Да се подготвим, ще търпим негативи от бежанците!

Йовчев: "Не може да продължим да се замеряме с кал"
Обновена: 22 окт 2013 14:05 | 22 окт 2013 10:24, Камелия Цветанова
122
Да се подготвим, ще търпим негативи от бежанците!
Вътршният министър Цветлин Йовчев. Снимка: БТА, архив

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев предупреди, че трябва да се подготвим за последиците от бежанската вълна от Сирия, защото ще са негативни.

„Трябва да сме наясно с едно – нито една държава не е спечелила от бежанска вълна, не е успяла да предотврати навлизането на бежанци. Трябва да се подготвим, защото ние ще търпим негативни последици и заради тази ситуация, в която сме, трябва да има национално отговорно поведение”, заяви той по bTV тази сутрин.

Йовчев призна, че управляващите търпят критики заради лошата си комуникация с местните власти, след като кметове се оплакаха, че от медиите научават за откриването на центрове за нелегални емигранти на тяхна територия.
 
„Не може да кажем, че имаме прекрасна комуникация, но нямаме опит, ресурс и време. Когато имаме  200 души под открито небе и трябва да бъдат настанени някъде, тогава няма време за много добри комуникационни стратегии”, добави той.

МВР шефът отново призова за обективност при оценяването на действията на кабинета, защото през февруари тогавашните управляващи са твърдели, че няма заплаха от бежанска вълна.

„Искам в момента да се чуе и да се стреснат много хора, защото проблемът е сериозен. Не може да продължим да се занимаваме с любимото занимание на българина - да се замеряме с кал”, каза Йовчев.

Той все пак допусна, че прогноза по развитието на конфликта в Сирия и неговият световен отзвук не е имало как да бъдат предвидени, но в началото на годината се е предвиждало, „ако има бежанска вълна, ще опънем едни палатки край Харманли”.

„Само изпълнителната власт ли има отговорности и трябва да върши работа? Да, ние вършим и ще си поемем кръста, но тук трябва да се намесят и парламентът, и местните власти, и президентът”, допълни вицепремиерът.

„Да критикуваме това, което се прави, не е добрата политика. Чухте ли от тези, които критикуват, нещо конструктивно да са предложили и правителството да е отказало. И политическите партии и лидери са използвали своите контакти, за да потърсят помощ за България. Чули ли сте подобно нещо? Аз не съм”,коментира още той.

По думите му истински загрижените хора ще си зададат въпроса какво могат да направят, за да помогнат: „С това нещо трябва да стават и да лягат”.

Още по темата

Група от експерти вече работи по нужните нормативни промени за откриването на затворени бежански центрове, съобщи Йовчев и поясни, че този тип лагери вече е разрешен с нова директива на ЕК.

„Ще имаме комплекс с ясни критерии как ще разделяме бежанците, семейства с деца няма да попадат там, но тези, които не са с ясен статут, защото идват хора без документи или се представят за други, както и тези, които нарушават обществения ред, не бива да ги пускаме свободно да се движат из обществото. Трябва да се погрижим за сигурността на българските граждани“, настоя Йовчев.

Според него бежанците, които разполагат със средства, се настаняват на квартири, но има много, които са без пари и остават в центровете.

Тези, които получат статут, имат същите права като всички българи без това да гласуват, но товарят здравната система, както и образователната, защото децата трябва да ходят на училище, но всъщност не са интегрирани, добави той.
 
Вътрешният министър успокои хората в Казанлък, които два дни блокираха прохода Шипка, че засега няма решение в града да се открие затворен бежански център.

Към момента не се обсъжда този въпрос, но на следващ етап не мога да кажа, защото не знам каква ще е ситуацията, все пак се застрахова той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
29
 
! Отговори
viva1234 преди 10 години
Трябва да се издине спешно стена на границата с Турция, ако трябва и армията да се включи и да не пуска нито един *** да влиза нелегално.До онзи ден ни обясняваха как били деца и жени и как сме ДЛЪЖНИ да примеме цяла Африка и Азия при нас.Напротив, държавата, полицията, армията са ДЛЪЖНИ да охраняват държавната граница.
69
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С други думи министъра казва - не знам как да се справим с проблема. Не е учудващо, като се има предвид как БСП се справя с кризите - просто чакат да видят какво ще стане. Не стига, че са некомпетентни, ами и жалки престъпници.
68
0
 
15
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 10 години
До 8888888И според мен нарочно ги пускат червените ***, но не заради ултратаен външнополитически заговор, а защото се надяват, че като циврят на ЕС (както го прави министър П*тка от снимката), ще им дадат пари, които те ще откраднат.
67
0
 
20
 
! Отговори
Kitodar преди 10 години
До АнонименСъгласно една от директивите(не помня номера и) на ЕС , всяка страна подписала конвенцията за бежанците може да откаже прием на такива ако прецени , че са ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА И СИГУРНОСТ по ред причини - икономически , религиозни и социални. Другото е , че НИЕ НЕ СМЕ ДЪРЖАВА, КОЯТО ПРЯКО ГРАНИЧИ СЪС СИРИЯ БЕ ! Минават 1500-2000 километра и влизат НЕЛЕГАЛНО в България. Достатъчно основание за затваряне на границата ни! Абе *** да не пиша на иврит бе , та се намира се някой да пита
66
0
 
8
 
! Отговори
Kitodar преди 10 години
До viva1234която не е със страна от ЕС. Имаме техника да, но какво от това? По времето на БОКО И ПИНОКИО тази техника дойде под различна форма от ЕС. Добре и какво са като я имаме след като не предприемаме мерки(в случая МС) за допълнителни мерки за защита на границата? Друг в момента е на власт и тази техника може само да му бъде от полза.
65
0
 
9
 
! Отговори
Kitodar преди 10 години
До viva1234Айде да ти отговоря , въпреки че не съм ГЕРБЕРАСТ:Кой в момента управлява?МС провежда политика в страната и извън нея и същия този МС има за задача да опазва териториалната цялост на РБ. Айде стига *** въпроси, а ! От май месец БСП+ДПС+АТАКА управляват страната и имаха достатъчно време да се затвори или поне да се предвиди в следствие на това , че САЩ обявиха , че ще атакуват Сирия и там се води гражданска война , какви мерки да се вземат за единствената държавна граница,
64
6
 
1
 
! Отговори
viva1234 преди 10 години
До ТракторА защо изпускаш болшевиките на Божда? Те не са ли комунисти, не докараха ли България до национална катастрофа?
63
0
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Разходете се по ул.Ц.Симеон и М.Луйза пълно е с араби...на 10араби се вижда 1българин....все си мисля,че вече е крайно време да разчистим тази *** от България.
62
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
кой забърка кашата с бежаците и е подписвал договори с ес ?ей това е важно той носи отговорност държавата няма ресурс да се справи с бежанците
61
0
 
15
 
! Отговори
696969 преди 10 години
Защо т.нар."сирийци" спират в бедна България?Нима още не са разбрали ,че сме най-зле в Европа?Защо няма единна политика относно интересите на страната? Във всяка друга държава народа се обединява ,когато има големи опасности,а ние сме все разделени и се дърлим безмислено за най-незначителни неща,а медиите ,търсейки сензации само подклаждат огъня!Явно народът ,трябва да вземе нещата в свои ръце!!!
60
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гответе се за война!
59
4
 
5
 
! Отговори
viva1234 преди 10 години
До ГенадиАбе верно герберастите сте *** - кой ти каза, бе Буда вкарал България в ЕС?
58
1
 
6
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Бай Тошо, на тези *** ни остави?!
57
0
 
19
 
! Отговори
Жена преди 10 години
до 61Случи ми се миналия четвъртък. Но това, което наистина ме стресна е, че не мога да разчитам на себеподобните си. Всички се извъртяха настрани, сякаш нищо не се случва. Тотален непукизъм: нали мен не ме закачат, който си има проблем да си го решава! Сякаш нито един от тези хора на спирката няма или дъщеря, или жена, или майка...Стряскащо е да го осъзнаеш ей така, изведнъж, че от хора сме се превърнали в саможиви скотове!!!
56
0
 
21
 
! Отговори
Ancient pedestrian преди 10 години
Искам да знам какво ще правиш като някой от тея нападне жена или дете?! Моето учи до МОЛа на Стамболийски, всеки ден ги гледам. Ше ме извиняваш, но, ако търпене на негатив е аз да се притеснявам за сигурността на 7 годишното си дете, тогава ти казвам в лицето ДА ГО ПАПАШ СИРИЙСКИЯ!
55
0
 
19
 
! Отговори
ааааааа преди 10 години
БУХАЛКИТЕ и *** само ще ппомогнат за тия нашите управляващи. докога ще търпим, докато черните започнат да ни *** жените ли?
54
1
 
18
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 10 години
Министър П*тка няма ли нещо да свърши по въпроса, само циври като Буда, колко са зле нещата. Ако трябва да се бият невинни българи е пръв. За всичко друго само рев и оправдания.
53
0
 
16
 
! Отговори
докога бе преди 10 години
БОЛЕН ЗДРАВ НОСИ. ОСТАВКА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ.
52
0
 
22
 
! Отговори
Жена преди 10 години
Точно в района на овча купел, докато си чаках трамвай 11 на спирката до мен се приближи един *** до мен и ме попита искам ли черен мъж...На спирката имаше още няколко човека от които и двама мъже, които не реагираха по никакъв начин, когато на висок глас му обясних на черния навлек, че е прекалил!!! Безхаберието ще ни погуби. А черния *** може да посегне и на млади жени /аз не съм първа младост вече!/
51
0
 
13
 
! Отговори
янко преди 10 години
Я се разходете до Нов български университет и вижте, че е пълно с афро-американци (не казах черни или ***) наоколо, по полянките и по спирките и си шъкат свободно навсякъде на тумби в района и се возят в рейсовете, минаващи оттам без билет, а и никой не ги проверява.А екзотичните болести, които може да носят, и който не се срещат в България (и в Европа) ?!?