Да се подготвим, ще търпим негативи от бежанците!

Йовчев: "Не може да продължим да се замеряме с кал"
Обновена: 22 окт 2013 14:05 | 22 окт 2013 10:24, Камелия Цветанова
122
Да се подготвим, ще търпим негативи от бежанците!
Вътршният министър Цветлин Йовчев. Снимка: БТА, архив

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев предупреди, че трябва да се подготвим за последиците от бежанската вълна от Сирия, защото ще са негативни.

„Трябва да сме наясно с едно – нито една държава не е спечелила от бежанска вълна, не е успяла да предотврати навлизането на бежанци. Трябва да се подготвим, защото ние ще търпим негативни последици и заради тази ситуация, в която сме, трябва да има национално отговорно поведение”, заяви той по bTV тази сутрин.

Йовчев призна, че управляващите търпят критики заради лошата си комуникация с местните власти, след като кметове се оплакаха, че от медиите научават за откриването на центрове за нелегални емигранти на тяхна територия.
 
„Не може да кажем, че имаме прекрасна комуникация, но нямаме опит, ресурс и време. Когато имаме  200 души под открито небе и трябва да бъдат настанени някъде, тогава няма време за много добри комуникационни стратегии”, добави той.

МВР шефът отново призова за обективност при оценяването на действията на кабинета, защото през февруари тогавашните управляващи са твърдели, че няма заплаха от бежанска вълна.

„Искам в момента да се чуе и да се стреснат много хора, защото проблемът е сериозен. Не може да продължим да се занимаваме с любимото занимание на българина - да се замеряме с кал”, каза Йовчев.

Той все пак допусна, че прогноза по развитието на конфликта в Сирия и неговият световен отзвук не е имало как да бъдат предвидени, но в началото на годината се е предвиждало, „ако има бежанска вълна, ще опънем едни палатки край Харманли”.

„Само изпълнителната власт ли има отговорности и трябва да върши работа? Да, ние вършим и ще си поемем кръста, но тук трябва да се намесят и парламентът, и местните власти, и президентът”, допълни вицепремиерът.

„Да критикуваме това, което се прави, не е добрата политика. Чухте ли от тези, които критикуват, нещо конструктивно да са предложили и правителството да е отказало. И политическите партии и лидери са използвали своите контакти, за да потърсят помощ за България. Чули ли сте подобно нещо? Аз не съм”,коментира още той.

По думите му истински загрижените хора ще си зададат въпроса какво могат да направят, за да помогнат: „С това нещо трябва да стават и да лягат”.

Още по темата

Група от експерти вече работи по нужните нормативни промени за откриването на затворени бежански центрове, съобщи Йовчев и поясни, че този тип лагери вече е разрешен с нова директива на ЕК.

„Ще имаме комплекс с ясни критерии как ще разделяме бежанците, семейства с деца няма да попадат там, но тези, които не са с ясен статут, защото идват хора без документи или се представят за други, както и тези, които нарушават обществения ред, не бива да ги пускаме свободно да се движат из обществото. Трябва да се погрижим за сигурността на българските граждани“, настоя Йовчев.

Според него бежанците, които разполагат със средства, се настаняват на квартири, но има много, които са без пари и остават в центровете.

Тези, които получат статут, имат същите права като всички българи без това да гласуват, но товарят здравната система, както и образователната, защото децата трябва да ходят на училище, но всъщност не са интегрирани, добави той.
 
Вътрешният министър успокои хората в Казанлък, които два дни блокираха прохода Шипка, че засега няма решение в града да се открие затворен бежански център.

Към момента не се обсъжда този въпрос, но на следващ етап не мога да кажа, защото не знам каква ще е ситуацията, все пак се застрахова той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
това не са бежанци,как бременна жена изминава 1700 км пре цяла Турция без да я хванат властите?!Красталинка ни го каза почти вправ текст,трябвало да ни заселят заради това,че сме били намалели,а ние сме си били виновни,че се сърдим!Продажници!Къде е правителството да попита как се изминават тия близо 2000 км в силно охранявана държава?Турция не е България,разграден двор....
29
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КАКВО ПРАВИТЕ *** ДОЛНИ В УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА, КАТО НЯМАТЕ ОПИТ?!?!?КОМУНИКАЦИЯТА МЕЖДУ ЙЕРАРХИЧНИТЕ СТРУКТУРИ ЗА ПРЪВ ПЪТ ЛИ СЕ НАЛАГА ДА БЪДЕ ОСЪЩЕСТВЯВАНО? *** ДОЛНИ!
28
2
 
18
 
! Отговори
Иво преди 10 години
До do 4Фуражко, личи си колко има под шапката ти, т.е нищо. И като е такъв професионалист господина Йовчев какво прави за да защити границата на България? Факта, че всякаква *** се е намъкнала в страната говори за несправяне със задълженията, вдяваш ли? Не 30, 100 години да е бил в службите, това не значи, че е добър професионалист. Ама как да го разбере това една фуражка, за която след няколко години служба задължително следва повишение в чин, без значение има ли качества или не.
27
1
 
19
 
! Отговори
7 преди 10 години
Що ги приемаш бе мръсен? Като не можеш да се справиш, махай се да дойде някой който може. Не разбрахте ли, че ниикой не ги иска тия *** тука, още малко да дойдат и вие ще ядете сопата, този път наистина
26
6
 
7
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
Да се подготвим-стягайте багажите за чужбина!
25
1
 
22
 
! Отговори
матроса Цвъйо преди 10 години
У-у-у-у-у-у-у-у...НЕКАДЪРНИК МРЪСЕН! Ама то от *** матрос това може да се очаква, толкова са му възможностите на морячето. Все пак не е учил за полицай, от ХУНТАТА го взеха от морското училище и нали може да лиже турски *** му дадоха тоя пост. НЕКАДЪРНИК! НА просто калинка, а ТОРЕН БРЪМБАР
24
0
 
41
 
! Отговори
123 преди 10 години
ЗАЩО да търпи(М) България негативи ?!?!?!?Да не би НИЕ, да сме причината за конфликта в Сирия ?ОК, хуманност и състрадание КЪМ бежанци, но не и към разбойниците (със семействата си) воювали с войската на Асад, които бягат от Сирия , и които ги представят, като бежанци !!!А и да си плащат тези, които предизвикаха кризата, т.е. САЩ, UK, Франция и др....а и ТЕ да приютяват т.нар. "бежанци" от Сирия!Баси наглите терикати - да сме ги били приемали и интегрирали! НЕ, НЕ СТАВА!
23
2
 
26
 
! Отговори
аз преди 10 години
Не можете ли?! То вие сте комунисти! Вие сте ***, които освен да се въргаляте в калта, можете само и единствено да замеряте останалите с кал и собствените си ***. Павета трябва да се хвърлят по вас. Павета и коктейл ***. От друго не разбирате.
22
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бежанец е този който избяга от преследване и военни действия в съседна държава, където да се спаси и изчака и след това да се завърне в родината си. А който идва от там в друга държава е икономически емигрант. Тогава по същата логика трябва да е разрешено да се придвижи и в следваща държава от европейския съюз.
21
0
 
37
 
! Отговори
Ку клукс клан! преди 10 години
Вече ги търпим Излизам аз в събота ранния след обяд в сравнително спокоен квартал на София: насреща ми тумба романяши, вървя си към магазина...на спирката на трамвая тумба чернокожи, продължавам си леко озадачен...пред магазина две нинджи на които само миглите им се виждат съпровождани от мазен арабеск....и някак се почувствах като в сауди арабия. Търся членство в ку клукс клан!!!
20
31
 
5
 
! Отговори
do 4 преди 10 години
Йовчев ли няма опит бе ***.. Той цял живот е в службите и има над 30 годишен опит. Пред него Плевнята е като плюнка.. Мисълта му беше,че нямат опит с бежанци, но това малоумната ти глава няма как да го разбере. Не подкрепям правителството, но с Йовчев сме били колеги и мога да ти кажа,че е един от най-големите професионалисти в Б-я
19
0
 
36
 
! Отговори
Kitodar преди 10 години
Нееее , не само събота и неделя , а от понеделник до неделя , от сутрин до вечер в цялата страна , докато и последния *** НЕЛЕГАЛЕН не бъде експулсиран принудително там от където е дошъл -ТУРЦИЯ. Пред кого ше протестираме събота и неделя ????? Пред жандармерията и полицията , които нямат никакво отношение по политически въпроси ли? Никакъв смисъл! ОБЩОНАЦИОНАЛНА СТАЧКА ДО КАТО НЕ СЕ РЕШИ ПРОБЛЕМА. ИМАМЕ ВСЕ ОЩЕ АРМИЯ , КОЯТО ДА ПРАТИМ ПО ГРАНИЦАТА С ТУРЦИЯ , ДОКАТО ВСЕ ОЩЕ ИМА БЪЛГАРИЯ......
18
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кажи му милиционер и друго не му трябва.
17
2
 
22
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Особено внимание заслужава фактът, че преобладаващата част от влизащите в страната са майки с деца, т.е. след като получат необходимия статут ще дойдат тези, които в момента участват във войната! Крайно време е Роско да спре типично по Герберастки, да прехвърля топката в чуждото поле...
16
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проста държава !1200 лв за бежанец 200лв за пенсионер.Бачкаш 10 години за 35 квадрата едностаен ,а тея ти ревът ,че им е тясно.Българина какво да очакваме от него ,*** му въртят номера със социалните ,а кога просят още има *** да дават ,та за тея нелегално преминали ,палати да вземе да построи ,то такава нехранимаиковщина маи нииде няма.Ще гладувам аз ,че да е рахат чужденеца.Болен здрав носи не сте ли я чели бре !
15
0
 
25
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
"Това, което идва, е нещо, което ни заплашва като нация. Ние не сме се срещали с по-тежко предизвикателство за националната сигурност през последните години, смея да го твърдя.."Без думи!
14
2
 
33
 
! Отговори
Kitodar преди 10 години
Скъпи съграждани време е за национално обединение - дали с референдум или национална стачка - това трябва да решим. за да не дойде ден в който ще си казваме "Селям алейкум и вместо християнски да празнуваме мюсюлмански празници! Събуди се заспал народе и се вдигни докато ятагана не е надвиснал над главите ни! ОСТАВКА ЗА ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО КОЕТО НИ ВКАРВА В НОВА ИКОНОМИЧЕСКА И РЕЛИГИОЗНА КРИЗА! НАЦИОНАЛНА СТАЧКА СЪНАРОДНИЦИ МОИ , КАКТО В ГЪРЦИЯ . ВИЖТЕ ГИ ГЪРЦИТЕ БЕ . СРАМ МЕ Е ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН!
13
0
 
36
 
! Отговори
Ало преди 10 години
Йовчев,откога Атака бие тъпана да се затвори границата,ама за теб очевидно това не е конструктивно решение?!Предпочиташ да затягаме пак коланите,ама този път няма да е самоикономически ,а е етнически проблем!Една стара нация се ислямизира бавно и без бой...!
12
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изказването му е напълно вярно. Въпросът е - Вие, г-н министър, национално отговорно поведение ли имате, с допускането на тези бежанци на българска територия, и настаняването им? А колегите ви? Обосновете се.
11
0
 
28
 
! Отговори
макето преди 10 години
кога ке има съд за национално предателство ако бехте обрънали токо внимание на ората коко обръщате на *** и арабите швейцария ряпа да яде ама пусто ненаяли се лежляципомнете ке дойде ден кога требе да си платите вересийте дека токо ви тръпим