Европейската финансова помощ за бежанците е потвърдена

Нека не политизираме проблема, зове Кристалина Георгиева
Обновена: 20 окт 2013 12:06 | 20 окт 2013 12:01, Красимир Ангелов
119
Европейската финансова помощ за бежанците е потвърдена
Кристалина Георгиева. Снимка: Булфото

"Европейската помощ е вече факт. Техническата помощ влиза в действие. Финансовата помощ по принцип е потвърдена. Материалната помощ по механизма на Гражданската защита е на път към България", обяви пред БНР еврокомисар Кристалина Георгиева във връзка с бежанския поток, който всекидневно навлиза в България.

"Вече една от страните – членки е пратила своя принос - легла, завивки, за да могат хората, пристигащи в страната ни да получат веднага необходимото", каза еврокомисар Георгиева, която посочи, че не може да се ангажира да каже колко точно ще бъде финансовата помощ за България, но по думите й тя със сигурност ще бъде значителна.

България ще получи и се работи по това за 2014, 2015, 2016 година да се коригират нещата за страната ни предвид обстановката в страната. По-големият проблем на комисията е как България ще усвои средствата за спешна помощ, тъй като това е нов проблем на страната ни, посочи комисар Георгиева.

Тя подчерта, че през 2013 г. България е получила 15 млн. евро от Европейската комисия за съдействие за охрана по границите, но очевидно тези средства не са били използвани по предназначение.

"Много е лошо да се политизира проблема с бежанците. Той ще бъде с нас известно време и трябва да се обединим, за да решаваме проблемите на тези хора и нашите си проблеми", призова още Кристалина Георгиева.

"От тези сирийци, които идват, ще се намерят двама – трима, които ще се окажат с наклон за престъпление, но в огромното си мнозинство това са хора, които бягат от ужаса на войната, много е лошо да се политизира този проблем", посочи еврокомисарят ни. 

Тя призна, че според нея сирийската криза няма да свърши скоро и мащабите на бежанския проблем ще продължат да растат.  "Това значи да се готвим не само да приемем бежанците за месец-два, а да им помогнем да живеят и по възможност да се издържат сами в страната ни", допълни Георгиева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
2
 
! Отговори
Милена преди 10 години
Интересува ме как това правителство изчисли,че са му необходими 6 млн евро. По каква методика и за какъв срок-никой не обяснява. Тази мизерна сума показва,че хправителството няма елементарен план за интегриране на бежанците, а се надява те да напуснат България.А ако тази прогноза не се сбъдне с какви средства ще управлялват процеса. Нека не се питат защо не вярваме в компетентността им да управляват страната..
104
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако не протестираме масово по места, мъркащият тигър Йовчев ще продължава да мънка и да се обяснява как бежанската вълна била национален, а не правителствен проблем, а неадекватната партийна секретарка с ранг на еврокомисар ще продължава да ръси малоумия как бежанците щели да ни решат демографския проблем! Или да се вземат бързо в ръце и да действат като мъже, или да си ходят!
103
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По всички световни медии вече коментират, че хамериканските бунтовници в Сирия, които на 20.04.2013 година, самите те се обявиха, че са военно крило на Алкайда са агресори в Сирия и се подкрепят от турското разузнаване, само по нова тв, и БТВ продължават да бълват лъжи! Вчера, даже в Хюриет е описана истината! Ами ако това е репетиция на Турция за България? Ако тия муджихидини, които вече са в Б-я и вече са повече от нашата армия утре направят същото въстание като в Сирия?!?
102
0
 
8
 
! Отговори
бг преди 10 години
Стига с тези пари, бе, на просяци ни обърнахте! Вкарват ни нелегални имигранти и реват за пари. Колко унижения изтърпя народа от продажни и безпардонни политици? Докога ще ги търпим? Държавата ни загива, без бой, без кръв, с тяхното предателство и нашето овчедушие. Обединявайте се , българи в името на закона и спасението на нацията!!! Длъжни са да ни кажат какво планират-нова мюсюлманска държава на Балканите ли? Не вярвайте, че ще заминат за Европа, с парите, които ни дадат, трябва да ги интегри
101
0
 
3
 
! Отговори
SKYBET преди 10 години
nachelo s komunisti , turci edin lud bolen bulgaroubiec i edin antibulgarskievrokomisar Bulgaria si zaminava i to byrzo
100
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
IZCIALO NOSIM VINA VSI4KI BULGARI ZA SLUCHVASHTOTO SE , POSLE VSI4KI SHTE STRADAME I SHTE SAJELIAVAME , AMA TAKA DOKATO SAMO S OSTAVKA I ZNAMENA SE PRAVI NIAMA DA STANE NISHTO ,EDIN DEN SHTE SE SABUDIN I NISHTO NIAMA DA BULGARSKO , SHTE SME MALCINSTVO PAK POVTARIMA VSI4KI SME VINOVNI VKLUCHITELNO I AZ ZA BEZDEISTVIETO ,DANO NAI POSLE SE SABUDIAT BULGARITE SHTOTO AKO NE SABUDIAT TOVA E TEHNIA KRAI SAMOUBISTVO NAPRAVO
99
0
 
7
 
! Отговори
ДРУГ ДЯДО преди 10 години
ОВЦЕ!Нима измервате "изгодата" с получените пари за "бежанците"?Не ви ли минава през овчия ум,че тези "пари"(ако въобще стигнат до вас),ще ви излязат многократно през носа?!Не ви ли минава през овчия ум,че тази "бежанска " вълна ще ви залее и заедно с турците и ***,чрез необузданата си раждаемост ще ви задушат и ликвидират,като плевели?А МОЖЕ БИ ТОВА Е НАГРАДАТА,ЗА ВАШЕТО ОВЧЕДУШНО МАЛОУМИЕ?!
98
0
 
7
 
! Отговори
sistemata преди 10 години
Не се заблуждавайте.Истинските бежанци не идват насам.Те се изнасят до най-близките граничещи със Сирия страни и изчакват благоприятни условия,за да се завърнат в родните си места.Те наистина заслужават съчувствие и помощ.Но тези,които идват у нас са имигранти,насочили се към Западна Европа.Останат ли у нас,ще ни създадат големи,даже нерешими проблеми.ТОВА Е И ТЯХНОТО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ,НЕЗАВИСИМО,ДАЛИ ВСИЧКИ ОТ ТЯХ ГО ОСЪЗНАВАТ.АКО НЕ ОТИДАТ НА ЗАПАД(ШЕНГЕН "РАБОТИ" ЗА ТОВА),ЩЕ ОСТАНАТ ТУК .
97
0
 
5
 
! Отговори
пияният преди 10 години
До всички "коментиращи" овце: Продължавайте да си чешете езиците,седнали пред КОНФИТЮРИТЕ.Крайно време е да станете и насметете цялата тази мафия окичена с ***,като гореизлаялата се.Иначе "тя" и подобните и,ще се чешат отдолу и ще ви се присмиват на малоумието,отгоре.
96
0
 
1
 
! Отговори
ха преди 10 години
Кръстовища, кръст-овища и тем подобни се строят, а кой ще ходи по горното и кой по долното ниво?Ь
95
0
 
12
 
! Отговори
plaecbezumen преди 10 години
С дадените 15 милиона евро защо не се вдигна стена по границата с турция? Кой открадна пак парите? Ще им търсим сгради и ще им пускаме парно?!?!? В България е хладно - да бяха си стоели в родината. Или да изядат и малкото средства останали за тези българи, които не искат или не могат да емигрират! ВЪН ВСИЧКИ ГРАНИЧНИ НАРУШИТЕЛИ ОТ БЪЛГАРИЯ!
94
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако западняците се надяват, че ние ще сме буфер и бежанската вълна ще стигне само до нас, много се лъжат! Ще стигнат и до тях, и не само гладните , боси и голи сирийци, но и тези, които използват положението и ще се постараят да внесат колкото може повече смут в християнския свят.
93
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Съвсем просто е: сирийците бягат от ужасите на войната, заедно с тях обаче, използвайки ситуацията,в земите ни вероятно нахлуват и ислямистки екстремисти. Въпросът е: защо политиците ни не само не предвидиха проблемите, но и ги отричаха. Самата Кристалина до неотдавна твърдеше, че бежанска вълна няма да има. Сега запя друга песен. Няма да ни е лесно, трябва да помогнем, но всичко трябваше да е под контрол, премислено и организирано, а не точно ние, най-бедните в ЕС да понесем всички негативи
92
0
 
6
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
Ха да видим колко пари ще влязат и за какво ще се изразходват.Пак за техническа помощ и обучения ще се окрадат...Има ли стратегия ,която да се финансира или пак ще има финансиране за "изготвяне на стратегии".ЗА КАКВО политизиране дърдори Дрискалина.ИСКАМЕ ДА ЗНАЕМ:1.Точно какви средства ще влязат,кога и за какъв период от време.2.По какви" пера"ше са насочени.3.Кой ще контролира и ще носи отговорност за разходването на средствата.
91
0
 
5
 
! Отговори
SKYBET преди 10 години
VIE SOHTE LI NE STE RABRALI 4E DRUGITE DYRJAVI KOTIO SA 100 PYTI PO BOGATI OT NAS SLAGAT KVOTA ZA BEJANCI , PRIMER GERMANIA , KOIATO PRIEMA SAMO MALKO BEJANCI I KOITO IMAT SAMO OBRAZOVANIE I NIAKVA PROFESIA , ANI SME NA BEDNATA DYRJAVA PRIEMAME NAI MNOGO ??? POSLE NEMOJEM DA GI IZGONIM I DA ISKAME , VSI4KI SHTE SAJELIAVME AMA SHTE E KYSNO
90
0
 
9
 
! Отговори
До "Dedoviami&q преди 10 години
Я, моля, да ми отговорите. Никой не ги спира, нека отиват където искат. Но АКО в Европа НЕ ГИ ИСКАТ, къде ще ги върнат - в СИРИЯ или в БЪЛГАРИЯ ? Защото онези хора заявиха колко ще приемат, а не безкрайно много ...
89
1
 
8
 
! Отговори
dedoviami преди 10 години
Защо остават в България???!!!Aми защото после по лесно могат да отидат навсякъде в страните от европейския съюз...Ще бъде интересно...Европа едва ли е наивна толкова,за да мисли че всичката тази *** ще остане само в България.По бързо да им правят паспорти и да ги пускат да се шетат из Брюксел...като чсто нови европейци от мюсюлмански произход....!!!
88
0
 
4
 
! Отговори
SKYBET преди 10 години
ZA KOITO ISHTE NE E GLEDAL *** , DA ZNAE CHE VECHE SIRIIKITE DECA SHTE VZIMAT I DETSKI, TAKA 4E 4ESTITOT NA BULGARSKITE MAIKI
87
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Гербер на тикваЧе кабинетът трябва да бъде съден и изритан от креслата чрез граждански съд за национално предателство да, трябва, но Борисов вместо да търси вина в тоя и в оня, да каже защо и за какво прави преди две години заседание на българския Министерски съвет в Анкара? Да обсъди с Великата порта цената на рахат локума ли? И веднага след това са подготвени бежански центрове в Южна България. Значи е било ясно какъв е планът и какво ще става. Ако не е така, да се докаже.
86
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
93Правителството на Асад е точно толкова законно колкото беше законно правителството на Тодор Живков на времето става дума за " същото зло "