяна. Колкото майстори съм викала вкъщи, все дне не може, събота не ми се работи, не знам си какво...ами това освен на мързел на какво други ви прилича?
255
0
 
1
 
! Отговори
321 преди 11 години
Иван Бечев, наистина се хванах :)) Не бях прочел това, дето щял да го завира на Дянков :)))
254
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до 305Моите колеги в Гърция взимат по 2000 евро месечно,приятелю,и аз искам такава криза и държавата ми да е във ФАЛИТ с такава заплата....
253
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ще стана лекар. И тогава, някой ден, Дянков ще дойде при мен (защото естествено ще съм вече номер 1:). И ще му го навра отзад толкова здраво, колкото ме е клатил през всичките години, докато завърша. ------------- Ае стиига, бе... Къв лекар ше станеш, ти си едно обикновено Л...Й...О... Боже, какъв ***! :))) Интересно ми е, платен ли си или някой ляв ентусиаст, дето се мисли за много хитър?
252
1
 
6
 
! Отговори
До 305 преди 11 години
Това факти от Позитано ли са бе,болен мозък комунистически.Ааа,и си пропуснал умишлено,разбира се,нещо супер важно,а именно,че ни спряха всички еврофондове по времето на тройната ламя!!!