Можем като Ботев да обичаме Отечеството!

Заря-проверка за 137-ата годишнина от гибелта на поета-революционер
Обновена: 1 юни 2013 22:39 | 1 юни 2013 22:32, Елка Василева
116
Можем като Ботев да обичаме Отечеството!
Паметникът на Ботев във Враца. Снимка: БТА

На този ден ни събира една от най-старите традиции на Свободна България, която става все по-жизнена, а корените й по-дълбоки. Това каза във Враца президентът Росен Плевнелиев в словото си по повод 137-ата годишнина от гибелта на Христо Ботев.

В словото си президентът каза още: „Днес се прекланяме пред подвига на безсмъртния Христо Ботев и всички юнаци, дали живота си за свободата на България. Вече близо век и половина огненото Ботево слово разгаря пламък в сърцата на поколения българи и ни напомня що е дълг, що е родина. Чистите и трагични образи на Ботевите четници мъченици се превърнаха в светъл идеал за поколения българи. Имената им останаха сред онези автентични ориентири, без които не бихме могли да бъдем това, което сме днес. Българският народ мъдро отреди на Христо Ботев челно място сред малцината достойни да бъдат равни на Апостола на българската свобода Васил Левски. Можем също като него с последователност, гордост и плам да обичаме нашето Отечество. Да живее България!”.

Във Враца тази вечер се проведе тържествената заря-проверка по повод 137 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета и в памет на загиналите за свободата и независимостта на България. Въпреки проливния дъжд на церемонията присъстваха много хора и гости.

Тържествена церемония не се размина без гафове - редът беше объркан и зарята съвпадна с минутата за мълчание.

С тържествена заря-проверка и в Калофер отбелязаха 137-та годишнина от гибелта на поета-революционер Христо Ботев. Стотици калоферци и гости на града изпълниха площада пред мемориалния комплекс на поета часове преди да започне честването.

"Христо Ботев е име-символ, продукт на своята епоха, но днес неговата поезия, неговата проза е вдъхновение за милиони българи." С тези думи започна словото си председателят на Народното събрание Михаил Миков. По думите му тя е била вдъхновение и за онези, които са тръгнали в Руско-турската освободителна война да освобождават България, била е вдъхновение и за българите в Балканската, в Междусъюзническата, в Първата и Втората световна война. Защото, според Миков "Ботев е символ, Ботев е знаме, защото е рожба на българския народ и на неговия безкраен порив за справедливост и свобода, на неговото изконно желание България да бъде свободна."

Христо Ботев е в 19 век, Ботев е и в 21 век, когато България е достоен член на Европейския съюз, каза още председателят на парламента и допълни: "защото неговото дело, неговото творчество, превърнато в дело, няма забрава".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
damata преди 10 години
Каква нищета на ума и словото на днешния ден! Днес е ден на който народът ни трябва да чува словата на всички прославили героите на България в стиховете си, а ние гледаме мазните и *** физиономии на разни празноглави фитки и *** и жалки журналистчета по всички телевизии!Срам и за така наречената "национална" телевизия дето отдели точно три минути на Ботев в новините си!!!Народеее, разделят те ,мачкат те и ти още стоиш!!
41
1
 
2
 
! Отговори
NE4O преди 10 години
Усещането от това да накараш някой да се усмихне не зависимо от неговата религия,цвят на кожата просто какъвто и да е усещането е невероятно.Хора стига с тази омраза между турци българи и т.н .. цялата тази омраза се насажда от медиите ..
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прости ни Ботев! Не те заслужаваме! Допуснахме ***, предатели, егоисти, простаци и алчни типове да ни управляват, които превърнаха отечеството от рай в пустиня. И то в условия не на робство, не на война, а в уж свободна България, за която ти и юнаците ти оставихте костите си по Балкана! Моля те прости ни! Дълбок поклон пред великата ви саможертва!
39
0
 
11
 
! Отговори
galatea преди 10 години
Поклон, дълбок поклон пред Ботев и загиналите за освобождението на България !!Не останаха покорни пред турската челма и загинаха обичайки Родината повече от себе си.
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЕ МОЖЕМ ДА ОБИЧАМЕ ТАКА !!!!НЕ М О Ж Е М !!!!!
37
0
 
11
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
Неможете да обичате БГ като Ботев неможете ТОЧКА по въпроса.
36
0
 
11
 
! Отговори
комсомолец преди 10 години
Нова Българска порода *** успешно се интегрира между мюсулмани,пример за това е шопарчето Делян Пеевски в ДПС,нищо чудно наши свиневъди да атакуват Турския пазар с новата порода
35
1
 
12
 
! Отговори
читател преди 10 години
Ботев да можеше да види Делян Пеевски в ДПС !
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Отбелязванията на смъртта на Левски и Ботев са най-гнусното лицемерие, което българският народ е произвеждал. Техният завет не е бил да им правите паметници и да им поднасяте цветя, а да се борите и да защитавате тази страна. Вместо това вкарвате в парламента ДПС и Николай Младенов. Гнусно, псевдопатриотично лицемерие.
33
2
 
1
 
! Отговори
Jolly Roger преди 10 години
Тоз който падне в бой за свобода, той не умира..............................А ти червенушко изгледай филма черна легенда.
32
11
 
0
 
! Отговори
Анархонт преди 10 години
Абе Ботев не се ли увличаше по тероризма и не беше ли безбожник-антихрист, вдъхновен последовател и защитник на комунизма, пред подвига и делото на който се прекланяха всички комунисти в България!"Комунистите са мъченици, защото не са важни средствата в борбата им за свобода, а идеята на тази борба" -Хр. Ботьовъ
31
1
 
9
 
! Отговори
червенушко преди 10 години
Ех да можеше да видиш Поп Кръстьо в наши дни (Волен Сидеров)
30
0
 
10
 
! Отговори
Homer преди 10 години
Поклон Бащице!!! "В тъги, в неволи младост минува,кръвта се ядно в жили вълнува,погледът мрачен, умът не видидобро ли, зло ли насреща иде...
29
0
 
8
 
! Отговори
s преди 10 години
ТОЙ НЕ УМИРА!
28
0
 
19
 
! Отговори
Dan преди 10 години
Част от стиховете, които хората са забравили, а са доста актуални и днес:"...Свестните у нас считат за луди,глупецът вредом всеки почита:"Богат е", казва, пък го не питаколко е души изгорил живи,сироти колко той е ограбили пред олтарят бога измамилс молитви, с клетви, с думи лъжливи.И на обществен тоя мъчители поп, и черква с вяра слугуват;нему се кланя дивак учител,и с вестникарин зайдно мъдруват..."
27
8
 
25
 
! Отговори
НФСБ преди 10 години
ВСИЧКИ НА МИТИНГА ПРЕД БОТЕВИЯ БЮСТ!ДОЛУ ,НЕЗАКОННОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА МОНИКА ОРЕШАРСКА !
26
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На този светъл ден да изметем правителството на Моника Орешарска
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
уважавайте хората около себе си всеки ден, вместо един ден в годината да се правите на големи родолюбци
24
2
 
4
 
! Отговори
BG.BG преди 10 години
Заглавието в пълна степен важи за ДПС...
23
5
 
9
 
! Отговори
АКТИВЕН БЪЛГАРИН преди 10 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ РОДОЛЮБЦИ И НЕКА приложим примера на Ботев за да дойде свободата от Агите във властта няма кой братя Българи да се бори за нашите права на достоен живот!!!