Дядо Гавриил: ЕС е хубаво нещо, но има опасност малък народ да се обезличи

"Църквата е една от гаранциите България да запази своята национална самобитност"
Обновена: 31 дек 2012 14:06 | 31 дек 2012 10:37, Веселина Йорданова
278
Дядо Гавриил: ЕС е хубаво нещо, но има опасност малък народ да се обезличи
Снимка: БТА

Църквата е един от стълбовете на държавността. Затова подкрепя този, който по е нужен на държавата за нейната сила, независимост, духовно развитие на хората. Това каза в интервю за БТА Ловчанският митрополит Гавриил.

И в наше време църквата е една от гаранциите България да запази своята национална самобитност, да не се претопи сред многото народи в света, каза Ловчанският митрополит Гавриил. Европейският съюз е хубаво нещо, но има опасност даден малък народ да загуби своята национална самобитност, което е все едно един човек да се обезличи. Тук църквата е един от стожерите за запазване на българщината, на християнството, на нашата православна духовност, заяви духовникът.

Според него в религиозно отношение българинът не е достатъчно образован, но това се дължи на неща, случили се в историята ни. Митрополит Гавриил отбеляза, че освен духовниците, но и интелигентните и умни хора са тези, които могат да просвещават народа и да го насочват към вярата. Всеки човек има нужда от вяра, за да преодолява трудностите и да постига това, което иска, казва Ловчанският митрополит.

След като България е била покръстена, огромна роля е имала църквата за просвещението, за това да се въведе българският език, за да станем независими първо в религиозния живот, а след това и в културния, отбеляза митрополитът.

Възраждането започва със Свети Паисий Хилендарски. Патриарх Евтимий е този стълб, вглеждайки се в когото българите столетия са вярвали, че Господ ще им даде отново свобода. Мнозина велики църковни дейци са направили много за България, за нейното могъщество и независимост, за нейния духовен просперитет, каза митрополит Гавриил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още по темата: митрополит Гавриил
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
1
 
2
 
! Отговори
муспи преди 11 години
За да може християнин да каже че ЕС е хубаво нещо, значи е с власта, парите и дявола. Значи е от тези които избиха богомилите, защото не признаваха земните власти, парите, и наричаха евреите дяволи, а стария завет откровение на сатаната. Дядо попеее - България си отива, а ти казваш плахо чи имало опастност да се обезличи!
206
1
 
2
 
! Отговори
Lo6o преди 11 години
Ние - бившите членове на БКП и ДС, сме увредени хора. Едно мислим, друго говорим и трето и четвърто вършим. Ние сме изключително опасни. За нас лъжата е водещото. Ние никога не сме обслужвали интересите на държавата. Ние винаги сме експлоатирали държавата за свои частни интереси. Ние винаги сме слагали чадъри над едрите престъпници, като сме ги обвявали за важни разузнавачи. - Серафим Стойков бивш шеф на архива на Държавна сигурност.
205
1
 
3
 
! Отговори
До барадж преди 11 години
Богомилството е една вредна ерес което си личи по Босна и Херцеговина където е била официална религия а някой сега да знае там богомили,за това пък е фраш с мюсюлмани!Иначе нашето православно християнство е унищожено почти до корен от Османската империя но все пак е успяло да ни запази!Иначе според Сталин християнството май е било за гейове пък тея дето не са гейове се колят непрекъснато......
204
1
 
4
 
! Отговори
барадж преди 11 години
4. млн. богомили изгорени на кладите на инквизицията в продължение на 5 века ,а жертвите на "кръстоносните" походи?!!!Защо "църквата" изопачава истината за Христос?Чия библия използва христианството?И само ние "Лудите" ли съзираме че това е робска религия!!!?Ден грее!Бъдете живи и здрави през Новата Година.И малко по-прогледнали.
203
3
 
3
 
! Отговори
тя нашата църква преди 11 години
не служи на народа, тя служи на богатите-на мутрите, архонтите, политиците, търговците, тяима началници, които се клянят само на парите.Затова и толкова пробиха у нас протестантст-вото, сектите.Не са се учили нашите архиареи от партриарх Павле сръбски-с обувките.
202
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 174Църквата не е сграда.
201
1
 
5
 
! Отговори
истината до банкеръ преди 11 години
Ти явно си почитател на съветския атеизъм в лицето на дядо Мраз!..Голямата истина за християнството е че то си е наше православно на 100% и окрадено и узурпирано от западните държави....Константинопол е единствената столица на християнството като е заменил еретическия Рим където голямата им гордост Свети Петър всъшност носи ГРЪЦКО име и е в основата на византииския фундаментализъм!....Свети Николай Чудотворец или дядо Коледа също е православен и номер 1 измежду византииските светци!...
200
5
 
9
 
! Отговори
банкеръ преди 11 години
Християнството е донесло само беди на народа ни,исляма също,евреите няма да ги споменавам излишно е.Религиите,като цяло са спирали прогреса винаги,но това не пречи висшия клир да ползва всичкия ХаиТек нали.Аиде с мен в ада.
199
1
 
10
 
! Отговори
outsider преди 11 години
Не може да загине народ, който пази своите духовни ценности. Да ги съхраним и ще се съхраним като народ. Това никой няма да го направи за нас освен ние самите.
198
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мисля, че в училище трябва да се учи Вероучение. Като задължителен предмет. Учители да бъдат свещеници. Няма да станат религиозни децата, но ще се запознаят с някои морални ценности, които би трябвало да научават в семейството, но ...Турчетата и помаците да учат тяхната си религия. По-добре така, отколкото през лятната ваканция да ги пращат по някакви училища, дето не знаеш какво точно учат. Контрол да има. Пък дано и полза.
197
1
 
5
 
! Отговори
leleeee преди 11 години
До 222.Драги 222,много жалко за теб,гледаш най-висшите материалисти как си сменят местоживеенето.Хич не им пука,то няма и повод,защото от щат на щат не сменяш националност.Жалко за теб,защото си толкова лекомислен,но се надявам да имаш повод да промениш виждането си.Няма идеални родители,роднини,строеве,идеи,държави,деца,има само шанс да се променят и подобрят нещата.България е дар Божий,който ние прахосваме,време е да променим това.Господ да пази България,Църквата и населението ѝ.Ч.Н.2013!
196
2
 
9
 
! Отговори
фактите преди 11 години
Според прогнозите последният българин ще изчезне около 2130-та година. Към 2040-та вече ще сме малцинство, а от около 10 години сме малцинство при родените деца. Реално България се обезбългарява с около 90 000 души на година в момента. /отрицателен прираст 70 000, ръст на бай *** с 30 000 т.е. българите намаляваме съ 70+30 000 реално.
195
1
 
11
 
! Отговори
IYI преди 11 години
Ще му дойде времетоПохвалил се царят, че неговите палати са най-високи, конете най-бързи, а хазната му най-богата. Пак си по-долу от мене, ваше величество! рекъл му Малчо. Как си позволяваш! разсърдил се царят. Че кое е по-високо от моите палати? Очите ми, царю честити спокойно отвърнал Малчо. Те могат да стигнат и до най-високата звезда. Така да бъде склонил царят. Но има ли нещо по-бързо от моите коне? Мисълта ми, царю честити поклонил се Малчо. Само за миг тя може да пропътува целия свят. Да речем, че е тъй въздъхнал царят. Но я ми посочи, сиромах такъв, по-голямо богатство от моята хазна! Сърцето ми, ваше величество усмихнал се Малчо. То е побрало в себе си цялата земя българска, че и небето над нея със слънцето и всичките му други светила!Смръщил вежди царят и гневно се провикнал: Излиза май, че всеки голтак стои по-горе от мене? Кажи поне, че и престола трябва да ти отстъпя! Ще му дойде времето! весело отвърнал Малчо и си тръгнал за село.
194
4
 
13
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Много е прав Негово Високопреосвещенство: ДОКАТО ИМА ПРАВОСЛАВИЕ ЩЕ ИМА И БЪЛГАРСКИ НАРОД!!!
193
3
 
19
 
! Отговори
деди преди 11 години
По голям тумор от ЕС не съм виждал! Унищожиха всичко хубаво ,което имахме и сега яж Палмово масло!
192
1
 
11
 
! Отговори
пешо преди 11 години
Ами той-дарода, дядо Гаврииле много бързо се обезличи. Пък и обещаните благини след приемането ни в ЕС не се случиха.
191
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не само, че след 200 г. ще сме всички европейци, но правнуците ще са с толко примесена кръв, че смисъл няма да се коментира. Дори турците изтръпват при мисълта, че след 200 г. Турция няма да съществува във вида, в който е днес, но продължават да се натискат да влязат в ЕС.А за всички, които не разбират все още идеята - ролята на държавата се промени многократно спрямо това преди 2000 г., добре е да си опресните начина на мислене. И както е казал император Мин: всички под небето...
190
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Народноста няма особено значение. Имали съзнание за Тексасци или за Флоридчани ... Пълни глупости,те са толкова мобилни,че масово си сменят местата и никой не помни дали баба му е от Тексъс,дядо му от Кънектикът,или чичо му от Ню Хемпшир или бог знае къде.Младите масово емигрират от западащите щати.
189
1
 
2
 
! Отговори
Елтън Джон преди 11 години
До 215 Така беше по мое време. Смени си календара, не е хубаво да ползваш един календар 20 години.
188
3
 
4
 
! Отговори
Aлекс преди 11 години
Някой от минусчийте на номер 213 може ли да ми каже каква народност ще е детето на французин и испанка, живеещи в Италия. Реален случай е и има все повече такива бракове.