Да се подготвим, ще търпим негативи от бежанците!

Йовчев: "Не може да продължим да се замеряме с кал"
Обновена: 22 окт 2013 14:05 | 22 окт 2013 10:24, Камелия Цветанова
122
Да се подготвим, ще търпим негативи от бежанците!
Вътршният министър Цветлин Йовчев. Снимка: БТА, архив

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев предупреди, че трябва да се подготвим за последиците от бежанската вълна от Сирия, защото ще са негативни.

„Трябва да сме наясно с едно – нито една държава не е спечелила от бежанска вълна, не е успяла да предотврати навлизането на бежанци. Трябва да се подготвим, защото ние ще търпим негативни последици и заради тази ситуация, в която сме, трябва да има национално отговорно поведение”, заяви той по bTV тази сутрин.

Йовчев призна, че управляващите търпят критики заради лошата си комуникация с местните власти, след като кметове се оплакаха, че от медиите научават за откриването на центрове за нелегални емигранти на тяхна територия.
 
„Не може да кажем, че имаме прекрасна комуникация, но нямаме опит, ресурс и време. Когато имаме  200 души под открито небе и трябва да бъдат настанени някъде, тогава няма време за много добри комуникационни стратегии”, добави той.

МВР шефът отново призова за обективност при оценяването на действията на кабинета, защото през февруари тогавашните управляващи са твърдели, че няма заплаха от бежанска вълна.

„Искам в момента да се чуе и да се стреснат много хора, защото проблемът е сериозен. Не може да продължим да се занимаваме с любимото занимание на българина - да се замеряме с кал”, каза Йовчев.

Той все пак допусна, че прогноза по развитието на конфликта в Сирия и неговият световен отзвук не е имало как да бъдат предвидени, но в началото на годината се е предвиждало, „ако има бежанска вълна, ще опънем едни палатки край Харманли”.

„Само изпълнителната власт ли има отговорности и трябва да върши работа? Да, ние вършим и ще си поемем кръста, но тук трябва да се намесят и парламентът, и местните власти, и президентът”, допълни вицепремиерът.

„Да критикуваме това, което се прави, не е добрата политика. Чухте ли от тези, които критикуват, нещо конструктивно да са предложили и правителството да е отказало. И политическите партии и лидери са използвали своите контакти, за да потърсят помощ за България. Чули ли сте подобно нещо? Аз не съм”,коментира още той.

По думите му истински загрижените хора ще си зададат въпроса какво могат да направят, за да помогнат: „С това нещо трябва да стават и да лягат”.

Още по темата

Група от експерти вече работи по нужните нормативни промени за откриването на затворени бежански центрове, съобщи Йовчев и поясни, че този тип лагери вече е разрешен с нова директива на ЕК.

„Ще имаме комплекс с ясни критерии как ще разделяме бежанците, семейства с деца няма да попадат там, но тези, които не са с ясен статут, защото идват хора без документи или се представят за други, както и тези, които нарушават обществения ред, не бива да ги пускаме свободно да се движат из обществото. Трябва да се погрижим за сигурността на българските граждани“, настоя Йовчев.

Според него бежанците, които разполагат със средства, се настаняват на квартири, но има много, които са без пари и остават в центровете.

Тези, които получат статут, имат същите права като всички българи без това да гласуват, но товарят здравната система, както и образователната, защото децата трябва да ходят на училище, но всъщност не са интегрирани, добави той.
 
Вътрешният министър успокои хората в Казанлък, които два дни блокираха прохода Шипка, че засега няма решение в града да се открие затворен бежански център.

Към момента не се обсъжда този въпрос, но на следващ етап не мога да кажа, защото не знам каква ще е ситуацията, все пак се застрахова той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
12
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
България продължава да няма Национална доктрина въз основа на която правителството да е в състояние да изготви своята актуална външнополитическа рамка, в която да се развиват международните отношения на държавата. Офшорко стига спа...свърши някаква работа, за която все пак си назначен!
9
0
 
45
 
! Отговори
Kitodar преди 10 години
Румъния, Гърция, Германия , Франция , като последните две обявиха , че могат да приемат - Германия 50 , а Франция 500 . Гърците си затвориха границата и командироваха 1600 полицая. Румъния ни ги връща на нас. Какви идиотщни говорите другарю милиционер? Февруари месец , когато ГЕРБ бяха на власт нямало индикации за бежанска вълна - Факт! Май месец , когато взехте властта вече имаше . Питам аз - Защо тогава не се предприеха необходимите мерки ? Армията за какво е другарю милиционер?
8
1
 
28
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
Казах ли ви го,като започнаха *** да прийждат!!"ТЕ,ще ги приемат,после ще викат ВСИЧКИ да търпим"!!После като почна да ги беся, да не кажете,че и за това не съм ви предупредил!!Колко са прозрачни тия БСП не е истина!!
7
5
 
3
 
! Отговори
Raykovski преди 10 години
Bejantzite sa podarak za BG i za bg narod - neka da sme blagodarni i radostni za tozi podarak.Kak ste go upotrebim - da ni nosi i drugi radosti? Ivestitzia? Rodninstvo?
6
3
 
17
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Президентът Плевнелиев за когото опасна не е бежанската вълна, а липсата на организация за нейното посрещане?! Очевидно в опитите си за криворазбрана самостоятелност на президентската институция г-н Президентът ще си остане самостоятелен и в разбирането си за конституционните си задължения във връзка с дейността на Консултативния съвет за национална сигурност, а и в качеството си на Върховен главнокомандващ.
5
1
 
40
 
! Отговори
Йовчев, мръснико преди 10 години
Омръзна ни да търпим твойте негативни на комунистическа креатура на ДС.Пускате арабите защото:1. Така ще получат помощи от ЕС --който ще потънат в джоба на Местан, Орешарски, Станишев и другите.2. ДПС ще вкара повече мюсюлмани -- което е целта3. Защо 70 % от Сирийците ги разпределят в София -- две причини така ще накажат София която протестира едно -- ВТОРО забелязахте ли че това е чудесен повод да се иска ВТОРА ДЖАМИЯ В София 4. Пускате арабите за да отклоните вниманието от протестите
4
0
 
42
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Този е за затвора а правителството за народен съд и ако не разстрел, то поне доживотна каторга в Сибир. Не знам как по-ясно може да се характеризират тези подобия на управляващи. Йовчев сам си го казва - нямаме опит. Алоооо, значи не си за там. Защо държавата ни е разграден двор в който всеки може да влезе? Защо покрай сирийците влизат още от Чад, Сомалия, Алжир и къде ли още не? Тая граница пази ли я някой изобщо? Кога тая пародия на управляващи ще се измете? Мамка ви продажна.
3
0
 
27
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
България никога не е била готова за посрещане на чисто хуманитарна бежанска вълна от където и да било. Ние нямаме необходимия опит, не разполагаме с необходимия кадрови ресурс, нямаме и необходимия брой помещения за настаняване на появилите се на територията ни чужденци
2
1
 
47
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Йовчев, омръзна ни да търпим негативите на ***, сега ще трябва да търпим тези на сирийците! Вашето правителство, на БСП и ДПС, не моето, не вижда ли че България ще изчезне от картата на света?!
1
0
 
34
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Както се случи при последното правителство, външната ни политика към арабските страни и по-конкретно към Сирия стана заложник на недоносените импровизации и нарцистични изпълнения на един външен министър, с които България взе страна в арабския конфликт, организира у нас среща на онази част от сирийската опозиция, която сега е на страната на джихадистите и в крайна сметка, под чужд диктат и с лека ръка се ликвидираха двустранни отношения градени с години.