Да се подготвим, ще търпим негативи от бежанците!

Йовчев: "Не може да продължим да се замеряме с кал"
Обновена: 22 окт 2013 14:05 | 22 окт 2013 10:24, Камелия Цветанова
122
Да се подготвим, ще търпим негативи от бежанците!
Вътршният министър Цветлин Йовчев. Снимка: БТА, архив

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев предупреди, че трябва да се подготвим за последиците от бежанската вълна от Сирия, защото ще са негативни.

„Трябва да сме наясно с едно – нито една държава не е спечелила от бежанска вълна, не е успяла да предотврати навлизането на бежанци. Трябва да се подготвим, защото ние ще търпим негативни последици и заради тази ситуация, в която сме, трябва да има национално отговорно поведение”, заяви той по bTV тази сутрин.

Йовчев призна, че управляващите търпят критики заради лошата си комуникация с местните власти, след като кметове се оплакаха, че от медиите научават за откриването на центрове за нелегални емигранти на тяхна територия.
 
„Не може да кажем, че имаме прекрасна комуникация, но нямаме опит, ресурс и време. Когато имаме  200 души под открито небе и трябва да бъдат настанени някъде, тогава няма време за много добри комуникационни стратегии”, добави той.

МВР шефът отново призова за обективност при оценяването на действията на кабинета, защото през февруари тогавашните управляващи са твърдели, че няма заплаха от бежанска вълна.

„Искам в момента да се чуе и да се стреснат много хора, защото проблемът е сериозен. Не може да продължим да се занимаваме с любимото занимание на българина - да се замеряме с кал”, каза Йовчев.

Той все пак допусна, че прогноза по развитието на конфликта в Сирия и неговият световен отзвук не е имало как да бъдат предвидени, но в началото на годината се е предвиждало, „ако има бежанска вълна, ще опънем едни палатки край Харманли”.

„Само изпълнителната власт ли има отговорности и трябва да върши работа? Да, ние вършим и ще си поемем кръста, но тук трябва да се намесят и парламентът, и местните власти, и президентът”, допълни вицепремиерът.

„Да критикуваме това, което се прави, не е добрата политика. Чухте ли от тези, които критикуват, нещо конструктивно да са предложили и правителството да е отказало. И политическите партии и лидери са използвали своите контакти, за да потърсят помощ за България. Чули ли сте подобно нещо? Аз не съм”,коментира още той.

По думите му истински загрижените хора ще си зададат въпроса какво могат да направят, за да помогнат: „С това нещо трябва да стават и да лягат”.

Още по темата

Група от експерти вече работи по нужните нормативни промени за откриването на затворени бежански центрове, съобщи Йовчев и поясни, че този тип лагери вече е разрешен с нова директива на ЕК.

„Ще имаме комплекс с ясни критерии как ще разделяме бежанците, семейства с деца няма да попадат там, но тези, които не са с ясен статут, защото идват хора без документи или се представят за други, както и тези, които нарушават обществения ред, не бива да ги пускаме свободно да се движат из обществото. Трябва да се погрижим за сигурността на българските граждани“, настоя Йовчев.

Според него бежанците, които разполагат със средства, се настаняват на квартири, но има много, които са без пари и остават в центровете.

Тези, които получат статут, имат същите права като всички българи без това да гласуват, но товарят здравната система, както и образователната, защото децата трябва да ходят на училище, но всъщност не са интегрирани, добави той.
 
Вътрешният министър успокои хората в Казанлък, които два дни блокираха прохода Шипка, че засега няма решение в града да се открие затворен бежански център.

Към момента не се обсъжда този въпрос, но на следващ етап не мога да кажа, защото не знам каква ще е ситуацията, все пак се застрахова той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
29
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
Извинявайте, но след като няма ограда на българо-турската граница и не се пази тази граница, утре Турция много лесно може да завладее българска територия и то по безкръвен начин. Кой ще защити България? Всички ще бъдат от страната на Турция, а ЕС ще ни втълпява, че трябва да отстъпим територия. Видяхте какво стана с Косово, така че не се учудвайте на това!
49
0
 
23
 
! Отговори
Kitodar преди 10 години
НАЦИОНАЛНА СТАЧКА , ЗА ДА ИЗМЕТЕМ НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ ДОКАТО НЕ СА НИ ПОТУРЧИЛИ! БРАТЯ БЪЛГАРИ, НЯМАМЕ ВРЕМЕ , ВРЕМЕТО НЕ Е В НАША ПОЛЗА . НА НОЩ ПРЕМИНАВАТ ПО 100 НЕЛЕГАЛНИ И ТО НЕ БЕЖАНЦИ ОТ СИРЯ , А ОТ СТРАНИ В КОИТО НЯМА ВОЕННИ КОНФЛИКТИ! СЪБУДЕТЕ СЕ , УТРЕ ЩЕ БЪДЕ КЪСНО!
48
0
 
22
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Подгответе се за шутове, защото скоро ще изхвърчите заедно с бежанците си.
47
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Семейството,децата и отивам към терминал 2....и личната си карта ще върна на тази безхаберна към нашите деца държава.
46
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А вие,бе!Всичките ***, които се наричате - политици! - Вие кога ще търпите някой негатив!?Крайно време е!
45
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо България не поставя въпроса и други държави от Европа да започнат да приемат бежанци? За да не тръгнат нагоре към Румъния, Унгария и т.н. Нека всички са солидарни, какво ни ги натъпкаха на нас да ги храним, имали същите права като българите, те нямат идея в коя точка на света се намират в момента, имали моите права в моята държава!
44
0
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Настаноха 261 бежанци в детски екокомплекс...разполагали с игрище...тенис корд.Питам аз защо посягат на това което е за нашите деца.Защо повечето семейства и деца на тази "държава" са под прага на бедноста а се дава на араби...***...африканци?
43
1
 
7
 
! Отговори
Kitodar преди 10 години
До ИвоПрав си ИВО, само че и да си 20 години фуражка нямаш ли зад гърба си някой сиЛен никакво повишение няма да получиш. А ако си добър и послушен другар с голям кафяв език може МНОГО ДА СЕ ИЗДИГНЕШ , без значение какво и дали умееш нещо! От това си патим много жестоко всички.
42
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ami kato ne mogat da izmisliat niakakva programa na zaetost, hem da imat polza ot tiah, hem i horata da se 4uvstvat polezni, mnogo iasno, 4e 6te sa negativni posledicite...Kuhi politici....Horata da sa im vinovni..
41
1
 
16
 
! Отговори
наблюдател преди 10 години
Йовчев стига празни приказки. Очевидно границата е разграден двор и ти не се справяш с работата си по охраната й. Подай оставка и да идва човек който знае и може.
40
0
 
18
 
! Отговори
Kitodar преди 10 години
До РеволюционерА, НЕ! Защо аз да бягам в чужбина , за да могат другарите да си живеят в рахат ли ??? Не, няма да стане тая. Ти си с ник - Революционер. Я ми каже ако БОТЕВ и ЛЕВСКИ и други ВИДНИ БЪЛГАРИ(няма да ми стигнат буквите да ги изброя) - ВЕЧНА ИМ ПАМЕТ , бяха избягали , сега нямаше да ни има изобщо , като народ! Няма да бягам ще се боря ако трябва и с цената на живота си но няма да предам БЪЛГАРИЯ! БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО! Борба братя БЪЛГАРИ , БОРБА трябва , иначе селям алейкум!
39
0
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
ВИЙ ,***-УПРАВЛЯВАЩИ С ВАШИЯ НИХИЛИЗЪМ,НАДРОБИХТЕ ТАЗИ ПОПАРА , А ИСКАТЕ НАРОДА -БЪЛГАРСКИ ДА Я СЪРБА СЕГА!НАПРАВО СТЕ ЗА РАЗСТРЕЛ!!!!
38
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да се възстанови кльонът на българо-турската граница. Като искат да влизат в България - през КПП. Тези без документи - обратно в Турция, откъдето са тръгнали. За другите, според случая. А така може да се контролира и големината на потока, влизащ в България
37
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПО ДОБРЕ КЪСНО ОТКОЛКОТО НИКОГА.НИТО ЕДИН СИРИЕЦ НЕ ТРЯБВА ДА ПРЕКРАЧВА ГРАНИЦАТА.СТРОГИ МЕРКИ
36
0
 
17
 
! Отговори
ОСТАВКААААА!!! преди 10 години
Е нали Съсело искаше властта!Е те му сега влстта,ама той нали е *л незнае какво да прави с нея,нали ни каза че,министрите са експерти в своята област!Е видя се какви експерти са,пълна олигофрения е обхванала и парламент и яловото правителство и цялата държава!И поради тези причини да си подават оставката!И да се правят нови избори!!!
35
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами ще понасяме негативи и още как!Не ни стигат ромите ,дето никой в Европа не ги ще а ни връщат обратно,сега и сирийци и те ще чакат на опашка за помощи.И Господ не може да ни помогне вече.
34
0
 
15
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
А защо не направихте оградата на българо-турската граница ??? Тези негативи трябва да бъдат повече за сметка на управляващите. И не търсете никакви помощи от ЕС, защото сами сте си виновни, че България е разградена територия и не си пази границите. Сега държавата ще поеме грижите за бежанците, а от ЕС-нито стотинка!
33
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези, които получат статут, имат същите права като всички българи без това да гласуват--Тоест започва едно огромно източване на социалните помощи. *** поне говорят български, на тези и за това ще трябваме да плащаме да научат.
32
0
 
12
 
! Отговори
dimitarbt преди 10 години
Тоя Овчев е определено нещо уникално. Неадекватни решения, неадекватни постъпки е също така странни извинения. Все някой друг е виновен. Единственото което мнозинството от нас иска е да спре тая напаст.
31
0
 
1
 
! Отговори
Naydenov преди 10 години
Samo pozitivi imame. Dobre che sa detzata na siriitzite tuk. Ami s kogo da si igrayat na detski igri " Krienitza", " Slyapa baba" i drugi zabavni detski igri detzata na prezidenta ot vsichkite mu jeni, kakto na Stanishev, na Dogan, na Tzvetanov, na Siderov, na Borisov, na bg evrodeputi, na bg pevitzi i pevtzi, na Maya Manolova, na Zinaida, na Lylyana, na Dessislava, na Tzetzka, na Irina Bokova, na Kristalina Georgieva, na Oresharski, na Hasan Asis, na bg diplomati i bg misioneri?