Плевнелиев разочарован, че нямаме приемлив посланик във Ватикана

Той разговаря с папа Франциск след неговата интронизация
19 мар 2013 21:09,
37
Плевнелиев разочарован, че нямаме приемлив посланик във Ватикана
Снимка: Прессекретариат на президента

Здраве и сили „да води този свят със скромност, но с визия и сила”, е пожелал президентът Росен Плевнелиев на Негово Светейшество папа Франциск по повод неговата интронизация, съобщиха от прессекретариата на президентството. 

Българският държавен глава и лидери от цял свят присъстваха на тържествената меса на площад „Свети Петър” във Ватикана за интронизация на новия глава на Римокатолическата църква. Президентът определи церемонията като „впечатляваща”, а посланията в приветствието на папа Франциск като „много силни”.
 
В разговора си с Негово Светейшество президентът Росен Плевнелиев е припомнил вековните връзки между България и Ватикана. Президентът е подчертал ролята на католическата общност в България за формирането на българската държавност от Средновековието до по-новата българска история. Тази година се навършват и 1150 години от Великоморавската просветителска мисия на светите братя Кирил и Методий, е припомнил президентът в разговора си с папа Франциск.

Още по темата
Като много добри, с уважение и с доверие, определи Росен Плевнелиев отношенията между България и Ватикана, помолен за оценка на двустранните връзки на страната ни със Светия престол.

Президентът изрази разочарование от факта, че повече от година и половина българската държава не е успяла да излъчи „приемлив посланик, който да може да защити българските интереси”. „Дал съм много ясни инструкции и се надявам въпросът бързо да бъде приключен”, добави държавният глава.

Припомняме, че Ватикана не прие кандидатурата на Кирил Маричков-младши, предложен от България за посланик при Светия престол през миналата година. Маричков е син на известния музикант от група "Щурците" Кирил Маричков и внук на Кирил  Маричков, който през 1993-1997 г. е бил посланик във Ватикана.

Според медиите формалната причина за отказ била, че Маричков-младши има постоянен адрес в Италия. Според Лутеранските договори от 1929 г. обаче посланиците във Ватикана трябва да живеят постоянно в изпращащите ги страни.

Освен с папата държавният глава се срещна и с президента на Бразилия Дилма Русеф. Предстои да бъдат приключени преговорите за сключване на споразумение между образователните министерства на България и на Бразилия, е станало ясно по време на разговора им. Споразумението ще даде възможност за двустранен обмен на студенти, информира държавният глава, който е провел във Ватикана кратки разговори и с други европейски и световни лидери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
1
 
! Отговори
хадес преди 11 години
А, НИЕ СМЕ РАЗОЧАРОВАНИ ОТ НЕГО. Ето едно нещо, с което сме на едно мнение-----ВСИЧКИ СМЕ РАЗОЧАРОВАНИ
33
1
 
1
 
! Отговори
KOLIO преди 11 години
VMESTO DA E RAZOCHAROVAN CHE VSEKI DEN SE SAMOZAPALVAT HOR I GORIAT KATO FAKLI TOI ZA VATIKANA MISLI... EGATI I PREZIDENTA ... PAZI BOZHE!
32
1
 
1
 
! Отговори
михаела преди 11 години
Плевнелиев много разочарова народа . Много грешни решения взе в този труден момент.
31
2
 
1
 
! Отговори
Илияна преди 11 години
Президентът изрази разочарование от факта, че повече от година и половина българската държава не е успяла да излъчи приемлив посланик, който да може да защити българските интереси. Дал съм много ясни инструкции и се надявам въпросът бързо да бъде приключен, добави държавният глава. - Президента стана много властен изведнъж бе? Сети се, че е Президент. Защото досега не смееше да повиши гласче!
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
нямаме некои Терорист в Ватикана от ДC
29
3
 
3
 
! Отговори
borkoslav преди 11 години
На Плевнелиев сега това ли му е най-големия проблем, при все че се оказа, че министрите, които посочи не са приемливи, та се е закахърил за посланици... Явно има някой свой човек предвид, ама Ватикана не е като някоя екзотична островна държава, където неговите бизнес дружки станаха почетни посланици. ***!
28
4
 
4
 
! Отговори
Плевня, преди 11 години
Ти да не си католик бе? Какво търсиш във Ватикана
27
5
 
3
 
! Отговори
az преди 11 години
А ние сме разочаровани от президента.
26
2
 
2
 
! Отговори
levskarcheto77 преди 11 години
Господин президент, искам да ви попитам нещо много важно! Когато се ръкостискахте с папата, той не беше ли така съобразителен да ви попита - къде е съпругата ви и защо отново сте сам на визита на такова ниво?
25
1
 
4
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Какъв ли е бил раговора на Дилма с Плевнелиев -? на въпрос Какво става с България ? Плевнелиев сигурно е казал -Ако решите един ден да пристигнете в България ще видите че направихме така,, да има и част от Бразилия освен Планините в Колорадо ...България е една голяма бразилска фавела .така че може да се чувствате уютно все едно сте у дома )) Ние градим надграждаме демократизираме едни хубави фавели с щастливи *** в тях !!!
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво значение има какво е казал някакъв ***-будист от Гоце Делчев?Егати държавата дето президента е *** , а вицето му-***!
23
1
 
6
 
! Отговори
Румен Станев преди 11 години
Този Папа казват че бил на бедните или по точно -водел скромен начин на живот.А този Плевналиев718 какво прави там,каква е тази аудиенция,той католик ли е,представител на католическа държава ли е.Въпроси без отговор,но едно е ясно-със свои пари и на Бойконе е отишъл.С наши пари май е отишъл.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е непростимо! Веднага да им пратим някой с италиански, латински, английски и немски език за посланик - колебая се между Цецка и Цецко.
21
1
 
7
 
! Отговори
Komentar 00 преди 11 години
Очевидно само в представите си и във фатазиите си Президентът е казал на Папата всички тези подробности, за които пише в електронните медии. Вероятно се е опитал по телепатия да ги предаде на Папата и е решил, че е успял. При едно преминаване и ръкостискане. С две-три изказани думи. Разбирам да нямаше телевизия и да не ги снимаха. В представите му, папата го е поканил в Сикстинската капела да разговарят, докато останалите делегации са чакали на площада. И му е казал всичко... разочарован
20
1
 
7
 
! Отговори
Komentar 0 преди 11 години
Търсете Komentator 2013 по другите сайтове, тук мястото за всеки коментар е доста ограничено.Очаквахме да видим по телевизията кадри с тази среща и разговор на Президента с Папа Франциск, но видяхме само едно преминаване и ръкостискане. Опита се и успя да каже две думи, но дали папата успя да го чуе и да разбере. Нормално, при 140 преминаващи да се ръкостискат с него шефове на делегации - президенти, монарси, религиозни лидери...
19
1
 
6
 
! Отговори
Komentar4 преди 11 години
Уважаеми господин Президент, нека да не манипулираме истината и да си имаме уважението. Това, което е написано в електронните медии, че Вие сте споделил "разочарование от факта, че повече от година и половина българската държава не е успяла да излъчи приемлив посланик, който да може да защити българските интереси". Дал съм много ясни инструкции и се надявам въпросът бързо да бъде приключен", създава едно много погрешно впечатление сред българската общественост. Разбира се, Вие можете да изразите разочарование, но така казано излиза, че в България няма достойни дипломати, учени или хо
18
1
 
8
 
! Отговори
Komentar3 преди 11 години
И знаете, също така, уважаеми господин Президент, че преди около две години бившият премиер Б. Борисов искаше да прокара и спусне с парашут сина на своя познат и вероятно приятел, и след като съвсем логично и справедливо Ватиканът отказа да приеме тази кандидатура, учуден и вероятно засегнат от такава брутална неуважителност към тяхната институция (може да се коментира дълго тогавашният избор на ГЕРБ и съответно на правителството и защо този избор е абсурдно неподходящ и определено брутално обиден за такъв пост при такава институция като Светия престол), бившият премиер Б. Борисов се обиди, че
17
1
 
5
 
! Отговори
Komentar2 преди 11 години
дори впечатлението, че едва ли не някои среди от Ватикана имат вина и намеса! Най-малкото би трябвало да кажете - съжаление. Тогава би се създало впечатлението, че осъзнавате какви са причините и откъде произлиза проблемът. Макар че, дори и съжаление не би било редно да бъде споменавано от Ваша страна при даденото развитие на събитията и действията.По-добре, уважаеми господин Президент, замълчете и не казвайте нищо повече
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А аз съм разочарован, че нямаме приемлив президент.
15
1
 
6
 
! Отговори
Komentar преди 11 години
Komentator2013 ( нерегистриран )19.03.2013 19:00Това е истината - който и от двата варианта да е бил в сила, а най-вероятно и двата едновременно. Много недостойно и елементарно. И Вие, уважаеми господин Президент, просто си мълчахте през цялото време. А сега се опитвате, изразявайки разочарование, да объркате умовете на хората и да се представите като такъв, какъвто всъщност очевидно не сте. И разочарованието не е съжаление, разочарованието е чувство, насочено към другите, то създава впечатлението, че има някакви външни причини, дори впечатлението, че едва ли не някои среди от Ватик