За четвърти ден хиляди пред МС скандират "Оставка"

Протестиращите обиколиха и партийните централи
Обновена: 17 юни 2013 22:59 | 17 юни 2013 18:47, Красимир Ангелов
646

Снимка: БТА

Близо 10 000 души се събраха пред сградата на Министерски съвет за четвъртия пореден ден на протести срещу правителството на Пламен Орешарски и назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Хората носят български знамена. Чуват се и викове „Оставка“ и "Мафия".

Протестиращите са издигнали плакати с надписи "Народът не преговаря", "На зъл орех, зъл прът", "Атака" се прецака. Само Болен от парите е доволен" и други. Сред исканията днес се забелязват и такива за смяна на конституцията, за нови избори и за свикване на Велико народно събрание.

Полицейското присъствие в района е засилено, като по традиция сградата на Министерски съвет е оградена с метални заграждения.

Малко след 19,30 часа шествието тръгна към сградата на Народното събрание и "Орлов мост". Там близо 10 000 души продължават да скандират "Оставка", "Мафия" и "Червени боклуци". Около 20,15 часа протестиращите стигнаха "Орлов мост", който бе блокиран за движение. По-късно шествието продължи по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в посока НДК. Около 21 часа протестиращите в София блокираха бул. „Евлоги Георгиев” и бул. „Фритьоф Нансен”.

По-нататък протестиращите в София стигнаха до централата на БСП на "Позитано" 20 и освиркаха централата на "столетницата".  Участниците в протеста скандираха „оставка”, „червени боклуци” и „кой не скача е червен”. Пред централата на БСП има две редици от полицаи.

По традиция от последните дни протестиращите минаха и покрай централата на ДПС. Те скандираха „Долу ДПС” и пяха химна на България.

Приблизително 7 000 граждани са се събрали в началните часове на днешния протест в центъра на София, съобщават от столичната полиция. Към 21.30 часа около 3 000 души продължават шествието по централните улици на града.

Не са регистрирани инциденти и нарушения на обществения ред. Екипи на СДВР и Специализирани полицейски сили обезпечават спокойното протичане на протеста и сигурността на гражданите, съобщават от полицията.

Напрежението обаче се покачи значително след 22 часа, когато протестът стигна до централата на "Атака". Много жандармеристи с щитове охраняват централата на партията на Волен Сидеров. Между протестиращите и привържениците на "Атака" полетяха и пластмасови бутилки.

Улица "Георги С. Раковски" около централата на партията е обградена от жандармерия. Преди да стигнат дотам, протестиращите скандираха: "Волене, идваме" и "Извини се!" Пред централата на "Атака" те скандираха: "Турци!"

В момента от двете страни на барикадата продължават да се замерят с бутилки, а на мястото пристигна допълнително полиция. Протестът пред "Атака" продължава над половин час.

Заради шествието за дълго бе спряно движението на кръстовището на бул. "Мария Луиза" и бул. "Цар Освободител", както и по бул. "Дондуков" при Министерски съвет. Малко след 20 часа бе спряно движението и по "Орлов мост".

Протестите наложиха и временно да се промени маршрутът на тролейбусите по линия 9, съобщиха от Столична община. От 17.40 часа днес е променен маршрутът на линията, като колите се движат от спирката след подлеза на НДК по бул. ”Васил Левски”, а не по ул. ”Г.С.Раковски”, продължават към Софийски университет и Сточна гара.

Протест има и в други големи областни градове в страната. Около 1 000 души се събраха тази вечер пред сградата на общината в Пловдив, за да протестират против правителството на  Орешарски и назначаването на новия областен управител Венцислав Каймаканов. Във Варна на протест са също близо 1 000 души.

Близо 200 души поискаха оставката на правителството на митинг-шествие в Сливен, организиран в социалната мрежа "Фейсбук". Около сто души протестираха пред партийния клуб на БСП в Ловеч. С шествие протестиращите тръгнаха от площад "Екзарх Йосиф Първи", преминаха през центъра на града и се спряха пред сградата на червените. Десетки бяха и протестиращите във Велико Търново

*Информацията е актуализирана към 23,01 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


646
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нещем турци да ни управляват НЕЩЕМ!!!!!! Една държава си имаме и в нея искаме да се чувстваме като удома си.
37
17
 
20
 
! Отговори
бай Асен преди 10 години
Къде са най-масовите протести - където са най-много гласоподаватели на ГЕРБ. А София винаги е била синя, независимо коя партия е била зад синия цвят. Широко им е около врата на софиянци, на 90% вземат големи заплати, ама я да видим ако живееха в провинцията дали щяха сега да протестират след като ГЕРБ смаза хората в малките градове. И въобще не се заблуждавайте, че протестите са спонтанни - сигурно и силно възмутени хора има, но множеството се опитват просто да реабилитират Бойко Борисов и ГЕРБ.
36
13
 
23
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
*** и ре*аците няма да дадат властта без кръв. Трябва бунт, не стоене пред Министерски съвет и викане "Оставка".
35
12
 
24
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
А кой подкрепя ционизма кой доведе и отиде 20 пъти в Израел при Бенямин Нетаняху - послушника Бойко Пожарникаров Борисов. Ран-ът върви с пълна сила. Нарочно направиха така да протестират хората. България се разпада... ! И скоро ще бият шут от Европа
34
35
 
19
 
! Отговори
diadko50 преди 10 години
Протестите на заслепените от алчност платени протестиращи са резил за България.
33
12
 
26
 
! Отговори
Пловдивчанин преди 10 години
Този Венцислав Каймаканов фалира няколко предприятия в Пловдив а сега го слагат за областен управител. Ще поломя всички стъкла на областната управа. Баси правителството дето го имаме.
32
14
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво България, да не оставяме турци да ни управляват. Да живеем заедно в мир да, но да ни управляват НЕ!
31
8
 
21
 
! Отговори
славянка преди 10 години
ГЕРБ нямали нищо против Делян Пеевски, искали просто да управлява. Това става ясно от думите на депутата Димитър Главчев.А вие си мислете, че сте на граждански протест :)
30
34
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЕРБ излязоха 100 пъти по-свестни от тия червени лицемери и ***...
29
17
 
10
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
незнам кой с кого ще води гражданска война но определно който има интерес от това да се случи съм сигурен че е предпирел всички действия и е в план. Главно такива неща създават ( ционистите ) организират Протести без да подозират хората ,че не за техни права а за правата на ционистите плановете им протестират. Политиката е мръсно нещо. Главно демокрацията ( демокрацията - ционизма се крепи на прости мнения и действия ) ето един *** назначиха и народа влезна в капана им пак.
28
4
 
35
 
! Отговори
_ преди 10 години
Стига с това Велико народно събрание. Само загуба на време и пари е. Конституцията може да се променя и от обикновено народно събрание.По-важно е да променят избирателния закон: мажоритарна система и равни права на независимите кандидати с партийните.
27
35
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
за кво протестирате? Нали вече имаше избори????? Колко пъти ще правим едно и също? Хората избраха, когото искаха. Това че 20-30 хиляди не са доволни и са решили да излязат не означава нищо. Волята на болшинството български граждани очевидно е друга както показаха изборите. Ако всяко правителство трябва да пада заради шепа хора все ще сме с временно правителство.
26
18
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
в момента комунизма е на системи и командно дишане вижда му се краяНИКОГА ПОВЕЧЕ КОМУНИЗЪМ!
25
12
 
22
 
! Отговори
Независим преди 10 години
Най-вероятно и софиянци вече остават без работа и без високите си доходи, затова протестират. Пък и времето е топло и могат да напуснат уютните си цитадели. Колко софиянци гласуваха на последните избори? Като са толкова интелигентни сегашните протестиращи къде бяха през зимата и на последните избори? Стига разкъсвахте България! Да си припомним историята, когато България беше поробена за 500 години от турците!На колко части беше разделена? И колко бяха после будителите ни?20000 хиляди ли?
24
19
 
5
 
! Отговори
KOSTAS LINKE преди 10 години
СЕГА Е МОМЕНТА И СКОПЯНСКАТА АРМИЯ ДА НАХЛУЕ И ДА ПРЕВЗЕМЕ МПЛАГОЕФГРАНТД.
23
38
 
29
 
! Отговори
London calling преди 10 години
Браво,продължавайте да протестирате без причина срещу правиелство на 3 седмици.На боко не му пука че с тези организирани протсти от всички неуспяли политици ще доведе дестабилизация на държавата,ще се спрат еврофондовете.Той за 4 години доведе страната до пълна разруха та колко го интересува че ще стане по зле.
22
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Събудете се .Хората които протестират сега ,протестираха и преди изборите само,че както ГЕРБ така и БСП не ги чу и затова пак протестират.Да сте видяли плакати искащи връщането на ГЕРБ на власт?Няма и да видите.Не е нормално да има депутати избрани с по 400- 500 гласа и станали депутати защото са от ДПС!Да съберат 10 000 и тогава всичко ще е наред.И то не такива от Турция дето "избирателите"гласували с преводач!
21
16
 
8
 
! Отговори
до 16 преди 10 години
Добре, де. Кажи тогава кой да дойде на власт. То не остана свестен човек в политиката.
20
14
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
в момента комунизма е на системи и командно дишане вижда му се краяНИКОГА ПОВЕЧЕ КОМУНИЗЪМ!
19
4
 
23
 
! Отговори
чукча преди 10 години
Да видим чиновниците дали ще свалят правителството-имат срок до края на месеца....После следват отпуските и ако не протестират пред хотелите или почивните станции чак вече септември пак ще се пробва...