Възобновяват делото "САПАРД"

Бойко Найденов е внесъл предложение за уволнение на прокурор Ненков
24 дек 2012 16:36,
269
Възобновяват делото "САПАРД"
Марио Николов, един от подсъдимите по делото. Снимка: Bulphoto

Делото за източване на 7,5 млн. евро по програма САПАРД ще бъде внесено отново в началото на следващата година. Това съобщи пред БНР директорът на Националната следствена служба и бивш изпълняващ длъжността главен продурор Бойко Найденов.

Марио Николов, Людмил Стойков и още 5 други лица бяха оправдани на втора инстанция от настоящия член на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев, който обвини прокуратурата, че е „минирала" обвинителния акт. По-късно стана ясно, че прокурор Стойчо Ненков еднолично е взел решение да оттегли протеста срещу присъдите на Николов и Стойков.

Ненков обясни, че е направил това поради липса на документи, които да уличават двамата в престъпление. Колегите му твърдят, че има подобни доказателства.

Найденов посочи, че в момента тече проверка дали Ненков е имал достатъчно време да се запознае с материалите по делото, преди да оттегли протеста. Той добави, че е внесъл предложение във Висшия съдебен съвет за уволнението на обвинителя.

Разделянето на делото на части е един от аргументите на прокуратурата да поиска възобновяване от досъдебната фаза. Според Галина Тонева, зам.- главен прокурор, обвиненията трябва да бъдат в едно дело. Точно по този начин се води и процесът по аферата в Германия, където двамата подсъдими вече изтърпяха наказанията си.

Другата основна причина прокуратурата да поиска процесът да тръгне отначало е фактът, че съдия Румяна Ченалова, която гледа делото на първа инстанция, е била адвокат на един от обвиняемите заедно с Николов и Стойков. При това положение тя е трябвало да си направи отвод. За този случай преди няколко дни бе сезиран и ВСС.

Третата причина, която Тонева посочи, е оттеглянето на протеста на прокурор Ненков, срещу когото вече е започнало разследване за възпрепятстване на прокуратурата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
0
 
3
 
! Отговори
архар преди 11 години
До аз 221 ..... ТОЗИ *** БЕ СПОНСОР НА ГОЦЕ , КОЙТО СИ НАЗНАЧИ Б.ВЕЛЧЕВ , КАТО НЕГОВ СЪВЕТНИК ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР И НАКРАЯ НАЗНАЧИХА ЕДНО ОЛИГОФРЕНЧЕ -СЪДИЯ КАЛПАКЧИЕВ И ТОЙ ГО ОПРАВДА ....КОМУНИСТИ , КВО ДА ПРАВИШ ?????
187
1
 
2
 
! Отговори
345 преди 11 години
И какво от това, че се възобновява делото! Парите отдавна са превъртяни през разни фирми и фондации и им се губят дирите така че ще хванете на босия цървулите!
186
1
 
4
 
! Отговори
аз преди 11 години
Цяла Европа знае за измамата му ,само бълг. съд го оправдава.Е ,кво да кажеш по въпроса?
185
1
 
3
 
! Отговори
аз преди 11 години
Всичко е ясно.Милионите от" САПАРД" се раздават на магистрат.
184
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гаден мазен крадлив ***
183
1
 
3
 
! Отговори
бай Спиро демократа. преди 11 години
До: НЕМСКО ПИТАТне можеш да правиш паралел м/у Германия и България.В България прокурорите си търкат *** на столовете и не могат да накарат полицаите да съберат годни доказателства. Повтарям-годни.Е, в това е и голямата заблуда.След като не могат да съберат годни доказателства по нареждане на началника или от кумова срама внасят делото в съда.И там то не издържа.Провал./Е, в какво са виновни съдиите? За това ,че спазват законите?Как да осъдят някого и как?
182
1
 
7
 
! Отговори
Александър Белов преди 11 години
Българската Темида стана за смях на на цяла Европа! Хора като Пенгезов,Калпакчиев,Ченалова,Траницов,Баева деформираха пониятията справедливост и морал!България не е вече в Европа ,а в Африка -само дето лъвовете още спят!
181
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** Марио Николов трябва да гние в затвора,но компания трябва да му правят прокурора от БСП Стойчо Ненков и съдията Калин Калпакчиев,кандидата на БСП за главен прокурор.
180
2
 
7
 
! Отговори
Демокрация $! преди 11 години
Какво означава - представителна демокрация? Гражданите да се представляват от някой друг - кой е той в Действителност, Никой не Знае!Защо Гражданите трябва да се представляват от някой Друг - много просто -защото представителните политици Приемат ,че просто, гражданите не могат да се представляват Сами! Защо ! Това е пълно Безумие и резултатът от 23г. е достатъчно доказателство.Какво означава - Пряка демокрация? Постоянен, Пълен и Прозрачен Контрол от страна на Гражданите.Гражданите Трябва да имат Възможност да гласуват за всеки по -важен въпрос,защото от това зависи Тяхното Бъдеще( както е в Швейцария). Референдуми му е майката, но за Всичко, а не само за Белене. Тогава избори ще има Всеки месец, и политиците ще са Принудени да ни обясняват подробно и да ни ухажват постоянно, а не както е сега 4-5г. лапане, пък после "Потоп", но за Гражданите, а не за Тях(представителните Политици)!Да видим, дали после ще има изказвания, че бил лош мат'ряла... ! Изход - Пряка Демокрация за Гражданите и "Потоп" за Представителните Политици!
179
0
 
3
 
! Отговори
do 210 преди 11 години
kakav ti red tam ,ne sa dovolni tam 4e tezi 7,5 miliona gi izpysnaxa ot tiaxnata ikonomika razbra li krasi
178
1
 
18
 
! Отговори
Паралелна Реалност преди 11 години
Ако не бяха *** от САПАРД да разкрият този ***,сега щеше да е направил партия с амбиция да се коалира със Станишев в Парламента.
177
2
 
15
 
! Отговори
архар преди 11 години
До Анонимен 212 ....АНОНИМЕН , ТИ СИГУРНО СИ *** И ЧЕТЕНЕТО ТИ Е ТРУДНО ????? ТОЗИ *** НА СНИМКАТА Е СПОНСОР НА ЕКС ПРЕЗИДЕНТА НА БКП - ГОЦЕ...А В ПОСЛЕДНИТЕ 7 ГОДИНИ ГЛАВЕН ПРОКУРОР БЕШЕ БОРИС ВЕЛЧЕВ - БИВШ СЪВЕТНИК НА ГОЦЕ ....ЗАТОВА ПРАВОСЪДИЕТО В БЪЛГАРИЯ БЕШЕ ФАЛШИВО , ЗАЩОТО КОМУНИСТИТЕ СИ ПОКРИВАХА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА .... ПАНИМАЕШ ????
176
4
 
9
 
! Отговори
циганин преди 11 години
Българска ви работа . Абе бай *** му кажи и го остави . Цървулковци . *** ви били виновни за всички . Крадци и мошенници .
175
5
 
19
 
! Отговори
краси преди 11 години
Съучастниците им в Германия бяха осъдени,изтърпяха си присъдата,а тук продажната съдебна система ги оправда.Затова в Германия има ред!!!
174
6
 
9
 
! Отговори
zzz преди 11 години
Дело с издадена присъда няма как да бъде "възобновено". А това, че присъдата е оправдателна, си е чиста случайност.
173
14
 
34
 
! Отговори
ЧЕСТИТА КОЛЕДА ! преди 11 години
ЧЕСТИТА ДА Е НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ!!!ОБИЧАМ ,КОГАТО КОМУНИСТИТЕ РЕВАТ ---ТОВА Е НАЙ-ХУБАВАТА КОЛЕДНА ПЕСЕН ЗА МЕН!ПОМНЯ КАК , НИ КАРАХА ДА БАЧКАМЕ НА ВРЪХ КОЛЕДА ...ЗА ЖЪЛТИ ПАРИ!ПОМНЯ , НЕМОТИЯТА И ОСКЪДИЦАТА НА "СОЦА"----С МНОГОТО ПАРИ , С КОИТО ,НИЩО НЕ МОЖЕШ ДА СИ КУПИШ...ЗАЩОТО НЯМА НИЩО ЗА КУПУВАНЕ ПО МАГАЗИНИТЕ!СЕГА РЕВАТ ,ДРУГАРИТЕ ....А ,....ПОМНЯ :КАК МОИТЕ 10ЛВ.---НЕ БЯХА РАВНИ НА 10-те лв....НА др.ПАРТИЕН СЕКРЕТАР---ЗАЩОТО НА НЕГО МУ СЕ КУПУВАХА ПОДАРЪЦИТЕ ОТ "КОРЕКОМ"-СЪС ВАЛУТА!
172
0
 
4
 
! Отговори
kakav e probllema преди 11 години
kakav e problema bre xora....zahto da sa propileli mnogoto pari za 4isto novi mahini mislia 4e stavahe vapros kato i starite kato se stegnat varhat pak sahtata rabota....i nali si vzemame ot EO tova koeto ne im e neobxodimo
171
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Наивници! Хората са си платили. И ново дело да изфабрикуват пак същото ще бъде. Люси има достатъчно пари да купи ако трябва и ББ.
170
18
 
23
 
! Отговори
Петър преди 11 години
Да върнат и делото на Борисов за убития с гранати Български гражданин.
169
19
 
22
 
! Отговори
Adekvaten преди 11 години
Вярно ли е, че са намалили надницата на форумните писачи от ГРОБ на 20 лв.?Стигат ли ви?Как преживявате?