Българите с увреждания – 1 млн., 95% са безработни

Родните работодатели избягват да ги наемат на работа
Обновена: 26 авг 2013 14:06 | 26 авг 2013 08:56,
35
Българите с увреждания – 1 млн., 95% са безработни
Труднодостъпната обществена среда е пречка за хората с увреждания. Снимка: Булфото

95 на сто от хората с увреждания у нас са безработни, обяви председателят на Асоциацията на хората с увреждания Минчо Коларски.

По думите му хората с увреждания у нас са около 1 млн. души.

"В това число са включени граждани с различни видове увреждания. Става въпрос не само за хора в инвалидни колички, а и за хора, които се нуждаят от някакво специално адаптиране", подчерта той пред "Фокус".

Той посочи, че по-голямата част от работодателите в България избягват да наема хора с увреждания и така те се превръщат в една от най-уязвимите групи на пазара на труда.

"Самите работодатели смятат, че в условия на икономическа криза и безработица е по-добре да не наемат хора с увреждания. Създава се един порочен кръг, от който излизане няма и от който страдат най-много хората с увреждания", коментира Минчо Коларски и отбеляза, че въпросът е комплексен и опира до много фактори като недостъпната среда, проблемите с транспорта и с комуникациите.

Според него правителството трябва да започне политика, базирана на Конвенцията за правата на хората с увреждания, като само по този начин нещата ще започнат да се решават комплексно и ще има шанс за промяна при хората с увреждания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
0
 
! Отговори
Неразбиращи преди 10 години
ТЕЛК са абсурдни и рушвети са нужни, дядо ми трябваше да ходи на ТЕЛК да го проверят дали се е оправил при положение че му скъсиха крака със 17 см след като го блъсна пияница(няма да споменавам пък оня какво получи), а след това се наложи да отрежат крака до подколяното и тогава получи постоянен ТЕЛК, пък на баща ми след 2-ен инсулт, който впрочем диагностицираха чак след 3 дни, в ТЕЛК му казаха че няма да му дадат проценти защото взема "голяма" пенсия тъй като е работел в МВР
30
1
 
6
 
! Отговори
asd преди 10 години
До автора - ако искате да се отличите от другите медии които paste-ват като бесни от Агенция "Фокус", направете корекции:става въпрос за Агенция (не асоциация) за хората с увреждания, с изпълнителен директор (не председател) Минчо Коралски (не Коларски). Имате даже таг под новината с правилно изписаното име. Кои знае журналистите и редакторите какви заплати получавате за copy-paste...
29
1
 
3
 
! Отговори
хахахахаплюете. преди 10 години
и сметнете колко пари са спестили тия хора за рушвет....и си помислете ТЯХ ри трялва да разследват или тия дето източват пари по ДДС,прителските кръгове,СИВАТА ИКОНОМИКА с милиарди укрити данъци,или докторите дето ти вземат парите и не те лекуват,и източват касата посредством клиничните пътеки.И си помислете КОЛКО фирми осигуряват хората си на 1000 лева ,за да плюете хората.Облаги-винетки за МПС и намаления за градски транспорт имат тия с над 50%,само те вземат и някакви смешни пари.Е нема що.
28
2
 
2
 
! Отговори
хахахахаха преди 10 години
Не може някакви незапознати с обстановката да дават мнения.Българинът е наистина болен.Болните не се определят като процент,защото е невъзможно.Може да има 14,може 34 процента-има компетентни органи за това.НО ПРИ УСЛОВИЯТА НА ТРУД днес,след 10 години инвалидите ще са повече.ВЕРВАЙТЕ ми.Относно пенсиите които вземат-изчисляват се по 2 начина-на основа от ЗАПЛАЩАНЕТО където са работили и на общо основание.Вторите-около 70 лева.Първите-за 1000 лева осигуровки в НОИ са около 270-сами смятайте.
27
3
 
8
 
! Отговори
void преди 10 години
Няма да заемам страна, само искам да споделя мнението си, че написаното е абсурдно. Първо недопустимо е всеки седми в страната или 14.3% да са с увреждания налагащи специална адаптация. Ако 95% от тях са безработни по тази причина то тези хора формират 13.585% безработица в страната. Ако е допустимо, че тези хора формират 1/3 от общата безработица, то тя трябва да е над 39% за страната. Всеки да си прецени, но според мен тези числа не се връзват.
26
0
 
4
 
! Отговори
blah преди 10 години
Kato ignorirame fakta che povecheto invalidi sa murgavi "balgari", iskam da vmetna che dori za zdravite hora bezrabotizata e strashna, a kamo li za tezi s uvrejdania! Mnogo iasno che firmite ste naemat normalni rabotosposobni, pri polojenie che paraza e palen s tiah. Niama kak invalidite da se narediat, stom dori za drugite niama rabota.
25
2
 
11
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 10 години
Защо не се направи ревизия на всички издадени ТЕЛК решения до момента? Нямало пари в бъджета ли, ето откъде ще спестим миларда, а не да търсим още заеми. Не само по-*** българи са са се инвалидизирали. Имаше и доста през годините, които си купуваха такива свидетелства заради превилегии. Като можеше на инвалид да се внесе кола без мито..., като могат да паркират наред.... Я вижте по Московска, Раковска, около Александър Невски колко джипове има с инвалидни талони по стъклата...
24
3
 
19
 
! Отговори
БПФ преди 10 години
Пълен абсурд е ВСЕКИ СЕДМИ в държавата да е инвалид !!! Ние какво - 18-годишна кървава гражданска война ли сме преживели?Тая *** трябва дас е изчисти - всички с ТЕЛК трябва да минат пред безпристрастни комисии - сформирани така, че да не може да им се оказва натиск или да вземат подкупи - всички, лапали пари с фалшив ТЕЛК да бъдат заставени да ги връщат !!!! Който не плати, отива съдия изпълнител и почва да описва, който няма имущество - ефективна присъда и принудителен труд !!!!
23
2
 
8
 
! Отговори
хахахахаха преди 10 години
Хейтъри,ами отидете пред комисиите за ТЕЛК и сами преценете КАКВИ хора има там-дали са здрави, болни-етноси,възраст и така.Имаше негласно разпореждане да се "орязват" пенсионерите по болест.И до скоро се изпълняваше това"човеколюбиво"решение.Сега не знам как е,напуснах системата преди половин година-заплатите са ниски, психическото натоварване огромно,а и тормоза отгоре е немалък.Има 3 *** специалисти в комисиите,доказани.После-НЕЛК.За сведение-в ИСПАНИЯ телк няма-джи пи решава и КРАЙ.Преценявайт
22
2
 
15
 
! Отговори
до 24 преди 10 години
запознат съм с ТЕЛК решенията и мога да ти кажа само едно-основната част от некоректните ТЕЛК решения са за милите ни братя роми-българчето го цакат отвсякъде....не ми пробутвай МИСЛИТЕ НА ВЕЛИКИТЕ БОКО И МОНЧЕ,ако обичаш
21
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
1млн души, от които 990хил са с фалшиви ТЕЛК. Има наистина сериозно инвалидизирани хора, които са силно дезадаптирани по тая причина, но съм виждал всякакви ***, които събират документи от всякакви възможни специалисти, за да качат процента за ТЕЛК. Получавал съм и обяснението "Ми тая държава как ме цака мен, що и аз да не я прецакам като мога?" 1млн с пенсия по болест, 2-3млн деца и пенсионери, 1млн неплащащи осигуровки, че то кой работи и плаща музиката в България?!?
20
1
 
24
 
! Отговори
Румба-Трумба преди 10 години
Говорите така все едно инвалидите в България са престъпници. Не сте се сблъсквали с това да имаш инвалид в къщата, че да знаете какви ресурси се изискват. Глухонемите си имат Тих Труд, но пък заплащанията са страшни ... Какви пенсии получават после знаете ли ? 160 лева за инвалид в България работил дълги години в предприятията на Тих Труд. Всяка година се минава през ТЕЛК, за да видят дали не са се излекували. Говорите без да знаете грам истини.
19
1
 
8
 
! Отговори
Булгаристан преди 10 години
Абсурдна държава, докато бях здрав бях на работа, но преди 2 години се случи проблем със сърцето, млад съм още 30 нямам, "напуснаха" ме от работа и след проблемите със сърцето имам ТЕЛК, но работа няма за "инвалиди", въпреки че това което съм работил няма никакви противопоказатели за сърцето, но ТЕЛК не позволява на работодателите да се държат с теб като с роб, както правят голяма част, за това и не вземат такива хора.
18
1
 
16
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
У нас всички участваме в един цирк.Помощи ,ваучери,инвалидност,все неща източващи ресурс.Само заплатите са такива,че да не можеш да мърдаш.БСП са царе на тази игра.Само че нещата се объркаха защото хората които плащат данъци са на изчезване.
17
9
 
6
 
! Отговори
Сър Пичук преди 10 години
99.9% от тях са се сдобили с фалшиви документи за инвалидност, получени с чрез подкуп, което е сериозно престъпелние, за което законът предвижда до 8 години затвор. Цацаров къде си, тези престъпници са за затвора, помощите и трябва да се връщат обратно поне 10 години назад, понеже за получени неправомерно.
16
4
 
19
 
! Отговори
Alex преди 10 години
И 95% от тях РОМИ
15
0
 
3
 
! Отговори
мак преди 10 години
Минчо Коралски.
14
2
 
17
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
.... А това че Българските работодатели "избягват панически" да наемат хора с увреждания е безпределно ясно на всеки,който се е сблъсквал с това и на всеки,който живее в Абсурдистан! Особено в частния сектор е почти немислимо! Винаги си имат "причина" да не наемат такъв Българин или Българка! Чат пат взимат в Държавната Администрация.... но и там е рядкост! В Държавните служби предпочитат парашутистите и "твърдо нашите хора" и роднини!!!.....
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От всички тези хора, сигурно само 10% са наистина хора с реални увреждания, всичко останало е раздадени инвалидни групи на тоя и оня мързеливец, да ползва помощи и други облаги и повечето не работят а си кюта-пата с помощите. Трябва строг контрол и завишени изисквания за взимане на инвалидна група. В България всеки втори има инвалидност - не може така!
12
0
 
19
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
От тези 1 милион Българи.... поне 200-300 хиляди са лица от "Древен индийски произход",които са минали "успешно" през ТЕЛК комисия за счупен нокът :( И заедно със социалните помощи.... детските за по 10-15 чаавета.... заплатата от "ТИТАН".... взимат на наш гръб и ИНВАЛИДНИ ПЕНСИИ! :(... Това ви го гарантирам! :( А Българи,които наистина са за ТЕЛК и ТРЯБВА да взимат ИНВАЛИДНА - НЕ взимат... А някой дори ги е срам да се явят пред ТЕЛК комисия! Айде да НЕ си отварям устата и за тези комисии.... :(